Kríza stredného veku

9. nov 2023

Ahojte baby . Veľmi dlho som sa odhodlávala k založeniu tejto diskusie . Ale prišiel čas . Viem že si tu najdem odsúdenie opovrhnutie možno výsmech . No ja by som skôr potrebovala povzbudenie od “mentálne zrelsich “ než som ja . Za pár mesiacov mám 30. Áno . Veľa veľa z vás si povie čo to je . Ja viem že vek je len číslo . Ale ja v poslednej dobe cítim take vyhorenie taku frustráciu . Internet aj cely svet je plny 18-20 ročných báb . Pekne krásne pevne tela . Neklamme si , každý chlap sa rad pozrie na mladú babu . Ja to môjmu doprajem samozrejme ale ja mám strašný vnútorný pocit strašne ničenie že som veľa toho zameškala . Pri zaspávaní sa rada vraciam do vysokoškolských čias . Časy nevinnosti kvázi žiadnych starosti ( okrem brigády či práce) . Kam som došla tam som bola hviezda . Tetaz , keďže som otehotnela a už som mamou skoro ročnej dcérky , takmer nikam nechodím . Presťahovali sme sa . Predtým sme bývali v Petržalke mali sme miesto kam sme chodili aj dcérou , už tam nebývame .
Minuly týždeň som stretla pani ktorú sme stretávali , že už na naše miesto chodí mladsia holcina . V bare kam som predtým chodievala každý vecer chodí mladá partia ľudí a keď tam raz za čas náhodou nachvilku prídem , vidím sa v nich . Áno svojim spôsobom im závidím , ale naozaj zo srdca sa v nich vidím .. teraz žijeme
Na dedine v rodinnom dome , ale niesom tu šťastná. A ptoom má sužujú otázky koľko som toho ešte mohla stihnúť . 30 rokov na krku a ja si pripadam psychicky aj vyzorovo že môžem ísť do dôchodku . Áno , znie to hrozné ale píšem vám úprimne . Dcéru milujem nadovšetko a nedala by som ju, ale občas sa pristihnem podvedome pri tom , ako myslím na život pred ňou , muzom , domom . Že skončím v práci o 21:00 a hajde von . Že má mali všetci radi všetci mi týkali . Teraz už mám pocit že som stará vykopávka . Asi som sa chcela len vyrozprávať . Ako sa zmieriť so životom , ktorý nebude už nikdy ako predtým. Ako sa zmieriť s tým , že v 30 rokoch mám pocit starej dámy . Ste tu veľmi skúsene inteligentne ženy , tak rada by som si prečítala nejakú “nakopavku”. Jasne že mi tu aj vynadane , zaslúžim si . Naozaj to nemyslím v zlom . Lenže možno potrebujem kúsok nezainteresovaného pohľadu , podpory . Ďakujem , kto dočítal až sem .

lianka123
9. nov 2023

Nevynadame, skoro kazda to tak mala. Musis sa s tym zmierit, starneme. Deti su zavazok na cely zivot a tvoja sloboda uz nikdy nebude. Aj ked pojdes von, budes mysliet na dieta, na jeho bezpecie.
Ja som mala prve dieta az v 32, pre mna facka uplna. Tiez hviezda, so super karierou, fitko, nakupy, office, vecierky atd.
Mam 2 deti, milujem ich uplne najviac, ale prisla som uplne o slobodu, cely den otrocim okolo deti, pracu zvladnem max 6hodin denne, von radsej nejdem, lebo uz nemam energiu. Nikto mi nepomaha, sme na to s manzelom sami. Rano odviezt, potom robim, priviezt, kruzky, nakupit, domacnost a vecer odpadavam. O svojom vzhlade radsej pomlcim.

kristinka92
9. nov 2023

tiež mam podobný vek a veru pocity mám niekedy rovnaké. hlavne keď si predstavím ten vek nad 20rokov- žiadne starosti. povinnosti. všetko bolo take jednoduché bez deti. o postave sa radšej ani nebavme. po dvoch pôrodoch sa to na mne podpisalo

kp7333
9. nov 2023

Kazda sme si tym presli. Deti odrastu a ty mozes vratit k povodnym aktivitam - kino, divadlo, koncerty, kavicky a vinka s kamoskami. Nebude to uz nikdy ako predtym, lebo kolotoc prace a povinnosti okolo deti a domacnosti, ale aspon nebudes mat cas tolko premyslat ako na materskej.

