Bol tu dlhodoby kamarat u nas v dome na 5 dni sam v nasom dome a prespal tu.Ja som strasne nahnevana po tom co dnes rano odisiel.Tento clovek je zhruba 45rocny a je momentalne doma uz dva roky s depresiou.Chcela som mu pomoct ale uz mam plne zuby.
Ide o to ze on nie je nauceny nic po sebe urobit.Take ze odlozit tanier a spinave pradlo to uz by som vela chcela a za tych 5 dni ma tak vystavil ze normalne nemam chut ho vidiet u seba uz.S manzelom sme s nim dlhodobi kamarati a chapeme ze to ma tazke a nie je mu dobre preto sme sa snazili urobit mu program a podporit ho,boli sme si aj zacvicit,pozreli film,rozpravali sa o tom ako mu vieme pomoct.Ale prelina sa to u mna s hnevom lebo jedna vec je ak niekomu nie je dobre a druha vec je ta ze vidim ze nie je nic ochotny pre seba spravit.Len analyzovat a premyslat nad vsetkym,lezat na gauci s mobilom v ruke.Kolkokrat sa ho pytam das si kavu alebo caj?A nic uplna ignoracia.Spinave gate po sprche nechal na zemi v kupelni valalo sa to tam 2 dni,hajzlovu dosku nedal dolu ani raz za sebou,postel si neustlal ani raz,nespravil nic na jedenie ani sam sebe,neze nam dvom.My sme ho obskakovali ako v hoteli,ani ten podrbany tanier po sebe nevie spratat.Vinovy pohar nechal kde dopil,flasu od vina nechal kde dopil,vysavaca sa nechytil ani raz,pritom vysavame kazdy den lebo mame vnutri zviera.Ja uz neviem.
Pisem chaoticky viem,ale mam vela pocitov v sebe.Chapem ze ako kamarati mu musime pomoct,nie je mu dobre a hnevam sa na seba ze v sebe citim hnev ale tych 5 dni co mala byt spolocne dovolenka a volno,spolocenske hry a zabava bolo o tom ze som mu robila sluzku a manzel ked dopracoval tak tiez sa staral alebo mu robil program.Kamos len na gauci s tym vydrbanym mobilom v ruke.Vcera vecer pozeram spravy,mala som migrenu.Lezim na gauci v tvare L a hlavu som mala v rohu.On pride lahne si na gauc a spinave spotene chodila v ponozkach mi vylozil 15cm od hlavy,nasrala som sa a odisla do spalne.
Ano rozpravali sme sa,poziadali sme ho o pomoc,poprosila som ho nech si sprace po sebe toto a tamto a on pekne sa usmieval a povedal hej hej jasne a koniec.Nic.O 30 sekund zabudol ze slubil.Berie lieky tak som sa snazila byt tolerantna.Boli rozhovory,priatelske s humorom aj s troskou hnevu nic nepomohlo.Nechapem neviem co robit.Chcem mu pomoct a mam vycitky svedomia.Co robit?
No depresia nedepresia, ked od niekoho nieco chcem, nemam problem mu to povedat: Peto, prosim ta, odloz ten tanier do umyvacky. Peto, prosim ta, daj si tie nohy prec od mojej hlavy. Ty si tam doma, tvoj dom, tvoje pravidla. Ak niekto nema elementarnu slusnost byt dobry host, nemam problem mu to pripomenut.
Ano, toto su normalne prejavy depresie, ano, je to chory clovek, ste zlati, ze ste si ho vzali na dovolenku, no bola to od vas obeta a urcite ziadne "leháro" a pohodicka... ja si vzdy poviem, ze prosim Boha, aby som sa do takeho stavu nedostala ja ani moji blizki. Ved on sa nema z coho tesit v zivote, nic mu nedava zmysel, ani odniest si po sebe ponozky mu nedava zmysel... je to nestastny a zufaly clovek :( a kolko takych na svete je a maju myslienky na samovrazdu
@laurita285 asi rozumies správne. Toez som to tak pochopila. Ale to že má chorú dusu neznamená,že si po sebe nemôže odložiť pohár,tanier atd.
