Klasika - rodinné vzťahy

4. jún 2024

Ahojte, mozno sa tu na mna zosype kritika ale skusim. Byvame v dome manzelovych rodicov (platime vydavky za energie a opravy a aj jeho rodicom akoby najomne, samozrejme nie trhove), oni byvaju v druhom dome na opacnom konci mesta. Manzel ma sestru, ta ma vlastnu rodinu, byvat tu nechceli lebo je to “odruky”. A k veci. Je tu zahrada, o ktoru sa starame, teda teraz uz najma manzel kedze ja sa staram primarne o maleho syna a domacnost, varim periem atd. Manzel z prace ide rovno zahradnicit, je to tak dennodenne. V zime pripravuje priesady, na jar presadza a sadi atd atd. Celorocny proces, dennodenne. To je jedna vec, ze zahradu povysil nad rodinny zivot (zahrada nie je velka, mame mestsky dom, nie farmu 😀). Druha vec je jeho sestra. Nepomoze mu s nicim, mimo letnej sezony ju vidime len na oslavach, ked sa uz ale obera uroda tak dojde kazdy vikend bud sama alebo aj s rodinou. Mna sa neopyta, ci si moze nieco obrat, hocikedy sa stane ze mi potom chyba do dzemu napr., niekedy sa ani len neunuva obrat si, ale zoberie si z chladnicky predpripravene ovocie co mam nachystane na zavaranie. Muzovi to pride normalne, najhorsia som tu ja, ze mu malo pomaham v zahrade, alebo si dovolim raz za cas zavolat ho na obed alebo daky kratky vylet do okolia, nech si ho aj maly uzije. Mne sa to skratka nepaci, ze mu nepomozu s nicim, ale aj jeho sestra aj jej muz zjedia kolko vladzu a zvysok naladuju do auta a idu prec. Ste niekto v obdobnej situacii? Ako to riesite, alebo ako by ste to riesili? A nie, skupana nie som, prebytky bezne porozdavame rodine, priatelom, susedom. Dakujem za nazory

janka_266
4. jún 2024

bývate v dome manželových rodičov, a tam to začína aj končí. buď ho od nich kúpite a vymeníte zámky, alebo si dupnete a poviete sestre, že tam celý rok ani prstom nepohne a potom sa príde len najesť, alebo sa odsťahujete. ešte by som zvážila prerobiť časť záhrady na okrasnú, a manželovi vysvetliť, že má aj syna a treba sa mu venovať.

mandzula
4. jún 2024

Tvoj manzel ju tym zrejme akoby vyplaca z rodicovskeho domu, a mozno ma taku dohodu s rodicmi.
Mate uz poriesene, ako to bude, ked sa svoktovci pominu? Lebo potom to uz nebude len o tej urode.

vierka0508
4. jún 2024

Tiez sme byvali v dome mojich rodicov, ale toto by si moje sestry nedovolili. Zahradu sme mali s rodicmi napoly, co sme si zasadili my, bolo nase, co oni bolo ich. Ak sa chceli oni delit s úrodou s mojimi sestrami, tak to bolo ich rozhodnutie. Ale my sme mali jasne definovane od zaciatku, preco tam ideme byvat a ako to bude fungovat, najomne, peniaze za opravy, drevo atd. Rodicov sme prisli doopatrovat s tym, ze polka domu aj zahrada bude naša. Toto u vas zrejme chýba a treba to dat naporiadok, inak bude mat manzelova sestra stale pocit, ze ste v rodicovskom dome a ma narok aj ona (aj keď nemá, lebo ona sa o zahradu nestara, nevynaklada na to ziadne financie). Predpokladam, ze si ju takto naucil tvoj muz, kedze jemu to pride normalne. Takze pokial nemate ty s mužom na vec rovnaky nazor, tak sa obavam, ze sama nič nezmozes.

autor
4. jún 2024

@janka_266 Muz dom odkupit nechce, ani odstahovat predsalen uz sem aj nieco investoval. Mame aj okrasnu zahradu. Debaty s nim mam castoen vzdy to konci hadkou tak uz sa aj bojim cokolvek povedat

mandzula
4. jún 2024

@autor v manzelstve vsak investujes aj ty, nielen on. A mozes ostat na ulici s holou zadnicou.
Chybou bolo uz to, ze si pristupila na tento sposob byvania, potom sa z toho vyvlieka len velmi tazko.

