Taká otázka? Ak máte viac detí, ľúbite všetky rovnako? Alebo ak ste boli z viacerých súrodencov, cítili ste, že ste boli lubeny menej/najmenej? A teraz to cítite aj na vnucatach? Že starí rodič ma viacej rad vnúčatá od viac obľúbeného dieťaťa? Ďakujem.
V niektorých rodinách sú proste debilne vzťahy a sú preferované niekotre deti a potom vnúčatá
Proste debilne rodiny = debilne vzťahy
Mam vo svojom okoli rodinu kde sa po 3 dcérach narodil konečne syn. Konečne vnuk. Milovaný nadovšetko zbožňovany. Samozrejme tie rozdiely sú všetkým jasne okrem rodičov a starých rodičov
Z chalana vyrástol grazel prvej triedy. Dcéry majú s rodinu len veľmi chabý kontakt a rodičia nechápu prečo
Mám skúsenosti od známych a kolegýň, že sa cítili menej obľúbené/milované, resp to cítili aj na deťoch, pokiaľ bývali napr blízko rodičov/starých rodičov, že ,, tí ktorí sú najďalej sú najlepší a najobľúbenejší, najvzácnejší" ... Alebo sa cítili ako najmenej obľúbené nevesty ak bývali so svokrovcami... Ale viem aj o prípadoch najobľúbenejších deticiek...
Akurát som minule vravela manželovi, že síce naše deti sú dosť rozdielne, ale jednoducho stále ich človek ľúbi rovnako, len sú každé iné, no nedá sa ľúbiť jedno viac a druhé menej. U mojich rodičov ja mám taký pocit, že ja som bola akože tá "obľúbenejšia" dcéra, lebo sestra bola trochu problémová. No odkedy som sa vydala a robím si veci podľa seba, nie podľa toho, ako si oni predstavujú, tak som zase pre zmenu ja padla do "nemilosti" 😃 trvalo, kým sa s tým ako tak zmierili, že som sa zmenila. A u vnúčat, napríklad vidím, že svokra je častejšie v kontakte so svojou dcérou a jej deťmi, hoci naše má tiež rada, ale dcére pomáha neporovnateľne viac, dokonca opustila aj prácu, aby jej mohla pomáhať. A mne nemá veľmi kto, lebo staršie je trochu náročnejšie, moji rodičia ho nezvládajú a nikto sa veľmi nehrabe do pomoci...
Svoje deti ľúbim všetky, žiadne viac či menej, ľúbim ich najviac ako viem a snažím sa aby nikdy nemali pocit že je niekto viac a niekto menej..
Ako malá som mala vždy pocit že som lubena ale neviem či to rovnako cítili aj súrodenci, ja som mala vždy dojem že k nám pristupujú spravodlivo.. ale som najmladšia, nemôžem hovoriť za nich ako to vnímali..
Čo sa týka starých rodičov - to neviem posúdiť.. svojich rodičov už nemám, vnúčatá zažil len oco, ale on bol ťažko chory, čo si ani mena mojich detí nepamätal.. svokra sa veľmi snaží aby nerobila rozdiely.. lenže podvedome robí, cítiť že má úplne iny vzťah k deťom od dcér ako od svojho syna.. aj k môjmu mužovi mala trocha iny vzťah ako k dceram, sama mi to povedala, že môj muž sa podal na stranu rodiny svojho otca a tak jej nebol tak blízky.. aj muž to vždy cítil.. nemyslím že by ho mama nelubila, to ani náhodou.. ale boli a sú veľmi rozdielni, tak to proste majú ťažšie a tak potom berie aj naše deti.. svokra bola zase vždy odmietana svojou mamou.. podľa mňa to proste ide z generácie na generáciu, kým to niekto nestopne..
samozrejme, že sa to deje... máloktorá matka, otec to prizná nahlas. Tobôž nie sama pred sebou. 🫣Minule som počúvala jednu psychologičku a hovorila, aké faktory ovplyvňujú lásku k deťom, vnúčatám, napr. = prvorodené dieťa, najmladšie, chlapec- dievča, vytúžené, podobnosť výzoru, povahy na obľúbeného-neobľúbeného člena rodiny, povahové črty, šikovnosť-nešikovnosť dieťaťa, úspechy-neúspechy v škole, očakávania a sklamania v rodičovských očiach, realizácia rodičovských nesplnených snov prostredníctvom dieťaťa...
