Kto sa venuje dieťaťu u starých rodičov?

27. jan 2024

Baby povedzte ako to chodí uvas, idete trebárs na 5-6 dní alebo aj týždeň ku svojim alebo manželovym rodičom, aj s dieťaťom. Obe strany bývajú ďaleko čiže sa nestretávame na dennej ci mesačnej báze, vieme to robiť len takto "nárazovo". Všetci spite u dedkovcov, kto sa ale primárne stará o dieťa? Vekovo dajme ze 2rocne... Zastrešuje väčšinu opatery zase matka, tak ako doma, a starí rodičia sú len na bavkanie par minút denne, alebo sa aktívne zapájajú, zoberú dieťa von, vysvetľujú, učia, vychovávajú, robia s nim dačo, napríklad pečú alebo pozerajú knižky..?

petamich
27. jan 2024

nas ma 2.5 aktualne ale v zasade odjakziva su s nim svokrovci vacsinu casu, preto tam tak rada chodim 🙂 v lete napr. ani neviem, ze mam dieta rano ho vezmu na zahradu (vramci mesta) a vratia podvecer, potom sprcha a spat a bezne ho strazia aj bez nas, napr. ked ideme s muzom na vikend prec

a cas s nim travia skor vonku - prechadzka, idu pozerat vlaky, do parku, na ihrisko, na zahrade v bazeniku, pripadne sa hraju s autickami a pod. na knizky a vzdelavanie velmi nie su, to skor ojedinele, co sa tyka vychovavania, tak skor respektuju to ako ho vychovavame my alebo ako to povedat (neviem co si myslela pod vychovavaju, to ani uplne nechcem, aby robili, muza mi uz vychovali, dieta si radsej vychovame my)

andrejita26
27. jan 2024

Podľa mňa záleží na veku starých rodičov. Napríklad u nás sú obe strany starých rodičov nadšené keď ich malý vnuk príde k ním. Idú s ním von, pohrajú sa a tak ďalej, ale tiež to má limity, pretože ani jedny už nevládzu tak ako vládali kedysi. Neviem si predstaviť zavesiť im dieťa na celý čas čo sme u nich na starosť, aj keď sa veľmi snažia vidím, že po nejakom čase nevládzu. Preto sa striedame, chvíľu sú s ním oni, chvíľu ja s mužom. Oni sú radi, že malého vidia, ale určite si nemyslím, že by sa mali o dieťa starať primárne. Som vďačná keď mi s ním pomôžu, ale koľko času malému venujú, to je čisto na nich 🙂

kaktusik007
27. jan 2024

ked som este bola s exom, rozisli sme sa ked mali deti 2,5 a 1,5 roka... tak u exovej rodiny som okolo deti vzdy skakala iba ja a len ja - ak som aj potrebovala na zachod na 5 minut, a konecne dala deti ich otcovi nech sa im aspon tu chvilu venuje, tak okamzite mu deti brali a starali sa, lebo ved Petko ma toho predsa vela!!!! neznasala som to tam.
U mojej rodiny - ci to boli moji rodicia, alebo moja krstna - okolo deti vzdy lietali vacsinou oni a ja som to milovala, mala som to tam fakt vyrazne volnejsie.... Samozrejme ze som lietala za detmi aj ja, ale velmi casto to bolo nechaj tak ,ja idem, ty si s nim stale, oddychni si.... Proste tam ta starostlivost o deti bola na uplne inej urovni, a aj teraz je tam samozrejme aj ten vztah uplne odlisny.

kristinka92
27. jan 2024

starám sa ja ako bežne, akurát pár minút možno dcérku zabavia, ale inak veľmi nie, nejako sa s ňou nevedia zabaviť, zahrať, že jej treba dať napiť napríklad ich vôbec nenapadne, takze u nás neexistuje že by som deti nechala a niekam išla na chvíľu napríklad, skoda no….

dzejny656
27. jan 2024

My máme 4 ročnú, ak sme u mojich rodičov tak sa dcére venujú. Moji rodičia majú radi deti a malú berú von, do záhrady, na ihriská, na prechádzky, moja mama ju zapája do varenia, číta jej, hrá sa s ňou, v pohode ju aj osprchuje, učeše atď. A to všetko aj keď bola mladšia, v podstate od narodenia. Ked sme tam v pohode odideme na par hodin alebo na vecer niekam sami s muzom, oni sa postaraju. Naši ale bývajú ďaleko a chodíme k nim párkrát do roka.

