Kontakt s mamou

lila1315
13. sep 2023

Ahojte. Chcela by som sa opýtať, je v poriadku ak žijem vo vlastnom byte, mám vlastné súkromie, vlastný život a nechcem aby moja mama chodila na návštevy? Nie je v tom nejaký spor, alebo niečo podobné. Len mám rada svoje súkromie a radšej budem ja chodiť na návštevy, ako keby mala moja mama chodiť ku mne.

mikadooo
13. sep 2023

@lila1315 ak ste vy dve s tým ok, tak prečo nie... my sme boli tak zvyknuté, že sme chodili my k mame na návštevu a nie ona k nám, prišlo mi to prirodzené. Nikdy sme to nejak neriešili, že prečo k nám nechodí, alebo prečo stále len my k nej chodíme 🤷.

vanilkovazmrzka
13. sep 2023

No podla mna je to trochu zvlastne. Co mas po celom byte porozkladane nejake intimne sukromne detaily? 🤷‍♀️ vsak obyvacka alebo kuchyna je taky priestor, ze tam je normalne pozyvat navstevy, preco by si mama nemohla sadnut u teba na gauc a dat si kavu? To sa mi nezda ako zasah do sukromia… ine by bolo keby chcela kluce a chodit tam aj bez tvojho vedomia.

bibuskaiba
13. sep 2023

@lila1315 nie nie je to v poriadku ..Raz za cas ked ti pride mama na navstevu ti ziadne sukromie nezobere ..Ja som rada ked ma mama navstivi jasne ze nie kazdy den ...Skor by som bola smutna kebyze nechodi vobec ..Inak si divna ten tvoj dovod je bizar ..Divny to svet fakt😏

luccija
13. sep 2023

@lila1315 ako Ti mama naruší súkromie?pozerá Ti do skríň, kritizuje?Je to zvláštne, ale tak nejaký dôvod máš prečo nechceš len neviem ako sa prejavuje narušenie sukromia

pribinak
13. sep 2023

Raz za čas to snáď prežiješ ….. mama pozrie ako máš zariadené, niečo pochváli, niečo popozerá, niečo možno ofrfle

Ale raz za čas aby nemohla mama prísť? Najmä ak tvrdíš že nemáte medzi sebou žiadny problém

h2
13. sep 2023

@lila1315 Nechcieť, aby tvoja mama k tebe chodila sama od seba, ako sa jej zachce, je v poriadku. Ale úplne odmietať jej návštevy s tým, že ale ty k nej prídeš, v poriadku nie je.

226lenka
13. sep 2023

A mama mala záujem chodiť k tebe na návštevu, a ty si ju odmietla, alebo ste sa dohodli že ona ku tebe nebude chodiť, len ty ku nej?

januska12323
13. sep 2023

Ty jej môžeš narušiť súkromie?

bbshop
13. sep 2023

Deti celý život značne narúšajú súkromie svojim rodičom. Mnoho manželstiev práve príchod deti a takýto zásah do súkromia neustoji. Mnoho párov spolu kvoli deťom dokonca prestane spavat. A ty povazujes formálnu návštevu svojej mamy raz za cas za zásah do tvojho súkromia?

mamusa123456789
13. sep 2023

Ja to mam zas naopak, najradšej som, keď prídu ku nam, nás je 5 plus moji 2 rodicia, takže je nám lepšie v dome z dvorom ako v byte

mirro
14. sep 2023

@lila1315 tvoju mamu berieš ako návštevu?

jana0215
14. sep 2023

@lila1315 ja tiež nemám vo všeobecnosti rada návštevy u nás doma. Celkovo ale nevidím dôvody v návštevách typu prídem na kávu na small talk. Ale to je hlavne tým, že naši mávali návštevy denne, keď som bola dieťa, aj teraz to tak majú, ale už to nie je môj problém + som dosť introvert. Ale to bolo fakt že denne. Prídeš domov zo školy a návšteva dobre že už pred dverami nečaká a domov nejde skôr ako od 21-23 večer. 🙈 A bolo jedno, kto to bol, rodina, známi, susedia, stále sa niekto našiel.

