Komu vykať a komu tykať?

8. máj 2024

Vraciam sa po 9 rokoch v zahranici na Slovensko, mam 29 rokov. A nejak som jelen z toho, ako a komu vykat a tykat. Starsim odo mna tak o 20 rokov a na uradoch atd. viem, ze vykat. Ale ludom v mojom veku? Alebo o 5 rokov mladsim? Kolegom v novej praci? Alebo niekomu o 10 rokov starsiemu? Vobec neviem, nechcem vyzerat ze som odmerana ked budem vsetkym vykat, ale ani neslusna, ked tykat 😅 ked som zila na Slovensku vedela som to tak nejak prirodzene, teraz vobec neviem, v Anglictine som vsetkym tykala a teraz som stratena.

colsami
8. máj 2024

V praci podla toho aka je firemna politika.
A ostatnym, ci rovesnici a najma starsi, vzdy vykat. Je najmenej vypocut si "joj nebudeme si vykat, ja som Mariena" nez aby si bola za nevychovanu ze starsim (alebo rovesnikom - ale cudzim) tykas a pozeraju na Teba.

Cudzim proste vykat, aj keby je to 20tnik, je to uz dospely clovek. Je to zakladne pravidlo pri cudzich 🙃
Tykas len tym, ktori su kamosi, rodina, poznate sa... A plus cudzim mladuckym, tj co vyzeraju/su este decka alebo tinedzeri.

viestta
8. máj 2024

Vykam vsetkym s ktorymi som si nepotykala. Jednoduche pravidlo. Aj starsim ako 16, ktorych nepoznam od detstva. Mladsim ako ja a +/- rovesnikom navrhnem tykanie v pripade ak budeme casto spolu. U starsich a vyssie postavenych ako ja pockam, kym to oni navrhnu.

stanulienkat
8. máj 2024

Keby si sa vracala po 29 rokoch, rozumiem tvojej dileme. Ale deväť rokov vôbec nie je veľa na to, aby si nezabudla spoločenský bonton. Vykáš úplne každej cudzej osobe od 17 rokov vyššie. Tykas príbuzným, kamarátom a s ľuďmi ktorí si s tebou potykať chcu.

maciatkolulu
8. máj 2024

To si sa fakt do 20tky nenaučila? Lebo nič sa nezmenilo. Ja ako 46.rocna žena vykam všetkým kamarátom mojich dcer. Čo nepoznám od detstva,je to úplne normálne. A žijem mimo sk....a vyka sa úplne normálne.

luliu
8. máj 2024

Vykas všetkým starším ako 16 rokov, nemáš dôvod im tykat, pokiaľ ste si nepotykali. To je základná slusnost.

ss1908
8. máj 2024

ja by som toto najradsej cele zrusila.. vykanie a tykanie - taka nepotrebna vec, hlavne az ked dlhsie zijes v anj hovoriacej krajine ti skutocne dojde ake to je hlupe.

vyrovnanaosoba
8. máj 2024

V práci keď som prišla nová, a hoci tam boli aj mladší kolegovia, vykala som kým nenavrhli týkanie, alebo ja im. Vlastne všade, či na ihrisku s deťmi, či v škole, v práci. Mladším som navrhovala tykanie ja, rovesníkom nejak prirodzene, niekto navrhol mne, niekomu ja. Starším som vykala, kým nenavrhli týka nie oni.

viestta
8. máj 2024

@ss1908 aj EN hovoriacej krajine mas vykanie a tykanie, Tykanie ked oslovujes krstnym menom alebo nickom, vykanie ked oslovujes priezviskom. A tam su tiez pravidla kedy co pouzijes.

syslik81
8. máj 2024

mam to iste ked idem na sk .. a tak vykam kazdemu koho nepoznam .. kto chce aby som tykala sam mi to navrhne ..

kakakina
8. máj 2024

Vykáš všetkým čo nepoznáš a nepotykali ste si.V novej práci vykaš všetkým kým ti nenavrhnú tykanie ,poprípade veľmi mladým a nie nadriadeným navrhuješ tykanie ty.

aams
8. máj 2024

Na Slovensku sa veru ešte hráme s vykanim, i keď za mňa je to totálna blbosť
U nás napríklad firemná politika ide tikanim ,ale sme americká spoločnosť, u nás si každý týka každému.Ja som tiež za tykanie.. jedine na úradoch školách vykam ešte, ale ináč nie . A ide ma doslova drbnut,keď mi deti vykaju... doba je už inde..

