Ahojte, nie som ani len krstená, no našla som si priatela z katolíckej rodiny. On je nepraktizujúci ale, pred časom, keď sme boli prvý krát na obede u jeho rodičov, všetci sa začali modliť. Nikdy som to nezažila a nevedela som, čo mám robiť. Teraz ma čaká znova obed u jeho rodičov a som z toho nesvoja. Mám sa pridať k modleniu? Nie som veriaca, nevidím v tom zmysel, mám sa im prispôsobiť na znak úcty k ich viere alebo len počas toho ticho sedieť? Mal to niekto podobne? Aký je váš názor?
Ďakujem
ak sa modlia po sediačky, tak len ticho sedieť a skloniť hlavu, ak po stojačky, tak sa postaviť a ticho stáť. Isto by som sa nemodlila.
iba tichučko seď, a tak vyjadríš úctu a rešpekt k viere ostatných
Uctu prejavis aj tym, ze tam budes ticho sediet pocas modlitby. Nemusis sa modlit.
Modlit sa nemusis, ale pride mi nevhodne tam len tak sediet ked oni stoja. Je uctive sa postavit spolu s nimi.
stačí ak budeš iba sedieť alebo stáť ...
To zalezi na Tebe, ale ved preco sa nemodlit, zase take hrozne to nie je. Ako ked je z takej rodiny, isto budu mat radost ked sa zapojis aspon trosku.
Stoja alebo sedia pri motlitbe? Ak stoja, ja by som sa postavila. A robila ako veci citim. To ze ty sa nemodlis predsa neznamena, ze nemozes respektovat tu ich. Koniec koncov modlia sa pozehnanie jedla. Ale modlit sa nemusis, nerob nic proti sebe.
Zalezi ako buduca svokra vari... ak hrozne, tak sa pridaj k modleniu 🙂 🙂
Keď stoja,vstaň aj ty,keď sedia,sed a v duchu sa poďakuj za jedlo, dobré zdravie a za zdravie svojích blízkych, priateľov. Aspoň ja by som to tak urobila 🙂.
ja len sedim a ticho preckam kym skoncia
No inak, to ti nezávidím, ani do budúcna.
@elleloup ak si neveriaci modliť sa nemusíš a ani by som to nerobila
@elleloup stačí sa postaviť a počkať. Aspoň tak sa to robí u nás.
Ja som bud sedela, alebo stala a bola ticho. Neskor som sa pridala. Bola som evanjelicka, ale doma sme sa nemodlili pred jedlom.
Ja som ale vedela, ze sa modlia, aj do kostola som s frajerom zasla. A neskor som sa stala aj katolickou. Nie kvoli nemu, pre ine veci. Ale sadlo si to. Nikdy nevies 😊.
Moj manzel pri mojich rodicov sa postavi ako my zlozi si ruky ako prsty do seba.. a ticho stoji. Ale on je taky ze raz na vianoce ho otec popytal ci neprecita evanielium o narodeni jezisa krista. Zobral bibliu a precital.. ked sme boli u nich modlila som sa len ja s jeho babkou.. mama otec a on nie.. a ja som citala bibliu on mal prihovor..
@elleloup my sme veriaci a minule vianoce u nas bola manzelova mama, neveriaca. Pred stedrou vecerou sme sa modlili slavnostnejsie a dlhsie + sme si citali z Biblie, vsetko postojacky. Manzelova mama sa normalne rovnako ako my postavila a jednoducho nehovorila nic. Takto to bolo podla mna uplne v poriadku, ona respektovala, ze my to mame takto a zase my sme respektovali, ze ona sa modlit nevie. Akurat sa jej zdalo, ze to bolo dlho a ze uz je hladna, lebo sa cely den postila 🤭 ...ale zvladla statocne pockat a od hladu sme nepomreli 😅 A aj pre deti to bolo urcite prospesne vidiet, ten vzajomny respekt. Lebo si nemyslim, ze by bolo na nieco dobre, ju nutit odriekat modlitby, ktore mozno ani nepozna a zase na druhej strane my si za nasou vierou stojime a to deti vnimaju i cez taketo situacie.
NIE. ostatné bolo napísané v úvodných príspevkoch.
@elleloup 🤣🤣🤣 caaaau. Vedz, nie si v tom sama. Prvykrat na Vianoce u muza jeho otec dokonca zabil na stol bibliu a ja kukam ze preeeeee 🤣🤣🤣 a muz kuka ze cooooo 🤣 Vedela som, ze vobec nie su taki krestania ako sa tvarili vtedy a ja som tam stala s usmevom na perach a v duchu si spievala feliz navidad. Ked zistili, ze sa mi paci skor ucenie Budhu ako krestanstvo a ze radsej ako kostol zbehnem na vinko, bibliu vac nevytahol.
Urcite by som sa neprisposobovala, ale moje zasady su pevne. Nech si to vybavia a ja by som slusne sedela, lebo chapem, ze pre niekoho to je dolezite.
Ja len jedno - ak je to vazne, uz teraz sa priprav, ze svadbu budu vyzadovat v kostole, ked sa vam narodi dieta, budes mat peklo, ked ho nedas pokrstit, nedas v skole na nabozenstvo, ci na birmovku…🤞pekny vecer 😘
Určite by som sa nemodlila, ja tiež nie som krstená, ani by som to nevedela.