Koľko času trávia vaše deti s babkou?

1. apr 2024

Ahojte, moji rodičia a svokrovci bývajú od nás približne rovnako (10 min autom), každý bývame v inej obci.
Moji rodičia obaja pracujú, svokor tiež, svokra je doma starala sa o svoju mamu tá zomrela a do roboty sa už nevrátila.
Ide o to že svokra by najradšej každý deň bola u nás, doma sa nudí a ja som na materskej a má tu vnúča.
Hneď od začiatku sa k nám hrnula, nemám problém keď občas príde, aj jej dám dcéru do kočíka ale vysedavala tu celé dni, od 8:00 do 16:30 kým neprišiel muž domov, toto sme zatrhli lebo jej návštevy vyzerali tak že každý deň len ty si uvar ja budem s malou, ty si uprac a správ mi kávu a čo máme na obed a beriem malu von, idem ju obliecť a podobne, možno si poviete že super pomoc ale pri mesačnom bábätku som ozaj nepotrebovala aby stále s ňou bola ona a ja som jej ju musela skoro trhať z rúk keď som išla kojiť.
Obmedzili sme to, fungovalo to nejaký čas ale vždy si našla problém, upla sa na vnúča, nemám jej to za zle aj ju chápem ale naozaj ju nechcem mať každý deň za zadkom,
Svokra sa ale sťažovala na všetko, prečo niesme u nich cez víkend, prečo ideme k našim, prečo sme jej dcéru nedali keď sme išli do mesta, prečo som ju nechala mužovi keď som bola u doktora a nie u nej, prečo sme ju brali na výlet a nenechali jej ju strážiť a podobne a znovu začala chodiť stále k nám, každý deň na 5,6 hodín a nedala sa poslať domov stále len šak upratuj ja sa s ňou zahrám, veď sadni si ja ju nakrmim a podobne.
Áno chápem je to možno niekedy pomoc ale nie každý deň, naozaj znovu sme sa dostali tam že som s dcérou netravila čas lebo svokra chcela všetko robiť, dokonca keď prišla moja mamina svokra jej ju nechcela dať na ruky lebo teraz je s druhou babkou.
Znovu sme to obmedzili, dohodli sme sa na 2 dňoch v týždni že buď príde na dve hodiny k nám alebo pôjde kočikovať alebo čo chce, fungovalo to asi dva týždne a zase vyplakavala že jej je to málo a chce vidieť vnúča každý deň, žiada aby sme boli u nich skoro každý víkend a keď máme svoj program je nespokojná, aj v dni keď neprišla tak stále vypisovala ako sa má mala nech pošlem fotky a podobne.
Teraz dcéra bude mať rok o mesiac a už ju chce aj na noc a podobne lebo veď s nami je stále, stále ma posiela do roboty lebo ona je doma a o dcéru sa postará čo ja nechcem.
Aby ste ma nechápali zle, ja som rada že sa zaujíma ale je babka nie mama aby bola s dcérou stále, ja ju nepotrebujem mať doma každý deň a obskakovať, keď aj išla na aute okolo a boli sme na ihrisku (je pri hlavnej ceste) tak hneď prišla a posielala ma domov že ona tu zostane s dcérou.
Stále plače že je s ňou malo, chceli by sme znovu nastaviť nejaký čas ktorý spolu môžu byť, preto sa chcem spýtať koľko trávia vaše deti s babkou času? Cez víkend alebo týždeň ak bývate takto blízko, deti okolo roka.
Moji rodičia pracujú takže prídu tak každú druhú sobotu a občas sa zastavia cez týždeň ale vždy sa predtým dohodneme, niekedy sa nevidia aj dlhšie aj teraz sme boli na víkend prec, teraz boli oni zas preč a malú dva týždne nevideli lebo nebol čas a sú s tým ok chápu že máme aj svoj život.
Svokre vadí aj to že ju berieme na výlety lebo veď je ešte malá a keď chceme behať máme ísť bez nej, nieje to jej jediné vnúča, má ďalšie 4 v zahraničí ale vydáva ich raz do mesiaca, tiež robí podobne scény.
Svokrovci tiež už vadí že stále nieje doma a nevarí, neupratuje nič, tiež nám chce pomôcť aby dodržiavala stanoveny čas. Aký je ten čas u vás? Ďakujem

veronikaszabova
1. apr 2024

Fuuuuha, mas moj obdiv, ze si ju este neposlala niekam...