sisaka
8. máj 2024

@viestta ty si vždy veľmi múdra 🙄
Tak vedz i keď sú pravidlá, nikto sa s tým tak s prepáčením nesere, ako sa s tým serú Slováci (alebo asi aj Nemci) a “tykame” si všetci rad radom aj v práci a nič ani nadriadení nemusí navrhovať. Lebo tak to jednoducho je, hlavná manažérka je Susan, aj keď ma tituly pred menom aj za menom a nikto sa nenechá oslovovať pani titul xyz titul, len aby sa cítil strašne dôležitý. Pri každom zoznamovaní každý povie hneď krstné meno a ide sa ďalej.
Aby z vás náhodou neubudlo, keď vám niekto zatyká… hotová urážka. Raz som bola svedkom, ako jeden mily otecko v prítomnosti dvoch detí skoro vrazil v autobuse, lebo si dovolil povedať : Dovolíš? Moje decká majú z toho dodnes traumu.

@stanulienkat ja som s tým mala problém aj po 10 rokoch, človek si odvykne a nejde mu to na jazyk. Nevedela som sa vyjadrovať v obchode, či reštauráciách všetko mi znelo a aj znie divne aj napriek tomu, že doma hovoríme po slovensky. Odíď na 10 rokov a uvidíš, ako sa ti bude ľahko komunikovať…
Autor - veľa šťastia pri návrate, ako vidiś radšej vykaj všetkým, aby si sa ich náhodou nedotkla a nezabudni na titulovanie, na to si všetci strááášne potrpia

bluka2
8. máj 2024

@sisaka v Nemecku to už nepreháňajú vôbec s vykanim. Ok, na úrade a vo veľmi formálnom kontexte vykame, ale keď sa stretneme skupina dospelých napríklad na krúžkoch s deťmi, rodičia v škole, susedia, šofér autobusu a tak, to si automaticky tykame od prvého stretnutia bez nejakého potykania si

katka700
8. máj 2024

Všetkým okrem detí, rodiny a ľudí s ktorými si si potykala vykas. Ak pôjdeš do slovenskej firmy alebo administratívy daj si pozor na tykanie. Niektorí ľudia ho berú ako odstránenie bariéry a začnú si k tebe dovolovat.

viestta
9. máj 2024

@sisaka ked ti niekto povie, ze ho mas oslovovat krstny, potykal si s tebou.

katkaseiner
9. máj 2024

ja som mala presne rovnaky problem ked som prisla z Uk, dokonca som vykala kočke o rok staršej ale teda tym ze ona mala deti skor jak ja, tak sa mi ťažko tipoval jej vek. Postupne sa to vykrystalizovalo ale este sa to obcas stane ked niekoho dlhsie nevidim a uz som zabudla ci sme si potykali alebo nie

maciatkolulu
9. máj 2024

@sisaka tak prepáč,kebyže mne povie decko "dovolíš" tak s tým mám problém. A zaujímavé,v Rakúsku doktorka sama poviem pani magistra xy nech sa páči a vyka. Nejde o ubudnutie,ale o základy slušneho správania. Moje dieťa by povedalo dospelému buď " s dovolením,alebo dovolíte prosím" a nie ,nesikanujem ho,ale vychovávame k slušnosti. Áno aj v Rakúsku na krúžkoch,v škole a tak si tykame,ale absolútne cudzi,sa vyka. Tiež mi odpálilo dekel ,keď mi raz jeden spratek povedal,že čau. Ako pardon. Slovenský. Viac to neskúšal. Si predstav,pomaly som z toho mala traumu ja. 🤣 Ako ,kde sme,18 ročne chalanisko ...takže nejaké tie základy asi treba učiť tie deti,inak vyzerajú ako rozmaznané telata s premotivovanou materou,čo nepochopila význam vzťahovej a voľnej výchovy.

maciatkolulu
9. máj 2024

@aams ja som presvedčená,že u vás sa ide s tykanim,či aj gramatiku ste nejako zatlačili do úzadia?

sisaka
9. máj 2024

@maciatkolulu vypadlo mi tam slovíčko. V tom autobuse mu povedal dovolíš jeho rovesník, taký 30 ročný “chalan”. Ako tak čítam, ešte dobre pochodil, asi by ste mu viaceré rovno vybili zuby za takú nehoráznosť.