Neviem ti poradiť čo by si mala spraviť.viem však,že ja sprostý monk by som ho k sebe domov už nevzala na toľko dni.
mal peknu dovolenku a ty si si uzila ake by to bolo, keby tvoj muzik bol takyto, takze nabuduce, ked ti bude vadit, ze tvoj muz nieco nerobi, spomen si na toto obdobie a hned sa ti myslienky upravia 😉😅
Keď vám vadilo čo robí mali ste ho požiadať o nápravu alebo nech ide domov. Depresia bohužiaľ znamená aj nezáujem a neschopnosť upratovať, neviem ako veľmi u neho ide o pohodlnosť. Inak ak berie lieky nemal by piť.
@laurita285
@simsalabim
@basska_b ale my sme mu to hovorili,prosili ho,snazili sa.Vsetko mal na tacke ved pisem asi 10xkrat uz ze my sme pre neho vsetko urobili.Prosili ho nech po sebe sprace.Ale po 5 dnoch mam fakt uz plne zuby.Spravili sme mu program,nosili ho autom kade tade aj varili mu aj popratali po nom ale nevladzem toto tolerovat.Tazky ignorant toto mi uz pride cez ciaru.Sama som sa dostala z depresie a samovrazednych myslienok a mala som tazke obdobie ale toto som nikd nerobila.Ustavicne sa s nami vadil,zaparal,manzela opravovla ked spravil chybu lebo on je cudzinec.Ja uz neviem nechapem.
pozri sa co obsahuje depresia, pre choreho cloveka, moze byt Everest aj odlozenie salky do drezu. Kto nezazil nepochopi, a potom su tu taketo reakcie :(
Moja byvala svokra trpela depresiami, aj bola hospitalizovana. A toto su normalne bezne reakcie. Ano zdravy clovek ma pocit, ze ide o lenivost, ze staci kopnut do zadku a pod, ze ved to nic nie je. ale JE...Keby bol po operacii ci so zlomenou nohou, tak by ste od neho nechceli... ale chora dusa je pre mnohych nepochopitelna....
On pije na lieky.Vravela som nech to nerobi ale tak je dospely takze co z toho on ma nepocuva.Sama pisem ze som mala antidepresiva istu dobu a nespala som,ale toto mi uz pride cez ciaru.Este raz pisem pre tie,ktore pisu ze nechapem o com je depresia.Chapem a mala som ju.Ale clovek musi chciet nieco spravit preto.Toto same nepride.Vraj samovrazedne myslienky nema to povedal sam.Ale cele dni na mobile.
Spravil si u vas all inclusive pobyt, co ti poviem 😄 Ty si mala zrejme ine predstavy, takze ti to slusne islo na city. Ak je to clovek s depresiou, tak jeho spravanie je pochopitelne. Taktiez chapem aj teba. Mas poucenie do buducna, nerobit uz viac pre neho charitu, lebo ti to zacne prerastat cez hlavu.
Ako neviem si predstav, ze by návšteva u mňa vysavala, lebo ja mam domáce zviera a už vôbec nie, keby mala dotyčná osoba ťažké depresie....A zvyšok je len výsledok jeho dg.
Ja som našťastie deky nikdy nemala, ale ani si neviem predstaviť, ale ťažké pre toho človeka musí byť, vôbec niečo urobiť.
Tak bol sam v dome alebo ste boli s nim a robili mu program?
Lieči sa na depresiu a na antidepresíva pije alkohol? Nevolala by som takého človeka k sebe a ani mu nijak nepomáhala. On nechce pomôcť. Pomáham človeku, ktorý tú pomoc chce. Ak by chcel, nepil by. Alebo by pil, ale prosil by, aby ste mu pomohli. Lenže on má depresie a nechce to zmeniť. Takže ruky preč od neho. Nevidím dôvod pomáhať.
Nebol sam bol u nas v dome.Manzel bol na HO a ja som mala volno.Sam sa ma pytal ci mi ma pomoct v domacnosti.Poprosila som ho hej hej jasne.o 20sekund lezi s mobilom na gauci.Stiahol dve flase vina za 5 dni.
tak si mu nemala robit servis, vies, ono uz len to pretrhnutie tej "letargie", tym ze neodkladam pracu, nenecham nech to iny robia je podla mna liecive. Uprata si po sebe je zaklad a ked viim, ze u nas lehni a pritom si chce pomoct tak pekne ho pozeniem, ze moj drahy si tu, ale toto nie je welness hotel, spratat si treba. Ide len o to prekonat sa, lebo je to fakt tazke v tych stavoch. Ale pomaha to robit nieco. Prokrastinacia, skrolovanie mobilu do nemoty... to iba zhorsuje stav. O tom, ze vie si dat akurat tak tbl a vino ani nehovorim.