Deti 14, 9 a 1 rok.
Svokrovci - ziadny styk
Moji rodicia - cca 2x/3x do tyzdna ( na hodinku, dve). Byvaju 8km od nas.

Leticia ma o par dni rok a moja mamina ju strazi len vtedy, ked sa s nou dohodnem. Cca 5x za rok to bolo. Nenatiska sa k nam, neberie mi ju z ruk, neposiela ma do prace,... 😂 by ma asi porazilo.

gribka1
1. apr 2024

Svokra by si mala nájsť koníčky alebo ísť do práce keď má toľko energie. Už pri číraní tvojho príspevku jej mám dosť. Klobúk dole, že ste toto vydržali. Uf

pribinak
1. apr 2024

Drblo by ma …..

andrea_82
1. apr 2024

V prvom momente som myslela, ze svokra je uz vdova a doma nema nikoho. Ale ak mate este svokra, tak by som mozno skusila cez neho, nech jej aj on dohovori, nech ju skusi nejako zamestnat.
My mame tiez rocneho, svokra byva kilometer od nas. Tiez opatrovala mamu a uz zostala na dochodku. Chodi k nam (alebo my k nej) tak raz do tyzdna. Mozno aj preto, ze u nej byva svagor s troma detmi, tak si vnuceniec uz uzila.
Moji rodicia byvaju asi 3 km od nas, s tymi sa stretavame, ked treba. Niekedy 2x do tyzdna, niekedy raz za 2 tyzdne.

deti95060810
1. apr 2024

ja aj závidím.. moja svokra sa veru netrhala - rovno mi povedala že ona mala 5 detí a musím si dať rady sama...
čo by som ja dala za pomoc...

jimi1985
1. apr 2024

@deti95060810 Jedno aj druhe je extrem

marianarem
1. apr 2024

No cele dni je moc, ale inac ja by som dala dobrej babke dieta kludne aj kazdy den na hodku-dve. Dieta podla mna profituje z toho, ked ma okolo seba viac ludi, ktori ho maju radi, kazdy mu vnesie do zivota nieco ine. No a ja by som zase mala aj cas pre seba, co ja osobne dost potrebujem. Zial mame uz len jednu babku (moju mamu) tak.hodinu cesty od nas, zvykla od zaciatku chodit cca raz tyzdenne na cely den, obcas 2x za tyzden plus cca raz za mesiac-dva chodi k nim maly na par dni od asi roku a pol. Ma to tam velmi rad. Svokra uz bohuzial nezije, ta byvala tu pri nas, maleho sa zial nedozila. Ale jej by som ho dala ozaj kludne kazdy den na chvilu, myslim, ze by ju mal maly tiez velmi rad.

glorikarebeka
1. apr 2024

O 8ej ráno by som mala zamknuté a muž nech jej vysvetlí čo a ako....toto je na palicu

nifnea
1. apr 2024

Takto terqz je ti to mozno otravne ale neslot budes strasne rada.napriklad keby mam taku svokru isla by som do dalaieho dietatka a bola rada za pomoc.kludne neskor aj do tretieho dietatka..viem ze teraz je to otravne ale ked bude v skolke a ty v praci velmi to pomoze.ano viem teraz stihas bez nej vsetko lebo mas len jedno dieta.

gribka1
1. apr 2024

Pomoc áno, veď vďačná je, ale toto je už fakt veľa.

diewcatqoo
1. apr 2024

Sme v zahranici, starych rodicov mame z oboch stran daleko, takze sa vidavaju s vnucatom parkrat do roka. Pomoc sme nemali nikdy ziadnu a veru, obcas by som mozno nejaku uvitala. Ale keby to malo byt taka "pomoc" ako popisujes, asi by ma drblo.
Neviem si predstavit, ze by u nas ktokolvek vysedaval od rana do vecera a trhal mi dieta z ruk. Ako sa poznam, uz davno by pretiekol pohar mojej trpezlivosti, keby som bola na tvojom mieste. Skuste na to ist cez svokra, ak aj jemu vadi, ze nie je doma, ale u vas. Ved on sam musi vidiet, ze to nie je normalne. Mozno sa mu ju podari zadrzat doma nejako.