Odvtedy neznášam, keď mi niekto narúša súkromie a musím sa na každú návštevu psychicky pripraviť a neexistuje, že by mal niekto prísť neohlásene. Ale zas našich či svokru občas zvládnem, nechodia sem denne. Raz za mesiac jedna strana, raz druhá, niekedy častejšie, ale taký moj pomyselný limit, ktorý zvládnem je max 1-2 návštevy za týždeň (vrátane všetkých). Mimo to sa stretávame na oslavách, prípadne u nich.

Máš konkrétny dôvod, prečo ju doma vôbec nechceš? Zvládneš to aspoň občas? Zvážila si návštevu psychológa, ak máš nejaký blok? Mne vo veľa veciach pomohol uvedomiť si tieto "traumy z detstva" a pracovať na nich. Síce to stále nie je úplne ok, ale už nie som úplne v prdeli z toho, keď si predstavím, že niekto má prísť, len to musí byť za pre mňa zvládnuteľných okolností tj. vedieť o návšteve aspoň deň/dva dopredu, nestrávi u nás 10 hodín, nebudeme celý čas len sedieť, čumieť do blba a popíjať kávu... pre niekoho to znie ako psycho a "rodina nie je návšteva", ale každý to máme inak a my s mužom máme obaja radi svoj pokoj a stereotyp.. 🙂 Hlavne treba ku všetkému pristupovať tak, aby si to nerobila pre iných na úkor seba. Už teraz viem, že keď sa nám narodí dieťa, nebude to 1-2 návštevy týždenne, ale aspoň 2-3, ale ak to má byť na úkor mojich nervov, tak proste nie. Tie mám len jedny. 🙂

jana0215
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
summer23456
14. sep 2023

Mám takú sestru, býva 250 km ďalej od našich, 6 rokov je vydatá, majú veľký byt a vždy chodia oni k našim, sú dvaja plus dieťa, celý dom naši hore nohami, prídu na predĺžený víkend alebo aj na týždeň a za 6 rokov nasich ani raz nepozvali k sebe. Keď prídu oni k našim, chodili by ku každému na návštevy, k bratovi nášmu, k babke jednej, druhej, sami sa pozvú, či príde napr brat k našim na návštevu alebo oni k nemu, pritom oni nikoho k sebe nepozvu. A ešte na návštevy nevezmú ani len flasu vína a zjedia všetko,čo je na stole🙈🙄😳 ako fakt trápne. Oni chcú mať pokoj a druhým robiť týždeň cirkus v pohode

jumama
14. sep 2023

Ja som bola otvorená návštevám, rada so hostila kamarátov, sestru s deckami, a aj svokrovcov. Ibaže tak ako vyššie píšu - boli to ohlásené návštevy, keď som bola na ne pripravená.

Moja svokra to mali v rodine tak, že chodili na neohlásené návštevy. Bývali všetci v jednej dedine - aj jej rodičia, aj svokrovi rodičia a súrodenci. Ku svojej mame chodievala tak, že mala kľúče a šla "domov" aj po x rokoch to stále chápala, že ide domov. Povedala mi, že aj ja k nim takto môžem chodiť. Veľkorysé. Keby... chápala to tak, že môže takto chodiť aj ona ku nám. Že jej ponuka, že jej domov je aj mojim domovom ju k tomu oprávňuje. Nerešpekt, že ja to tak nemám, aj po x rokoch sa urazí, ak ju poprosíme, že sa dohodneme na návšteve. Zavolá: Idem ku vám. A kedy asi prídeš? Som za dverami. 🙂

