Ahojte, prosím poraďte ja neviem ako ďalej. :(
S mužom sme spolu už 10 rokov a máme 2 deti. Už cca 2-3 roky mám problém s mužom, lebo začal moc holdovať alkoholu. Nie je dňa kedy by si nevypil pivo a tvrdý alkohol, pomaly hneď ako príde domov z práce sedí vonku fajčí a popíja až do večera kým nejde spať...aj to do postele ledva prešmatle. Už sa ani rodine nevenuje, ale svoj problém si nevie priznať, podľa neho je všetko v poriadku, len ja som vadná.
Muž je rozhádaný aj so svojou rodinou, švagor mu zakázal, aby k nim chodil, otec ho vyrazil z domu minulý rok.
Bavila som sa už o tom aj s mojou rodinou a vravia mi, že sa mám rozviezť.
No najväčší problém je v tom, že ja som ZŤP - len čiastočne počujem a prišla som aj o prácu kvôli tomu. Bojím sa keby som podala žiadosť o rozvod, že prídem aj o detičky, keďže môj príjem je len čiastočný invalidný dôchodok a ešte aj môj dom v ktorom bývame je zaťažený hypotékou. Inak sa deťom venujem ako sa len dá a učím sa s nimi len ja, aj keď kvôli sluchu a mojej zlej výslovnosti je to trochu ťažšie. Ešte sa im cez víkendy venuje moja rodinka (babka, dedko, sestra).
Ako by ste sa zachovali vy v mojej situácii, požiadali by ste o rozvod, či ako by ste riešili situáciu?
Odsťahovala by som sa k rodičom, rozvod, hypotéku a majetky sa dá riešiť a hľadala prácu v chránenej dielni.
@egonsk nad prácami čo sa týka predavačky a podobne som uvažovala, len nemám auto a vodím aj deti do školy a škôlky, nebývame v meste
@januska12323 aj prácu v chránenej dielni hľadám, len je toho dosť málo ani UPSVaR mi s týmto nepomohol
ešte k tomu zdravotnému stavu tak tam je problémov viac ...aj s chrbticou a aj s jedením, nakoľko mám po ožiaroch zúžený hltan. Som odkázaná na tekutejšiu stravu, čož veľa energie nedá 😔
Píšeš, že nemôžeš odísť lebo si ZŤP. Lenže Tvoj manžel môže takýmto spôsobom života dôjsť do stavu, kedy sa o Vás starať prestane a TY budeš musieť od neho doslova utekať či si ZŤP alebo nie. Začni už teraz premýšľať nad tým ako vyriešiš Tvoju situáciu a že je dosť reálne, že budeš žiť bez manžela. Budem Ti veľmi silno držať palce.
@dominikamacakova aj čítaš čo píše autorka, alebo len kopeš?? Píše že hľadá aj v chránenej dielni. Kde sa sťažuje?! Že sem napísala a hľadá oporu?! Nie si normálna.
@dominikamacakova 😳😳😳 nech sa zakope???
@dominikamacakova akoze fakt? Hladaj pracu a nestazuj sa? Strasne empaticka osoba si👍
K rodičom by si po rozvode nemohla ísť? Kde si pracovala doteraz? Na stránke upsvr je zoznam chránených dielní. Väčšinou majú stálych zamestnancov ale možno motyka vystrelí. Pripadne aj bežný zamestnávateľ pre teba môže vytvoriť chránené pracovisko a časť tvojej celkovej ceny práce mu bude upsvr preplácať. Pozri aj ci v meste nemáte sociálne podniky. Tam by si sa tiež mohla zamestnať. Držím ti palce!
ak si z BA, tam je firma, ktorá zamestnáva práve takých, ako ty na upratovanie https://www.deeply.sk/ponuky-prace/
@ema22270 ty si si niečo uhla? To som nemyslela doslovne. Pre boha
@terina25 áno, som veľmi empatická
@dominikamacakova odporučila so jej nech hľadá, ale veď ona to už dávno robí. A napísať invalidovi nech sa nesťažuje?!
@dominikamacakova to si si asi ty nieco uhla, cloveku ktory ma zdravotne problemy a myslim, ze dost vazne a dve deti, napises toto? Radsej nepis nic, lebo toto tu je sila uz.
@ema22270 tak potom je to asi bezvýchodisková situácia
Ja by som ti navrhla, aby si setrila pre seba aj deti co najviac dokial ste spolu. Nie pre to, aby si muza obabrala, ale aby si mala pre vas v tazkych chvilach. Ak sa muz predsa uvedomi a prestane pit, budete mat nieco pre vas vsetkych.
@dominikamacakova co si ten komentar vymazala? Mala si ho tam nechat, nech vsetci vidia 👌
Autorka a neviem Ti poradit, len som Ti chcela napisat, ze sucitim s Tebou, a klobuk dole, ze sa takto sama staras o deti, ked manzel pije a nestara sa. Verim ze v tej chranenej dielni si nieco casom najdes.
@ema22270 ja som ho nezmazala tak sa ukľudni. Áno nech všetci vidia, že som odporúčala aplikáciu na prácu, hrôza. Poznám ľudí ztp, ktorý normálne pracujú, ale lepšie je sa ľutovať.
@dominikamacakova jasné, dá sa pracovať aj so zťp. Ale tých možnosti je menej a aj zdravotný stav ju obmedzuje. Preto to má ťažšie. Zdravá žena keby je najhoršie zvládne za čas aj 2 práce, ona bude rada ak nejakú jednu nájde a ak to tam zvládne a zvládne potom domácnosť a deti. O to tu ide. Že oproti zdravej žene to má ťažšie o dosť. A nie je to ľutovanie.
Autorka Za mňa určite by to chcelo podporu od rodičov. Rozprávala si sa s nimi? Vedeli by ti pomôcť s bývaním za čas, s deťmi a tak? Pre deti nie je dobré aby vyrastali v takom prostredí.
ked sa mulica nepohne, darmo ju budes tlacit.
Takze sice mozes do chlapa tlacit zhora-zdola, ale ked on sam si neprizna realitu, tak lepsie to s nim nebude. Mozte skusit manzelsku poradnu, ale popravde pri alkoholikoch maloktoremu pomohla. Ak mas ZTP len koli slabsiemu sluchu a inak po ostatnych strankach si normalny zdravy clovek schopny prace, nelutuj sa a skus si najst take zamestnanie, kde nepotrebujes mat tip-top sluch a uzivi ta. Podla mna je takych zamestnani dost a staci trosku obkecat pripadne a zoberu ta na vacsinu miest. Samozrejme zvukara v radiu a TV urcite nie, ani ako ladica pian, ale niektory predavac, dokladac, pracovnik u pasu, monter, krajcirka, atd... tam vsade nie je nevyhnutny dobry sluch.
Ked vykazes, ze napriek sluchovemu postihnutiu sa o deti dobre staras, nemyslim, ze by alkoholikovi bez vlastneho byvania zverili deti, tu by si obavy mat nemusela myslim.