januska12323
4. jún 2024

Toto si musí poriešiť muž, keď to jemu nevadí ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a nič s tým nespravíš.

mamina7070
4. jún 2024

svagrina ti nema co lozit do chladnicky a brat si veci bez opytania alebo spajze atd
vytlac papier nebrat bez opytania a nalep na chladnicku a aj jej to povedz a muzovi by som dala skolu hrou nebude mat obed sestra vzala suroviny nech sa ide najest k nej

mamina7070
4. jún 2024

ale teda tu ciham sto krat vacsie problemy (vztahove financne atd) ako kilo hrachu ci jahod

zuzanka.zuzu
4. jún 2024

z chladničky??? no tak to prrrr! zase odtiaľ potiaľ... zo záhrady žiaľ áno, môže si brať hocikedy hocičo, poriadky môže urobiť akurát tak muž, ktorý sa ale k ničomu nemá, tak teraz trp 🙄 ale z chladničky, no to si ich hneď uprac...

sidicek
4. jún 2024

Problém je tvoj muž, a ty si prepáč taka naivná.Ved vy týmto spôsobom nič spoločné nebudujete a všetko dávate do cudzieho.Muz to aspoň raz zdedí,ale ty nič. Tu by ma nejake uhorky trápili najmenej.

tamtamka26
4. jún 2024

ja by som dala na tie misky oznam "NEBRAŤ!" 🙂 keď chce, nech si zoberie zo záhrady, ale aj to by som s mužom vydiskutovala, či mu nevadí, že on obetuje svoj čas aj na úkor rodiny a ona si mirnix-dirnix príde a nabalí sa... a čo, že je to dom svokrovcov?? bol ponúknutý aj im? bol... chceli ho? nechceli.... tak smola.

autor
4. jún 2024

@mamina7070 ved ano, su horsie problemy. Len toto obdobie, ked je syn maly sa uz nezopakuje, preto mi je luto, ze syna zanedbava na ukor zahrady a uzitok z nej ide (aj) prec.

deti95060810
4. jún 2024

to si ozaj ide do chladničky len tak?
na tento drzí nápad by som jej niečo aj povedala....

h2
4. jún 2024

Nikdy by som si pre trochu ovocia a zeleniny nekazila rodinné vzťahy. A vzťah s partnerom už vôbec nie. (Najmä, ak ty v tej záhrade nepracuješ.)

autor
4. jún 2024

@deti95060810 Ano, mam to cerstvo v pamati, inak nad vela vecami som uz mavla rukou lebo sa tym nemienim zozierat. Len rada by som sa tomu uz vyhla, samozrejme nie tym stylom ze si zbalime veci a odideme, take vyhrotene to az nie je

autor
4. jún 2024

@tamtamka26 😀😀😀 predstavila som si to, vtipna predstava ale nie, to by som len muza poprhlila

mandzula
4. jún 2024

@h2 ani v pripade, ze by ti niekto vyberal veci z chladnicky? Lebo v tom pripade o tie dobre rodinne vztahy nestoji ta druha strana.

autor
4. jún 2024

@h2 tu ide trosku aj o respekt, podla mna. Ja by som si nedovolila ani u jeho rodicov brat ci cokolvek, a ani jeho sestra si to tam nedovoli az v takejto miere

luciaaaaa
4. jún 2024

Riesis nepodstatne a podstatne ti unika. Byvas v cudzom,co nikdy nebude tvoje. Ani cast nebude tvoja. Stat sa moze hocico a ty skoncis s holym zadkom a dietatom.nikdy by som nepristupila na taketo byvanie, nejake jahody na dzem by ma trapili najmenej.

komplikovana
4. jún 2024

Co vlastne chce muz? Dom odkupit nie, ale aj tak tam investuje co ani jeho «  este » nieje. Berie teba a vase dieta vobec ako rodinu? Ked spolu netravite cas. Aj ked byvate u svokrovcov, platite za to, mate narok na sukromie. Ziadne take, ze svagrina si dovoli chodit az do chladnicky, ako keby bola doma. Preco to muz dovoli? Berie viac ohladu na nich ako na teba.

deti95060810
4. jún 2024

so svokrovcami sa treba dohodnúť čo s domom, pretože jedného dňa môžu svokrovci skončiť - zomrieť, a vy budete mať problém.
vyzerá že sestra tvojho manž. nemá problém vás z domu aj vypoklonkovať. - potom
hoc kde sa vzťahy kvôli dedičstvu pokazia.

