Kolegyňa - oznámenie tehotenstva a zásnub

18. sep 2023

Ahojte,
mám jednu kolegynku, s ktorou si veľmi dobre rozumieme čo sa týka práce, názorov v živote, životosprávy.. Sme aj také dobré kamarátky, voláme si cez víkend, chodíme plávať a behať.
Pred mesiacom som jej oznámila že sme sa zasnúbili, a zostala veľmi v šoku. V inom prípade by sa ma na všetko vypytovala ako vždy, ale zostala zarazená a ticho.. (Ona je vo funkčnom vzťahu, už cez 10r, bez zásnub a sobáša - nikdy o tom nehovorila, ale možno sa tak dohodli, neviem preto vyhodnotiť prečo ju to tak zobralo.. či v tom je žiarlivosť alebo čo.)
Čakám bábätko a už teraz ma desí, ako to zoberie. Keďže má blízko k šéfovi, bojím sa, že ma potom vyšachuje keď budem na materskej..
A samozrejme sa obávam jej reakcie. Asi stuhne ako pred mesiacom, asi ešte viac... (Má už cez40 a asi majú problém mať bábätko, alebo sa rozhodli ho nemať - neviem. Dokážeme preberať všetky témy až na túto, vždy to zamietla pod stôl.)
Prosím, poradíte mi, ako jej to citlivo oznámiť ? Normálne mám pocit, že sa za to bude na mňa hnevať.....

vkatush
18. sep 2023

Moja kolegyňa sa snažili vyše 10 rokov, pochodili všetko možné, bez bábätka.
Nám sa podarilo na prvú šupu.
Tiež som sa bála, ako to vezme... prišla do kanclu, kde som to akurát povedala ostatným kolegyniam, pýtala sa, že čo sa oslavuje, iba som jej ukázala fotku testu.... takmer ma rozpučila od radosti.
Moja vedúca tiež nemôže mať a vždy vraví, že sa veľmi teší z každého jedného bábätká, aj keď to znamená hľadať nových ľudí na chvíľu 😂

Niektoré to v sebe majú spracované, niektoré nie. Ty s tým nenarobíš nič. Povieš jej, uvidíš reakciu, možno bude len potrebovať čas. Ak bude odmeraná, tak jej to "nešpliechaj" do tváre, žiadne extrémne reči o bábätkách, len pracovné a netabu témy. A možno ťa prekvapí a sama bude na všetko zvedavá a tešiť sa.

Btw, gratulujem 😊

kassandra25
18. sep 2023

Ked nechces, nehovor. Nic nemusíš, len raz zomrieť. Z tvojho písma si nie som vobec vedomá toho, ze sa tu jedná az o takú skvelú superkolegyňu.

jaskolka
18. sep 2023

Normálne to povedz. Ak chceš. Ak nie, tak nie.
Ty nie si zodpovedná za to, prečo ona nie je vydatá, zasnúbená a prečo nemá deti. Nemôže takisto čakať, ze okolie sa nebude vydávať, ci rodiť deti.
A rovnako ako sa píše vyššie,nemám z toho pocit ze ste kamošky na život a na smrť. Ste kolegyne a také lepšie známe. To ešte neznamená ze ostanete celý život v kontakte, možno keby jedna z vás trebárs odišla do inej práce tiež by ste sa už nikdy nestretli.

deti95060810
18. sep 2023

ešte by som nehovorila.. aj v 4 mesiaci stačí.

janetinka27
18. sep 2023

Ahoj, medzi zenami su temy vztahy, rodina a deti obycajne top temy. Nespomenula nikdy jej tuzbu po zasnubach/manzelstve? Nespomenula si ty pred nou, ze planujes s partnerom raz svadnu, spolocny zivot?
Je prirodzene, ze ludia vo vztahoch sa zasnubia, vezmu, zalozia si rodinu. Ak vedela, ze mas vazny vztah, dalo sa ocakavat, ze sa zasnubite.
Doteraz ste boli stale v kontakte, volali si, sportovali. Ty si jej oznamila zasnubenie, ona sa zasekla a nereagovala podla tvojich ocakavani. Teraz sa obavas jej reakcie, ked jej oznamis tehotenstvo. Obavas sa, ze ta vysachuje z prace. Dotetaz bolo vsetko super, po jednej netabulkovej reakcii mas obavy, ze ti bude skodit a pises na konik namiesto rozhovoru s nou.od tej reakcie pred mesiacom ste urcite uz spolu sukromne hovorili, nie?