A áno, my ako vnúčatá sme boli priesvitné. Lebo je rozdiel ľúbiť dcérine deti a rozdiel nevestine 😄... Z druhej strany starká ľúbila viac syna najstaršej dcéry, ako mladšej 🤔 Veľmi rýchlo (už ako dieťa) som pochopila dynamiku vzťahov v rodine. Nevadí, prastará mama bola 💖 A dnes? Je mi to jedno, svoj život mám naplnený, plnohodnotný a šťastný 😍
Ja som bola najmladsie nechcene dieta a rodicia robili rozdiely medzi nami surodencami. A robia takisto medzi vnucatami. Je to smutne. A stari rodicia ani nevravim, bola s najmladsie vnuca, ale neviditelne 🤷. Ja mam 3 deticky a lubim ich rovnako, snazim sa, aby to aj oni citili ze som tu pre nich, nech sa deje cokolvek. Dufam, ze nikdy nebudu mat pocit ze su nemilovane, resp.menej milovane
Ano, u svokrovcov je to jasne viditelne, ze uprednostnuju svagrinu a jej deti. Svagrina, sice je starsia od manzela, vzdy bola taka ta drama queen, ktorej bolo treba so vsetkym pomahat. Moj manzel je taky, ze radsej sa nad niecim sam potrapi, nez by mal vyuzivat inych. Takze od detstva je ten, ktory zvladne sam vsetko a svagrina je ta, ktoru treba ofukovat. A bohuzial, zostalo to takto aj pri vnucatach - nase deti su neviditelne.
U mojich rodicov je su zas jasne uprednostnovani moji mladsi surodenci. Ja som bola vzdy ta, ktora bola priebojna, ktora si musela vsetko vydobyt a vydlazdit cesticku aj im. Takze tiez som v dospelosti brana tak, ze vsetko zvladnem sama. Ale nase vnucata miluju. Mozno preto, ze su jedine a moji surodenci zatial deti nemaju.
Mam 2 deti, čakám tretie.. ľúbim ich rovnako ❤️❤️❤️ aj to co je v brušku už ľúbim, tak ako moje dve čo uz su nejaky ten rok na svete 😊
Ale tiež si všímam, že najviac rozdiely robia babky medzi deťm všeobecne
Ano rozdiely vzdy boli, este k tomu mam syna … co je absolutny fail … my sme spokojni sami zo sebou. Mna jedna baba zboznovala, druha nemusela. Moj otec sa v malom videl (este aj ja v nom vidim mojho otca) ale vela casu spolu nemali. Mama tvrdo preferuje vnucky. Maleho krstna vynahradza vsetko, ujo mna nemusi ale maleho ma ako druheho syna … takze niekde sa to kompenzuje
pri rodicoch som to necitila, bola som jedinacik a prisne vychovavany. Bola som ale z jednej strany najstarsie vnuca ale babka pomahala len pri maminych sestrach s detmi. To mi dost vadilo a bolo viditelne ze podporuje viac moje tety s detmi. Teraz v starobe sa to cele otocilo... babka ma alzheimera, parkinsona a demenciu a jedina ju chodí pozriet moja mama a obcas my. Teraz o nu ostatne dvery ani nezakopnu a vnucata a pravnucata ani nevedia kde je a ze zije.
Z druhej strany som bola druhe a posledne vnuca a byvala som v dome vedla babky. Babka zial vzdy preferovala moju sesternicu...vzdy bola ona chudatko tak jej vzdy strkala peniaze 🤦
Tie rozne city su prirodzene, netreba z toho robit vedu, ak to davanie citov najavo nie je na tom opacnom pole extremne.
Ja nemam taku skusenost, muz ano, a je to pre mna otrasne sledovat
Milujem obe svoje deti rovnako. Starsi ale dava ovela viac zabrat, co sa neposlusnosti tyka, takze su aj adekvatne k tomu opatrenia - ze mu nieco zakazem, zvysim hlas... Bola som z 2 surodencov, robili medzi nami veeeelke rozdiely, najma mama, sestra bola z maminho druheho manzelstva, toho lepsieho, vydareneho, takze to bolo aj citit
@jaass
@pribinak
@danniiee8
@muchacici
@jana_eyre_2
@jamimo
@pohodacka03
@diewcatqoo
@dadka1997
@olimuc
@katkaseiner
@mandzula
@majlo1234
@mimi3008
Ďakujem všetkým za odpovede. Ja mám iba jedno dieťa. Ale nás bolo viac. A proste ja som sa vždy citila na poslednom mieste. A už aj muž si to začal všímať. A je mi to ľúto. Pokiaľ som to videla len ja, snažila som sa to "nevidieť". Ale uz to vidí aj muž.