alchemilkazltozelena
1. apr 2024

Už dávno to mal tvoj muž riešit! U mňa by toto neprešlo... Ani jeden deň, nie to čo ty píšeš, tento šialený teror... Normálne ma to vytočilo a ľutujem ta... Rieš to s muzom, toto je choré čo robí táto žena a šialené

autor
1. apr 2024

@deti95060810 je mi ľúto tvojej situácie ale toto už nieje úplne pomoc.
@marianarem ja si ale chcem aj užiť čas s dcérou a nie aby ju každý deň mala babka...od toho niesom na materskej áno dám jej ju ale nie stále
@nifnea ja budem pracovať z domu, máme firmu, choré dieťa zo škôlky by som nedala strážiť dôchodcovi, proste je mi blbé ju dať niekomu keď je chorá. Ja si ale chcem deti užiť a nie tak že stále budú u jednej babky, okrem toho máme aj druhú babku...a svokre vadí aj keď je dcéra u mojich rodičov lebo šak načo ju tam dávam keď máme ju...
@diewcatqoo svokor je na našej strane
@alchemilkazltozelena veď to rieši aj riešil, vždy to trvá ale len nejaku dobu, teraz už aj svokor je na nervy lebo stále chce byť u nás, ja jej nechcem odopierať kontakt s vnučkou ale rada by som išla takou strednou cestou ani veľa ani málo

brankovamama
1. apr 2024

Úplne ťa chápem. Mala som to isté, malého mi brala z rúk, nemohla som ho mať na rukách ani. Sedela mi tu aj 6-7 hodín. Keď som dojčila, stála nadomnou a keď som skončila, hneď mi ho brala, lebo ja už som ho mala dosť 🤦‍♀️ Vravela mu synáčik môj 👀
Boli to ťažké časy. U nás pomohlo, že som sa vyhovorila, že dnes nechoď, príde druhá babka. Keď povedala, že príde aj tak, tak som jej povedala, že tak, ako si s malým ty, tak chce byť aj ona. Že proste budete s ním každá sama. Ale hlavne, že sme jej vždy dopredu oznámili, kedy jej malého donesieme. Snažila som sa to plánovať tak 2-3x do týždňa. Časom pochopila, že ho bude mať pravidelne a sama. Ako boli aj potom problémy, keď som zavádzala prikrmy, stále bol vyhadzany, nerešpektovala to. Ale mňa v tomto podporoval manžel, že nie, nedávaj mu vajíčko a svokor bol taký rozumnejši, že mal svoju hlavu, ale keď som mu vysvetlila, prečo vajíčko ešte nie, tak povedal,že dobre, že už nedajú.
Ale tvoja svokra je iný level. Aj keď som myslela, že moju nikto neprekona 👀
Naozaj verím,že keď zavediete pevné pravidlá, a nepovolite, tak aj ona sa ukľudní, keď uvidí, že nič nezmôže.
Super je, že aj svokor to vidí.
Dnes napríklad majú naši spolu super vzťah a stale sme pri tom, že si dopredu plánujeme, kedy s ním bude.
Asi som ti nepomohla, ale aspoň ti posielam veľa síl a môj príklad ber ako svetlo na konci tunela 😁

alchemilkazltozelena
1. apr 2024

Tak budeš musieť otvorené s ňou... Rovno do očí povedať že nie NATO máš deti aby ona s nimi bola a že dieťa má právo aj na druhú starú mamu atď atď... Vlastná skúsenosť... Ja som svokrovcom naložila po pôrode nech mi tu nechodia neohlásene každý deň... Tak začali sa ohlasovať a chodili tak 2-3x do týždňa na hodinu - dve

autor
1. apr 2024

@brankovamama mrzí ma tvoja situácia ale zas som rada že nie som jediná čo niečo také zažívala. Aj to začali hneď rešpektovať ? Bolo to časom lepšie? Ono ja vidím presne ako píšeš že sa úplná a tiež jej občas vypadlo oslovenie "dieťatko moje" no skoro ma porazilo
@alchemilkazltozelena takéto tvrdé rozhovory často praktizujeme ale je taká že vyhodíš dverami príde oknom. Ale budem skúšať ďalej

aliaray1
1. apr 2024

Trvanie na dodrziavani pravidiel a neustupit z toho.

