Mám 50 rokov a cítim sa strašne sama

12. okt 2023

Nemám už žiadnu svoju rodinu, mám 50r a jediné čo mám, je manžel. Ja neviem či to stačí. Ale príde mi to malo, jedna osoba a už nič viac. Dieťa mám jedno, má vlastný život. Je to taký zvláštny pocit, keď už nie sú moji rodičia, nič z pôvodnej rodiny.

medyna
12. okt 2023

teraz predsa ty tvoríš rodinu, je to normálne, že ľudia z "pôvodnej" rodiny umierajú. Máš manžela, dieťa, určite aj nejakých známych, ži pre nich ... tak ako my, ostatní.

ahhola
12. okt 2023

Manžel nemá rodinu? Ja mam kamku, jedinacku, matka ju mala v 36.,ta sa veľmi druzi zo sesternicami, bratrancami, svatkou... Vždy sa niekto nájde, keď sa chce. Dieťaťu občas spomeň, ze sa tešíš na vnúčatá...👶

kvetinka75
12. okt 2023

kamarátky nemáš? Ja sa teraz dosť často stretávam s kamarátkami avenujem sa svojim záujmom, pri ktorým spoznám zase nových ľudí. Dcéra síce býva s nami ale už je samostatná jednotka, niekedy ju aj pár dní nevidím, keď niekam ide alebo je v izbe a študuje. Mám nejakú rodinu ale tá si žije svojim životom . Tak isto aj súrodenci.

bolarazjedna
12. okt 2023

Tak je to normálne, aj keby si mala 3 deti, že si žijú svoj život a nie ste dennom kontakte. S manželom mate aký vzťah? Práveže teraz by ste mali mať čas na otuženie vzťahu, spoločne výlety, koníčky, koní, divadlo, šport.
Chodíš do prace? Máš tam kolegyne/kamarátky?
Veľa ľudí keď sa cítia sami, kúpia psika/mačku, nad tým si neuvažovala?

zadda1
12. okt 2023

nečakaj od druhých, že ti urobia program. bud sama iniciativna. nemáte širšiu rodinu, susedov, priateľov, kolegov? pozri nejaké kino, divadlo alebo inú akciu a zavolaj niekomu ci by nešiel s tebou. alebo sú rôzne zaujmove skupiny na Facebooku, kde sa môžeš pridať, sledovať to, možno niečo napísať a časom sa pridať aj na nejakú organizovanú akciu. ja som tak bola na túre. začni a potom to už pôjde ;)

dominikamacakova
12. okt 2023

Aký to má súvis s vekom? Osamelo sa môže cítiť aj tridsať ročný človek. Skús si nájsť nejaké koníčky

kvetinka75
12. okt 2023

@dominikamacakova no možno tak, že ak máš 30 a deti o ktoré sa staráš, tak nemáš toľko voľného času a všetok máš vyplnený deťmi. Je to dosť veľká zmena, ak mal človek rodinu, deti, čas trávili spolu, spoločné dovolenky, večere a zrazu je doma ticho.
A inak by človek poradil 30 ročnej žene, ktorá je sama a inak 50ročnej.

dominikamacakova
12. okt 2023

@kvetinka75 to je syndróm prázdneho hniezda. Treba si začať užívať život bez detí, cestovať s partnerom atď

la_dolce_vita
12. okt 2023

Tiež mám 50 rokov a dospelé deti ďaleko odo mňa, ale nemám takéto pocity. Ak náhodou áno, tak vyrážam von za nejakou aktivitou. Mám super kámošky a to je niekedy lepšie ako partner 🙂. Základ je nenudiť sa, chodiť do prírody, hýbať sa...

kvetinka75
12. okt 2023

@la_dolce_vita ja tiež tak, konečne mám čas na svoje záujmy

la_dolce_vita
12. okt 2023

@kvetinka75 presne tak, konečne mám čas na seba a užívam si život...

h2
12. okt 2023

Manžel nie je to jediné, máš predsa dieťa. Jasné, že má svoj život, ako si aj ty mala, keď si sa vydala a osamostatnila, hoci tvoji rodičia ešte žili. To, že tvoje dieťa nežije s tebou, neznamená, že už nie je tvoja rodina. A keď sa ožení, alebo vydá a bude mať deti, tvoja rodina sa o nich rozrastie.

