Má to zmysel?

giguska_ela
20. aug 2022

Ahojte, obraciam sa na vás, lebo by som chcela pohľad na vec aj od iných.
Sme s priateľom od mojich 15 - už 11 rokov, on je o pár rokov starší. Prvé roky sa veľmi ľahko naštval a mal agresívne výpady, keď sme sa hádali. Nikdy mi neublížil, ale kričal, zaháňal sa, alebo ma "jemnejšie" sotil. Fajčil a mal nakročené k alkoholizmu. No aj napriek tomu, mi vždy veľmi pomáhal, bol mi oporou a snažil sa mi zniesť aj modré z neba a tvrdí, že ma miluje najviac na svete spolu s jeho mamou . Navyše mi dal mi viac sebavedomia, ktoré som v živote veľmi potrebovala. Nikdy ma nepodviedol. Sme v mnohom veľmi odlišný ľudia, no aj tak sme sa vždy lubili. Som introvertný, citlivý typ, zatiaľ čo on je prudký extrovert.

Posledne roky už nie vôbec agresívny. Prestal fajčiť a pije menej. No nikdy som tak úplne na jeho agresiu nezabudla. Má dokončenú učňovku. Vodičák nedokončil, takže nemá auto. Má problém dotiahnuť ťažké veci do konca. Má problémy s peniazmi, berie si pôžičky, aby mi kupoval obrovské množstvo darčekov, ktoré mi, ale vôbec netreba. Nemá veľmi smer v živote, nevie čo robiť, nič ho nebaví a mrzí ma, že ma nepodporuje v koníčkoch, lebo by vlastne chcel celé dni tráviť iba so mnou.

Zatiaľ čo ja viem veľmi dobre hospodáriť, mám vysokú školu, vodičák, prácu snov, viacero životných cieľov a koníčky. Niekedy potrebujem byť sama, aby som sa veciam mohla venovať, čo mu dosť prekáža. Má depresie zo svojho života a neviem mu pomôcť a nakopnúť ho, nie je finančne gramotný na spoločné bývanie. Už mi bolo z jednej strany povedané, že má asi depresie zo mňa, lebo som toho dosiahla viac ako on. Pri tom on je hrozne šikovný aj v zamestnaní aj v čomkoľvek čo chytí a má dar skvelej charizmy, ale akoby to nevedel využiť.

Ja asi pomaly, ale isto začínam byť na pochybách či máme do budúcna zmysel, viem, že by bol úžasný otec, no asi byť dobrý k rodine nestačí. Ako sme spolu tak veľa rokov, ani neviem posúdiť, či je tento vzťah fajn a mám ďalej bojovať, alebo ho mám opustiť, aby sme si obaja našli šťastie inde. Bojím sa, že by som nikdy nenašla človeka čo by ma tak úprimne ľubil ako on, je mi najlepším kamarátom.

pribinak
20. aug 2022

@giguska_ela už dávno by som to ukončila. Násilie v normálnom vzťahu nemá čo hľadať, detto alkohol.

abbey1
20. aug 2022

@giguska_ela Good luck! Viac ti nepoviem, bolo by zbytočné.

amiaja
20. aug 2022

@giguska_ela podla mna toto nie je chlap pre teba, nehodite sa k sebe.. a to ze bol agresivny, pil, plus depresie z teba ze si dosiahla ovela viac??

deedol
20. aug 2022

ukoncila by som to davno - dovodom by primarne neboli ambicie alebo vzdelanie, ale "jemne" sacanie. plus ja by som nemohla byt s niekym, kto je financne negramotny.

giguska_ela
autor
20. aug 2022

@amiaja To ci ma depresie prave z toho neviem, s touto myslienkou prisla tretia osoba. "Mozno ma depresie, ze si dosiahla viac a keby bol s niekym viac ako je on, netrapil by sa tak."

giguska_ela
autor
20. aug 2022

@deedol Ja mam s tym tiez velky problem, minul na blbosti a docasne radosti dve pozicky. Cele roky si to nechcel dat vysvetlit.. Ale na druhu stranu kupoval ohromne mnostvo veci z lasky ku mne..

