Kto má toxických rodičov?

30. jún 2024

Ahojte, je tu niekto takí kto ma toxickích rodičov? Mate ich radi ved su to rodicia, dali vam zivot dali vam strechu pod hlavou, mali ste čo jesť, mali ste všetko ale proste viete ze su toxicki a kvoli tomu niekedy trpite . Dnesna generacia myslim pochopí čo tym myslim.
Ja som sa uz odstahovala, mam vlastnu rodinu, mužovi rodičia su uplny opak tych mojich myslim aj v nazoroch nejakych a aj tym ako vychovavali svoje deti. Naprikad poviem len že Pri svokrovcoch si dovolim aj zapalit cigaretu no pri nasich by som nenabrala odvahy a to som už dospelá. Ako proste ste sa s tym zmierili ze to tak je ?

minenkak
30. jún 2024

To ako dlho ešte budete všetci riešiť rodičov,ste dospeli ľudia

zuzinka888
30. jún 2024

Odpustit im- robili to najlepsie ako vedeli/ mysleli ze je to spravne. A postavit sa im- zapalit cigaretu a ak prude prednaska, stopnut ju, vysvetlit roducom ze si dispela, ze vies ako skodia a ake su drahe.....ale je to tvoja volba/ hranica- nebvit sa na tuto temu.

autor
30. jún 2024

@zuzinka888 ano chapem, inak ja nefajcim len prilezitostne ked je nejaka akcia a mam chuť, tak som dala priklad ze pri nasich by som to asi neurobila normalne by som sa triasla a bála ich reakcie, a to som dospelá. Asi sa namne podpisala ich vychova a to ako som im musela tajit veci zeby mi nezakazali. Aspon viem ako chcem vychovat svoje deti aby sa nebali a boli pri nas rodicoch takí ako v skutočnosti sú a povedali nam aj najhoršie veci…. Ja som nikdy nemala taku oporu u matky ze ak nieco sa stane tak utekam a poplacem pri nej alebo jej vsetko vytarákam , proste vsetko som drzala vzdy v sebe…
Teraz ked mam deti tak sa rozpravame uz viac ale stale tam je taky nejaky blok proste

autor
30. jún 2024

@minenkak ako dlho? Tak dlho ako budu žiť. Vychovali nas a mam kvoli tomu v sebe nejake bloky ktore ma trapia . A nikdy sa s nimi neporozpravam normalne lebo sa to neda. Nikdy sme sa nerozpravali dôverne, len o tom čo bolo potrebné.

kristinka92
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
minenkak
30. jún 2024

A si uvedomujes , že nie všetci ľudia sú rovnakí,nie každý sa chce rozprávať a riešiť.Blok si ries teraz ty a nedávaj všetko za vinu rodičom.To že ty si mala a máš očakávania,že bude a malo byť niečo inak ,je len a len v tvojej hlave,treba pochopiť,že inak to už nebude a treba to akceptovať

zuzinka888
30. jún 2024

Ono vymedzit sa z pid nadvlady rodicov- na to je puberta- naycit sa vzdorovat/ vyjadrit iny nazor, a vybudovat si rrespekt. Asu si v tomto obdobi musela " drzat hubu a krok" vsak. Je to len na tebe. Ak si sa to nenaucila cez pubertu musis sa to naucit teraz. To nie je nieco co ziskas len tak. Musis ist do kokfrontacie s rodicom- slusne s uctou k nim.

sara07
30. jún 2024

naber odvahy a zápal, si ten pocit slobody môže byt fajn
proste to urob lebo to chceš urobit, urobíš čiaru za detstvom
nie závíslá na nich, vdačná si za aj taká aka bola vychova ale je načase , vzlietnut
u nás to tak bolo s pivom, bohaaa ten pocit ked som si na stôl položila pohár piva na dovolenke v 26 ,stál za to, ani nepípli len sa pozerali ako puk 😂😂

autor
30. jún 2024

@zuzinka888 ano mas pravdu, lepsie by som to nenapisala 😊

luciaruz
30. jún 2024

Tak to teda nevieš co je to toxický rodic😆 moja matka ma uz ako dieťa chytala za stehna ze "raz budeš tučná ako ja!" Ked sme s nou ako deti nesuhlasili a mali vlastny nazor, bila nás ako prasive psy, bratovi par krat skoro oko vyrazila pri bitke šnurou od lampy. Ked som brigadovala ako dieťa, zarobila 5 tisic korún, tak 4 som jej musela dať. Čistá spinavost. Ked som dospela, bola relatívne normalna, lebo videla peniaze odo mna. Nikdy mi nepodakovala. Ked som si nasla vaznu znamost, dnes uz manzela, zmenia sa na uplne monštrum. Prerobila som jej cely byt, stála ma vyse 35 tisíc... urážala ma nehoraznym sposobom. Ked sme sa išli odstahovat na druhy koniec mesta, ziapala ze ma vyškrtne zo života... posledne roky boli hrozne, urážala mna aj muža, ako sme jej nikdy nepomohli, vytahovala taku špinu ma mna, ze to by som tu pisala do vecera, co vsetko na mna vytiahovala. Proste špina a nie matka. Vyškrtla som ju ja s je mi úžasne .

