Mám 29 rokov a napadol ma 14-ročný brat

nela22323
26. okt 2023

Ahojte už je to mesiac odkedy som písala o tom ako mi malý brat hodil to tváre drevaku. Ďakujem vsetkým vám, ktoré ste mi napísali.
Píšem Vám znova o prosbu. Odkedy sa to stalo som doma nebola a 14-ročný brat sa mi neozval. S matkou som v kontakte iba cez sms správy.
Dozvedela som sa, že mama telefonovala primárke oddelenia nemocnice v ktorej som bola pred dvoma rokmi liečená na diagnostikovanú epilepsiu a natárala jej o mne nezmysly. Chcela mi asi pokaziť meno alebo sa ,,citiť lepšie,, neviem prečo to urobila.
Som na tom psychicky zle. Poraďte mi čo ďalej/ mám niečo riešiť?
Mam stres už aj z Vianoc. Domov myslíte asi že asi radsej ist nemám
Ako sa mám k nej správať? Čo by ste po tomto robili?
Napíšte prosím
Dakujem

lenuska9999
26. okt 2023

@nela22323 máš 29 rokov a necháš sa napádať od 14 ročného ? A čo máš ty s tou primárkou? Ste nejaké kamarátky, alebo ste v nejakom inom vzťahu ? Pretože potom nechápem ,čo ťa to trápi. A prečo jej tvoja mama volala 😄 čo ty s ňou ?

mirkam3
26. okt 2023

@nela22323 otca nespomínaš, takze predpokladam, že doma je iba mama a brat. Takze odpovedz si sama úprimne na otázku - potrebuješ udržiavať tento toxický vzťah?

chica007
26. okt 2023

@nela22323 Ak mi niekto ublizujem odchadzam a nenecham mu prilezitost aby este viac ublizoval a nech je to ktokolvek blizky

sisaka
26. okt 2023

@nela22323 prebehla som tvoju predchádzajúcu tému, ty máš problém, ale so sebou. Psychológ nepomaha, tak treba psychiatra.
Píšeš, že máš 29, ale prejav aj reakcie veľmi nevyzreté, detské. Nerieš brata, matku, tých nezmeníš, rieš seba, svoj prístup k rodine, svoje sebavedomie a nauč sa riešiť konflikty efektívne

karolinakovac
26. okt 2023

@nela22323 nikto Ti nemá právo ubližovať. Na Tvojom mieste by som nešla na sviatky domov,išla by som niekde do zahraničia na výlet radšej alebo sama v pokoji strávila sviatky. Keď si nestanovis pevné hranice, budú sa takto správať naďalej. Prerušiť kontakty s nimi, alebo obmedziť na základné veci ako sa mate ci je všetko okej ci ste zdraví..a návšteva max 3x za rok. A žiť si svoj život odstrihnut sa od nich riešiť si svoje zázemie..ak si poblíž nich odsťahovala by som sa na Tvojom mieste pre Tvoj pokoj a mentálne zdravie. Nenechaj si s*ať na hlavu a bojuj za svoje šťastie a vnútorný pokoj!

lilitela
26. okt 2023

@nela22323 To ti mama povedala, ze volala s primarkou? Poznate sa dobre? Ak nie, neriesila by som. Ak ano, zavolala by som jej a vysvetlila situaciu, ze mama volala z vlastnej iniciativy, ze ti to je neprijmne a taktiez trapne, nakolko si uz dopslea a vies si veci poriesti aj sama. Mozno ti primarka sama povie, co s matkou o tebe riesila a budes sa vediet zariadit.
V ziadnom pripade sa s nimi uz nekontaktuj, ani tam nechod aj mamu si blokni. Viem, boli ta to, nikoho nemas ale budes musiet fungovat inak nez doteraz. AK byvas inde, asi predsa len dokazes nejako fungovat. Mas partnera? Kamosky? Kolegov? a zacat pracovat na odputavani sa od nich. To co od nich ocakavas a potrebujes ti NIDKY nedaju, takze sa zbytocne vystavujes len dalsiemu ponizovaniu.

maranco
26. okt 2023

@nela22323 keď ťa matka ktorá ťa opustila v 14r. psychicky týra cez SMS, zablokuj si ju a dopraj si aspoň mesiac detox od nej. A zváž aj zmenu čísla, aby si mala od oboch pokoj.