pribinak
20. aug 2022

@giguska_ela v podstate si ta kupoval, to nie je láska
To je ako keď chceš aby dieťa spolupracovalo a nekládlo žiadny odpor tak mu kúpiš coko či cukríky a je vybavené

kitycat
20. aug 2022

@giguska_ela neboj sa vyjst z komfortnej zony. Si s nim IBA zo zvyku

deedol
20. aug 2022

@giguska_ela to by ma este viac vytacalo, ja nie som na darceky. (a z tvojich slov mam pocit, ze ani ty velmi 🙂)
drzim palce v rozhodovani 🙂

amiaja
20. aug 2022

@giguska_ela on sa snazi ti vyrovnat tymi drahymi darcekmi.. ale brat kvoli tomu pozicky? Cele zle. S takymto chlapom by som do manzelstva nikdy neisla. Predpokladam ze je to tvoj prvy a jediny priatel kedze si s nim od 15tich. Nic ine nepoznas.. dievca, hladaj ineho, toto nie.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
20. aug 2022

@giguska_ela nemyslim si,ze ta uprimne lubi,on je na tebe zavisly a to je rozdiel.

giguska_ela
autor
20. aug 2022

@marca12 Akým spôsobom myslíš zavislý?

marca12
20. aug 2022

@giguska_ela majetnicky zavisly,zahrna ta darmi,na ktore nema,aby si ta udrzal. Nedovoli ti mat konicky,lebo chce byt stale s tebou. Taka skoda,ze sikovna baba v praci sa zahadzuje s takymto,ktory jej nikdy nic neponukne. Teraz ho lutujes,ale ak budete mat deti,otvoria sa ti oci.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mandzula
20. aug 2022

Cudujem sa, ze si zvladla ten zaciatok vztahu, to by som nedala. Jeho spravanie je velmi nezodpovedne, bezhlavo sa zadlzuje kvoli darom, o ktore ty vlastne ani nestojis, v podstate si ta kupuje. Je na teba prilis upaty, nedovoli ti robit to, co ta naplna. Zrejme je u vas aj vyrazny rozdiel nielen vo vzdelani, ake asi aj inteligencii (mozno sa mylim, len dedukujem). Ma depresiu zo svojho zivota. Co robi preto, aby sa to zmenilo? Prilis vela otaznikov vo vztahu netvori dobry zaklad pre spolocnu buducnost.

dilino
20. aug 2022

Trošku ma sotil, kričal v hádkach. Kupuje mi veci bez rozmyslu berie pôžičky. TY vážne chceš pokračovať v takom vzťahu ktorý TI nič nedáva iba zvyk. Ved dakuj bohu že nemáte deti. Alkoholik vypije si TY vieš čo je to žiť s alkoholikom .Bitky ožratý budú na neho deti pozerať ako agresívny bije ich mamu psychické týranie. Vezmete sa narobí dlhý a v manželstve ked si poberie kadejaké pôžičky budú dlhý spoločné. Treba TI toto že budete mať deti a budeš písať je alkoholik som na materskej ale odišla by som ale nemám nič žiadne peniaze a ani kam ísť. Strašne veľa smutných osudov je tu na MK ako trpia deti a ženy skrz alkohol. Toto chceš moja si vzdelaná píšeš máš dobrú robotu. A takých ako je ten tvoj takého nájdeš na každom kroku. TY sa ho bojíš nechať lebo prečo ved si s nim zo zvyku. Gratuluj si že nemáte deti. Vyber im dobrého otca obetavého a nie takého čo bude prepíjať peniaze a TY a deti nebudete mať ani na stravu a bývanie. Odstup s kratšej cesty kým je čas skonči to s nim. To nemá s tým nič spoločne láska tam nie je to je zvyk a nič iné. Ved si nič v živote neskúsila iného chlapa. Uživaj si a netráp sa pre neho. A že s teba má depresiu lebo si úspešnejšia ako ON. No väčšiu kravinu som nepočula. Ved môže aj ON študovať a mať dobre zamestnanie ale nechce. A že s teba má depresie pane bože toto chlap ktorý miluje ženu nepovie jej že má s nej depresie. Skonči to a nájdi si normálneho chlapa.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tiika
20. aug 2022

@giguska_ela skús sa zamyslieť nad tým, čo ty potrebuješ, aký človek by teba urobil šťastnou, aký muž je pre teba ten vysnívaný?

Pri partnerovi by si mala duševne rast, rozumieť si s ním, posúvať sa dopredu, byt naladená na rovnakú strunu, mat aspoň nejaké koníčky spoločne, byt na podobnej inteligenčnej úrovni.
Chceš milovať a byt milovaná alebo len byt milovaná?
Neostavala by som partnerom zo strachu (ze už ma tak nikto nebude tak milovať.. možno nie, ale ta láska môže byt skutočnejšia a nie “závislá”), z vďačnosti (čo všetko pre mna urobil), zo súcitu (asi sa o seba nebude vedieť postarať sám), pre peniaze (bars vela som vrazila do jeho domu, komplet rekonštrukcia, nič mi nevrátil, moja chyba, ale odišla som),..