autor
9. nov 2023

@lianka123
@kristinka92
Dievčatá. Nemáte ani len potuchy , ako veľmi mi pomáhajú takéto vaše skúsenosti, že v tom niesom sama .

moonlight1210
9. nov 2023

Mne pride, ze tvoj problem je miesto, kde teraz zijes. Nie je pre teba dost stimulujuce. Ubija ta.
A preto sa zacinas vnutorne pitvat do detailov.

stanielka17
9. nov 2023

Poviem ti par veci, a vobec nesuvisia s tvojim vekom, ja mam 33 a koncom 20 som sa citila rovnako. Dufam, ze ti tak mozem ponuknut nejaku hodnotnu perspektivu:

- Vykasli sa na baby na Instagrame a inych socialnych sietach. Vacsina z tych tiel, penazi, majetkov a uspechov je totalny fake, a to malicke percento, co fake nie je, je ich praca na plny uvazok. Si ty fitneska na plny uvazok? Ak nie, je jasne, ze nemas telo ako fitneska/modelka na plny uvazok. Stale mas vsak moznost, sa nou stat, ak je to nieco, co naozaj chces. Co sa tyka tych rychlokvasenych akozepodnikateliek, ako podnikatelka ti mozem povedat, ze nie je vsetko zlato co sa blysti, a obrat je nieco uplne, ale uplne ine, ako netto profit.

- Vymaz sa zo socialnych sieti. Ja som to urobila a odvtedy je mi psychicky ovela lepsie. Na zaciatku ti to mozno bude trochu chybat, potom uz vobec nie.

- Ked tvoj muz sleduje baby na socialnych sietach, dorazne mu povedz, ze ti to prekaza. Je uplne v poriadku, ze ti to prekaza a on by to mal respektovat, ak nie, mozes mu polozit otazku, ci su mu prednejsie city matky jeho dietata, alebo olajkovanie nejakej pipky, ktora ho ma uplne u riti.

- Zosumarizuj si, co ti prekaza na tvojom vzhlade. Su to zacinajuce vrasky, kila navyse, alebo plet? Ja v 30+ vyzeram lepsie, ako v 20-ke. Schudla som a chodim na botox, a mozem to na 100% odporucit. Urobi to neuveritelne veci s tvojim sebavedomim. Kup si kvalitny retinol a nastav si jedalnicek.

- Zosumarizuj si, co ti prekaza na tvojej kariere. Je to oblast, v ktorej pracujes, alebo mensi rast, aky by si si predstavovala? Mas moznost sa dovzdelat?

Prajem vela stastia 🙂

autor
9. nov 2023

@kp7333 tiež krásny názor . Moc ďakujem . Presne tým sa utesujem že raz má už nebude tak strašne potrebovať ako teraz. Tým nechcem vyznieť jak nejaká alkoholička čo potrebuje každý vecer slopat tri litre vina , ale aj tak chyba tá “sloboda” . Ďakujem ti za pekne povzbudzujúce slova , pomohla si mi . Ďakujem

autor
9. nov 2023

@moonlight1210 máš úplnú pravdu . Úplnú . Ja mestský človek žijúci 30 rokov v meste so všetkým k tomu patriacim zrazu sme na dedine kde nechodí ani autobus. Muž tu kúpu domu nemyslel zle , aby sme sa s malinkou netahali po podnájomoch , ale ja tu aj tak trpim . Máš veľkú pravdu . Moc ďakujem

majlo1234
9. nov 2023

Ja mam par rokov po tridsiatke a teda necitim sa vobec staro😳🫣ale tie sme sa odstahovali z Ruzinova na uplny kraj bratislavy na dedinu do novopostavenej stvrte, kde nic neni len rodinne domy a ubija ma to tiez. Tovnako ako materstvo teda nie je ziadna extra zabava. Ale snazim sa vychutnat si to, lwbo si vravim, ze toto obdobie potrva len par rokov, a potom sa postupne zase zaclenim do “ normalneho “ zivota