Ak mu nevies asertivne povedat "nezabudol si si nahodou v obyvacke tanier?", tak asi nie ste extra dobri kamosi 🙂. Kazdopadne alkohol mu urcite nepomoze. Nieco mi hovori, ze v prvom rade si to musi v hlave upratat sam. Vase moznosti pomoci su obmedzene.
My sa pozerame ako blbci a nevieme mu pomoct.On podla mna nechce pomoc.Mam taky pocit ze my sme ho sem zavolali poslednykrat lebo toto nie.
Ten má skôr závislosť od mobilu, ktovie čo by robil bez internetu...lieči sa to na Prednej hore
Depresia má rôzne úrovne a rôzne stavy. Nemôžeš to porovnávať s Tvojou depresiou. A buď rada že si sa z toho dostala, lebo nie každý má také šťastie a ver že to nie je o vôli, liekoch ... Že proste sa tieto psychické diagnózy nie vždy darí liečiť. Pozvala si si k sebe človeka ktorý sa správal primerane svojej diagnóze. Je to ako keby si na človeka so zlomenou nohou bola nahnevaná že nebežal s vami.
Ahoj. Uvaha. Ak k sebe zavolam kamosa s alzhheimerom, nemozem mat vnutorny hnev, ze u mna zabludil a hladalo som ho. Ak to bude anorekticka, tak ze neje . Ak vas dobry priatel je psychiatricky pacient - tak ma zanedbanu hygienu, spolucast na udrziavacich pracach je u neho oslabena, vnimanie okolia slabe, obrovska prokrastinacia ... Pacienti maju plnu hlavu teorii a filozofii, plus myslienok ako im zivot, ci system krivdi , ale v hmote su zaseknuty, Nemaju sil , nevidia zmysel v nicom ani ponozky odlozit do pradla, nieto oprat .... Potrebuju akokeby asistenta. Ak ho pozves nabuduce, bude taky isty . Keby si to vedela ako jeho kamoska zmenit, dostala by si nobelovu cenu a velka cast populacie by sa uzdravila. Moj nazor sukromny je, ze su v zajati vlastneho EGA , ktory prehlusuje vsetko ostatne v nich . Plus obrovkse traumy v podvedomi ktore dookola pustaju film v hlave a repisuju realitu. Pomoct tiez neviem ... A tiez by ma iritovali ... Ale sami sa zvacsa z toho nedostanu, potrebuju odbornu pomoc z von.
No nevoem ak mam doma navstevu tak urcite necakam ze bude vysavat dlazky zmyvat.aj zo stola spracem po obede veceri navsteve. Doska by ma srala tiez..
A pre toto stale hovorim, ze si treba vzdy veeeelmi dobre rozmysliet, komu ideme pomahat, a ci VOBEC mu ideme ZACAT pomahat.
Lebo ked zacnes, mas to dokoncit. Nie nechat rozbabrane. Utiect od toho, ze ty to nedavas. To si si mala rozmysliet dopredu.
Pomahat nemame ist, lebo sa v nas zdvihne vlna sucitu, nachvilu citime potrebu, ale rychlo nas prejde elan.
To je potom len tak robenie sebe dobre, svojmu svedomiu a svojim pocitom, aki sme laskavi, mili, dobri ludia.
Ak na to nemam, treba si to priznat, pozriet vlastnej slabosti do oci a uznat si, ze som v tomto smere na nic a zvladam maximalne veci, co vyzaduju par dni podpory a krasne sa vyriesia.
Nie je na tom nic zle. Prave naopak. Nerozrobis nieco, co potom nechas tak.
Niektorym ludom so zlym psychickym stavom to moze totiz vazne uskodit. Lebo maju pocit, ze su fakt na nic. Ked nad nimi niekto dalsi (zase) zlomil palicu.