Je velmi dobre, ze ste nastavovali pravidla, to je uzasne! Treba na nich trvat a nepopustit. Cize ja by som na tvojom mieste s manzelom trvala na dodrziavani pravidiel a ani o kusok vybocit, lebo sa zopakuje to, ze sa to zvrhne a zacnete sa znova krutit dokola.

Mozno neskor, (ved predsa tak ako sa vyvija babatko, tak aj jeho a vase potreby ako manzelov), bude s ohladom na to mozne upravit pravidla.

Dala by som si ciel: u mna by to bolo napr.: Nastavit a trvat na pravidlach tak, aby svokra mala co najkrajsi kontakt a cas s vnucatkom v casoch, ktore my/nam s manzelom vyhovuju a daju priestor pre nas osobny manzelsky zivot/tvoj individialny sebarozvoj (kludne aj ako rozvrh kedy kto, co a kde).

Je uzasne, ze maju stari rodicia zaujem. Mnohe z nas nemaju to stastie, staci len spravne zregulovat svokrin cas a pozornost.

Drzim palce.

sasesoe
1. apr 2024

Ahoj, svokra nemá nejaké psychické/psychiatrické problémy? Úzkosť, depresia,... Uz je na starobnom dôchodku, či len nezamestnaná? Vnímam tam jej potrebu byť užitočná - pomôcť, realizovať sa v niečom čo prirodzené vie/ zvládne/ trúfne si. Tiež byť s rodinou.... Možno by pomohlo, ak by mala takýto "deti na stráženie" viac a striedať. Mamina myslí nejakú jej "susedku", kt už aj potrebuje ísť pracovať alebo má viac detí .. aj by si takto mohla privyrobiť...
Je ťažké byť človeku samému celý deň, keď nemá čo robiť, s kým sa porozprávať. .. ako akási náhrada môže pomôcť psík/ mačka alebo káblová/Netflix a pod

marianarem
1. apr 2024

Vsak jasne, ale tak na tu hodku-dve to je mala cast dna. Zvysok si mozes uzivat ty. Aspon teda ja to citim takto. Ale tam ide aj o to, aky je tvoj postoj k babke, resp. aky clovek to je. Moja mama je napriklad taka, ze fakt respektuje moj sposob vychovy, stravy, atd., sice aj povie svoj nazor, aj kriticky niekedy, ale netlaci, nejde proti mne, konecne slovo mam vzdy ja. A nikdy som z nej nemala pocit, ze by chcela byt mamou maleho, chce byt jeho babka. U vas je mozno problem, ze svokra akoby ta chcela mozno aj vysachovat z ulohy mamy a chce sa toho ujat ona a tym vznika medzi vami boj o miesto, ktore ma byt jasne tvoje. To by vadilo aj mne. Mozno keby sa nejako podarilo v tomto nastavit hranice, ze by pochopila, kto je mama a kto babka, potom by si bola mozno ochotnejsia jej dieta davat.

gribka1
1. apr 2024

Nemá záhradu, kde by sa mohla realizovať?

brankovamama
1. apr 2024

Nerešpektovala to hneď, trvalo to dlho. Ale manžel jej povedal na rozum zakaždým. Že my sme rodičia, že s nami má byť, že doma bude spať a tak. Na môj vkus niekedy až velmi nepríjemne. Keď som úplne prišla o mlieko, som plakala, že som skončila, teraz ma úplne odstaví, lebo umelé vie urobiť aj sama 😵‍💫😁
Postupne sama videla, že keď sme sa dohodli, tak s ním bola. Najprv u nás, ale keď nebolo toho času, kedy ísť domov, tak sme to zmenili, že sme ho nosili k nim.
Ako viac menej sme sa túlali, kým bol u nich, tiež sme to nepotrebovali, ale toto bola pre nás cesta. Niekedy mi aj ľúto bolo samej, že s ním nebola 3 dni, tak som ju sama zavolala. Postupne sa tie vzťahy upravili a dnes aj my máme pekný vzťah.
Keď ho nevidí niekoľko dní, tak tak plačlivo ho privíta. No zbožňuje ho.
Ale už máme svoj život, oni majú svoj, a máme aj ten spoločný všetci. Povedala by som, že tak prvé dva roky to trvalo

