Kolegyňa a alkohol

28. aug 2023

Žienky,potrebovala by som poradiť. Ide o kolegyňu. Rozvedená, bezdetná. Nastúpila k nám len nedávno, ale bola/je veľmi svojská. Väčšinou nepríjemná,nervózna. Ja som si k nej cestu našla a mám ju v podstate rada, ale zistila som, že je alkoholička. Nepije však v práci, ale po večeroch. Vďaka tomu však do práce stále mešká, ak nie je schopná prísť, berie si voľno, paragrafy, očr.. A ak aj je, tak je v práci nesústredená, na všetko nadáva.. A samozrejme robí aj chyby. Odkedy nastúpila, nebol ani jeden týždeň, ktorý by odpracovala celý. Takže všetko ostáva na mne. Skúšala som o tom s ňou hovoriť, ponúkla som jej aj pomoc, ale zjavne je ešte v štádiu, že žiaden problém nemá. Vedenie je zatiaľ tiež spokojné.. Nezaujíma ich kto čo urobil, hlavne že je to včas hotové. Podotýkam, že nemôžem vynechať jej podiel práce. Všetko na seba nadväzuje a nepohla by som sa ďalej ani ja. Neviem si ani predstaviť povedať to niekomu.. Na jednej strane viem, že to bude čím ďalej tým horšie, na druhej - nemám povahu na niečo také. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili? Alebo nenapadá vás nejaký diplomatický spôsob riešenia?

eeffka
28. aug 2023

Nuz bud budes robit za nu alebo pojdes za vedenim ze proste nestihas robit aj za nu pravidelne. Coby vedenie nebolo spokojne ked je porobene. Predpokladam ze plat mate rovnaky, by som sa na taku kolegynu mohla vies co..

mamina7070
28. aug 2023

a este na vyssi plat ako ty

ja by som sla za vedenim a poziadala onzcysenie kedze vykonavas cast jej prace a nahradzas ju pri jej castych absenciach

pribinak
28. aug 2023

Máte nejakého nadriadeného? Treba sa s ním porozprávať že jedna vec pomoc, druha vec je non stop robiť opravy a ťahať za 2

autor
28. aug 2023

@eeffka predpokladám, že plat má vyšší, keďže nastúpila len nedávno. O to mi ale vôbec nejde. Piť začala pravdepodobne kôli rozvodu. Možno nato bola úplne sama, nemal jej kto pomôcť…Nemám to srdce ju dať len tak vyhodiť. Asi by som bola najradšej, ak by si to niekto hore všimol a možno by jej potom niečo docvaklo bez toho, aby prišla o prácu. To je ale veľmi malá pravdepodobnosť…

januska12323
28. aug 2023

Pitie nerieš, to je jej vec v čase voľna. Rieš časté absencie a neschopnosť spraviť veci, ktoré treba.

mamina7070
28. aug 2023

pozri ty nie si matka tereza a ona neni tvoja klientka ty ju nevyhodis ale ak to budes zakryvat odnesies si to nakoniec ty a mozno aj vyhadzovom

tosomja
28. aug 2023

Je v skúšobnej dobe? O prácu pravdepodobne príde tak či tak. Či im to ty povieš, alebo prídu na to sami.
Jedine čo by si mohla ak ju nechceš priamo bonznúť, tak "nestihni" ani ty svoju prácu dokončiť, a šéf to porieši už. Ty za ňu nerob jej robotu. Zvykne si na to ona, aj vedenie.

obleckodogymu
28. aug 2023

Je pekne, že jej chces pomôcť a byť tá dobrá, ale ťahať za niekoho neustále, dlhodobo nie je naozaj okej. Bude ti to časom liest viac a viac na nervy, až pravdepodobne budeš ozaj frustrovaná. Píšeš, že si si k nej našla cestu, to ale neznamená, že ste si blízke alebo kamošky alebo že by ona to isté urobila pre teba.
Ja by som na tvojom mieste riešila tie absencie s vedením, budú to viac sledovať, zavolajú si ju na koberček a dajú jej možnosť nápravy. Určite ju nevyhodia hneď na základe jedného podnetu. Ak sa ani potom neuvedomí, tak áno, pravdepodobne poletí. Za to si ale bude môcť ona, nie ty. Alkohol by som nespominal, tvárila by som sa že nič neviem, zase donášať na niekoho takéto info by som ani ja nepovažovala za správne.
Nenechaj sa využívať ..