kvetinka75
12. okt 2023

@h2 môže a nemusí mať deti, alebo môžu bývať daleko a nebudú sa tak často stretávať. Netreba sa na to spoliehať ale vyplniť si dni niečím zaujímavým. Nájsť aj iný zmysel života

h2
12. okt 2023

@kvetinka75 Áno, ale zarazilo ma, že napísala, že nemá okrem manžela nikoho. Lebo jej dieťa tu bude stále, s najväčšou pravdepodobnosťou ju prežije. S rodičmi asi tiež nežila autorka v jednej domácnosti.

kvetinka75
12. okt 2023

@h2 áno bude, ale je rozdiel keď dieťa ešte býva s rodičmi a keď je už preč.

katka0123
12. okt 2023

Skus sa zapojit do nejakej dobrovolnickej cinnosti.

3009
12. okt 2023

Choď do útulku pre psov a zober si jedného domov, hneď budeš mať zábavu a spoznáš kopec ľudí pri venčení.

madeline1
12. okt 2023

kup si nejake zvieratko, maleho psika do bytu, budes mat clena rodiny navyse....

majlo1234
12. okt 2023

Aj to je vysledok toho, ze uz rodiny neziju spolu, mame menej deti a celkovo sa tak nejak uzatvarame do seba. Clovek je spolocensky tvor, pre psychicku pohodu potrebujes komunitu, najdi si priatelov cez konicky. Pripadne zacnite pozyvat susedov na posedenie

sulavikova
12. okt 2023

Moja mama má 65, stále aktívne pracuje, voľný čas venuje dovolenke, výletom etc. Konečne spoznáva svet a ľudí, chvalabohu nie je odkázaná iba na rodinu! V 50. tke si urobila vodičák, má 2 autá. Nikdy nebola spokojnejšia🥰 Treba sa osamostatniť a žiť pre seba samú!

kvetinka75
12. okt 2023

@majlo1234 nie je to o uzatvarani sa do seba. Teraz je ovela viac moznosti kde moze clovek pracovat a zit. Nemusi cely zivot trcat na jednom mieste ako to bolo kedysi.

majlo1234
12. okt 2023

@kvetinka75 nemyslim to tak, ze ludia nemozu cestovat a pracovat vsade na svete, samozrejme, ze mozu. Zaroven ale coraz viac ludi zije iba pre seba a pre svoju nuklearnu rodinu

nelili1978
12. okt 2023

Ach tohoto sa obávam. Mám ešte sestru, rodičov nie......vlani mi zomrela svokra, bola mi blízka a odvtedy nad tým často rozmýšľam. Je mi smutno z toho, že už my s manželom sme ta najstaršia generácia v rodine

kvetinka75
13. okt 2023

@majlo1234 pretože je veľa ľudí unavených , uponáhľaných z tejto doby. Ľudia sú radi, keď prídu domov, zavrú dvere a majú kľud. A ani sa im nečudujem.

pochod
13. okt 2023

Skúste si predstaviť, ze existujú ľudia aj ja poznám takých osobne.. Ktorí nemajú vzťah ani deti a rodičia im uz nežijú.. so surodencami kontakt raz za rok .. Vy mate aspoň niekoho a mali by ste byť šťastná, ze nie ste úplne sama.. Skúste to brat z tohto uhla pohladu a hlavu hore

majlo1234
13. okt 2023

@kvetinka75 tomu tiez rozumiem, ken vravim, ze my ludia(mozno na par extremne introvertnych vynimiek) potrebujeme k zivotu komunitu. A teda ak uz sa nezije vo viacgeneracnych rodinach spolu, treba si tu komunitu budovat mimo rodiny. Duplom, ked sa citi pani osamela

retatka
13. okt 2023

Máš manžela ,dieťa,druhé ženy v tvojom veku nemajú ani to ,sú ozaj osamelé ..Bud vďačná ,že máš aspoň spriaznenú dušu manžela a dieťa ktoré k v vám chodí .Treba si vážiť ,čo máme lebo ani to nieje samozrejmosť …a zajtra môže byť všetko ináč