Teba trápi že ti brat nenapíše SMS a mama ti posiela len negatívne a vyhrážajúce SMS ako je všetko tvoja chyba. Taký si vôbec nezaslúžia mať na teba telefónne číslo a nie si im nič dlžná.

nela22323
autor
26. okt 2023

@maranco ano pomohlo by to ako píšeš. Ked problém, že neviem prestat...Zijem sama daleko od nej . no prepadá ma depresia..mám zdravotné problemy.., nemám okolo seba vela ludi ktorym možem o svojich problemoch hovorit..,,vsetci mame svoje,, matka mi momentalne pomaha financne som v zlej situacii.....preto my vydiera. Vládne nado mnou.

nela22323
autor
26. okt 2023

@lenuska9999 nie som s nou kamaratka....iba ma hnevá, že mama sa jej stazovala..mozno citila vinu za malého.,za to co spravil..aj ked neviem preco by to robila.
Keby si ho videla..má 14 ale on má silu..ja som kričala o pomoc. Trapi ma, že vraví o mne doktorke a ktovie komu ešte...Prečo to robí?

nela22323
autor
26. okt 2023

@lenuska9999 možno sa chcela ,,očistiť,, rozumies..tym ze natara o mne nezmysly

mikadooo
26. okt 2023

@nela22323 na Vianoce by som nechodila. Dôvod - bojím sa brata, už mi raz ublížil, nepotrebujem si to zopakovať, alebo byť celé sviatky v strese, či mu tentokrát nenapadne vytiahnuť nôž. Ďalej by som s mamou komunikovala cez sms. Ideálne odsťahovať sa z toho miesta, niekam, kde mama nepozná nikoho a nech si tára kde chce čo chce. V meste, kde nikoho nepoznajú, sa ťa to nemá ako dotknúť. A môžeš s čistým štítom začať budovať netoxické vzťahy.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jaskolka
27. okt 2023

@nela22323 nehnevaj sa, ale ja ti nerozumiem. Už zase riešiš to, čo je nad slnko jasné? Že máš sa konečne odstrihnúť od "rodiny" a žiť si vlastný život?
Máš kde bývať? Si finančne nezávislá? Pracuješ? Ak áno, nevidím nijaký dôvod sa s nimi kontaktovať.ie sú prvá ani posledná osoba, ktorá sa odstrihla od toxických vzťahov s príbuznými.
Máš nejakú kamošku, ku ktorej by si mohla ísť na sviatky? Lebo určite by to bolo lepšie, ako tráviť ich s ľuďmi, ktorí sa síce nazývajú oficiálne tvojou rodinou, ale reálne ta nemajú za nič.
Stretávaj sa s ľuďmi, vytvor si vlastný okruh priateľov, a časom aj vlastnú rodinu

puertorico
27. okt 2023

@jaskolka nie je finančne nezávislá. čítaj. tam to píše že jej mama pomáha finančne. no ja by som si hľadala dve roboty aby som si nemusela od mami požičiavať 😔

monikkatt
27. okt 2023

@nela22323 dievca zlate, ty mas psychicke problemy a stresy z matky a brata. Bud rada ze si daleko, odstrihni ich uplne zo zivota a uvidis ten rozdiel. Oni su strasne toxicki pre teba. Uplne ich vymaz aspon na nejaky cas, najdi si konicky, zaluby, kamaratov a uvidis ze ti bude lepsie.
A nevyhovaraj sa ze bez nich nevydrzis, ze su tvoja rodina.. je to pliaga a nezasluzia si ta

jaskolka
27. okt 2023

@puertorico nečítala som teraz všetky jej odpovede, pamätám si ju len z minulej diskusie, kde písala myslím, ze počas štúdia hej mama pomáhala.
. No v jej prípade fakt by bolo najlepšie nájsť si buď lepšiu prácu, alebo sa presťahovať aj za takou prácou.
Lebo toto je čistá katastrofa, taká "rodina"

katarinka89
27. okt 2023

@nela22323 tak očividne tvoja diagnóza nieje pod kontrolou. Pokiaľ by bola, nemala by si takéto stavy. Pamätám si tvoju prvú tému, ale ty ju znova riešiš, emócie tebou lomcuju....chod ku psychiatricke, treba to riešiť, lebo sa zblaznis....myslím to v dobrom.

