Ahojte, zacinam byt bezradná. Uvazujem, nad rozvodom s manzelom. Chcela by som sa o tom vsetkom porozoravat s niekym, utriediť si myslienky, získať istotu, ze robim spravne.
Nad rozvodom uvazujem uz dlhsie. V poslednej dobe kazdy den. Na domacnost som uplne sama, na deti som sama, financie su v prevažnej casti na mojich pleciach aj pocas rd. Muz prechadza horším obdobím spojeným s úmrtím, dedením..strašne to prežíva, preháňa. V mojich ociach sa sprava ako nevyzrety muz. Nic ine pre neho momentalne nie je. Stres zaháňa alkoholom. Mam pocit, ze si zasluzim od zivota viac. Partnera, na ktoreho sa da spolahnut, ktory nerieši vsetky problemy alkoholom..je toho naozaj vela a potrebujem to zo seba dostat. Nechcem zatazovat blízke osoby, nechcem, aby sa kvoli mne trápili.
Možno mediátor? A nechceš manželovi nejako pomôcť? V manželstve nie sú len prechádzky ružovou záhradou...
ako dlho trvá táto situácia? ak je to pomerne čerstvé tak ešte počkaj...
si myslíš že po rozvode bude to iné? aj vtedy budeš na deti sama - aj na všetko ostatné. Rozvodom problémy nekončia - poniektoré len vtedy začínajú. Neunáhli sa.
No mozno len ten prispevok zle vyznieva alebo som to ja blbo pochopila. Manzel ma tazke obdobie, preto ma nejake neresti a zmeny v chovani, ktore sa tebe nepacia, tak chces rozvod? To je to v dobrom aj zlom??? Presne, ako pise @zitaje, nechces mu nejako pomoct? Ak som to len zle pochopila, tak potom prepac za nevhodny nazor
Toto sú presne tie moderné manželstvá ... v kostole pred Bohom budú prisahať, že v dobrom aj zlom a príde problém, kríza a hneď sa rozvádzajú ... každý ma psychiku nastavenú inak, niekto veci prežíva, niekto proste nie ... a Ty sa ako v tejto kríze voči nemu správaš? Snažíš sa mu pomôcť, ignoruješ ho, si urazená, či?
@deti95060810 situacia sama na vsetko? Asi 6 rokov. Nie je to nejaky moj rozmar. Po úmrtí som bola pri nom, podporovala ho, naozaj. Cele 3 tyzdne som mu dala cas, tolerovala vsetko, nechala ho smútiť, smútila s nim. Som velmi tolerantná. Naozaj sa dlhodobo nestará skoro o nic len ja, ale aj ja mam svoje limity. Cez den spolu normalne komunikujeme, radíme sa. Vecer uz je kamarat poharik a je uolne iny..
@dzulli1980
@mimi3008 neresti su stale. Sme spolu asi 14 rokov. Len to zacina byt neznesiteľne. Uvedomujem si, ze som sama na vsetko. Taham sama celu domacnost. On vsetky problemy, akekolvek vybočenie riesi alkoholom. Uz nemam 20 rokov, uvedomujem si celu situaciu a rozmyslam, ci nemam pravo, zit v klude. Nemať žalúdočné problemy, ked odomyka kľúčom dvere s fľaškou v taske..
@zitaje ze sa mame rozviest, ze mu nie som oporou a pod. To hovori samozrejme vecer, ked ma v sebe 7 poharikov s 3 pivami a ked ja uz nedokazem pocuvat o 23 tu zlobu, co zo seba vypúšťa, búcha po stale a kričí na mna…kazde rano vstavam o 7 k detom. Chodim s nimi do skolky. On nevstane ani raz. Nikdy. Ja som vecer naozaj uz vyčerpaná a nevladzem 3 mesiace stale to iste riesit. Ked nepije, je ok. Ale ked pije, neda sa s nim vydrzat. Pred 2r som ho dostala na liecenie, teda sam chcel, vydrzal mesiac. Tento rok tiez vydrzal mesiac a odkedy to porušil, je to na nevydržanie.
@132sandra aha, takže takto, problém nie je v tom, že ti nepomáha s deťmi, že má ťažké obdobie atď, ale že je alkoholik. To si mala povedať hneď. To je totiž úplne iná situácia.
Skúsila by som si s ním pohovoriť, keď bude triezvy. Liečenie a abstinencia, a keby to nešlo, potom ten rozvod dáva zmysel viac.
