Mám 21, som Rómka a chcem dieťa

21. jún 2023

Ahojte, neviem ako mam reagovať na také situácie mam 21 rokov snažíme sa o bábätko zabezpečeny sme čo sa týka financi bývania aj ušetrené mame od svojich 15tich som vedela že budem mať dieťa a budem sa snažiť preto aby som raz to dieťa zvládla čo sa týka financi aj bývania. No včera som povedala jednej pani ktorá není na tom finančné dobre a bývanie tiež nemá. Som Rómka a povedala mi že keď začnem 21ke rodiť dieťa tak do 30tky budem mať 20deti ako ostatní a budem žiť s huby do huby. Ja som reagovala na ňu veľmi drzo. Že či si myslí že vyzerám ako nespôsobiva občanka a že ma s tým urazila pretože pracujem, financie mam, byt mam. A fakt neplánujem 10deti :D chcela by som jedno keďže už prišiel ten pocit že túžim po dieťatku a vzdelanie už mám dokončené. Myslite že by som to mala zahodiť za hlavu ? A či je veľmi skoro na dieťa? Mňa mama mala 31tke som jedináčik a nikdy mi nič nechýbalo. A tiež ma chcela mať skôr lenže sa jej nedarilo . Na dovolenky chodíme každý rok, a určite s dieťaťom by sme chodili na dovolenky, a dali mu to najlepšie vzdelanie a zážitky. Ušetrené mam myslím že dosť na výchovu dieťaťa. Rok sa snažíme o dieťa tak ma to zamrzelo keď som prišla domov. Niesme s osady Rómovia ktorý rodia každý rok, a nedokážu zabezpečiť dieťaťu vhodné podmienky na jeho rast . Priateľ má stálu robotu ja taktiež. On ma vysokú školu. Úplne ma to zarazilo 🥲 prečo ma hneď tak odsudila. Však ja viem sama kedy chcem dieťa a či mám na to podmienky . Vychována som, vzdelaná som , a fakt sa snažím pracovať aby keď prišlo dieťa nemali sme finančnéprob problémy v mojom

autor
21. jún 2023

Finančné problémy, Ja viem že väčšinou Rómov hlavne na východe sú neprispôsobivy ale sa cítim ako keby som nejaká handra po tom čo mi ta pani povedala.

anjelicek26
21. jún 2023

Ludia maju vzdy potrebu nieco a niekoho komentovat, nastav si na to filter. Logicky - cim mladsia zena, tym zdravsie vajicka, tym lepsie pre nu a pre to babatko... prirodu clovek neoblbne. Ked mate byvanie a stabilnu pracu, smelo do toho, aj ked by som JA priatela upgradla na manzela pred krokom dieta...

Ono pindaju ked mas dieta mlada, ked ho mas stara, pindaju ked cakas prve - kedy bude druhe, ked mas dve a rovnake pohlavie - neskusite este toho chlapca-dievca? Ked mas tri tak ste pomaly asociali, co nevedia, co zo sebou, ked mas 4 a viac ako my tak si nabozensky fanatik a nepochopil si, ze zem je vlastne preludnena 😂 Prosim nedovol, aby ti nejaka cudzia osoba zhorsila naladu... fakt nedovol...

autor
21. jún 2023

@anjelicek26 ja som vždy túžila mat súrodencov vždy som chcela aspoň štyroch, veľká rodina je veľká radosť ❤️ len niekedy fakt nepochopím reakcie ľudí , keď dokážu niečo také vysloviť pritom ta pani vôbec nebola ukážková a žiadnym príkladom mi nešla. Ja si myslím že skôr to bolo o závisti a odsudzovať budú všade a vždy. Pri každej príležitosti len mi to prišlo ľúto že sa snažíme o bábätko nedarí sa nám, a ona mi povie že budem rodiť ako jabloň kiežby som mala lepšie 6 deti ako žiadne. Fakt takým ľuďom sa len vyhýbať.

cookie29
21. jún 2023

no povedala by som, ze nezrele ste zrejme obe... ona nema co komentovat podobne veci, co koho do toho nuz a Ty, reagovat drzo tiez nie je riesenie. To samozrejme neznamena, ze si to mas nechat, ale kludne mozes byt asertivna, bez toho aby si bola drza ci dokonca agresivna.

Pisala som jednej mamicje v inej diskusii, ludia budu komentovat vzdy a miesat sa do veci, po ktorych ich nic nie je. Ci chces dieta, ci ho nechces, ake meno si vybrala, ci je hladne alebo nie je hladne, ci ho nosis moc na rukach alebo nie, proste totalne do vsetkeho.... ja si este pamatam na jednu babku, ked mi male plakalo na rukach na prechadzke a isla okolo s tym, ze hladne pravda... jedine co ma napadlo bolo, ci vazne vyzeram ako sprosta, ked sa premavam s revucim deckom na rukach, namiesto aby som mu dala jest 🙂 ja tapa, ze som na to neprisla .... jasne, nema to nic spolocneho s rasizmom ci predsudkami, ako dotycna v Tvojom pripade... ide skutocne o obrnenie sa.