maryetta
9. nov 2023

Kazdy vek prinasa nieco nove.
Uvidis o 10rokov budes aj na toto obdobie spominat inac. Nez ho teraz prezivas.
Bud vdacna za tie spomienky co mas. Tie nech ta kludne sprevadzaju. Len si ich nedavaj pred oci. Lebo ti “unika” sucnasnost.
Ja som sice okolo 30-tky tiez “stresovala” ze uz je mozno polovica zivota za mnou a dokopy “nic”.
Mame tiez domcek. Mame krásne zdrave deti. A ja si to uzivam ako nikdy predtym. Mne je skor luto ze to všetko ide tak rychlo ☹

kalifka
9. nov 2023

Ja mám síce o 10 rokov viac, ale toto isté som mala v 30-tke. Baby boli v mojom okolí slobodné a iný život žili ako ja v 30-tke.Chlapca som mala ešte malého a život sa krútil okolo neho a rodiny.
A teraz je to opačne, syn je 18 ročný a oni teraz v 40 majú malé deti a dovolím si povedať, že to znášajú horšie ako ja v 30-tke. Teraz raz do mesiaca si ideme sadnúť baby večer niekam na drink a s mužom máme druhé najkrajšie obdobie. Už sme boli aj na dovolenkách úplne sami dvaja.

beronsche
9. nov 2023

No neviem, toto nebude o veku. Zrejme si zila aktivny zivot. Zrazu si na novom mieste, dokonca na dedine, sama doma s dietatom.. a nemas do coho pichnut..
No, chyba bola, ze "muz kupili dom". Taketo rozhodnutia maju byt spolocne.
Skus tam niekoho najst, nejaku spriaznenu dusu, najlepsie niekoho tiez na materskej, s kym mozes aj s dcerkou, cosi podnikat.
A prestan sledovat soc.siete. ja napr. absolutne nemam pocit, ze kde sa pozriem , su len krasne mlade baby s pevnymi telami. Su take i hentake.. vidim roznorost, aj vo veku, aj v atraktivnosti.. 🙂
Vypln si zmysluplne cas a nauc sa tesit z malickosti.
Ozaj, vie tvoj muz, ako si na dedine nestastna?

moonlight1210
9. nov 2023

A ked deti odrastli, tak sme zase zacali chodit po svete bez nich, vybehli sme von, ja som mala viac volnosti. Ono sa to vrati. Len sa musis teraz sustredit na to, aby bolo dieta dobre vychovane. Vychova je istym sposobom investicia. Cim lepsie sa ti zadari, tym viac volnosti a pokoja mas potom.

Jednoducho si povedz, ze teraz budes robit ako najlepsie vies to, co je teraz aktualne. Nebudes riesit, co by mohlo byt a nebude (aj tak to nikam nevedie, len k frustracii).
Navyse ten maly vek deti utecie tak rychlo. Aj ked sa to teraz nezda. A ani mne sa to nezdalo, tiez sa mi to obcas az otravne vlieklo. No akonahle prisla skolka, potom skola, tak vlecuci sa cas sa rozdelil na tri stanice - Velka noc, letne priazdniny, Vianoce. A uz to letelo. Zrazu boli prvaci, zrazu sli na druhy stupen, zrazu koncili ZS a sli na SS ...
Teraz zas vidim, kolko toho sa este dalo dalsieho s detmi robit, zazit. Ale uz sa nebude dat, lebo uz su na to velke. Obcas mi je to luto. Keby sa dal vratit cas.

No ale co uz. Treba robit najlepsie ako viem to, co je teraz aktualne.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia7933
9. nov 2023

ja mam 30r ale teda nepovedala by som ze som v strednom veku, ten pokial viem zacina od 45+ ci?
deticky zatial nemam, ale stara sa urcite necitim a popravde tych okolo 20 by som nechcela mat uz...ved co som vtedy mala? dokopy nic..studentka bez penazi, kazdy volny vikend som travila na brigadach, skola ktora ma nebavila...az taky naozaj "zivot" pre mna zacal cca v 25 asi ked uz som si mohla zaplatit aj dovolenku a kupit vlasne byvanie 🙂 cize ja som spokojna tak ako som a plus tie skusenosti doteraz mi tiez nikto nezoberie

