Kríza stredného veku

4. máj 2024

Baby idem si ku Vám po radu, alebo iba tak vykecat... Mám po 40, odrastené dieťa, žijeme v dome na dedine. Som rozvedená, žijem bez partnera. Mám všetko čo som vždy chcela, prácu, dom v podstate som sebestačná. Jediné čo mi chýba, je dobrý priateľ. Žijem sama. Vždy som bola vyťažená na 110%. Teraz mám času viac... Som skôr introvert a na samotu som zvyknutá.. Zvykla som si, lebo som musela? Mám jednu dobrú kamarátku, pár známych. Ide o to, že aj keď by som občas chcela, nemám si s kým vyjsť von. Do kina, divadla, turistiku. Mala som ,,milenca,, Dnes to skončilo aj s ním. Nijako ma ten vzťah nenapĺnal okrem skvelého sexu, bol to skôr iba adrenalín, môj nepokoj v duši, vzrušenie a príjemný pocit chvilkovej pozornosti z jeho strany. Nemôžme ostať ani kamaráti, lebo je tam konflikt zaujmov. Proste raz a navždy je koniec. Skúšala som to ukončiť 3x. Dnes to skončil on. Spôsobom, že sa nedá ani namietať. Cítim hroznú osamelost. Dnes. Zväčša si vystačím sama. Chcela by som zmeniť svoj život. Viac športovať, viac chodiť medzi ľudí.. Nájsť si nejakú partiu priateľov, ale kde, ako? Žijem na dedine, každý každého tu pozná.. Nemám chuť oprasovat staré priateľstva. Niekedy uvažujem, že predám dom a pôjdeme na byt do mesta. Keď vidím ceny bytov mám pochybnosti. Predsa tu máme veľký dom, terasu, dvor, áno aj veľa práce, lebo stále niečo treba.Nebavi ma to. Ale dnes si uvedomujem, že tento môj vnútorný nepokoj by som cítila zrejme aj v byte na druhom poschodí, bez záhrady. Kedysi som bola plná plánov, cieľov.. Dnes si neviem stanoviť ciele. A keď si ho aj stanovim, nie som schopná si za ním ísť.. Viem, že všetko treba prestaviť v hlave.. Ale ako?

hederamonstera
4. máj 2024

Tak je ti teraz smutno a vidis vsetko smutne/negativne. Zacni tym co si napisala, ze chces robit. Treba len zacat s niecim a to ta privedie k dalsiemu rieseniu. Drzim palce

marca12
4. máj 2024

Dopraj si cas posmutit. Dnes a aj najblizsie dni budes plna mnohych emocii. Predsa len je to ako rozchod. Cize daj sa dokopy a az potom rob rozhodnutia. Je normalne,zw clovek zastane a nevie ktorym smerom ist. Aj to treba prezit a dat sa do kludu. Cesta sa vacsinou ukaze az vtedy,ked sme my v pohode. Takisto je normalne byt smutny. Nemusime byt stale len happy a plny planov.

autor
4. máj 2024

@marca12 ďakujem. Nechcem uz na neho myslieť. Strácať čas úvahami a smútkom, potrebujem medzi ľudí.. Zistila som, že nie je veľmi s kým. To je môj problém. Nie on. Vedela som, od prvého dňa, že si s ním nemám ,,začínať,, ale bol ako droga.. nechala som sa opantať a podala som sa tomu. Lebo je iný.. Našťastie mám vymedzené hranice.. A zdravý úsudok.

kim2028
4. máj 2024

Hm, ako máš ďaleko najbližšie mesto? Dnes nemusí byť dedina žiadna prekážka, pretože na Slovensku býva do mesta relatívne blízko. Ja napr. bývam v meste a v okruhu bydliska do 60 km mám hneď asi ďalších 5 miest. To je veľká výhoda, že je to relatívne na Slovensku OK a blízko. Nemusíš žiť ako nejaký pustovník na dedine ako niekde v Rusku. Skús si dať nejaké na začiatku normálne jednoduché ciele, ktoré keď splníš tak budeš mať radosť. Povedzme postačia 2-3 jednoduché ciele za polroka. Potom môžeš začať s väčšími cieľmi a výzvami... Chce to len rozbehnúť trochu a snáď tebe pôjde to nejako. Ty si zdravá, ja som ťažko chorý a mal som veľký problém v tomto, ale snažím sa to zlepšovať. Chce to len posilniť pevnú vôľu a budeš prekvapená zo svojich výsledkov. Pre začiatok postačia ti len nejaké návyky, z ktorých spravíš si rutinu a pôjde to snáď nejako.