Svokra bývajú dvaja vo veľkom dome - a áno, je to aj viac upratovania, na druhej strane aj úložného priestoru. Obrovské izby, zvlášť kuchyňa, jedáleň, obývačka, rovnako veľká pivnica... My keď chceme niečo tvorivé doma robiť, tak na kuchynskom stole, treba stále všetko dookola poschovávať atď. Niekedy sme nechávali zaschnúť výkresy, hlinu, dielka, a aj celkovo, kým bola dcéra malá, mne až tak nezáležalo, že sem tam vyprskne farba aj kde nemá, lebo to tvorenie bolo dôležitejšie ako veci, ktoré sa dajú po vyrastení dieťaťa doporiadku. Nemáme ani pivnicu, len takú bytovkovú kobku z latiek, kde nedávame nič... čiže všetko musí mať miesto v byte. Aj mužove športové veci, v lete tu má paddleboard - bolo obdobie, že dokonca dva... nedá sa udržať taký sterilný katalógový poriadok, ako má moja svokra. Mne by nečakaná návšteva nevadila, pokiaľ by som nebola kritizovaná za neporiadok 🙂 Aj ak som mala vyupratované a prišla na ohlásenú návštevu - tak vždy čosi našla: Tu máš čmuhu.... Chápem, že takého človeka môže menší priestor, zapratanejší priestor vyrušovať. Ale tak - má tá návšteva byť o kritike?

Ona má ozaj ako z katalógu, má výborný vkus, vie krásne dekorovať, má plno krásnych dekorácií na každé obdobie, ale sú u nej zakázané všetky tvorivé činnosti. Ani vnútri, ani v záhrade. Aj tá záhradka je taká krásna vypiplaná kvetinová, priestranná, je tam sedenie, je tam veľmi príjemne, chce to tak mať - pre seba, pre návštevy. Sú to také dva úplne protikladné svety. Ja jej to neberiem, že to má ako má, pochváliim ju, cítim sa tam príjemne. Ale ona sa tak u nas neciti. Nuz co uz...

lilitela
14. sep 2023

@lila1315 Asi mas dovod, preco to tak citis. Tak sa tym riad, mame to vysvetli, ze sa tesis, ze si sa osamostatnila. Urcite sa to casom zmeni a rada prijmes jej navstevu.

mrva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tamitamitami
14. sep 2023

Ja osobne si neviem predstaviť že by som rodičov nezavolala na návštevu pre mňa sú to jedny z najbližších ľudí, jasne je ok ak niekomu viac vyhovuje ísť k rodičom a inému pozvať rodičov k sebe.
Ak je medzi vami všetko ok tak mi tvoje nastavenie príde veľmi divné a keby mi toto povie moja dcéra tak sa asi aj urazím 😂.

lila1315
autor
14. sep 2023

@summer23456 Nie som ten typ človeka ktorý by chodil na návštevy neohlásene, alebo na týždeň, či bez vína alebo iného darčeka. 😁

lila1315
autor
14. sep 2023

@jana0215 Nemám vyslovene nejaký dobrý vzťah s mamou. Nikdy sme si neboli blízke a už vôbec nie "kamarátky". Mám z nej pocit, že ma stále len kontroluje. Možno aj kvôli tomu si chcem dať pohov od nej a mať vlastné súkromie, do ktorého sa mi konečne po rokoch nebude starať. Bývam 400km od domova, takže si nemyslím, že by ku mne chodila často. No je ten typ, že príde neohlásene a silou mocou sa bude chcieť stretnúť. Tiež som introvert a odmalička som mala rada vlastný priestor.

summer23456
14. sep 2023

@lila1315 nemyslela dom teba osobne, ale sestra to tak robia. Pritom žijú v hlavnom meste, rodičia by tiež radi spoznali Blavu, no ale nie sú takí,že sa pozvú sami a ich nikto nevolá.

alickapusinka
14. sep 2023

Strašne divné nechcem aby mama chodil na návštevu. Príde asi raz za čas 400 km nie je blízko za rohom. Tvoja mama je pre teba cudzí človek. Už keby si napísala kamarátku že nechceš nepovie brata sestru ale mamu. Strašne divne. Neviem si to predstaviť že mamu by som nezavolala domov. Máš pred ňou tajnosti. Len aby si časom neplakala že chcela by si aby prišla a už nikdy nepríde už to nebude možne. A ak aj tvoja mama ak príde nepôjde do spálne ale do kuchyne. Normálny človek toto nevymysli. Ak máš nove bývanie tak sa nechceš mame pochváliť že aha pekné som si to zariadila. Za mňa divne nepochopiteľne. Bez rozdielu na to aký mate vzťah že nie kamarátsky alebo že sa mama do teba stará tu chvíľu jedným ucho dnu druhým von. A nemá to s tým nič že si introvert. Mama je najbližší človek akého môžeš mať. Ja svoju už nemám a veľmi mi chyba. Váž si ju pokiaľ ju máš a nie je neskoro.