zuzana9393
9. nov 2023

30tka je asi taký prelomový rok 😁 nemám tvoje pocity, lebo som dievča z dediny, neviem si predstaviť bývať na byte, flamovat má nikdy nebavilo. Ale tiež má to občas doma ubíja. Tiež mám 30 a som s ročným doma. To máš hneď 2 veci naraz, ktoré tá ťahajú k takýmto myšlienkam. Bolo by možno fajn skúsiť nejaký novú záľubu. Nebavila by ťa napríklad turistika, chovať nejaké domáce zvieratá, keď len psa, alebo čo ja viem, nejaké ručné práce,kurzy....trochu presmerovať tie myslienky

stanulienkat
9. nov 2023

Ja si myslím, že je to miestom, kde teraz momentálne žiješ. Na dedine by som zomrela od nudy. Najlepšie som sa cítila a najviac sebavedomia som mala okolo 30, takže si v perfektnom veku. Dolu vodou to pôjde po štyridsiatke. Takže ešte užívaj života, chodievaj na diskotéky, do barov s kamoskami, vyhľadávaj spoločnosť a užívaj posledné roky mladosti. 30-ka je este pekny vek.

oliolijanka
9. nov 2023

Vcera som pocuvala relaciu s Marekom Tapakom.
Mozno by si si nieco mohla vypocut aj ty.

Ide o to, ze vdaka nekulture poslednych desatroci ludia ostali prazdni.
Neber to v zlom, to nepisem priamo o tebe, pisem o nas, aj o sebe.
Hodnotou je iba krasa, mladost, flirt, atraktivita. Clovek nemusel nijako prispiet, nemusel sa nijako ucit, staci pevna koža aj koza🙂
Teraz mas 30 a ostalo v tebe prazdno. Nic. Nemas ziadnu hodnotu, lebo si ani ziadne hodnoty nevnimala, ani netvorila.

Mas 30. Nakup si knihy a citaj.

Nauc sa cudzi jazyk, napriklad spanielcinu, naspor si na letenku do Barcelony a objednaj si tam tapas po spanielsky.

Mas dom. Mas uz krasnu japonsku zahradu? Nasadila si uz stromy, pod ktorymi budes sedavat s vnucatami?

Kolkym ludom si dnes pomohla? Na kolkych si sa usmiala a kolkym tulavym mackam si dala nieco zjest?

Vies malovat? Mas 30🙂

Mas 30. Kolkokrat si darovala krv?

Myslis, ze naozaj si ta ludia vazili, lebo si bola vhodnou sexualnou partnerkou? Lebo si u nich vzbudila hormony? Lebo sa im nieco pohlo v nohaviciach? To su tvoje hodnoty?

colsami
9. nov 2023

Ahoj, pripajam sa k nazorom ze toto nebude materstvom ani dcerkou , podla mna je to vec zmeny byvania. Aktivny clovek z centra velkeho mesta sa presunie na dedinu kde skapal pes, len aby bol domcek.
A vies ze nie si jedina ale tych pripadov je vela? Ubehne par rokov a ludia sa vracaju do mesta lebo zistili ze "dan za domcek" je neskor neustale dochadzanie za pracou, robenie taxikara detom do skolky skoly na kruzky a pod... Nehovorim o takmer nulovom vyziti a sluzbach na okoli.

Chcela si vobec na tu dedinu ist?
A vie aktualne Tvoj muz, ze Ta to tam ubija?

Asi ste nedavno dom kupili, tak si nemyslim ze bude realne nieco menit, skor sa s tym vyrovnat a prisposobit sa, aspon na cas.

Mas auto? Rocne dieta vies vziat kam chces a program si mozete robit kde chcete aky chcete.

ivik4
9. nov 2023

Ja mam 30,8 rocne dieta a zijem viac ako za mladsieho veku. Aj popri materstve vies ist s kamoskou niekam, alebo do posilky atd 💁‍♀️.
Kazdopadne, v takej diere by som nebyvala aj keby sa mam rozviest a odstahovat . Zabijalo by ma to zaziva

stanislavicenka
9. nov 2023

Prepac, ale ja tomu nerozumiem. Pravdepodobne si zila party zivot, a mas pocit, ze si teraz zviazana 10timi gulami na nohe. A tazko prijimas plynutie casu, trapis sa niecim, co nevies ovplyvnit. Hlavne ti odporucam prestat sledovat umele zenske na nete, ktore vytvaraju falosnu iluziu krasy tebe a milionom zenam vo svete, a mozu tak aj tvojej este malej dcere. S dietatom sa svet, ani ten tvoj nezastavil, iba nabral iny smer. Ked si matkou, a mas 30, neznamena to, ze nie si zena, kamaratka, milenka. Treba si to uvedomit

beronsche
9. nov 2023

@oliolijanka 👍👍👍

deti95060810
9. nov 2023

svetská sláva - poľná tráva...
u teba to platí asi dvojnásobne... váž si čo máš.