alickapusinka
27. okt 2023

Matka cíti vinu za malého čo spravil. Robíš si srandu z nás 14 ročný malý o rok je právne zodpovedný. Malý TY si čo asi fakt komu nie je rady ani pomoci. TY máš psychické problémy lieč sa skôr než TI to prepukne ešte horšie. TY máš 29 rokov už keby si chcela sa z domu odsťahuješ. Možno tvoj brat ešte až tak nechce pochopiť že si psychický chorá tak robí zlé lebo nevie rozpoznať čo je dobre aké máš stavy a čo zlé. A nie hodil do mňa dreváku .Nie je hanba ísť k psychiatrovi. Ak si bola nemáš asi správne lieky.

nela22323
autor
27. okt 2023

@jaskolka pracu som mala.., snazila som sa žiť sebestačne. Pracovala som aj počas školy. Po škole som sa hneď zamestnala na tpp. Ked ochorela som..psychogenn zachvaty. Odpadavam..odpadla som v práci.., preto mám problem. Liecim sa už 3 roky stav sa mi zhoršil. Lieky nepomahaju.....ziadam o pomoc. Ak by si vedela prípadne o nejakých liekoch co by mohli pomoct napíš mi

nela22323
autor
27. okt 2023

@katarinka89 obvolala som asi všetky....ziadna ma nechce zobrat. Sukromna za 150 e na ktoru nemám a mamka mi nedá...neviem ako dalej....

jaskolka
27. okt 2023

@nela22323 píšeš, ze sa liečis... Tak chod k tej doktorke, ktorá ťa lieči a normálne vysvetli, ze lieky, ktoré máš, nepomáhajú. Často pri takých diagnózach treba skúšať aj iné lieky, ine kombinácie, od toho je ten doktor.
No takto, ako fungujes ty, sa nedá dlhodobo existovať, lebo skončíš fakt zle, ty si zrejme celkovo precitlivena a teraz už vyslovene "labilna" z toho všetkého.
To vôbec nemyslím v zlom, len skratka potrebujes pomoc

nela22323
autor
27. okt 2023

@jaskolka ano. mas pravdu. Doktorke som ráno volala, objednala ma na december, že skor sa nedá..Citim sa zle...je mi tak na odpadnutie ze rozmyslam od vcera ci si nezavolam zachranku, neviem ci pomoct

nela22323
autor
27. okt 2023

@monikkatt mas pravdu. Snazila som sa, preto som sa od nich odstahovala, ked ochorela som..nemám vela kamaratov, už ani kolegov, kedže nemám pracu..odpadla som tam. Mám sa zle....neviem si pocas dna urobit nicim radost. Mám neustálu potrebu pisať matke......som z nej chorá. Stále sama. Terapeutku mám no za hodinu berie 50e. a z tej terapie nic nemám akurat stres, že peniaze budem musiet pytat od matky. :(((ako si mám pomoct

lilitela
27. okt 2023

@nela22323 Neviem, aky mas na to nazor, ale mozno by si mohla uvazovat nad nejakou hospitalizaciou na psychiatrii. ale to len tak hovorim, lebo nemam s tym skusenosti, neviem, ako to chodi. Ale treba vsetko zvazit, lebo ak to budes mame vesat na nos, tak sa to proti tebe obrati. Su aj denne stacionare, neviem, ci pre dospelych.
Ak odpadavas v praci, hladaj pracu na doma. Aky mas smer, odbor?

buba55555
4. dec 2023

@nela22323 ja som chodila rok ku psychologovi a neplatila nič. Stačí poprosiť psychiatra o výmenný listok a najst psychologa, ktory má zmluvu s poistovnou