autor
30. jún 2024

@kristinka92 je to smutne, no ale taka bola doba vtedy, ja ich mam rada , lebo vzdy som mala vsetko co som potrebovala, nic materialne mi nechybalo, ale asi len to emocionalne. dnes je ina generacia, a ked namna vybehuju vsetky tiw motivacne veci ako mamw toxickich ludi odstranit zo zivota a neviem co , ale ked je to vlastna rodina s ktorou sa streravate a chcete nadalej mat kontakty tak je to tazsie . Ako ja uz som si zvykla ze uz to nezmenim, len je to take smutne no. Aspon svokrovcov mam uzasnych 😊a aspon viem aky vztah chcem a nechcem mat so svojimi detmi

minenkak
30. jún 2024

@luciaruz presne ľudia plaču lebo rodičia neskakali okolo riťky,držím palce na ďalší kľud y život

kristinka92
30. jún 2024

@luciaruz toto ale nie je toxický rodič, ale už tyranie, psychické určite a asi aj fyzické miestami

autor
30. jún 2024

@luciaruz ano chapem mala si to horšie to ma mrzi, takto som to ja teda nemala, mne chybala len taky ten emocionalny vztah s tymi rodičmi, plus rozlicne nazory a take tie ine veci, ale aj toto je nejaky blok.. a neporovnavam s tebou, mrzi ma ze si to mala takto , tebe pomohlo samozrejme vyskrtnut tvoju matku zo zivota, ale ja nemam az takyto dovod to robit

zuzinka888
30. jún 2024

@luciaruz ty kokos! Fakt nieco take sa vola mama?

pribinak
30. jún 2024

@luciaruz nemala nejakú psychiatrickú diagnozu?

luciaruz
30. jún 2024

@zuzinka888 a to bolo ina zrnko piesku toho, co porobila 🤦🏻‍♀️

luciaruz
30. jún 2024

@pribinak vraj ne😆

ahhola
30. jún 2024

@luciaruz jedna taka zavrela spoluziaka do pivnice za 4ky na vysvecku aj s 2 bratmi... Na 3 dni a mozno by tam boli doteraz😡keby najstarsi brat nezalarmoval jej matku, babku, lebo sa mu 2 noci snivalo, ze sa tam brachovia obesili... Mater bola rocnik 1935 a doteraz zije, chalani plachi, utiahnuti jeden ztp dieta... to by bol uplne iny zivot bez tej mengelky.

pribinak
30. jún 2024

@luciaruz strašne

viestta
30. jún 2024

Mozno by stacilo ak by si im v duchu odpustila. Su aki su, ini uz nebudu. Minulost sa stala tak ako sa stala, kym ti vedome neublizovali, len si nevedeli poradit so zivotom tak ako si si to ty predstavovala neboli zli. Treba im odpustit a zit s tym, ze robili tak ako najlepsie vedeli. To, ze sa s tebou uprimne a doverne nevedeli porozpravat neznamena, ze boli (su) toxicki. Su ini, ako by mali byt rodicia podal tvojich predstav ale miluju ta, milovali ta a to je dolezite. Myslim si, ze ako dospela osoba by si uz mala vediet rozlisit co je a co nie je dolezite, co sa zmenit da a co treba prijat take ake je. Ak im odpustis, ak ich prijmes takych aki su, potom sa odputas od tych traum, ktore si si mozno sama vyrobila a potom sa aj pri nich budes citit slobodna. A o to ide. Mat svoju slobodu a rozhodovat za seba, nie naplnat predstavy inych ludi, nech su tie predstavy akekolvek.

minenkak
30. jún 2024

Chcem sa opýtať,keď tvoje detí budú mať iné názory ako ty a nebudú chcieť s tebou riešiť osobne životy,tiež budú toxický ľudia.To to čo ty píšeš ,sú iba rozdielne povahy a iné názory na život a tvoje zbytočne očakávania.Na svete neexistuje človek, čo nemá traumu z detstva kôli rodičom,veď vzťah rodič dieťaťa je jeden otrasné ťažký chaos

la_dolce_vita
30. jún 2024

Dnes je ina doba co sa tyka vychovy. Kedysi sa neriesili nejake emocie, rodicia boli autorita a mali sme vacsinou "studeny odchov". Pri synoch som mala iny pristup, ale su uz dospeli a tak im nekecam do zivota. Ale bat sa zapalit pred rodicmi mi pride absurdne, ved co ti mozu? Rodicov nezmenime, netreba mat ocakavania, ktore oni nevedia dat.

marianarem
30. jún 2024

Treba jednoducho zacat veci riesit na vlastnu past. Vsetky bloky, zabrany a ine problemy. Nerozmyslat nad tym, kto za to moze, ale proste to zobrat do svojich ruk a zacat s tym nieco robit. Dospely clovek ma uz vela moznosti, ako konat, a teda uz si za problemy zodpoveda sam. A cim viac sa mu dari s nimi hybat, tym viac sa rozpusta pohlad na rodicov ako na vinnikov, odchadza aj nervozita ci strach z nich a prichadza aj pochopenie, sucit a vdacnost. A tym sa zlepsia aj vztahy. Samozrejme nehovorim tu o tazkych pripadoch, niekedy treba kontakt fakt prerusit. Ale v tvojom pripade mi to tak nepripada.