suve99
9. nov 2023

Že kríza stredného veku 😂- veď máš život ešte pred sebou.. Na jednej strane Ťa chápem, ale nehľadaj problémy tam, kde nie sú. Ja mám onedlho 47 rokov, 3 dospelé deti študujúce na VŠ, vyše roka bojujem s rakovinou prsníka, mám po ME..
Vôbec nemám pocit, že je koniec, teším sa z každého dňa, a som vnútorne spokojná..
Takže hlavu hore, bez dieťaťa už nikdy nebudeš, vyrovnaj sa s pribúdajúcimi rokmi a uvidíš, že keď sa naladíš pozitívnejšie bude to oveľa lepšie.

andigab
9. nov 2023

Chcela by som mať tvoje roky, na starnutie máš ešte dosť času. Mám zrelých 47, ale nemyslím na plynutie času. Skôr v zmysle vyťažiť z dňa maximum. Každý deň aspoň jeden pocit spokojnosti, nech je to čokoľvek. Na konci dňa zrekapitulujem, že opäť niečo pekné za mnou. A ver mi, mám problémov na rozdávanie. Začni niečo tvoriť, vyrábať, cvičiť, niečo fajnové upeč ... Čokoľvek, aby sa ti zaplnilo vnútro.

h2
9. nov 2023

Ahoj, mohla by som ti toho veľa napísať, ale aj tak by to bolo zbytočné. Keď raz máš ten pocit, tak ti nejaké slová útechy, že si ešte mladá, nepomôžu. Určite to nejdem zľahčovať, ani sa ti vysmievať, ja som mala podobné pocity dokonca v 25-ke. Len jedno ti napíšem, ako žena takmer pred 50-tkou. Tieto pocity ťa celkom určite prejdú. A ešte ťa čaká veľmi veľa úžasného a fantastického v živote.

lujza123
9. nov 2023

😂😂😂 bože toto ako keby ja píšem v 30 tke, ešte aj krízou stredného veku som to nazývala.
Tento rok som mala 40 a veru tiez som nariekala, pomaly si už išla kupovať hrobové miesto na cintoríne.
To sú tie okruhliny, človek sa začne viac zamýšľať nad starnutím.

A tebe sa to spojilo aj s obdobím “precitnutia po pôrode”. Nie každá žena to ma, sú baby ktoré si materskú mega užívajú, ale sú aj ženy ktorým proste niektoré aspekty slobodneho života chýbajú. Predsa len stereotyp, domáce prace, nonstop 100% pozornosť na dieta, žiadny osobný život, priestor, telo rok po tehotenstve ešte cele dogabane, postava, vlasy, zuby

Ale viesčo to sa dá všetko do poriadku. Dieťa trochu podrastie bude viac času na všetko, aj si občas spraviť ten bezstarostný večer v bare, na párty, na koncerte. Už nie tak často ale o to viac si to užiješ

siera_springs
9. nov 2023

@oliolijanka poslite link na tu relaciu😌

oliolijanka
9. nov 2023

@siera_springs Poslala som do ss.🙂

0silvia0
9. nov 2023

20 si už mala, za hviezdu si už bola, tak tridsiatka je ideálny vek začať dozrievať. Nemôžeš predsa v tridsiatke vyzerať ako 18ročná. Teda dnes je možné všetko, ale treba sa už orientovať aj inak ako ľpieť len na mladistvom výzore a na obdive tvojej krásy. Jednoducho stačí žiť najlepšie ako vieš, ži rodinný život najlepšie ako vieš, tvor a odovzdávaj hodnoty svojim deťom. Bežný kolobeh života, o pár rokov budeš mať opäť 20, ale v tvojej dcére a tej tú krásu a pevné telo určite dopraješ.