autor
4. jún 2024

@sidicek
@luciaaaaa ano obe mate pravdu, keby odidem od muza ostanem sama s dietatom a vezmem si len svoje a maleho veci. Ist kam mame, o to nejde, ved my ani neodchadzame ani sa nerozvadzame. Riesim tie “jahody” lebo mi to pride nefer, ze vyse polovica urody zo vsetkeho ide prec a muz je tomu otrokom, ja s nim vlastne tiez lebo sa staram o zvysok

h2
4. jún 2024

@mandzula Práve včera sme rozdali po rodine desiatky kíl čerešní. Niektorí rodinní príslušníci si prišli obrať, oberali sme s nimi, ja som kvôli tomu odišla včera skôr z práce. A niektorí to dostali bez námahy, obraté, dovezené až domov. Nám zostalo za misku, ktorú som dnes zobrala do práce, nech si dajú aj kolegovia. A ešte máme na strome, takže si ešte môžeme obrať. Dala som aj susedom, tiež si prišli samo obrať a tiež sme oberali spolu s nimi, pre nich. Z toho, čo sa neodnieslo, sme zavarili 28 pohárov (až sa bojím na MK napísať, že to komplet zavaril môj muž 😊). Z tých zavarených si necháme možno tak 5-6 pohárov a zvyšok tiež rozdáme. Ja som rada, keď tým niekoho poteším.

colsami
4. jún 2024

A preco vlastne muz nechce odkupit dom? Kde aj tak investoval, aj tam byva a aj tak by to bolo temou vyplatit sestru, ak by sa nedajboze nieco stalo vasim? Neviem si predstavit ze mi vyhovuje toto mat nevysporiadane (a ani ze by moj muz to tak chcel) najma ked niekde byvam a investujem a pocitam s tym do buducna.

A suhlasim, neviem si predstavit ze by mi svagrina chodila do chladnicky brat si tam veci, este kebyze si vezme jogurt ktory chce zjest, alebo dietatu na cestu. A samozrejme by sa slusny clovek dopredu spytal.

Ano je to nefer ano, nie je to v poriadku, chapem Tvoje pocity, ale hnevala by som sa nie na svagrinu, ale na muza, vsetko je to "jeho menezment" ze neurobi poriadok so svojim byvanim a rodinou - vsetkou rodinou.

autor
4. jún 2024

@komplikovana
@deti95060810 on s rodicmi dohodnuty je, aj so sestrou, ako co budu dedit. Ci to tak bude neviem, to je vo hviezdach. Vydavky (investicne, a teda najma z jeho vrecka kedze ja som na RD s malym) za dom si spisuje. Ak ho sestra jedneho dna oklame, tak mu mozno aspon to otvori oci. On zial nevidi, ze ho castokrat zmykaju.

mandzula
4. jún 2024

@h2 tu je vsak jasny rozdiel v tom, ze ty chces, autorka nie. A nikto ti zrejme nepride tie ceresne vziat vtedy, ked ich mas nachystane pre svoje potreby.

mandzula
4. jún 2024

@autor nieze peniaze idu z jeho vrecka, lebo ty si na MD. Ved ty sa staras o vase dieta, nie o svoje, a on vraza vase peniaze, nie svoje.

h2
4. jún 2024

@mandzula Lenže tie čerešne, čo sme my rozdali, sú naše. Ovocie a zelenina, ktoré pestuje autorkin muž na záhrade jeho rodičov, tak tie neviem, či by bolo možné označiť za JEJ.
(Pripúšťam, že liezť druhému do chladničky, je drzosť.)

autor
4. jún 2024

@colsami ja s Tebou suhlasim. Zial moje navrhy ze dom odkupime nepadli na urodnu podu. A aby aj, ked muz ho jedneho dna zdedi, preco by sa zadlzoval. Zial takto to je, nemam to ako zmenit a nemam ani sil to uz riesit. Rada by som aspon vyriesila to, co som napisala v uvodnom prispevku, aj ked niekomu sa to zda hovadina, ale predstavte si, ze vase dieta je s otcom max polhodinu denne, aj to nie vzdy…

svetlonos
4. jún 2024

@h2
no ved budis ale vieš si predstaviť, že ti svagrina lezie takto do chladničky? Ved tu komplet chyba respekt voci autorke z každej strany.