Koľko času, energie a peňazí míňate do súrodencov?

28. sep 2024

Koľko času, energie a peňazí míňate do súrodencov? Alebo možno deti z blízkej rodiny…
Som najstaršie dieťa a jediné dospelé z detí v celej rodine. Do detí z rodiny dávam dosť svojho času aj peňazí. Robím to už roky. Som ja a potom sú v rodine deti pod 15r. Nosím ich k sebe, beriem ich na detské akcie, do zábavných centier, kupujem im darčeky na narodeniny, Vianoce, meniny … detí je dosť veľa tak ma darčeky len pre deti neraz stoja naprikald na Vianoce aj cez 500€. Ročne to je pekná suma ak beriem do úvahy iné sviatky. Snažím sa im dávať kvalitné a pekné darčeky. Napríkad značkové topánky, oblečenie, menším lego, no veci po ktorých oni túžia.
Finančne som na tom celkom dobre tak im doparajem. Partner aj pár priateľov sa mi už snažilo dohovoriť, nech sa o deti z rodiny zaujímam menej a peniaze a čas nech investujem do seba, do rodiny sa neoplatí, nikdy mi to neoplatia a zneužívajú moju ochotu. Ja rozmýšľam či nemajú pravdu. Že aby to neskončilo tak, že ja im doprajem a keď vyrastú nebudú mať o mňa záujem. Iba teraz využijú čo ponúkam a moje dieťa od nich nikdy žiaden darček nedostane a ani mi ho nevzmú zabaviť. Ale rada robím deťom radosť no zamrzelo by ma, ak by som skončila ozaj potom tak, ako mi predpovedajú priatelia, že využitá a naspäť sa mi nedostane nič z toho čo dávam. Viem že sa nemá dávať preto, aby sme potom dostali naspäť to čo dávame, ale predsa by ma mrzelo krby o mňa neskôr ani nezakopli tieto deti. Zatiaľ ku mne radi chodia menšie deti. Sestra puberťáčka ma ale moc nemá rada, ona príde len ak niečo chce. Ak mám pre ňu darček, ideme na nákup alebo ju beriem kam chce. Inak o mňa nemá záujem a to som sa jej venovala veľa keď bola malé dieťa. Hrávala som sa s ňou, čítala jej knihy. Bojím sa aby to takto neskončilo aj s ostatnými deťmi.

tululu
28. sep 2024

Ak mas rada deti vo svojej rodine a bavi ta robit im radost, rob im radost. Samozrejme, primerane svojej financnej situacii, naozaj kvoli tomu nemusis skrachovat. To, ci ti to raz tie deti "oplatia" je mimo teba, je to na nich. Ak ano, nebudes lutovat. Ak nie, nebudes lutovat,lebo si robila nieco pekne a laskave. Moje deti miluju mojho brata, hraju s nim online hry, volaju si s nim, tesia sa nanho, je to obojstranne pekny vztah a je to krasa sledovat.

biba_18
28. sep 2024

moja švagriná kupovala môjmu synovi furt voľačo, lebo chcela. asi aj teraz mu kupuje, aj keď je už dávno dospelý… ja jej dcére nejako nekupujem, keď si spomeniem kúpim, keď si nespomenie nekúpim. ale keď mi povie čo chce a sa mi to pozdáva, tak jej to doprajem…

mane01
28. sep 2024

A rodicia tych deti ti to neoplacaju? Ako, keby sa niekto z rodiny tolko venuje mojim detom, alebo im dava hodnotnejsie darceky, tak ja na oplatku tej osobe tiez kupim nieco zhruba v hodnote investovanej sumy. Ja by som sa citila dlzna…

biba_18
28. sep 2024

@mane01 ako som písala hore o mojej švagrinej - vôbec som sa necítila dlžná. robila to pre seba a pre synovca, bolo to medzi nimi dvoma…