Preto si radsej priznat - nemam na to nervy, nechce sa mi obetovat, som sebecka. Ublizi to menej, ako ist do toho a odskocit od toho.
...no a toto všetko čo popisuješ je tiež výsledok depresie. Za 5 dní to určite nevyriešiš. Ak mu (a komukoľvek) chceš naozaj pomôcť, nerob to, čo si myslíš že mu pomáha. Spýtaj sa ho- ako ti môžem pomôcť? A ak naozaj chceš, urob to a to je celé. Neočakávaj, nehodnoť... všetko ostatné je na ňom. Ak nechceš, nerob to. Vybavené. Inak, začala by som tým, že mu na antidepresíva nebudem nalievať ani pri ňom piť, či ho v tom podporovať (ak je v mojom dome). 😏
@autorka to ze Ty si brala antidepresiva neznamena, ze vies, co je depresia. Aj depresie su rozne. Moze byt "reakcna" ako reakcia na nejaku udalost, napriklad PPD, stratu blizkeho cloveka, stratu zamestnania a podobne. a su depresie, ktore nemaju konkretny dovod, proste to na cloveka pride...
A kludne priznam, ze pomoct takemu cloveku chce nadludsku silu, trpezlivost a energiu, pretoze Ta vycicia do poslednej kvapky a on bohuzial zostane kde aj bol... totalny suhlas s @moonlight1210
"Chapem ze ako kamarati mu musime pomoct"
Nemusíte.
Ja by som ho kopol do riti, nech si chliev robí doma.
Už ho ani nepozvite. Skôr mi to príde, že svoj stav využíva vo svoj prospech. Nech ho všetci obskakuje, ľutuje, pomáha mu a on bude ako na All inclusive pobyte. Keď sa z toho nemá záujem vyhrabať (ani ten najmenší) , nechala by som ho tak. Mali sme známeho, ktorý mal čiastočný invalidný dôchodok, nejaké zdravotné problémy a stále sa ľutoval. Za to ženy obhanal, vtedy zrazu chorý nebol. Na bicykli by za nimi šiel až neviem kam. Využil všetkých naokolo, len aby nič nemusel robiť. Skôr bol lenivý ako chorý. Robiť sa mu nechcelo...nemal by čas si s nimi ani vypisovať.
No tak takto odpoviem hromadne.Nerieste to ze neviem co je depresia.Viem co je depresia,ako k tomu doslo nebudem rozoberat.Bola som diagnostizovana,mala lieky z rovnakej kategorie ako ma on teraz.Pytala som sa manzela objektivne,povedal ze v takom stave ako je nas kamos teraz som bola aj ja asi 5 mesiacov,potom sa to zacalo zlepsovat.Lenze ja som chcela aby sa to zlepsilo a preto som si isla po lieky,na terapie,k psychologovi,lekarovi,akupunkturu,sport.Skusila som vsetko mozne a nemozne a okrem manzela somnemala nikoho pri sebe.Dostala som sa z toho pretoze som chcela.Ja u kamosa vidim ze nechce.Tato depresia je u neho zhrube od roku 2015.Lieky vyskusal ale ma problemy s pecenou tak istu dobu nemal lieky teraz mu dal lekar nove.Od roku 2015 sa snazime mu byt oporou,osobne sa nejako velmi casto nestretavame lebo byvame od seba daleko v rozdielnych krajinach.Ale snazime sa ako vieme aj manzel sa s nim velakrat rozprava telefonuje mu.Za posledne 4 roky sa mu stav zhorsoval preto zhruba asi pred rokom znovu dostal lieky vraj podla lekara su menej agresivne na pecen.Ja som sa snim snazila vsemozne aj na chate,aj na telefone.Manzel ponukol teraz ako ho viezol prec na letisko ze mu pomoze upratat byt,malovat,vyrobit nejaky novy nabytok.Moj manzel je v tomto zrucny.Odmietol lebo vraj jemu je dobre tak ako zije.Ma nejaku priatelku na dialku a ked ona odide vkuse tam kamos vola ze mu je horsie.Uz sme rezignovali lebo kolkokrat sanieco spytame kamos je agresivny uplne nekontroluje emocie a vrieska po nas.Ked manzel bol u neho este pred mnohymi rokmi,hovoril ze tento kamos me take mnozstvo odpadu doma,ze len spravil cesticku v izbe aby sa dalo prejst.Nic nevari,neje,len blbosti z chladnicky a vino.Ked mu manzel volal pred par mesiacmi tiez taky bezny rozhovor typu bracho ako sa mas,hovoril manzel ze na kamere videl kopec flias od vina,splesnivele steny v kuchyni odpad a kopec oblecenia a knih na kopke.