@autor nic s tym nespravis, lasku si nevyprosis ani nevyhrozis, mozes tomu len prisposobit svoj postoj a pristup k rodicom. Ja som tak zmenila postoj k svokre, lebo odkedy sa jej narodili vnucata z dcerinej strany, sme pre nu viac-menej luft. Najprv ma to hnevalo, potom mi to bolo luto a teraz mi je to vacsinou (nie vzdy, obcas ma prepadne smutok) jedno. Energiu venujem sebe a ludom, ktori o mna stoja.
@mandzula ved to že ja som aj zvyknuta, a presné toto vravím manželovi, no stále su obľúbené a menej obľúbené detí. S tým nič neurobíme ..
@autor ved toto a ani s tym nic robit nemienim, lebo vyprosenu pozornost nepotrebujem. No fakt je ten, ze uz tu pozornost ani neposkytujem, uz to tak necitim, puto sa pretrhlo. Beriem to uz ako fakt. Kedysi sme so svokrou travili kopu casu, brali ju na vylety, dovolenku, a to nie preto, ze sme citili povinnost, ale chceli sme, lebo nam s nou bolo prijemne. No s prichodom vnucat zrazu nastal sek a my sme uz len taki statisti do poctu. Roky mi trvalo, kym som sa s tym nejako vyrovnala a nebudem klamat, obcas to este zaboli.
@mandzula verím... Držím silno palce a želám všetko dobré 🍀
My sme styria surodenci a u nas to nikdy nefungovalo, vź detstve bolo vzdy pre kzdwho rovnako, aj pozornost, aj laska, aj prosriedky, teraz uz ako kto potrebuje. Ale ked pocuvam muzovu rodinu, ako vyzdvihuju jeho neschopneho brata a jemu uberaju vsetky zasluhy, chce sa mi grcat
@diewcatqoo Bože, toto ako keby si presne o mojom živote písala 😔
S každým mám iny vzťah, takže ľúbim ináč ale ľúbim každé. Skôr sa snažím byt otvorená a čakám, kedy ma bude ktoré potrebovat.. To iste asi aj moja mama. Boli obdobia života, kedy som si myslela, že ma ma menej rada. U babiek som si nevšimla že by robili rozdiely..
Ja aj mamu chápem, nemala to v živote vôbec ľahké. Ja som sa jej snažila so všetkým pomáhať. Ale myslím si, že je to hlavne preto, lebo sa úplne výzorom podobam na jej svokru, s ktorou mala dobrý vzťah az ku koncu ... A to je ten hlavný dôvod si myslím. Ale nezazlievam jej to. Aj ju chápem, lebo viem co a ako ...
Ja som mala v deststve presne tento pocit. Teraz, ked mam deti, sa na to pozeram inak. Mam dve rozdieme deti, lubim ich rovnako, len s mladsim vychadzam lepsie, preto moze mat starsi pocit, ze ho lubim menej.
Takisto svagrina ma pocit, ze svokra jej deti ma rada menej ako ostatne vnucata. Ale je to tym, ze svagrina svokre deti nedava, viac s nimi chodi k svojej mame a je na ne tak citliva, ze svokra sa podla mna o ne aj boji starat
@zorkahorka veď práve ze ja mám iba jedno dieťa ....
@autorka Ak mas jedno dieta, tak tento problem nemozes poznat. Teda - zo strany rodicov
Ano nasa babka mala rada len vnukoch troch co snimi zila a my vedla tri vnucky sme boli kurvy kozy vyhonene a neviem co a oni sa zdekovsli sni onu nezakopnu nepovie kriveho slova a my jej nosime jest a snazime sa co to pomoct lebo ma 83rokov ako sa hovori osraty je ten najlepsi nakoniec
@hsjdudhdbd akože babka vám tak vravela?
ano citila som to aj ja. aj ako vnucka aj ako dcera. po smrti otca to bolo este horsie...
Oh, toto sa už číta ťažko 🙄 našťastie take nepoznám. U nás je to rovnaké. Či pri detoch či pri vnucatkach🙏 takisto aj správanie. Ku každému rovnako.