Mačka ako kameň úrazu

aellea
1. júl 2024

Ahojte, davam diskusiu sem, lebo kebyze ju dam pod sekciu domaci milacik, tak ma ukamenuju 🙂 Ide o to, ze zial nie som az taky milovnik zvierat a rovno sa im ospravedlnujem, ale naozaj mi prekaza kocur, ktoreho 1,5roka som trpela v domacnosti. Ide o to, ze pre dcerku som zaobstarala macku, ale netusila som, ze co to obnasa. Ten nas bol poulicny, mame ho z utulku od maciatka, snazila som sa ho "vychovat", ale zial viac je na kuch. linke nez na skrabadle. Mne velmi prekazaju tie chlpy, su v tanieri, poletuju vsade, 2x denne by bolo malo zametat. Nemozeme nechat jediny hrniec vychladnut alebo tanier s jedlom alebo pohar na stole, niekolkokrat uz vyhryzal detom aj desiatu zo skolskej tasky, doskriabane dvere, gauc atd..hlasno mnauka, mam plytky spanok, hned som hore ci uz skoro rano alebo v noci. Mame dom, utulok nam ho nakazal mat len dnu, ale zacali sme to pustat aj na zahradu, tam ale vie preskocit a uz sa nam aj stratil, takze ani tak sa neda, lebo staci okamih, otvorene dvere a mozeme hladat. Proste v kocke, pri 3 detoch mam pocit, ze robim sluzku aj macke, cistenie zachoda bolo na mne, cesat sa neda, obmedzuje ma to. ALE manzel si ho oblubil a ked som po par mesiacoch chcela macke najst iny domov, odmietol. Pri hadke som mu povedala, nech si najde taku, co chce aj 10 maciek. Zbalil sa a odisiel aj s kocurom na dve noci prec. Ja som si to uvedomila a chcela som samozrejme manzela a teda aj s kocurom, takze potom vyse roka som sa starala a snazila sa ku kocurovi najst si vztah, ale samozrejme boli tam z jeho strany aj ine dovody a manzel sa rozhodol odstahovat, o rozvod zatial nepoziadal, ale pohrozil uz pred rokom, deti to tiez nesu vselijako. Ked to niekomu rozpravam, tak nechape, ze manzelku vymenil za kocura. Teraz, ked je manzel s kocurom ale prec uz par dni, tak som naozaj pokojna, akoby slobodna vo svojej domacnosti, ale samozrejme by som chcela manzela naspat. Ale co teraz, ked on kvoli mne nechce ustupit a kocura dat prec? Proste mu na mne nezalezi do takej miery, ci ja som divna, ze nechcem mat v dome zviera?

janka_266
1. júl 2024

@aellea je to mačka, tak ju dajte von, pokiaľ to nie je tá extra špeciálna bez srsti :D ako odíde, tak príde, keď bude chcieť. útulky žiadajú pre každé zviera vstup do domu (podľa mňa aj pre medveďa by chceli prístup do domu, keby ho mali v útulku (veľmi nadnesený príklad :D) mačky sa nevychovávajú, mačky sa akceptujú :D tiež nie som milovník zvierat, jediné, s čím som súhlasila bude pes, keď raz budeme mať plot :D aj to bude musieť byť veľmi pokojný pes :D a teda sa zamyslieť aj nad manželom, keď Vás vymenil za mačku

jizanka
1. júl 2024

Já ti rozumím, u nás si manžel s dcerou pořídili kocoura. Má rok. Začal značkovat, manžel ho nechtěl dát vykastrovat, že ho to třeba přejde....Byl strašně naštvaný jako kdybych chtěla nechat vykastrovat jeho.....naštěstí mu začal značkovat jeho věci taky...a tak s kocourem šel k veterináři. Všechno drhnout.....Už jsem si trochu zvykla....Ale taky jsem nechtěla doma žádného psa ani kočku. Chce to z obou stran nějaké ústupky a kompromisy. Nějaké zábrany apod...aby se všude nedostal.

0silvia0
1. júl 2024

@aellea ty si si to rozmyslela s kocúrom, muž si to rozmyslel s tebou. Tebe prestal vyhovovať kocúr, tvojmu mužovi si prestala vyhovovať ty...
A teraz vážne, je leto, nechajte kocúra nech sa aklimatizuje aj na dvore a nech si zvykne byť viac vonku ako vo vnútri, ja osobne by som kocúra nedávala preč, ku každému zvieraťu, ktoré domov prinesieme, má človek zodpovednosť.

anajka266
1. júl 2024

@aellea ženu a deti vymeniť za mačku, no choré…buď dať mačku vonku a aspoň na noc ju zatvárať alebo nech si žije s manželom niekde inde..mačky dnu nepatria, ich prirodzené prostredie je vonku, sú to lovci.. dnu sa nudia a vymýšľajú, všetko ich zaujíma

madeincssr
1. júl 2024

@aellea clovek k niekedy k domacemu milacikovi silno prilne a niekedy aj trosku posudzuje partnera podla toho, ako citlivo sa chova k zvieratam. V zmysle ze ako sa chovas k zvieratam (a ony potom k tebe, ked to vycitia), taky (dobry, citlivy, empaticky) si clovek. Je to trosku pritiahnute za vlasy, ale zas uplne od veci to tiez nemusi byt. Podumaj, porozpravajte sa o tom a skuste vymysliet nejake kompromisy.
Este dodam - macku volne pustanu na noc skor ci neskor zabije auto alebo nejake ine zviera.