autor
4. máj 2024

@kim2028 mesta mám nablízku 2 krajské, 3 okresné.. dostupné 15min. autom. problém je, že ja si tie ciele neviem stanoviť. Čo si dám za cieľ, ísť raz za týždeň sama do kina, alebo raz za týždeň sama do baru na kávu? Ak chcem ísť na nejaku spoločenskú udalosť, nemám s kým.

autor
4. máj 2024

@kim2028 ale jeden cieľ mám a od toho by sa to mohlo odvíjať.. ako píšeš, chce to pevnú vôľu a sebadisciplínu.

janickacrazy
4. máj 2024

Nájdi si nejakú záľubu, pridaj sa do klubu turistov alebo sa zápis do nejakého kurzu jazyka, varenia, jogy, to je jedno. Tam stretneš nových ľudí a možno nájdeš nejakú novú kamošku.

katica06
4. máj 2024

Písa si aj o turistike, nájdi si turistickú skupinu v tvojom okolí, spoznáš novích ľudí, možno si nájsdeš aj nové kamarátky na.chodenie do kina či kavu

autor
4. máj 2024

@katica06 môžem skúsiť 🙂. I keď neviem, či to nebude trápne, keď tam pôjdem sama...

kim2028
4. máj 2024

Super tak skús ten cieľ. To je veľmi fajn. Ostatní radia ti tu dobre. Záľuby sú základ. Ono je väčšinou to tak, že stačí len začať a nikdy nevieš, že čo sa stane. Napr. ja som pred 8 rokmi začal chodiť do šachového klubu na tréningy. Bál som sa, či ma prijmú a prijali ma veľmi dobre. Len na 4 roky som musel prestať. Teraz nedávno som začal chodiť opäť asi 3. mesiac chodím a je tam fajn.... Niektorí ľudia sú tam aj noví a je to však super, že opäť som niekoho spoznal.

maminkadeticiek
4. máj 2024

Tak sa dnes pekne nahodis a pojdes do kina sama.Nepotrebujes predsa niekoho,kto ti bude robit doprovod.Nie si male dieta.Ver mi ze to zvladnes aj sama.

maminkadeticiek
4. máj 2024

Absolutne nie.Ja som sa tiez citila prve razu v kaviarni,v kine sama a zistila som ze je tolko ludi co idu na kavu sami,len som to nikdy nevnimala.Kino osamote som si obzvlast oblubila.Ucila som sa byt sama a je to super.Nebyt zavisla na tom ze niekam pojdem len ak so mnou niekto pojde.Uz to trapne znie len to clovek vyslovi,nemyslis?

hederamonstera
4. máj 2024

Cosi, vobec to nebude trapne🙂 smelo do toho

marca12
4. máj 2024

Nemas nejaku staru znamu,s ktorou ste sa davno nevideli? Kamosku,spoluziacku zo skoly,z prace. Niekoho s kym si si rozumela,len ste sa prestali stretavat. Alebo skus nejake skupinove cvicenia aj tam sa da zoznamit.

katica06
4. máj 2024

V našej skupine chodí 70% žien samé aj tie čo majú partnerov/manželov.

autor
4. máj 2024

@katica06 ale ja chcem nájsť aj chlapa 🙂

autor
4. máj 2024

@maminkadeticiek ja viem chodiť sama, ale práveže hľadám priateľov, partnera, aby som už nebola sama.

