Mám pocit, že priateľ nevie robiť kompromisy

3. sep 2024

Prišla som si sem po radu, viem, že je to možno čudná téma ale prosím nesúďte ma, mám 26 rokov a toto je prvý človek s ktorým mám spoločnú domácnosť. Mám však pocit, že môj priateľ nevie robiť kompromisy a neviem, čo si mám o tom myslieť.
Pôvodne som v tomto byte bývala sama (v prenájme), je to dvojizbák, spojená kúpelňa a obývačka a oddelená spálňa. Spálňa je malinká, je tam len posteľ a vstavaná skriňa. V tej druhej izbe je taký barový pultík, nie normálny jedálenský stôl a malá sedačka. Keď som tu bývala sama nebol tu žiadny pracovný stôl a ja som z domu pracovala na tom pultíku. Keď sa sem prisťahoval priateľ tak sme riešili, že sem niekde musíme dať pracovný stôl, lebo on má stolový počítač. Povedala som, že dobre nájdeme taký, čo má aj úložný priestor a dáme preč jednu skrinku. Hľadala som stôl, ktorý by bol užší, lebo aj keď sme dali preč skrinku, tak je to pomerne úzky priestor. Priateľ stále nadáva, že ten stôl je úzky (má 70 cm), že mu tam vadia tie poličky. Vtedy som to nebrala nejak dramaticky ale tým to začalo. Prešlo pol roka (on stále nadáva na stôl) ale keď ja poviem, že ja nemám žiadny stôl a robím zo sedačky tak začne, že tak poďme do väčšieho bytu. Ja som bola taká, že okej aby sme mali obaja miesto ale vždy keď sme sa o tom bavili tak on hovoril, že bude mať "kancel" (obaja robíme z domu) akoby celá tá miestnosť, ktorú by sme chceli navyše mala byť iba jeho. Posledné asi 2 mesiace sa doťahujeme kvôli klíme. Ja keď som sa sem sťahovala, išla som sem, práve kvôli klimatizácii. Celý život žijem v Bratislave a viem, že bez klímy je to v lete boj. Pre mňa hlavne v noci, ja nedokážem spať. Kým sem chodil na víkendy, nemal problém mať klímu 24/7, ja som ju vždy vypínala. Teraz? Stále iba nadáva, že klíma nie, že v novom byte budeme bez klímy. Mám pocit akoby to, že pre mňa je to dôležité ho vôbec nezaujíma.
Prosím vás, dramatizujem alebo je to podľa vás tiež na zamyslenie?

grof_monte_christo
3. sep 2024

Povedala by som mu, ze ano, v novom byte bude bez klímy, ale vo vlastnom a bezo mňa.

thirstymonk
3. sep 2024

Je to egoisticky ... kašle na teba a tvoje potreby, dôležité je, čo chce on.

taktotedanie
3. sep 2024

Narcis, egoista, mysli len na seba a na pohodlie pre jeho zadok, teraz je to klima a stol do buducna bude problem s dietatom, hypotekou, autom
Taky sebec nech si ide do vacsieho a sam, nech sa v lete v tom byte aj uvari ale hlavne, ze bude mat kde skladovat ten pocitat
Bude to len horsie, bud si s nim seriozne pokecaj ked nepochopi dovidenia

amonet
3. sep 2024

neviete sa zhodnut na klime, ako sa zhodnete na vychove?

alexanderkovacs
3. sep 2024

Neviem aky mate vztah, ale on ma velmu zlu osobnost. Ja by som s takym clovekom ziaden vztah neriesil. Ako si pisala, je nekompromisny, podla mna aj sebec. Ja by som chcel tiez mat klimu v dome, ale kedze zena ma problem s dutinami, tak nechcela . Takze musel som sa prisposobiy. Tento rok sme si dohodli, ze kupime prenosnu a vyskusame. Skuska vysla. Pouzivame klimu tak aby jej vychovovalo, a ja som prisiel na to ze normalnu klimu nepotrebujeme, ze aj 26C je v pohode. Treba sa dohodnut, bez toho dobry vzath nikdy nebudete mat. On asi taky nie je, zivot ho musi zmenit.

alexanderkovacs
3. sep 2024

Este ktomu co si pisala, ohladom toho PC . Bud sa prisposobi, ze mu bude stacit to miesto, alebo nech kupi NB. Ohladom toho vacsieho bytu, minimum ze by ste mali spolu kanclik, nie ON.... Alebo 4 izbovy byt. To v BA asi je velmi nadstandard uz.

purple_wolf
3. sep 2024

najprv sa s nim skus normalne porozpravat ci si uvedomuje co robi a ako sa chova a ak si to uvedomuje alebo to zacne otacat na teba ze si takova a makova tak chod od neho lebo ocividne on chce putku do kuchyne ktora zakaždým kyvne hlavickou na suhlas a nie niekoho s mozgom a potrebami ... chlapov je viac nez dost a takehoto este najdes viackrat kym narazis na normalneho

betulinka1
3. sep 2024

On isiel byvat s tebou od rodicov? Ze nikdy nebýval sam, lebo to by som chapala, ze sa nevie prisposobit. Ale toto je velmi dlha praca s takouto jeho povahou. Co sa tyka klímy, to ste ako moji kolegovia. Jeden chce mat 24 a druhy ziadnu 🤣🤣. Doťahujú sa cely den. Raz zapni, raz vypni, fuka mi, nefuka mi. To je tazko. Nic ine ti neostava ako trosku prevychovať ale iny byt by som si s nim zatial nehľadala. Rovno mu musis povedat, no bez klímy do ineho bytu ani nejdem. Mne teplo vadi. Prestaň hundrat na stol, tak to nejako vymyslí ty ale ja to pocuvat nebudem. Je velmi dolezite ako nastavis hranice na zaciatku, lebo ked budes ticho, to ta nebude aj tak dlho bavit. Musi vediet od teba co ti vadi, co je uz vela na teba, co chces inak ako on povie.

marca12
3. sep 2024

Je to nevhodny partner na zivot. Uz len to,akym sposobom podava kritiku,je otrasne. Ked dokaze takto vyvadzat kvoli klime,co bude robit pri ozaj velkych problemoch. Tiez nemam rada klimu,ale dokazeme sa doma dohodnut na kompromise. Posli ho do nejakeho bytu ku kamosom na navstevu,kde nemaju klimu. Nech si tam posedi 2 hodiny. Aom zvedava,ci aj potom bude pindat.