muchotrafka298
18. sep 2023

Podla tvojho prispevku nemam pocit, ze by ste boli az take uzasne kamaratky. Ked sa bojis jej reakcie, tak to proste nehovor. Dozvie sa to, ked to oficialne oznamis zamestnavatelovi. Je na nej, ako danu informaciu spracuje sama v sebe. Nemusi sa tesit a skakat Ti okolo krku. Mozno mat deti nechce, nemoze, snazia sa. Detto svadba, mozno im to takto vyhovuje, partner svadbu nechce, tam je xy moznosti. Proste nereagovala podla tvojich predstav, ale to sa predsa v zivote stava.

siska53
18. sep 2023

Asi je to len kolegyna, nie kamaratka, lebo kamaratka by ti to priala.
Ja by som jej to oznamila normalne.. aj tak sa raz dozvie, ze cakate.

bolarazjedna
18. sep 2023

Môžeš aj takto: počuj Katka, už som sa ťa dávnejšie chcela opýtať, keď som ti minule hovorila o zasnubach, mala som taký pocit, že ťa to zobralo... Ze si ostala nejaká smutná/zarazená.... Mrzí ma to, lebo som čakala, že sa budeš so mnou tešiť.....dotkla som sa ťa niečím?

Ona už nejako zareaguje.... Potom môžeš povedať, ze: inak mám ešte jednu novinku, trocha sa bojím, ako zareaguješ, dúfam, že ťa to nedotkne, so snúbencom čakáme dieťatko.

maranta_leuconeura
18. sep 2023

Nemozes ovplyvnit to ako bude reagovat. Ona to musi sama spracovat. Vies co ja ked som potratila a potom kamoska ostala tehotna, tesila som sa z jej tehotenstva, priala som jej to, ale zaroven som si aj plakavala ze je to nespravodlive, ze aj ja som mala byt, preco ona ked sa ani nesnazili, len sa nahodou podarilo a my sme si to tak velmi priali a pod. Velmi som zavidela samozrejme. A aj som obmedzila kontakt, lebo bolo pre mna tazke ju vidiet s obrovskym bruchom. A nebol za tym ziadny zly umysel, len moje smutenie.

Takze aj tvoja kolegyna ak tuzi po svadbe a dietatati a nema to spracovane, ano, moze sa spravat odmerane, zrejme to bude jej obranna reakcia.

autor
20. sep 2023

ahojte,
ďakujem pekne za všetky rady.
Tiež sme nemohli mať dlhší čas bábätko a všetci okolo mňa mali, no tešila som sa s nimi aj keď ma to vnútri bolelo. Viem si tak trochu predstaviť, čo prežíva ona, keď nemôže mať deti vôbec....
Ako ste napísali, nezmením jej reakcie.
Len sa musím teda pripraviť na tú jej, ktorá asi nebude pozitívna.

basska_b
20. sep 2023

Reakcie na oznamenie tehotenstva zdaleka nebyvaju vzdy nadsene. Pocnuc sefmi v robote (vypadok pracovnicky na min 3 roky) cez roznych rodinnych prislusnikov (tretie dieta je vela / nevlastny surodenec je zlo) az po tych, komu sa nedari otehotniet. Pozri, ona si to aj tak vsimne, ked ti bude rast brucho. Neviem, preco by ta mala "vysachovat u sefa, ked budes na MD". To sme my, typicke zeny, niekedy az moc riesime a spekulujeme, co si kto mysli. Tes sa z babatka a ked sa vratis z MD, mozno tam ani nebude. Ja mam tiez taku kamosku slobodnu bezdetnu, co na moje novinky o vztahu a tehotenstvach nereagovala nadsene, ale nenechala som si kazit radost 🙂

michaela329
20. sep 2023

Normálne jej to povedz, asi ju to bolieť bude a možno jej reakcia nebude podľa Tvojich predstav. Ale ona už tuto bolesť zažila veľakrát a ver mi, vie sa s tým popasovať - tiež nemôžem mať deti, no nikdy by som neintrigovala proti kolegyniam. Zas z nas nerob nejaké zatrpknute obludy...