Máme odlišné názory so sestrou, preto ma zaujíma ako to vidíte vy.
Má 35, ja 32. Býva s rodičmi, prispieva, pracuje o to nejde. Partnera nemá, len po práci s kamarátmi chodí von. Áno, niekomu vyhovuje tento životný štýl jej osobná vec. Avšak mne vyčíta, že nie som často doma s rodičmi, že kamarátov zanedbávam. Mám manžela, deti, prácu. Som rada, že som. Väčšinou máme nedeľný obed jeden týždeň u nás jeden týždeň u svokrovcov. Deti nosíme k babkam často. Volať si voláme často.
Ona mi skôr vyčíta, že ja niesom každý druhý deň doma. Tvrdí, že na konci mi aj tak ostane len rodina. Ja tvrdím pravý opak, na konci mi zostane len manžel (ak neberieme rozvody atď). Rodičia odídu, deti vyrastú, kamaráti si založia vlastnú rodinu. Naozaj som ja tá zlá, ktorá to vidí inak/zle?
Obe mate iny zivotny styl. No ty mas nadej, ze aj ked deti vyrastu a budu mat svoje rodiny pridu ta aj manzela pozriet. Kto pride pozriet ju??? ( no to urcite nie je dovod na zalozenie rodiny ak to tak neciti)
Ty si doma každý deň, len tvoj domov je inde ako ten jej.
Jej hlavná rodinná rola je dieťa.
Ty si už manželka, matka, dcéra. Rozdeľuj čas, ako sama uznáš.
Mohla by to zobrat späť aby neprivolala i ked nechtiac nestastie tvojmu mužovi... ak rozumies.
Ona nemá vlastné deti a muža, čiže nemá žiadne praktické skúsenosti, aké je to mať zodpovednosť za niekoho iného ako za seba. Ona proste nemá šajn. Ty zas nemáš šajn, čo to znamená, žiť v dospelosti nonstop s rodičmi, stále im byť poruke, počúvať čo máš ako robiť, pomáhať s prácami doma aj keď sa ti nechce, jesť jedlo, na ktoré možno vôbec nemáš chuť, baviť sa o úžasnej Marikinej (=tvojej) rodine, pričom ťa tieto debaty nezaujímajú, atď. To že na konci ti ostane rodina akosi vôbec nechápem... Jej na konci kto ostane, keď sa rodičia pominú? Či jej predstava je, že muž ťa opustí a ostane ti aspoň ona? Celkovo nechápem sestrine nastavenie a skôr si myslím, že ju štve, že všetko okolo rodičov musí riešiť ona (čo samozrejme môže vnímať ako nie úplne fér). Plus ak ostane sama, tak samozrejme, že v starobe rodičov asi budeš predpokladať, že ich doopatruje ona, lebo ty máš rodinu a nemôžeš ísť kŕmiť otca či prebaľovať imobilnú mamu... 🤷. Takže z tohto hľadiska ju aj chápem, čo ti vyčíta - tú možnosť nechodiť domov.
Áno, sestra má pravdu, tebe ostane rodina, ale tá tvoja vlastná, manžel a detičky. Oni tam majú inú dynamiku, furt ocko, mamka, detičky, to je ich svet, ale ty už nie si tá detička, ktorá patrí výhradne do tejto bunky a má sa správať podľa pravidiel ako to "u vás doma" chodí. Ty už máš muža, s ním sa radíš, rozhoduješ, ako vám dvom to v prvom rade vyhovuje. Tvoje deti, tvoj manžel sú na prvom mieste. Ked ty si sa v živote posunula ďalej a osamostatnila, oni to musia pochopiť a prijať. Ty nikoho nezanedbávaš, ale máš svoje priority, a správne nastavené
Sestra nechape, ze ty uz mas svoju rodinu. To vobec neznamena, ze uz nie si sucast tej, v ktorej si vyrastla, ale ty budujes domov pre svoje deti, tak ako ho vybudovali rodicia pre vas. Kazdy rodic vie, ze raz pride ten den, ked deti vyletia z hniezda aby zili svoje zivoty. Sestra toto este asi nepochopila, mzno raz pride do jej zivote clovek, s ktorym aj ona z rodicovskeho hniezda vyleti, mozno nie. Ale nemoze ti vycitat, ze ty uz si v inom hniezde a mas tam svoje povinnosti, svoju zodpovednost tam davas a prijimas lasku.