Ja sa neospravedlnujem,ano mozno som mala byt viac pripravena na to,co ma caka.Chceli sme aby prisiel,aby nebol sam.Vedela som,ze je bordelar,vedela som je nema velmi system vo veciach.Ale ze ani po upozorneni a poproseni nic nespravi,tak toto sa este nestalo.Teraz som telefonovala s manzelom co ho vylozil.Muz mi hovori,ze ma nechcel stresovat ale vcera ked boli von nieco robit okolo ineho domu,ze citil z neho travu.
Ja chapem ze on nema navyky a asi sa treba vyzbrpjit trpezlivostou.chapem ze nema zaluby,nema radost.Chapem ze preziva.Ale tieto posledne dni toto bolo vela uz aj na mna.Opytala som sa manzela v telefone,ze co teraz budeme robit.A muz na to,ze uz nic.Lebo kamos v aute mu povedal,ze on nas chcel prist pozriet lebo fyzicky uz nevladze a on vie,ze sa urcite dostane do stavu ked nebude vladat ani opustit byt.Takze v podstate to vzdal,nema zaujem o nikoho a o nic.Iba mobil,vino,trava.Takze ja som sa rozhodla ze ho sem uz nezoberiem.Toto je uz na mna vela,manzel suhlasil ani on ho tu nechcel.Pojde ho pozriet ale pojde do hotela lebo ten bordel u neho to sa neda zniest.A ano citim sa ako harpia ze nemam trpezlivost ale za tych zhruba 10 rokov uz nemam trpezlivost.Uz stacilo.
Vaša situácia s tým kamarátom nie je vôbec rovnaká, lebo ty si mala pri sebe MANŽELA, ktorý ti bol oporou.
A môžeš povedať, že tento kamarát má vás. ale píšeš, že je v inom štáte, a aj keby ste s ním boli denne. Je iné mať partnera, ktorý je tu pre teba a je iné mať občasných kamarátov.
A keď vieš, aký máva doma bordel, nechápem, ako si mohla čakať, že u vás bude upratovať.
Pomoct mozes len takemu, kto tu pomoct chce, nasilu nikomu nepomozes. Ber to ako zivotnu lekciu. Snazili ste sa, vasa snaha vysla nazmar, teda on pomoc ani nechce.
@mirithia ano presne toto ma tak vytocilo.Lebo jedna vec je byt neschopny sa postarat o seba lebo som chory ale mne toto prislo uz ako vyuzivanie.Lebo byt u niekoho 5 dni kde je v domacnosti cisto,kde sa vari a nakupuje a jemu nenapadne ani nieco spravit.A ked sa opyta ci mi pomoze sniecim tak len so skysnutou tvarou mi polozil otazku a ked som o o nieco poprosila bud mi povedal,ze on to robit nebude alebo hej hej jasne a o polminuty lezal na gauci s mobilom v ruke.Ja to uz asi ani nevidim objektivne ale naozaj mam pocit ze jemu vyhovovalo byt obskakovany ale sam nespravil nic.Ale to je uz jedno uz ho sem nebudeme volat.10rokov sa snazime a nic ide to do luftu.My mame svoje zivoty a povinnosti.Kamosovi je to jedno tak to vyzera.Tak bohuzial asi zhnije sam v tom byte.Je mi tazko ze to takto musim napisat ale fakt neviem ake bude vychodisko.S priatelkou sa pokusali zit spolu ale vraj bude lepsie zit osobitne.On ma rodicov,brata,sestru a su v kontakte.Ostatni ludia ho nezaujimaju,on nema zaujem o nic iba o telefon a o vino.
VIeš o tom, že aj "nezáujem" o okolie, teda nejaké pseudo upratovačky sú znakom depresie?
Čiže pozveš k sebe chorého človeka a potom ťa rozčuľuje, že robí veci ako chorý človek? Rozumiem tomu správne?