Uvažujeme s kamarátkou, ktorý vzťah má prioritu. Nevieme sa zhodnúť. Podľa mňa na prvom mieste by mal byť manžel/parner a potom až dieťa. Podľa nej je na prvom mieste dieťa a potom manžel. Ako je to u vás?
No ono to záleží aj od veku,situácie, atď.
Mesačné hladné dieťa má😀asi prioritu pred 30-40r.hladnym manzelom.
@simsalabim asi tak, či ľahšie nahradíš manžela alebo dieťa…
Do urciteho veku urcite dieta ;)
@simsalabim kto je pre teba dôležitejší, ktorý vzťah je ten prednostný všeobecne. Tak to bolo myslené.
V čom ma byt pre teba na prvom mieste manžel?
ja by som nikdy neuprednostnila muža pred dieťaťom - čo sa týka vzťahu. nehovorím o situačných riešeniach o ktorých píše @simsalabim, ale o dlhodobom vzťahu…
A prečo by mal mať jeden z nich prioritu? Muža aj dieťa milujem nadovšetko, za oboch by som dala život..nevedela by som si vybrať medzi nimi
Rozmýšľam....ale nezažila som situáciu,kedy by som musela uvažovať,kto má prioritu.
Ďalšia diskusia o ničom, slúžiaca len na to, aby sa dve kamošky dohádali! Načo je to dobré?!
Manžel je dospelá osoba a asi má aj rozum a vie určité situácie pochopiť, dieťa je dieťa a čo mu od narodenia do života dáš, ponesie si to do budúcnosti...takže ak uprednostníš v určitých situáciach dieťa, manžel by to mal pochopiť...ale opačne to fungovať nemusí...lebo dieťa ešte všetkému nechápe...či o čom píšeš? daj konkrétny príklad...toto je tak vo všeobecnosti, že človek ani nevie, čo na to napísať...
Ak chceš fungujúcu rodinu, tak sú obaja rovnako dôležití.
Tu si skôr myslím, že asi záleží od situácie. Takže tu nejde presne povedať - dieťa, alebo manžel - partner
Partnerský vztah
No lenže ono sa to všeobecne povedať nedá. Čo znamená že je prednostný všeobecne? Ak poviem muž, tak to znamená, že nechám syna plakať v postielke, lebo teraz sa venujem mužovi? Ak poviem syn, tak to znamená, že keď bude mať 40 a vlastnú rodinu, tak to bude stále mamin cecek, lebo náš vzťah je dôležitejší?
Obaja sú dôležití, dieťa je malé a jeho potreby sú na najvyššej priorite. Ale muž je človek, ktorého som si vybrala na celý život, na to niekto pri deťoch zabúda. My dvaja si snáď zažijeme všetko dobré aj zlé a budeme tu pre seba navždy. Takže partnerský vzťah je sakra dôležitý.
Ideálne, aby si každý z nich myslel, že je pre teba na prvom mieste 😁. Ale na prvom mieste máš byť samozrejme pre seba ty sama...
@dennissa16 Vo všetkom, je to pre mňa dôležitejšia osoba ako dieťa, jeho som si vybrala do života. S ním zdieľam život teraz aj dobuducna. Dieťa sa nám narodilo, milujeme ho no je samostatná jednotka, raz pojde do sveta a bude žiť samé za seba. Je to úplne iný vzťah než ten s manželom a pre mňa je oveľa dôležitejším človek v živote manžel ako dieťa. Lebo manžel je ten, kto pri mne stojí a kto tu bude (ak nám bude dopriate) ešte dlho po tom, čo deti budú žiť svoje životy ďaleko od nás. Veľmi obrazne povedané dieťa je moje na chvíľu ale manžel je môj na cely život.