U svokrovcov je to iné, ich deti nebavia, nie len naše, ale nevenovali a nevenujú sa nikdy ani ostatným vnúčatám v žiadnom veku. Svokra nonstop varí alebo pečie, za celý týždeň sa s malou nepohrá ani na 15 minut. Svokor sa jej povenuje trochu viac, ale max. hodinu z dňa. Oni by jej najradšej púšťali len TV. Takže všetok program a starostlivosť zastrešujeme my. Oni ju nezoberú bez nás nikam mimo domu, ani zmrzka, prechádzka atď. Vraj si netrúfajú. Podotýkam sú to vitálni čerství dôchodcovia, žiadny osemdesiatnici.

selest
27. jan 2024

2 rocne hlavne my rodicia

autor
27. jan 2024
hanaxxx
27. jan 2024

Vacsinu casu u starych rodicov som s dietatom ja. Byva to este narocnejsie ako doma, kedze doma mame byvanie prisposobene dietatu, u starkych mu musim byt stale za patami, lebo moze nieco rozbit alebo si ublizit. Na druhej strane, teraz, ked uz nie je babatko, varenie aj pre neho nechavam na mamu, takze toto mi odpada. Taktiez nemusim prat, upratovat, v podstate som iba s dietatom, ostatne povinnosti, ktore mam vo svojej domacnsti mi odpadaju. Ale radsej by som varila a upratovala, kebyze sa za ten cas moja mama zahra s malym, ale ona nie je velmi na male deti, len na chvilocku.

mareka49
27. jan 2024

Každý to ma inak.
Ty možno závidíš tím čo idú a babky a dedkovia sa starajú a zaujímajú.
Ja zas napríklad závidím aj tebe, len že môžeš ísť.
Aj to by mi stačilo.
Zmena prostredia a jedlo obstarane?
Super, som neskonale vďačná aj za to.
Ak potrebuješ oddych od dieťaťa, tak ine cesty hľadaj.
Túto je to takto a teda sa z tejto zmeny a možnosti tes a čas bez dieťaťa hľadaj inde.
A áno, všeobecne sú dedkovci čo sa idú zabiť za spoločným časom s deťmi a sú taki čo nemajú chuť enrgiu návyky záujem..
Ber čo je v ponuke a nehlad čo nie je

domkakvet
27. jan 2024

Zalezi od rodicov, ked sa postaraju, tak je si rodicia oddychnu, ale ked sa nepostaraju, tak tiez im to nemozno zazlievat, predsa uz maju svoj vek.

viestta
27. jan 2024

Autorka, aj na navsteve u mamy je gro starostlivosti o dieta zalezitost rodicov. Ano, aj mama sa mu venuje, venuje sa aj nam, aj vari a vypeka, aj my sa podielame, aj spolu niekde ideme, aj my sami, aj mama len s malym... (naozaj to je rozne a pripad od pripadu ine) ale v prvom rade su to rodicia, ktori sa maju o svoje díeta starat. Nechodim k mame vyvalit pupok a starajte sa o nas a este aj o vnuca.

lonely66
27. jan 2024

keď si matne spomeniem.... venovala som sa ja. ale hlavne z dôvodu, že dedkovia a babky boli už vyššieho veku a nemienila som ich zaťažovať starostlivosťou o 2-ročné dieťa (tak si uviedla v príspevku). neskôr, keď bol vek vyšší, tak už nebol problém. deti sa vedia napríklad vo veku 8-9 a viac rokov už v mnohom postarať o seba. v takomto čase som už kľudne mohla prenechať iniciatívu aj starým rodičom, aj keď boli znovu o pár rokov starší... ale to píšem o situácii, keď deti ostanú u nich bez mamy. ja osobne vždy, keď som bola prítomná, pre mňa bola samozrejmosť, že o svoje potomstvo sa postarám ja sama 🙂

x_mery_x
27. jan 2024

Stará sa babka :D

angel993
27. jan 2024

Moje deti majú 4 a 2 roky a aj na návštevách u starých rodičov sa im primárne venujem ja. Jedine nevarím, ináč robím všetko ako doma, ešte aj povysavam a poumývam pred odchodom. Starí rodičia sa trošku pohraju, prečítajú knihu, s mojom mamou chodia deti k domácim zvieratám, keďže majú mini farmu.

jana_eyre_2
27. jan 2024

Nikdy som takto nechodila na dlhé návštevy, chodievame len k manželovej mame (ja už rodičov nemám oboch) a sme tam pár hodín.. vždy som sa venovala deťom najmä ja a môj muž.. babka zväčša rozpráva o druhých vnukoch od dcer o nich vieme všetko, moje deti moc ani nepočúva a keď tak je to len chvíľa.. nevyčítam jej to, za tie roky som si viac menej zvykla a deti to berú prirodzene.. ale boli tam už cez prázdniny a mali tam bratranca, to ich určite aj počúvala a vnímala..