Že nie si každý druhý deň doma, to akože u rodičov? A čo by si tam každý druhý deň robila? Ty máš už domov inde. Sestra nech sa stará o seba. Keď tvrdí, ze na konci zostane človeku len rodina, kto ostane jej, keď v 35 nemá deti a dokonca ani muža?
Otazne je, ci jej tento zivotny styl naozaj vyhovuje alebo si z neho urobila "z nudze cnost" a stve ju, ze ty mas to, co mas, kym ona len starnucich rodicov na krku.
Sestra je stara dievka a nikdy nepochopí tvoju situáciu. Tiež si myslím ze jej pomaly dochádza ako mrha životom, vek pribúda a na vlastnú rodinu sa nezmohla, kto sa o ňu postará na starobu to je otázne. Sak buďte v pohode ale jej daj jasne a slušne najavo ze halo...
Pises, ze sestra ti vycita, ze si malo s rodicmi osobne a ze nie si casto doma a na konci ti ostane aj tak len rodina.
Ved ma pravdu, ty uz mas rodinu, tu tvorite vy s manzelom, deti, zvieratka...a preto sa aj svojej rodine venujes. Je ti luto, ze je smutna, ze nema este vlastnu. A spytala by som sa jej co jej este nie je jasne?
A ak by rypala, ze mala na mysli vasich rodicov...spytala by som sa jej a kto je im ona? Sestra, ci dcera?
Lebo podla jej teorie je ich sestra. Ale v reale je ona teraz tym, cim su pre teba s manzelom vase deti 😊.
A ak by si mlela nezmyselne dalej svoje. Spytala by som sa co na tom nerozumela. A moje dalsie odpovede by boli "gramofonova platna" - asertivna technika.
Tvoja rodina je manžel a deti. Potom sú rodiča, a súrodenci, kamaráti.
Tvoj čas rozdeľuješ v Tvojej rodine, až potom pôjdeš rodičom.
Sestra je s nimi každý deň. Takže by im nemalo nič chýbať. Ona sa rozhodla že bude mať taký život.
Tebe zostane manžel, deti. - (to je už Tvoja prvoradá rodina). Ak sa pominú rodičia, jej zostane kto?? Priatelia?? Sotva.
Jej slová ber z pleca na pleco. Ži si svoj krásny život a nedovoľ, aby ti niekto do toho zasahoval.
Prepac, sestra este nedospela. Ano ma konci ti zostane rodina, ale Tvoja. Tvojou rodinou uz je manzel a deti, az na druhom mieste rodicia a sestra. To, ze akoze zanedbavas kamaratov moze povedat iba ten, co rodinu nema. Ked su kamarati dobri kamarati, tak to pochopia, ze nemozes sa im momentalne venovat.
Na konci ostane,kto ma ostat alebo sa vrati, ten kto sa ma.
Na konci ostanes sama s Bohom... alebo aj bez. Uz ako si vyberies. A spravne to beries,manzelstvom odchadzas od rodicov a budujes rodinu s manzelom. Chodite tam podla mna tak akurat. Mate asi az prilis dobre vztahy. ;D Ona sa ma starat o seba a nie o teba. Ona chodí k vam kolko? ;D
Ziadna z vas nevidi dobre alebo zle. Kazda sa na to pozera inak. Nech si ona zije svoj zivot a ty si zi svoj zivot a prestante porovnavat neporovnatelne.