oli18
1. júl 2024

Mam znamu, ktora ma v byte 10 maciek. Kvoli nim ako 71rocna chodi do prace, lebo z dochodku by to neutiahla. Jej najblizsia rodina k nej roky nechodi kvoli mackam. Namoze sa z domu vzdialit ani na 1 noc, lebo nema kto zaopatrit macky. Vyjadrila sa, ze ma radsej macky, ako ludi. Jej muz si na to zvykol a uz aj on ich ma rad. Vravela, ze ma zly spanok a berie liek. Az po case sa preriekla, ze macky s nimi spia v manzelskej posteli. Tak sa nedivim, ze nemoze spat, ked po nej lozia v noci macky. Takze bud sa zmierit s milovnikom maciek, alebo ho nechat ist.

colsami
1. júl 2024

Mam rada zvierata ale sluzku by som im nerobila. Ten vztah majitel - zviera ma byt o inom.
Kocur je dufam vykastrovany.
Tento konkretny bude ovela spokojnejsi ked bude mat program aj vonku, takze nevidim dovod ho nepustat na potulky, niektore macky to vyslovene potrebuju.

Vravis ze u manzela "boli tam z jeho strany aj ine dovody" - takze nie som si ista ci vase manzelske problemy vyriesi dilema ci macku mate alebo nie, asi sa za odchodom skryvaju ine dovody a kocur je len zamienka.
Len vy viete ako to medzi vami je.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
egonsk
1. júl 2024

mam 2 milych psov a s mackami na nasej pode problem dokonale vyriesili.

medda_beda
1. júl 2024

Ťažká situácia, ale tak asi by sa mi tiež sprotivil partner ktorý si myslí, že zoberiem si zviera a potom ho už nechcem.Pre mňa to vypovedá niečo o človeku a bohužiaľ vadilo by mi to na toľko, že by som vzťah ukončila lenže teba si takú bral za manželku.Predpokladám však, že manžel vedel o tom, že nie si milovník zvierat či?

Nemali ste si zvieratá brať vôbec a bol by kľud.Presne potom kvôli takým ľuďom sú plné útulky lebo ich nezvládate, kupovať zviera deťom je tá najväčšia sprostosť.Kúpte im plyšáka.

Ostáva vám jedine kompromis.Buď urobíte niečo preto aby vám kocúr nieliezol po kuchynskej linke, nejedol jedlo alebo mu nájdete druhý domov.

Mačka ktorá žije vonku to nemusí prežiť.Neviem či vyrastala vo vnútri, ale na mačky sú aj vodítka aby nezdrhli.
No neviem.Najlepšie sa bude porozprávať.

andreakotesova
1. júl 2024

@oli18 fuj... musi tam mat smrad ako v "opičárni" 🤢😅

madeincssr
1. júl 2024

@andreakotesova macky su cistotne, ale VELMI plznu a macaci zachod treba vynasat casto, idealne po kazdom pouziti vyniest tu "gucu" absorbcneho granulatu.

andreakotesova
1. júl 2024

@madeincssr ale tu píše o 10 kusoch.... ble.

januska12323
1. júl 2024

Fuj, neviem si predstaviť nechať mačku toto robiť v kuchyni už dávno by som ju dala na von. Manžel si vybral radšej mačku ako teba tak je vybavené, nie?

pukina
1. júl 2024

mas smolu na temperamentnejsieho kocura, my mame dve macky ale ani jedna nerobi to, co popisujes. ale akoze hadzat vinu za rozbite manzelstvo na chuda zviera?😀

akvi
1. júl 2024

@aellea myslím si, že váš problém je úplne inde, kocúr ho len vyniesol na povrch a je v tom celom len ako katalyzátor. Takže rieš vzťah, nie kocúra.

marsmykkok
1. júl 2024

je mačka sterlizovaná? Ak áno, kľudne môže byť von jar až jeseň, neodíde daleko, maximálne k susedom, urobte jej tam miesto. A dnu sa treba dohodnúť kde bude mať prístup, napríklad len do chodby a obývačky, do kuchyne nie.