pribinak
1. apr 2024

@deti95060810 ty si asi nepochopila….toto nie je pomoc

autor
1. apr 2024

@sasesoe má psa, záhradu, veľký dom, dvor ale nič ju nebaví tak ako vnúčatá.
Môžem jej navrhnúť takéto stráženie ale neviem či sa jej to bude páčiť
@marianarem ja nevidím dôvod aby naozaj každý deň boli spolu, ja som ochotná jej ju dávať ale naozaj nie stále, naše názory nerešpektuje a výchovu si presadzuje po svojom, stále hovorí že ona tak vychovala deti takže nechápe prečo by tak nemohla vychovávať aj vnúča a toto je kameň úrazu, chce vychovávať, keď je u nás chce prebalovať, chce kúpať, chce kŕmiť chce robiť všetko a pokiaľ nieje u nás chce aby sme volali alebo jej stále posielali fotky, vadí jej keď je dcéra u mojej mami lebo naco je jej ďalšia babka chápeš? Ja som rada že má záujem aj všetko ale naozaj ide o to že ju chce len pre seba
@gribka1 má ale kašle na ňu aj psa majú

autor
1. apr 2024

@brankovamama som rada že čítam aj takúto reálnu skúsenosť ďakujem, dúfam že sa to aj u nás upraví

gribka1
1. apr 2024

Keď nemáme v pláne odsťahovať sa veľmi ďaleko, aby ste mali pokoj, tak už len vážny rozhovor a jasné pravidlá.

brankovamama
1. apr 2024

Úplne najviac nám pomohol nástup do škôlky. To sme sa dohodli 2x týždenne, že poňho pôjde, urobia si program a donesie ho. Väčšinou aj tak prišli hneď k nám domov, ale zas posedela tak 2 hodiny a šla, lebo "malý musí spať". Takže z 5x do týždňa cca 6-7h sme sa po 3 rokoch dostali na 2x po 2hodiny čo považujem za úspech 🙋‍♀️😁
Ja neviem, žena keď sa stane mamou, tak sa aj boji, popôrodnej depresie napríklad, ale keď má takú babku, tak si povie, že babka je asi to lietadlo a my všetci okolo sme blázni 😁
Máš podporu v rodine, určite to vyriešite 🤞
Trvajte na pravidlách, babke časom dôjde, že je babka a nie mama.

marianarem
1. apr 2024

No.tak to je blbe, tu nepomoze ziadna dohoda ohladom casu straveneho s malou (to uz mas odkusane), skor treba naozaj ist cestou dohodnutia uloh a pravomoci. Treba jej v klude vysvetlit, z coho prameni tvoje odmietanie, ako sa citis a ze ju v zivote malej chcete, ale musite byt v pohode aj vy dve. Nie s kazdym sa da v klude dohodnut, ale treba aspon skusit. Ona sa chce evidentne citit vitana a uzitocna a ty zase reapektovana ako mama.

mimi3008
1. apr 2024

@deti95060810 ver tomu, ze nie. Viem, o com hovorim. Akoby som citala o svojej mame, tiez sme to museli stopnut, sice sa nastrbili vztahy, ale zial, rodinu si budem chranit

zitulina
1. apr 2024

Pošlite ju do roboty

nikdenikto
1. apr 2024

Rob si často program aj mimo domu, hlavne taký, kde sa ti nemôže nasáčkovať. Kľudne si aj vymysli niečo, že ideš napríklad na návštevu ku kamoške. Proste jej povedz že ideš a keby náhodou niečo, kamoška to na poslednú chvíľku zrušila 🙈