autor
4. máj 2024

@marca12 hm, o starej známej skúsim porozmýšľať. Jednu takú mám. Či bude naklonená turistike, neviem 🙂

tundra
4. máj 2024

"Neboj se být sam,být sam je mnohem lepsi,nez být s mizernymi lidmi"Toto som niekde zachytil na nete a zostalo mi to v pamäti.🤗

mandzula
4. máj 2024

Skús zájsť do fitka, na tanečný krúžok, skupinovú jógu, kde sa budeš určitý čas stretávať s tými istými ľuďmi a kde je teda vyššia pravdepodobnosť nadviazania kamarátskych vzťahov.

katica06
4. máj 2024

Skús...za pokus nič nedáš.
Som dvadsať rokov štastne vydatá v balení chlapov ti neporadím.

barborachors
4. máj 2024

Teraz uprimne. V 40 ides hladat chlapa? A doteraz si co robila. Myslis si ze v tom hejne 20 - 30 r konkurencie nieco schopné najdes? Ak ano, uz len o dost staršieho, budes rada, ak sa na teba ulakomi 60tnik. Ty neries ze nemas s kym ist von ale radsej rieš zoznamku a chodievaj pravidelne do mesta - napr tam kde chodia muzi, na pivo, na hokej atd. A sama, a co. Mame rovnoprávnosť. Skor sa ti prihovorí niekto ak budes sama sedieť, ak budete dve, bude to okaté a trápne.
Myslim aj tak, ze uz nenájdeš, nemala si mat milenca ktory ti je na dve veci ako sama vidis.

stanulienkat
4. máj 2024

Zly nadpis!!! Ty nemas krizu stredneho veku. Ty si v najlepsom veku, odrastene dieta, nadobudnute sebavedomie, vies, co chces. Wau-ved tebe je sveta zit....Chod do toho. Ci uz sama, alebo si najdi kamosku-aj tu na Mk. Fitko, kava, kino, divadlo....a najde sa casom aj chlap.

stanulienkat
4. máj 2024

@barborachors ale no. Ved ona nejde pretekat s 20 nickami. Ak ma co ponuknut, najde si aj ona chlapa. Plno rozvedenych 40, 50nikov. Nech si uzije dievca. Ja som 40nicka a teda nemam nudzu o pozornost aj 30, 40nikov.

zuzanka.zuzu
4. máj 2024

@barborachors v 40tke 60nik? no jedine že by ona takého chcela, aj keď vôbec netuším načo keď kľudne nájde od 20 😜 okej, 20 tak na pobavenie, niečo serióznejšie okolo 30, dlhodobejšie 40, ale načo by jej bol 60nik 😁

hederamonstera
4. máj 2024

@stanulienkat zee? Presne toto som si pomyslela😀 konecne sloboda ktoru sme mali pred detmi ale uz aj s rozumom😀

thunderbird
4. máj 2024

Zivot ti konecne vytvoril dostatok casu a priestoru na cestu hlbsieho sebapoznania sa, uzdravenia svojej duse, oslobodenia sa od toho co ti v zivote uz nesluzi, a ty namiesto toho aby si smerovala svoju pozornost do seba a naucila sa pracovat sama so sebou ides hladat uzdravenie niekde vonku. Napokon ta to aj tak privedie naspat k sebe samej. Zalezi uz len na tebe ako sa rozhodnes.🙂

autor
4. máj 2024

@stanulienkat nie, nejdem pretekať s 20,ani 30.. a nechcem ani tridsiatnika ani na vzťah, ani na užívanie. Povedzte mi čo znamená v dnešnej dobe ,,mať čo ponúknuť chlapovi,,

autor
4. máj 2024

@thunderbird idem sa obrátiť aj do seba. Premýšľala som dnes popri práci. Našla som si jeden veľký a pár malých cieľov. To, že túžim po vzťahu, neznamená, že idem hľadať šťastie vonku. Ja som bola celkom spokojná so svojím životom. To on ma namotal.. A ja som podľahla. Ešte na neho zabudnúť, aj k D to mám v hlave racionálne upratané a vedela som to od začiatku. Dnes to upratal on. Dokonale.

autor
4. máj 2024

@tundra ❤️