Mojmu synovi poviem, že nech radšej nič na verejnosti nehovorí, minuly rok totižto ako 15 ročný zatykal čašníčke, nie preto, že je spratek neslušný, drzý, bez výchovy, ale slovenčina mu moc nejde a bol veľký úspech, že vôbec povedal súvislú vetu. Našťastie čašníčka to zobrala s humorom. ako čítam, mal šťastie, nejaká pani dôležitá by to nerozchodila a urobila by tam “scénu” 🙄

viestta
9. máj 2024

@sisaka mozes si by ista, ze by som nespravila scenu ak by mi patnastrocny, ktoreho nepoznam tykal. Rovnako by som neubalila nejakej tridsiatke, keby mi tykala. Ale pomyslela by som si svoje a zachovala dekorum a nadalej im vykala, pretoze to, ze on nema slusne vychovanie este neznamena, ze nebudem mat uctu k nemi ani ja. A ano, ak mi niekto pri predstavovani povie "Novotny, volaj ma Jozef" automaticky to beriem, ze si uz budeme tykat a predstavim sa aj ja krstnym. Tak isto sa aj ja mozem predstavit priezvitkom s dovetkom aby ma volal krstnym. Ak sa predstavi priezviskom, tak si vykame, pretoze formalne sme si nepotykali. Ak sa predstavim priezviskom ocakavam, ze mi nebude tykat.

sisaka
9. máj 2024

@viestta ešte, že mi Slovenka, žijúca cely život na Slovensku vysvetlí, ako to v zahraničí funguje…

ešte raz a pomalšie. Na takéto slovičkarenie sa tu nehráme. Automaticky oslovujeme krstným menom na pracovisku - bez potykania si (ako si na Slovensku automaticky vykate) všade sa všetci automaticky predstavujeme krstným menom aj pri predstavovaní novych ľudí (mimo pracoviska), výnimka - učiteľ, lekár, policajt a podobne. Takže je to diametrálne odlišné od Slovenska, kde si všetci vykajú kým nepodstúpia spoločenské “tanečky” s potykaním si.

sisaka
9. máj 2024

@viestta ja viem, ako to funguje na Slovensku, nepotrebujem vysvetlenie, len chápem, že keď tam niekto 10 rokov nežil, tak z toho vypadol a nie je si istý, kedy môže niekomu tykať

viestta
9. máj 2024

@sisaka ty zijes v inej kulture. Ta je ina ako nasa, ale to vobec neznamena, ze je lepsia alebo nie. Kazdy kto zije v urcitom kulturnom prostredi ma pouzivat zauzivane konvencie. Aj v Japonsku by si pouzivala ich konvencie, ak by si zila tu pouzivala by si nase konvencie.
Autorke som to hned na zaciatku vysvetlila ako to u nas chodi, to podla mna stacilo. Zda sa, ze ona pochopila

sisaka
9. máj 2024

@viestta jediné, čo sa ti snažím vysvetliť, že nemáš vždy pravdu a naozaj nevieš, ako to funguje v zahraničí. Nič iné, tak si aspoň raz priznaj, že všetko sa vyčítať z Google nedá a môžeš sa mýliť. Niektoré veci treba totižto zažiť.

maciatkolulu
9. máj 2024

@sisaka 🤣🤣🤣🤣 zuby by som mu nevybila....pomyslela svoje o výchove. Tykanie,medzi vrstovnikmi,v nejakej komunite atď,ok,mladší staršiemu vyka-ten slušne vychovaný teda,aj v zahraničí. Žijem tiež mimo a vidím. Moje dieťa krásne vyka aj po slovensky,aj po nemecky🤷. Samozrejme pokiaľ niekto,kto nerozumie a snaží sa,je to o niečom inom. Ale tie cooool,pubertacke ,všetci sme si rovní...pardon,to nie.

viestta
9. máj 2024

@sisaka moja, ty odkial vies, ze nemam skusenosti z toho ako to funguje? Ci sa len domnievas?

maciatkolulu
9. máj 2024

@sisaka ten niekto by musel byť retardovaný,keď pred 9.rokmi odišiel a aj keby nebol absolútne v styku s sk,a zabudol.... To naozaj nie. Veď nech vyskúša a uvidí. Rýchlo sa zorientuje.

beronsche
9. máj 2024

@viestta na margo Ang hovoriacich krajin - to by som netvrdila...
Da sa to aplikovat na formalny a neformalny styk, ale nie je to vyslovene tykanie/ vykanie a tiez to nie je pravidlo (pokial sa nepohybujes v aristokratickych kruhoch)
Podla mojej skusenosti je totiz pomerne dost rozsirene oslovovanie krstnym menom aj vo formalnom styku.

sisaka
9. máj 2024

@viestta však je to jasné z tvojich odpovedí, že si v anglicky hovoriacej krajine nežila. Takže sa nemusím domnievať.

sisaka
9. máj 2024

@maciatkolulu jasné, že krásne vyká, keď v tom vyrastá a používa jazyky v ktorých sa vyká/oniká.
Ja som tiež krásne vykala, keď som žila na Slovensku a aj teraz krásne vykám, aj keď mi to znie zvláštne