Prepáč, ale z toho, čo píšeš mám skôr dojem, ze máš doma alkoholika. To či ma zle alebo dobre obdobie nie je relevantne. Mna skôr prekvapuje, ze máš deti v škôlke a to obdobie trvá šesť rokov … takze alkoholik bol dávnejšie asi už pred detmi. Ťaháš vsetko sama aj finančne a na liečení bol … takze si sa ho nezbavila bez toho, aby mal šancu na nápravu. Neviem koľko sanci mu chceš dávať a aké máš argumenty prečo …ak si unavená vyhod ho aspoň na čas k rodičom a možno dostane rozum ak nie rozved sa … na čo sa ničis ani deti sa ti za takého otca nepoďakujú
@132sandra rozved sa. Nechce deti nevidia tie hádky a pijatiku.
Takže je to alkoholik. Buď léčení nebo odchod.
@apolka77 syn 6, dcera 3
Skor by som povedala, ze je to taky hladinkar. Ked nie je ziaden problem, vecer konci pri 3 pivach. Akonahle je nejake vyrušenie zo stereotypu, neobvyklá situacia, potrebuje toho viac. Trvalo mi dlho, kym som si uvedomila, ze je nevyzrety. Hlavne teraz, ked vidim, kolko je povinnosti a on je mimo. Zachvilu idem do prace a to este len zacne kolotoc. Financne budem na tom rovnako, ba mozno aj lepsie, kedze nebudem musiet živiť dalsiu dospelú osobu a výživné urcite nebude nizsie, ako mi dava teraz.
Zijem zivot osamelej matky, rozvodom by sa toho pre mna nic nezmenilo, co sa tyka povinnosti. Stale rozmyslam. Mam ho rada, ale laska to uz nie je
@132sandra No promiň, ale tři piva, když není žádnej problém, to je pro mě alkoholismus jak prase. Pro mě neakceptovatelný.
@132sandra nie je normálne DENNE vypiť 3 pivá. Hladinkár = alkoholik, to je zas dobré si na začiatok ujasniť. Nech máte jasno obaja, lebo zjavne ani jeden z vás to celkom nechápe. Tvoj muž má problém a to je alkohol. Možno máte vo vzťahu aj ďalšie problémy, ale rozhodne nie je bežné a normálne na dennej báze vypiť tri pivá. Ja keď si dám dve, som riadne pripitá, a to som teda riadny kus ženy. AK mu tri pivá "nič nerobia", to je práve ten problém...
Tvoj muz JE alkoholik. Ak ho chces pre svoj lepsi pocit volat hladinkar, tak ok ale to, ze je alkoholik, sa nezmeni. Jeho zasadny problem je v alkohole. Sama pises, ze ked nema vypite, je uplne normalny, az ked si vypije je taky...bohuzial, alkohol ludi velmi meni.
Co sa tyka tvojho pocitu...ak uz takto zit nechces a naozaj ho chces opustit, tak ho opusti...ale predtym sa naozaj zamysli nad tym, ci to predsa len nestoji za zachranu. Aj ked, viem pochopit, ze je velmi vycerpavajuce mat vsetko len na svojich pleciach, ze vlastne ten chlap ti absolutne nie je oporou a on od teba ocakava, ze ty mu budes oporou nech sa deje cokolvek. Evidente, pocas tych rokov, si tak zvykol na to, ze mas vsetko pod palcom, ze sa ani len nezamysla nad tym, ze v niecom zlyhal. Neviem ale, ci si toto niekedy s nim riesila a povedala, ze uz mas toho dost...ze mate byt na to dvaja...?
Ja viem, ze je alkoholik. To, ze som ho nazvala hladinkarom, tak aby ste mali ako taku oredstavu, ako to je. Su chlapi co pijú denne aj tvrdé. Tento to tak nema, ale viem, ze závislý je.
Ja som mu hovorila, ze je toho vela, vsetko riesim sama a on mi s nicim nepomoze..on ma samozrejme na vsetko milion výhovoriek a ja ako empatická zena to mam pochopit. A potom presne, ked sa nieco udeje, ja mam byt jeho oporou. Ale to, ze on mi nie je partnerom, otcom na ktoreho sa da spolahnut, tak to nevidí..mozno este pockam, kym nastúpim do roboty.
Sama cítiš, že je potrebné ho opustiť tak to urob...tiez sú mi není po chuti takéto typy ľudí, čo sa stále nad niečím ľutujú, namiesto toho aby prevzali zodpovednosť a boli silní
Ak má človek nejaký problém - alkohol, psychické problémy - sú situácie, kedy je ako píšeš, úplne v pohode a potom sú chvíle, kedy sa čuduješ, že si s ním. Odísť, čím skôr.
@132sandra to si ho velmi nepodržala v tažkych časoch ako vidim.. nevravim, že sa nema postavit na nohy a začat sa venovat " živym" ale asi pre neho ten človek nieco znamenal a ty ho eše nechaš sameho.. ked sa z toho dostane, mozno by mal o rozvod požiadat on :D
Psychoterapeut/ka? 🙂