barbie2023
28. sep 2024

Tak si sa pochválila a určite sa už cítiš lepšie. 😁

svetlonos
28. sep 2024

Tak zmen hodnotu darčekov a uvidíš, co potom. Prečo ta pubertacka nema rada? Je to koli puberte ci tvojmu "usmernovaniu"?
Na meniny zacni dávať mini pozornosti- trebars cokoladu ak rodic súhlasí so sladkosťami. Alebo vymaľovanie, pastelky, proste niečo lacné ale užitočné, alebo len chod do cukrárne s tými detmi.
Značková obuv, hmm. Lego, no ôk podporuje kreativitu atd, to je super. A nemusí to vždy byť drahe veľké lego, su aj tie menšie alebo len nejaká motorka ci auto.
Skus na narodeniny venovať zážitky - áno tiez to nie je vždy zadarmo ale je ine stráviť s tetou deň a dostať značkové oblečenie. Ono to ťažko... Ja by som mala obavy, že budem len pokladnička.
Napríklad mojim krstňiatkam som trebars usila vankúše, uplietla veľké deky - uz sú väčší. Krd mali tak do 7 rokov, na vianoce dostali hračky co mi sestra povedala, že by chceli - vrtuľník policajný, motorky s jazdcom a ešte nejaké autoa väčšie k tomu. Ale sa niekedy vidíme len raz za rok a vtedy dostali toho viacej. Ale teda nie značkové. Raz som dala peniaze a vybrali si v obchode co chceli. Jeden rad kreslí, tak si vybral veci na to, ďalší sklada a teeti je menší, tak chcel nejaké hračky. Minule sme sa stretli obe rodiny sestra a ja a zaplatili sme vstup do zábavného parku ci zoologickej q strávili sme všetci spolu deň.
Ale sestra s muzom ich vždy učili, ze sa majú tešiť na nás a nie kôli darčekom. No dobre, jasne ze sa opytaju ked prideme - a co ste nam doniesli 😀? No ale oni sa tesia aj kindervajcu ci nejakemu oeknemu peru, srandovnym ponozkam atd. Keby sme boli blízko, tiez by som ich bravala na vylety od malička.
Uvidíš ako sa budú tváriť keď bude na meniny nejaké lepšia čokoláda, narodky zážitok a vianoce menší než akoby darček 😉.

rorino
28. sep 2024

Je normálne a prirodzené,že ti dieťa nebude behať za rúrou keď bude vacsie,jebo ono nechápe koľko času či peňazí si do neho investovala.To preň nie je podstatné,podstatné sú spomienky a dobre vztahy.To je investícia,ktorá sa nevracia.

autor
28. sep 2024

@svetlonos neviem prečo ma nemá rada. Nemôžem povedať že by som ju akokoľvek usmerňovala. Ona iba vezme čo dám a tam to končí. Vie byť veľmi milá a zhovorčivá ak niečo potrebuje, inak ma má na háku. Ak ju poprosím vyniesť smeti alebo zájsť kúpiť pr.maslo keď som víkend na návšteve , je ofučaná a nebavi sa somnou. A ani po to maslo nejde. Keď chcem s ňou mať rozhovor v podstate si ju musím “kúpiť”. No veľmi zle sme na tom so vzťahom. Už som sa pýtala čím to je, nechce sa úprimne o tom porozprávať. Možno tým, že som staršia a nežijem doma ma pocit že jej niečo dlžím, ale to je iba moja úvaha.

katka700
28. sep 2024

Priatelia väčšinou radia dobre.
Je super že s deťmi tráviš čas ale z darčekov uber inak skončíš ako chodiaca kreditka.
Keď má niekto narodky, zober do cukrárne, mcdonaldu ci kde radi chodia a darček už nedávaj alebo ak veľmi chceš daj len nejakú drobnosť.
Nekupuj žiadne dary čo by si nemohli dovoliť kúpiť ich rodičia, nerobí to dobrotu a nechceš aby to skončilo napríklad tak že ich mama povie nemám na jordany, pýtaj si ich od XY tá má peňazí plnú r*t.
Či ti deti budú za čas ktorý si im venovala vďačne ťažko povedať. Ak ich rodičia k vďačnosti nevychovavaju je možné že v puberte budú mať svojich kamarátov a po tebe ani pes nestekne.
Aby nedošlo k nedorozumeniu, pod výchovou ku vďačnosti nemyslím žiadne ekscesy, ale napríklad naučiť dieťa 12+ aby samé od seba zavolalo babke (ktorá sa mu v detstve často venovala) 1-2 krát do mesiaca. Proste nebrať pozornosť, čas, darčeky od príbuzných a kamarátov ako dačo na čo "mám nárok" či "samozrejmosť čo nestojí za reč" a nezaslúži si reciprocitu.

deti95060810
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
svetlonos
28. sep 2024

Povie to možno už ako dospela samostatná jednotka. Ja som v 15 tiez vacsinou držala hubu, lebo povedať pravdu by som si parádne odsrala a nebolo pre mňa úniku zo situácie. Možno aj jej prípad i keď to tak nevidíš. A pi edala si, že máš mladších súrodencov. Neprebrala ona teraz rolu "matky" keď ty si mimo domu? Teda hlavne nedobrovoľne q musí sa starat o mnoho mladších súrodencov?