aellea
autor
1. júl 2024

@marsmykkok ano, je vykastrovany, ale obyvacka s kuchynou a vsetko je spojene bez dveri, takze nema sa ako zatvorit kuchyna. Raz ale preskocil plot, takze to urobi znovu, ale ci sa vrati, tak to muz riskovat nechce, takze ho pustame, len ked stoji niekto pri nom, co sa ale ustriehnut neda

aellea
autor
1. júl 2024

@akvi ano, ja viem, kocur bola uz posledna kvapka, ale na parovu terapiu muz ist nechce

aellea
autor
1. júl 2024

@januska12323 asi tak, mna a deti ta macka obmedzuje, to, ze pije nam z poharov, akonahle vidi nejake jedlo, tak to uchmatne, oblizuje riady v dreze, nemozem od deti chciet, aby vsetko po dojedeni hned zatvorili niekam do skrine (co realne musim robit), v kuchyni nemozem nechat ani banany na tacke, lebo ich dohryzie

aellea
autor
1. júl 2024

@medda_beda neviem ake plne utulky, ked pisem, ze z utulku sme ho mali 🙂 potom mi bolo jasne, ze som mala len na docasnu dobu zaobstarat macku, ale nebudem jedina, ktora by macku naspat do utulku aj vratila. Zial som ani netusila, ze muz si macku oblubi viac ako 3 deti dohromady, tiez nikdy nehovoril, ze nejaku vobec chce, ani s mackami nevyrastal.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aellea
autor
1. júl 2024

@madeincssr ano, to je to, ze rok a pol som sa o tu macku starala na 90% len ja, chystala maso, jedlo, cistila dom, zachod, ale nie manzel, preto ma to obmedzuje

medda_beda
1. júl 2024

@aellea Ale veď sa ho chceš zbaviť, takže možno v tom útulku zase skončí.
Ja chápem tvoj problém, ale ja mám napríklad psa s tým, že mi občas stôl oslintá, utriem ho, jedla sa síce nedotkne, ale chlpy sú všade, upracem.
Proste s týmto všetkým treba rátať.Ak chceš mať domácnosť tip top čistučkú vždy tak zvieratá mať nemôžeš v dome.
Ponaučenie do budúcna.

Taktiež si však nemyslím, že váš problém je kocúr.
Neviem či kocúr je dôvod na rozvod.

liusa82
1. júl 2024

k chlapovi neporadím,ale k mačke áno.Dávajte ju aj von.My sme na dedine a neviem si predstaviť že by som svoju nepúšťala.Chodí aj dovnútra ale ked má dosť pýta sa von.Jedine na noc ju zatváram.Takto na jar,v lete akonáhle sa oteplí je aj niekolko hodín preč v záhrade a potom príde zase na dvor poležať 🙂Na jeseň zimu jej je zas lepšie vnútri.Ale zase nemyslím si že zviera čo je zavreté len vnútri trpí.My sme mali bytovú siamku 18 rokov ešte kým sme v byte boli a nechýbalo jej nič.Chodila na balkon,tam sa uvelebila.Ale dom je zas o niečom inom.Pokial je možnosť a zviera sa na dvor pýta,nech ide.A samozrejmosť kastrovať

jaskolka
1. júl 2024

Tak ja to aj chápem, tiež nie som nejaký milovník zvierat, alebo inak povedané, beriem ich ako zvieratá, nie rovnocenných členov domácnosti. A do bytu by som si zviera nedoniesla, ani keby mi platili
V dome aj možno áno, ale jedine ak vonku.
Su tu príspevky ze nezistila si si, co to obnasa mat mačku... No veď to sa ani nedá, pokiaľ ju nemáš. Zistila si, ze na to nás nervy, ani priestor. Ja to úplne chápem. Mačka je celkovo vonkajší typ zvieraťa, vnútri nemá nijakú zábavu, tak robí "blbiny" skáče po linke a podobne. A na reakciu muža už nemám vôbec slov, to ako fakt sa tak zamiloval do tej mačky? On sa ako o ňu stará? Lebo ak doteraz si torobila ty, on ani prstom nehol, len teraz cirkusuje a ide sa zblázniť, ze chves dat ju preč, tak podla mňa šibe jemu.

zltalienka
1. júl 2024

@aellea nie som nejaký expert na mačky. Pamätám si však, že mi babka rozprávala, že mali doma mačku, čo nevyskočila na stôl, aj keď tam bolo mäso. Proste vedela, že nemôže. Tam kde pracujem, máme tiež mačku. A tá tiež vie, kam môže a kam už nie. Áno skúšala na mňa, keď som bola nová, ale tá mačka "rozumie" že má ísť von z kancelárie. Z toho usudzujem, že sa mačka dá ako-tak vychovať.
Nerozumiem, prečo si sa starala o mačku takmer výlučne Ty. Ak ju chcela dcéra, mala sa starať ona. Ak si ju obľúbil manžel, mal sa začať starať on.
A inak ľutujem deti, to musí byť hrozný pocit, že otec má radšej mačku ako ich. Čo sa týka vzťahu medzi vami manželmi to už musíte vy dvaja vedieť čo všetko v tom je/nie je.

k47
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
k47
1. júl 2024

Macky sa drzia vnutri aj preto, aby nezabijali ine zivocichy. To len na okraj.

betulinka1
1. júl 2024

@aellea macka je len výhovorka pre muza. Ale Ved nech si to užije s kocúrom. Ak by muz trval na mačke, tak by som komplet starostlivost o domacnost nechala na nom. Cize pride z roboty s rovno moze upratovat. Izby zatvárať.