inana11
14. sep 2023

Možno pride ozaj chvila keď budeš rada že mama prišla a zostala s tebou niekoľko dni… neviem kolko máš rokov,že takéto odmietanie ale moja mama je napríklad strašný frflos,chodi skoro denne,kvôli vnúčatám,takisto svokrovci a teda vôbec ich neberiem ako navstevu,ani svagrovcov,to znamená že neslávne že majú prist tak rychlo spratať práveže veľa veci spravim keď sú tu,každý vie kde čo mame a môže si brat,nemusi cakat na ponúkanie… a každý má aj kľúče od nás ale teda nechodi sporiť nikto,aspoň som nepostrehla zatial😃a ak sme prec a treba obstarat psa a papagája tak niekto pride a pobudne u nás… len my sme zas extroverti a veľmi oceníme že nám zabavia deti😃😃😃

jana0215
14. sep 2023

@lila1315 tak potom to úplne chápem. Problémom je hlavne vzťah s mamou a jej neakceptovanie súkromia... darmo, v tomto prípade ak príde neohlásene, musíš byť asertívna. "Nemám čas, mám svoj program, nie som doma.." Spraví to 2-3x, bude zbytočne cestovať 400km a snáď to potom pochopí, keď si inak nedá povedať. Akože cestovať takú diaľku na neohlásenú návštevu si fakt neviem predstaviť. 🙈 Ešte napíš, že očakáva, že u teba bude môcť aj nejaký čas zostať. 👌 Toto sa proste nerobí.

Darmo, nech chodí vlakom, zoberie si zo 2 knihy, aby si výlet tam a naspäť v priebehu jedného dňa užila a spríjemnila cestu.

Nastav si s ňou pravidlá, hranice. Pár takýchto návštev do roka možno aj ty prekusneš, pokiaľ príde len na pár dní a nemáš s mamou vyslovene disfunkčný vzťah. Ale neohlásené by som jej netolerovala. Ako môže len tak príst a nepreveriť si dopredu, či nemáš dáky program? To nie je 15 min cesta autom že "nedá sa ti? Dobre, idem domov, prídem inokedy." Tak ako ty máš rešpektovať ju ako matku, tak musí ona rešpektovať to, že si dospelá a máš svoj život.

jckm
14. sep 2023

@lila1315 ja ta plne chapem

hladamematku
14. sep 2023

SOM NA TEBA HRDA, VOCI RODINE JE NAJTAZSIE NASTAVI SI HRANICE A A NEHLADALA BY SOM POCHOPENIE NA MODROM KONIKU, JE TU TYPICKA SLOVENSKA MENTALITA, OD RODINY VYDRZAT VSETKO AJ CEZ ZUBY USMIEVAT SA LEN ABY LUDIA NEPOVEDALI. TAKZE ZA MNA ROBIS BRAVURNE, AK TO TAK CITIS...

jana0215
14. sep 2023

@hladamematku asi tak, to je skoro v každom takomto príspevku, že "však je to mama (otec, brat, svokra, babka..)". Je úplne jedno, či sa jedná o rodinu alebo nie, pokiaľ oni nerešpektujú teba. Rešpekt má byť vzájomný, nie len jednostranný a to, že si niekto iný nechá skákať po hlave je jeho vec..

hladamematku
14. sep 2023

@jana0215 samozrejme rodina ta moze zneuzivat, vyuzivat klamat 🙂 ponizovat vsetko ak si dobry spravny musis vydrzat

lila1315
autor
14. sep 2023

@jana0215 Som rada že sa našiel aspoň niekto kto to chápe 😁. Nepovedala som, že vôbec nemôže chodiť na návštevy, len že mám rada svoje súkromie a že by sa mi nepáčilo keby za mnou chodí naozaj často.

lila1315
autor
14. sep 2023

@hladamematku Ďakujem za podporu 😊