hendikep
27. jan 2024

@dzejny656 podla mna racsej ked povedia ze si netrufaju ako moji svokrovci co deti zobrali na polorozpadnutych bicykloch v polorozpadnutych sedackach kde vozili este mojho muza ( 30r ) v sprachnivetych prilbach lebo ved oni tak nosili svoje 4 deti na tych top (30 rocnych) bicykloch 🤦🏼‍♀️

ale inak na nich nemozem povedat nic, deti miluju a maximalne sa im venuju ale zas do dcerinych 4,5 roka tam nikdy nebola na noc lebo nechcela a ani sme ju tam nikdy nenechavali bez toho aby sme tam boli aj my s muzom .. ale ked som tam, mam dovolenku a oni sa postaraju 🤷🏼‍♀️ moji rodicia takisto … aj ked raz mi mamka v hneve vykricala ze na ihrisku ani “ neviem kde mam deti “ atd.. akoby nechapala ze tak sa nespravam ked tam nie je 🤷🏼‍♀️😂 alebo otazky ze co robime tak cez den.. mysli si ze im ani knihu neprecitam atd. a kukam len do mobilu ako ked pride k nam

hendikep
27. jan 2024

zabudla som dodat ale ze v 2 rokoch som sa asi tiez starala hlavne ja ale preto ze starsia dcera je taka ze na WC len so mnou, ked spadne chce len mna atd.

mandarinka555
27. jan 2024

Vychovávať dieťa majú rodičia! Starkovci sú na to "bavkanie" , ako si to pomenovala...Zobrať do parku...prečítať rozprávku...zahrať sa spolu...nakŕmiť a tak😝 Keď ti vadí starať sa o dieťa, tak si si mala kúpiť mačku🙈

bolarazjedna
27. jan 2024

Svokrovci bývajú o 150km ďalej, su aktívny šesťdesiatici, keď chodíme k nim, tak ideme na víkend, alebo zvyčajne od Vianoc do troch kráľov, čiže 2 týždne sne tam. Syn má rok a pol. Ja mam úžasných svokrovcov, venujú sa mu a počas pobytu u nich ja si oddýchnem. Kŕmiť kŕmi malého ja, ale doobeda svokor ho berie na hodinu na prechádzku, svokra navarí, ale aj sa pohrá s malým, potom malý spinká a poobede sa s ním hrajú na striedačku, aj ja som väčšinou tam, ale my máme s manželom postoj, že nech si po užijú, keď sme tam.... Tak veľakrát (po dohode s rodičmi) odídeme na par hodín do kina, na rande do mesta a rodičia ho po strážia dovtedy. Samozrejme len odvtedy, ako nekojim, a na večerný spánok sme vždy doma.

lujza123
27. jan 2024

Moji rodičia sa vnúčatám venujú, pohraju sa, ale take tie obslužné prace typu najesť, obliecť, okúpať, uspať sme si ja aj sestra vzdy okolo deti robili same, alebo teda otcovia deti ked tam boli …

elizita
27. jan 2024

Čo myslíš opaterou? Prezliecť,nakŕmiť a tak? To samozrejme my rodičia. Nerozumiem prečo by to mal robiť niekto druhý na návšteve.

cervenaruza123
27. jan 2024

Vzdy sa starame my, navstevy berieme ako spestrenie, aj rodicia aj svokrovci maju vacsinou svoje povinnosti, nenudia sa doma, takze v ramci moznosti sa pripojime alebo sa zabavime inak. Ked maju viac casu, povenuju sa intenzivnejsie, ale to vsetko zavisi od okolnosti. Ked sa deti chcu pripojit k peceniu ci k ich pracam a vyslovene sa neponahlaju, tak im to vzdy umoznia, aj ked ich to spomali. Ale zeby im robime animatorsky program vacsinu dna, to teda nie. My to berieme aj tak nejak, ze oni si odchovali svoje, teraz maju mat z vnucat hlavne radosti a starosti mame mat my.

thoughtfulweirdo
27. jan 2024

Vždy len my, rodičia. Zvyšok dospelej rodiny sa deťom len prihovorí, ale nehrajú sa s nimi, nestrážia, ani s ničím okolo detí nepomáhajú.

mclissa
27. jan 2024

Z mojej strany syn si vyzaduje moju mamu a otca. Nas zazenie a je s nimi. Nasi sa velmi radi o neho postaraju a uzivaju si cas s nim. Cez Vianoce boli u nas a syn chcel ist spat iba s babou, baba aj prezliest aj vsetko, aj umyt. My akokeby sme doma ani neboli. S manzelovej strany, babka a dedko su na bavkanie. Ano zostali s nim ked sme sli von vecer. Ale to uz spal. Ale toto je v ich nature ja im to nezazlievam. Ked sme boli vsetci u svokrovcov pokope, syn len za mojou mamou stale, mne sa nechcel dat ani prezliest.

