Kto má navrhnúť tykanie?

4. jan 2024

Kto ma navrhnúť tykanie?!som nová v práci a mam mladšie kolegyne s rovnakým vzdelaním resp podobné .

janai1
4. jan 2024

ak ste na rovnakej pracovnej pozícii tak ty ako staršia

autor
4. jan 2024

@janai1 aj som si myslela

autor
4. jan 2024

@janai1 nie na rovnakej ale podobnej

janai1
4. jan 2024

Tak ak nie ste v pozicii, že mladšie sú tvoje nadriadene

autor
4. jan 2024

@janai1 nie to nie to viem,že nadriadenému nie

zic
4. jan 2024

V sukromnom / "civilnom" zivote to funguje tak, ze starsi mladsiemu, zena muzovi... V obchodnom svete nadriadeny podriadenemu bez ohladu na pohlavie ci vek... Na rovnakej urovni presne ako pisali - opat ty ako starsia mladsim... zena muzovi apod...

autor
4. jan 2024

@zic ok vdaka

janai1
4. jan 2024

@zic len tak pre zaujímavosť rovnaká prac. pozícia mladšia žena / starší muž - aj tak navrhuje žena?

tanapeta
4. jan 2024

@janai1 áno, vždy žena navrhuje tykanie mužovi. Muž iba ak je nadriadený

macekovam
4. jan 2024

Podľa mňa aj služobné staršia služobné mladšej...

janai1
4. jan 2024

@tanapeta ďakujem

zic
4. jan 2024

@janai1 "...Základným pravidlom, ktorým sa riadime, je, že tykanie navrhuje spoločensky významnejšia osoba. Ďalej platí, že prednosť má žena pred mužom, starší pred mladším, nadriadený pred podriadeným alebo cudzinec pred domácim,“ hovorí Dagmar Kopáčová z protokolu slovenskej diplomacie..."

Podla mna tu zalezi asi aky je vekovy rozdiel... Ak ma baba 25 a chlapik 60, tak asi chlapik... ak je starsi o 5-10 rokov, tak asi zena... V dnesnej dobe to asi take faux-pas medzi kolegami uz nie je aj ked to navrhne niekto nie uplne presne podla protokolu...

marsmykkok
4. jan 2024

@zic a napríklad pri kaderníčke/kozmetičke je to ako? Ja toto nenávidím, mám v tom hokej a plus si nepamätám s kým som si potykala, stretnem človeka po určitom čase a neviem či mám tykať alebo vykať, začnem vykať a doma si spomeniem že sme si potykali.

zic
4. jan 2024

@marsmykkok fuha... tak to neviem ci je to vobec vhodne (aspon na prvy raz)... ak ste rovnako stare a si tam 20ty krat, tak je to asi suma fuk 🙂 🙂... tam na nejaky bonton by som nehladel... Urcite ale sa mi nepaci, ak niekto hned tyka kurierovi apod...

marsmykkok
4. jan 2024

@zic tak ja mám tak 30 plus čo má veľa tých kaderníčiek/kozmetičiek, vidím, že s veľa ľudmi si tykajú. Len ak sme zhruba v rovnakom veku neviem kto by to mal navrhnúť. Lebo nie vždy viem presný vek kto je starší, respektíve neviem či v tomto by som to skôr nemala navrhnúť ja ako klient. Samozrejme 60 ročnej neriešim a nenavrhla by som ani nečakala návrh od nej. Napríklad mám teraz kaderníčku, videla som že s veľa ženami si tyká, je od mňa o 2 roky staršia a som v rozpakoch. Ako hovorím toto tykanie/vykanie za mňa strašná blbosť a neznášam to.

j_m
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
4. jan 2024

@marsmykkok kadernícke/kozmeticke/pedikerke/doktorke nikdy netykam..pokiaľ to nie je samozrejme kamoška či blízka rodina

janai1
4. jan 2024

ste mi teda poradili 🤣🤣🤣 Každý inak

kataina
4. jan 2024

asi 3 sekundy a natukala som do gugla 😉
https://protokolaetiketa.sk/vykanie-a-tykanie-n...