Rovnako dolezite to je. Ak ale budes 10 rokov uprednostovat za kazdej situcie len a len dieta a nepracovat nijakym sposobom na vztahu s manzelom. tiez to nedopadne dobre … vztah k dietatu je prirodzene vytvoreny, ak nie si nejaky psychopat dieta nadovsetko milujes,navzdy, a vzdy budes chciet jeho dobre a wellbeing proste ale manzel je osoba ktora do tvojho zivota prisla “zvonku” musite na tom vztahu makat, vsetko sa lahsie zvlada ked ste s partnerom v harmonii (taka puberta napr.) a ked to dieta z hniezda vyleti tak uz ste tu zase len ty a partner …
Partner... s nim mas zit do konca zivota . Zatial co dieta zacne od isteho veku zit uz samostatne ,svoj vlastny zivot a moze zalozit vlastnu rodinu, odide z domu. Mnoho matiek na to zabuda a maju pocit ze si porodili partnera a nevedia co s vlastnym zivotom ked deti odidu. Citame to tu naozaj casto.. a rovnako aj to ako partneri na seba zanevru lebo dieta/deti. Netreba zabudnut aj na samu seba.
Ale ano do urciteho veku je dieta na prvom mieste kedze potrebuje vo vela veciach pomoc kym je male
Neviem no, napísať, že je manžel dôležitejší ako dieta…si čudná.
ja túto otázku vnímam tak že čo je pre mňa dôležitejšie aby som mala chuť žiť ak o toho jedného prídem… koho zachrániš v topiacej sa lodi…
Chlapa nahradíš kedykoľvek ale dieťa je ❤️
Pochopíš až budeš matka.
Manzel. Ked nebude fungujuci vztah, bude trpiet aj dieta. Ked bude fungujuci vztah, kde je laska, respekt a dieta to vidi, bude aj ono stastne.
za mňa partner. Ako môjmu vravím, on jediný doma nie je moja krv čiže lásku k nemu som si musela "vytvoriť". Dieťa miluješ od začiatku, je to časť teba. Tam je to tak automatické a prirodzené. A vzťah k partnerovi treba budovať celý život.
@autor hm,to je nešťastne filozofovanie.
A veľmi zovseobecnené. Keď je vzťah rodiny zdravý a rozumný,nie je potrebné si dávať otázku,kto je koho priorita.
Predsa pri malom dieťati,či zdravotných problémoch dieťaťa muž bude chápať situáciu a tvoríme pár,chápem,že títo je potrebné riešiť a ostatné ide trošku bokom na cas.Keď bude mať problém manžel, samozrejme,dieťa obstaram Max a prioritou bude riešenie manžela. Ale nebude to o nejakej špeciálne priorite manžel,či dieta,bude to priorita vážnej situácie
Keď raz deti budú mať svoje rodiny,ja nemám čo zasahovať nezdravo do ich rodiny a oni do nás s manželom. Ale opäť,bude nejaká vážna situácia,určite to ovplyvní aj všeobecné rodinné fungovanie.
Rozmýšľam všelijako,ale fakt som nikdy neriešila,kto má u nás prioritu...veď sme rodina.
@anonym0001 lenže to že pre teba je najdôležitejšie dieťa neznamená že s mužom nemáš fungujúci krásny vzťah 🤦♀️
@nikpa chlapa nenahradíš , možno pochopíš ak raz stretneš toho pravého . 🥰
toto že chlapa nenahradíš si napísala ako keby dieťa nahradíš 😲
z dlhodobeho hladiska mas mat prioritu ty, aby si ty zila, mala svoje konicky a vedela travit cas aj sama so sebou a mala sa rada. Potom manzel a potom dieta. Ale ako vyssie pisu, meni sa to v case a pri detoch treba pamatat, ze do zivota ich sprevadzame a pojdu si svojou cestou, manzel/partner/druh je ten, co by mal ostat 🙂
Tak snad zalezi na situacii, nie? Ak mi manzel prave nieco vysvetluje a dieta do toho skace, tak to dieta napomeniem, nech pocka. Ak pocas toho rozhovoru dieta spadne zo schodov, utekam k dietatu. Ci? Ako si to myslela?