janinah
27. jan 2024

Mám tu 2 r.vnuka a 4 mes.vnucku.S malým sa hrám.citame.hrame na hud.nastroje.Bola som s ním vonku na hojdackach.ale bol aj s rodičmi a sestrou v kočíku bezo mňa.Krnenie tak pol na pol s rodičmi.obliekanie tiez..Varim a nakupujem ja.Ked bude väčší budem s ním ešte viac.teraz ho napr ešte ja nesprchujem.

milka1988
27. jan 2024

My chodíme da sa povedať raz týždenne k svokrovcom cez víkend. Nakoniec aj tak mám malého viac menej ja na krku aj ukladať spať na obed, kŕmenie a hranie sa. Manžel sem tam sa zapojí keď ho požiadam , Svokor tiež aspoň ako tak sa zapája do hrania ale nic svetoborné a svokra no. Ta ma stále niečo zázračné na robote. Raz variť treba raz upratovať raz venčiť psov a potom sedieť na mobile na gauči.a pritom ona bola práve tá ktorá najviac do nás hučala že kedy bude vnúča. Každý deň som po počúvala
´ani raz ho nebola kočíkovať. Jedine čo si ho kupuje hračkami ale nevenuje sa mu

vilma7
28. jan 2024

@dzejny656 u nás je to presne ako u vás, len s tým, že u nás sa svokor nevenuje deťom vobec.

A mame to autorka ako ty, chodíme na Slovensko 2x ročne.. A teraz som rada, že sú deti trosku väčšie, tak som to vlani v lete urobila tak, že som deti nechala u svokrovcoch s manželom sama. Ma tam brata, tak sa im venovali oni dvaja. A ja som sa vrátila do Švajčiarska do prace a lustrovala byt v kľude. A tento rok to plánujem urobiť podobne.

diewcatqoo
28. jan 2024

Mame oboch starych rodicov daleko a chodime na Slovensko parkrat do roka na par dni. O dvojrocneho som sa u oboch starych rodicov starala vzdy prevazne ja. Ani neviem, ci som vobec v tom veku odisla niekam na dlhsie, napr. na stretnutie s kamoskou a pod. Dvojrocne je este za mna dost male na to, aby fungovalo samostatne u starych rodicov, ktorych vidi len parkrat do roka.
Ked bolo dieta trosku starsie, tak u svokrovcov som sa starala prevazne ja. Sice svokra mala tendenciu hrat sa s nim nejako a venovat sa mu, ale dieta moc nechcelo. Svokra moc nevie ako na neho a svokor, tak ten ma nase dieta uplne na haku.
U mojich rodicov ma super vztah s mojim otcom, takze dedo mu dokaze vyplnit program na cely den. Otec je ale vazne chory, tak ho nechcem moc zatazovat, ale vidno na nom, ze ked pride vnucik, tak ozije. Od cca 5 rokov nemam problem ho nechat u nasich aj sameho na cely den. Na noc bol raz sam u svokrovcov cca vo veku 5 rokov a nezvladol to. U nasich by to podla mna zvladol v pohode, uz niekolkokrat tam vecer zaspal, ked sme si niekde s muzom vyrazili. Vtedy musi pri nom ale lezat babka (moja mama).

blackcat8885
28. jan 2024

Moji rodičia sa mojim deťom venujú idu s nimi von, robia s nimi niečo na záhrade, v lete bazén, hrajú sa. Deti im pomáhajú tak ako doma mne pri pečení, upratovaní atd. Moji rodičia to robia ako samozrejmosť a sú radi. Ked sú u svokrovcov sú väčšinou pred telkou...

mogaa
28. jan 2024

no ak je tam dieťa s matkou, tak samozrejme že sa primárne o dieťa stará matka - teda také tie základy určite - nakŕmiť, prebaliť, okúpať, dať spať.....ale starí rodičia sa s dieťaťom môžu počas dna občas zahrať, zobrať ho von, dať mu nejakú drobnosť spapať....ono záleží aj od vzťahu dieťaťa ako často s ním bývajú...zase nečakaj že ak k nim prídeš s dieťaťom raz za 3-6mesiacov, že vedia ako sa dieťaťu venovať, čo má rado...každé ideťa je iné....rovnako sú deti čo sú naviazané na mamu a ani sa od nej nepohnú a sú deti čo idú aj s cigánom....ak ale majú vnúča doma od malička a nie len na návštevy, tak mjaú k nemu aj vzťah a vedia sa o dieťa aj postarať, lebo ho poznajú, čo má rado a dieťa má tiež k nim vzťah....ak mamička príde k rodičom raz za pár mesiacov a očakáva že sa jej o dieťa rodičia postarajú - tak to tak nefunguje nikde...ale ak je dieťa pravidelne so starkými osamote od mala, tak ano dieťa ich má rado a aj oni sa vedia o dieťa plnohodnotne postarať....