olimuc
21. jún 2023

Pani hod za hlavu, na blbych a rasistov natrafis vsade aj keby si bola pasikava, stale niekto bude pindat. Poslala si ju niekam (nabuduce sa neznizuj na jej uroven, ale bez agresivity ju posli kade lahsie) deti maj kolko vies uzivit. Mas jedno je zle- malo, mas 4 zle - vela … su blondaci zle lebo slnko, su tmavi zle lebo su neprisposobivi, su chlapci alebo dievcata tiez zle … lebo …

svetlonos
21. jún 2023

Autorka,
no nasrala si ju poriadne 🤣
Ty si zabezpecena, mas skolu, byvanie, financie - a to ako 21 rocna rómka a ona "biela" nema.
Inak je obdivuhodne, ze mas skolu, a popri tom nasetrene v takom nizkom veku 😃 klobúk dole.
Prezradis ako sa ti to podarilo? Uprimne ma to zaujima 🙂
U nas bola jedna romska rodina, mala so
asi 12 rokov a na tu slecnu som sa nevedela vynadivat. Robila predavacku v potravinach, vacsinou na kase. Bola nadherna, vzdy mila, usmiata - a krasna ako zvonku tak znutra. Vyzarovala taku dobrotu a srdecnost, ba az vzsnesenost, ze sa to vobec nezhodovalo s jej romskym povodom. Ona a ich rodina boli z tych, ktori aj "bielym" ukazovali ludskost, dobrotu a ze aj romovia vedia byt uzasni. Mali sme aj jednu ulicu, kde zrovna boli ti neprispisobivy, a tazko bolo pochopit, ze mozu byt aj uplne ini.
A to je zrejme aj nastavenie tej zenskej, jtorej si to povedala. Ani dnes byt romom nie je lahke, ale vzdy natrafis na debilov aj na normalnych ludi.

A co sa tyka babatka - mat na to podmienky, odem v tvojom veku do toho a kludne aj do troch. Do 30tky odrodis a v 40ke mas uz velke deti.
Kamaratka - neromka, rodila v 18 prve, o 2 roky dalsie a tretie boa nehoda 😉. Samozrejme su za vsetky 3 deti stastni s muzom. Maju 40 a uz uz takmer dospele deti, najmladsi ma 12st. Ja som kratko pred 40tkou a maly ma 3, druhy ma chvilku pred narodenim 🙂
Stretnut mojho manzela v 20tich, nevaham ani sekundu mat deti tak skoro. Takze pokial manzel/priatel je rovnako naladeny, smelo do toho. A ostatnych s prehladom posli s blbymi kecami vies kam 😜

hindakus
21. jún 2023

Zlato moje, normálne sa snažte ďalej, budeš skvelá mama, farba pleti to neovplyvňuje! Ak by sa nedarilo tak 1,5 - 2 roky, zajdi za gynekologom, dá žiadanku na spermiogram, odkontroluje tebe ovulaciu a horm.profil.

nevenka
21. jún 2023

@anjelicek26
@autor
Mna sa suseda opytala, ze dokedy chcem rodit, mame tiez 4 deti a uz aj vek, posledne som rodila v 39.
My sme mali parik, tak bol ohalo, ze naco tretie. A ked sme cakali stvrte, tak konecna, ved hej "vy ste ti katolici, vy musite" - dostala ma do kolien. Ano, katolici sme a za vieru sa nehanbime. Plan boli 2, max.3 deti, ale prijali sme aj to stvrte. Je to milacik vsetkych.
Sudit ta teda budu, ci si Romka, ci nie, ci mas 1 alebo 2,3,4,5 deri, vzdy sa nieco najde. Ludia to beru niekedy tak, aby "rec nestala", nakecaju toho, ja to uz ani neriesim. Odporucam sa od toho odosobnit a nebrat si to tak k srdcu. A vyriesene. Ludom nevysvetlis, nezmenis ich zmyslanie. Len seba mozes ovplyvnit, ako sa na ich reci budes pozerat. Nepustaj si to do svojho vnutra a bude fajn.

babulkomale
21. jún 2023

@nevenka boze to su debili 🙈 to co tym myslia? Ze nekatolici by ho isli zabit ked sa pritrafilo? Nie som katolicka a teda nesla by som na potrat.
Alebo ze nemozes uzivat antikoncepciu? Neskutocne, esteze sa vam nenasackovali do postele pozerat 😃

hugger
21. jún 2023

Ako reagovat? Nereaguj. Tym ze sa pustis do sporu s blbcom sa znizujes na jeho uroven. Nerob to, si plnohodnotny clovek ktory nemusi byt zavisly na nazore hlupych ludi.

domkakvet
21. jún 2023

Podla mna to nemyslela v zlom, len chcela poradit a neuvedomila si, ze to znie ako skatulkovanie a hadzanie vsetkych do jedneho vreca. Moze byt aj situcia, ze pani toto vsetko o tebe vie a vie aj to, ze by si tolko deti nemala, ale si povedala, ze poradi aj tak, lebo to myslela dobre a neuvedomula si ako to moze zniet, no ak to myslela v zlom, tak si ju nevsimaj, ako to myslela musis vediet ty, podla toho ako ju poznas.

modro_zelena
21. jún 2023

načo tvoje plány a predstavy hovoríš "jednej pani"... jej reakcia nebola uplne vhodna, ano o romoch sa hovori v suvise s detmi vselico, ale tak pani si toto mohla odpustit, a hlavne ked videla na tebe ze nie si nejaka 15tka s už tromi deťmi. Hoď to za hlavu, podstatne je aj tak len to čo si myslíš ty a tvoj priateľ. Keď to bábo chcete obaja, tak smelo do toho.

vanilkovazmrzka
23. jún 2023

Bojuj s predsudkami, maj dieta a maj vsetko, co si v zivote prajes mat ;) a tamtu pani nech aj o zem hodi 🙂