katik22
29. sep 2024

Milá autorka .. tvoj partner má určite pravdu .. hovorím z nasej skúsenosti .. môj manžel brával svoje netere a synovcov na výlety.. z každého výletu sa šla kúpiť nejaká maličkosť na oblečenie .. lebo rodičov majú .. ako to povedať slušne .. iných ! Dajme tomu.. a deti nám bolo ľúto .. takze sa im venoval čas aj peniaze .. a keď príde k tomu, že mame narodeniny my .. nedaju nám ich rodičia ani deti (a malé už nie sú, sú v puberte) ani čokoládu za 1e .. vždy sme si hovorili, že deti za to nemôžu, neni sú k tomu vedené .. ale jednoducho sme si začali pripadať ako zneužívaní .. lebo čo bolo treba vybaviť .. tak len my .. a keď si mal spomenúť niekto na nás .. na sviatok.. tak nič nikde nikoho 😃 človeku to príde potom aj ľúto .. ale sme si aj povedali.. že čo sme my??? A dosť ! Bohužiaľ no.. radšej čas venujte sebe a korunky tiež ..

autor
29. sep 2024

@svetlonos nie vôbec, občas postráži na hodinku mladšiu sestru. Inak nič krkolomné doma nerobí, koľko krát ani vlastnú izbu nieje ochotná si upratať a mama to uprace za ňu… Tak týmto to asi nebude.

autor
29. sep 2024

@katik22 malé deti mi gratulujú, aj darček mi vyrobia. Im to možno vydrží. U starších neviem. Skúsim na nich ísť bez darčekov, či budú stále mať záujem tráviť somnou čas.

lujza123
29. sep 2024

Myslím si ze to trochu preháňaš. Dnešné deti vyrastajú v konzumnej dobe, zahltené darčekmi a naozaj nedokážu oceniť ze im niekto kúpil v 6 tich značkové tenisky a lego.
Niekedy vyrobí ovela lepšiu spomienku striekacia píštolka z číňana za 2€ a následne vodná bitka ako drahé dary.
Oplieskaj peniaze na svojich súrodencov, ale deťom z rodiny radšej niečo milé, nejaký zážitok a tak.

lujza123
29. sep 2024

Čo sa týka tvojej sestry, je to typická pubertačka, lenivá a zahľadená do seba, to skratka patrí k veku. Nečakaj ze to bude teraz ine, musí dospieť

Daj si pozor na mamičkovský syndróm, tiez mám o dosť mladšiu sestru a s tymto mojim spravanim som sa musela vysporiadať lebo nam to hrozne kazilo vztah v rannej dospelosti.
Ked vyrastas ako ta najstaršia s malými súrodencami chtiac, nechtiac sa stávas rodičom. Pomáhaš mame prebalovat, podávas plienky, kočíkuješ, riešiš s ňou trable ohľadom drobcov, strážiš ich, si za ne zodpovedná
Lenze ten vekový a mentálny rozdiel začne miznúť ked sestry dospejú, vtedy sa po prvý krát v tvojom živote stávajú viac tvojimi súrodencami ako tvojimi detmi. Ty sa musíš naučiť ich takto vnímať, nepoučovat ich, nevychovávat, vnímať ich ako seberovne. A to je niekedy veľmi tazke, lebo v tej úlohe druhej mami si vyrástla, tak si bola vychovávaná.
Už s nimy nežiješ, si na návšteve, neposielaj sestru vynášať smeti a kupovať maslo, je to tvoja segra nie tvoje decko. Zbytočne si tým teraz budeš kaziť vztah, stavať sa do pozície dospeláka voči ktorému potrebuje mať puberťák opozíciu. Toto nech rieši tvoja mama.
Skús byt segre skôr kámoska, nepoučuj ju, aj ten bordel v izbe, ziadne prednášky o tom ako si ma upratať, skôr niečo vtipne, sprav si z toho srandu nech sa zasmejete a segra potom sama prizná ze tam ma vazne chliev

hendikep
29. sep 2024

Rob to ked mas z toho radost, malo by to byt pre Teba odmenou urobit niekomu radost. Preco zato nieco cakas? Potom to proste nerob, ak to robis z vypocitavosti.

zana124
29. sep 2024

Ak ich mas rada, ten cas im venuj, budu na to vzdy s laskou spominat. Ale nejak extra by som do nich peniaze neinvestovala. Moze to potom lahko sklznut k vyuzivaniu a mozno budu od teba neskor vyzadovat vzdy darceky alebo peniaze. Sledujem v okoli a vacsinou vsetke decka, ktore su zvyknute vzdy dostavat, takto vyrastu v dospelych a vzdy si pridu prioritne po peniaze, nie kvoli sviatku.