alex49
28. aug 2023

Piť po večeroch môže, nie si jej matka, rieš len pracovné veci. Normálne chod za nadriadeným, že kolegyňa pravidelne mešká a nestíha pracovať načas a musíš za ňu robiť. šéf by si ju mal zavolať a riešiť čo je vo veci. Ty si zapisuj čo robíš za kolegyňu.

aga_aga
28. aug 2023

@alex49 ak sa šéf dozvie, že ona stíha za dve tak ju tam nechá samú za ten istý plat čo mala doteraz.

aga_aga
28. aug 2023

Máš to ťažké, ale určite sa nechoď sťažovať. Buď to nejaký čas vydržíš a ona sa buď spamätá, alebo sa vyšachuje no ty si sťažovaním narobíš viac zla pre seba ako to čo musíš trpieť teraz.

autor
28. aug 2023

@mamina7070 a z akého dôvodu? veď nepije v práci.. Či myslíš , že ma vyhodia, lebo ona vo svojom voľnom čase pije? 🙈

mamina7070
28. aug 2023

ale uz prestan splietat to pitie co robi vo volnom case

ale kryjes jej slendriansku pracu

autor
28. aug 2023

@tosomja máš pravdu… Asi začnem každý deň nechávať veci nedokončené.. Aj keď to bude teda pre mňa riadna výzva…

autor
28. aug 2023

@aga_aga nemyslím si. Stačil by mi jeden týždeň na PN a hneď by potom ku mne hľadali niekoho ďalšieho.. Nehrám sa tu na svätú, ako bolo písané vyššie. Jednoducho nemám v povahe bonzovať, sťažovať sa nadriadeným na niekoho iného. Nedokázala by som byť ani vo vedúcej funkcii. Nič pre mňa. Už som aj rozmýšlala, že si vezmem pár týždňov dovolenky teraz. Hoci ju mám naplánovanú až koncom roka. Možno by sa tým tiež všetko vyriešilo.

autor
28. aug 2023

@mamina7070 nemám v náplni práce ju kontrolovať a hodnotiť. Od toho je tam niekto iný. Prosila som o radu s diplomatickým riešením, čo bonzovanie teda určite nie je..Ale ďakujem

autor
28. aug 2023

@obleckodogymu problém je ten, že vedenie jej tie absencie schvaľuje a podpisuje. Takže majú prehľad….

eeffka
28. aug 2023

Tak si naplanuj lekarov a daj si schvalit aj ty, nech si to vyskusa, este by som to prelozila dovolenkou.
To je tak s dobrakmi... vybabres sama so sebou. Ci pije ci nepije po praci je jej volno, ale aby som mala stiahnuty zadok ci panicka prebije opicu a pride robit? Tak taku este nehrali.

nikdenikto
28. aug 2023

Veď jednoducho....v stredu zavolaj do práce ráno, že od noci hnačkuješ a grcáš, že si asi chytila črevnu virózu od detí, muža neviem. To je taká 3 dňovka väčšinou, potom je víkend a uvidíš v pondelok aka bude situácia. Koľko práce za teba kolegyňa urobí a koľko nie

daniela1911
28. aug 2023

Poviem takto, nie je “nič horšie” ako klamanie a simulovanie zamestnancov. Tak nehraj žiadnu chorobu, môže sa to ešte otočiť proti tebe. Niečo sa v práci pokašle a budeš mat problémy tiež (aj keď morálne neprávom, oproti kolegyni). Povedz pravdu. Alkohol nespominaj. Jednoducho nestihas, robíš aj jej náplň prace nadramec nejakého bežného zastupovania cez chorobu.

nelili1978
29. aug 2023

Ja by som si liečila moje boľavé kríže, aspoň mesiac, aby vedenie videlo suvislosti