Myslím, že cítiš, že sa chceš posúvať dopredu (nemusí to byt len vzdelanie, práca, majetok, ale najmä myslenie) a on ta brzdí ak nie priam ťahá dolu. Urobiť rozhodnutie a uskutočniť ho, musí byt ťažké, ale urobiť ho môžeš len ty. (Kde sa vidíš o 10 rokov, ak by si ostala a ak nie?)

Možno sa rozhodneš to ukončiť. Buď citlivá, ale úprimná a nevracaj sa. Či to spracuje, ako bude žiť je na ňom. Je to jeho život. A ty máš svoj vlastný život.

barborachors
20. aug 2022

@giguska_ela sama dobre vies, ze si s nim z lutosti a nostalgie... preto si napisala to co si napisala... nie je nic lepsie, ako uprimne sa vypisat a potom uz ani rady nepotrebujes, lebo sama velmi dobre vies, ze je cas ist dalej.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
canany
21. aug 2022

Nemala som to takto, ale take, ze ma vozil rano aj poobede do prace, ze som sa nemohla stretavat s kamoskami, resp mohla, ale odviezol ma, doviezol ma, musela som si prestat pisat s kamaratmi z detstva pre ziarlivostne reci, zo zaciatku sme aj v praci boli spolu, po praci, vikendy atd .... po kazdked som to chcela ukoncit, spravil nejaky cin ako posunut vztah dalej. Neviem ako to vycitil, dodnes tomu nerozumiem. Ale bol ako tvoj, sikovny, keby chcel, ale nechcel, vedel sa len stazovat na robotu. Ja som dokoncila VS, spravila karieru, zabezpecila vacsi byt. Vies kedy sa mi otvorili oci? Ked som porodila druhe dieta a zistila, ze som na vsetko sama stale. A este mi posmesne povedal, vsak pockaj az pojdes este do roboty. A to som este musela dostat od neho jednu "ranu", aby som sa definitivne rozhodla. Bola som s nim 17 rokov. 17 stratenych premrhanych rokov, prisla som o krasu a mladost, nesplnila som si ani jeden sen.
To ze sa zmenil, ako pisu vyssie, znamena ze si je tebou isty, darceky, ze si ta kupuje. Ine dat kvet na sviatok a ine len tak kupit nieco drahe, co vobec nechcem a nepotrebujem a este k tomu z pozicky.
Bola tu vcera tema, nieco, ze kedy ste prisli na to, ze je koniec vztahu, ze nema vyznam pokracovat. Ak to, ze uz sa nad tymto zamyslas a pytas sa na nazor inych, ano podla mna je to u teba koniec. Nemate deti, bud rada, ukonci to razne a rychlo, ako amputacia, sek a prerusit kontakt. Bude to podla mna peklo, ale ten klud potom stoji za to. U nas to trvalo nastasyie, len 3 mesiace, kym nas nerozviedli, potom bol ochotny sa odstahovat.
Drzim palce k spravnemu rozhodnutiu

petricka22
21. aug 2022

@giguska_ela zo svojej vlastnej skusenosti a skusenosti mojich kamaratok viem, ze tieto vztahy z mladosti nedopadnu dobre. Co si v 15 vedela o zivote? Nic. Dnes uz vies, co chces, vies, kam chces svoj zivot smerovat a vies, ze tvoj partner s tebou nikdy nebude drzat krok. Ved sa predsa vo vsetkom rozchadzate… nebud s nim iba zo zvyku, alebo z lutosti… to je na vztah strasne malo. Mysli na buducnost, co ak budes na materskej, kto sa o vas postara?

isis234
21. aug 2022

@dilino presne tak 👍

giguska_ela
autor
21. aug 2022

@canany Nasla si si neskor niekoho lepsieho ako bol on?

canany
21. aug 2022

@giguska_ela ako sa to vezme. Rozvedena 40+, s dvomi detmi nema vela na vyber a aj uz mam predstavu co chcem a co nie, co som ochotna akceptovat u chlapa a co nie. Vztah mam. Dala som sa dokopy s mojou laskou z detstva. Minule som nad tym rozmyslala, ze ake by to bolo kebyze sme od detstva spolu. Ale asi sme potrebovali prejst si kazdy tu etapu sam, dospiet, vyzriet, zistit co chceme od zivota.
Si mlada bezdetna, uspesna a inteligentna, nevidim ziaden problem, preco by si si nenasla. A uprimne radsej single ako s debilom