Ahojte, kedy by ste na mojom mieste povedali svokre o tehotenstve?
Keď som bola tehotná prvý krát. Povedali sme to vramci jedného víkendu najskôr mojim, potom manzelovym rodičom. Bola som vtedy v siedmom týždni. Svokra sa tvárila dosť kyslo, zalamentovala že ona babka byť nechce (išlo jej asi o to pomenovanie babka). Do týždňa začala riešiť že som tučná, ake už mám obrovské brucho, že určite sa prejedam, som ako slon, že ona ani pred pôrodom nemala také (v tom čase som mala silné tehotenské nevoľnosti, chudla som, hrozila mi hospitalizácia, vedela o tom. Takže ale teda nepriberala som, len som mala veľmi jemnucko vyduty spodok brucha, skôr hormónmi, lebo to tak mávam aj pred menštruáciou). Potom riešila že sa len valam (normálne som sedel) a nič neporobim (u nej na dome) keď tam prídeme pozrieť (bola som PN, mala som nariadený kľúčový režim a brala lieky kvôli krvácaniu). Že ona taká nebola a všetko zvládala. Manželovi rozprávala aké to bude mať somnou teraz ťažké keď som tehotná. Celé tehotenstvo si vynucovala jeho pozornosť, prítomnosť, uz ak nič tak si vymyslela že jej je zle aby rýchlo prišiel. Veľa zla narobila aj medzi mnou a mužom. Ledva sme to ustáli. Po pôrode opäť som bola zlá, lenivá, ona inak fungovala, všetko som robila s dieťaťom zle. Ona o dieťa nejavila záujem ale zvalovala to na mňa, že preto lebo ja nechcem a to rozprávala stále mužovi. Hoci ja som ju veľmi často volala k nám, navrhovala kocikovanie, spoločný výlet, čokoľvek.
Manžel je teraz už 100% na mojej strane. Odsťahovali sme sa od nej 300km ďaleko (predtým sme boli v jednej dedine).
Teraz som druhý krát tehotná. Je to celkom čerstvé, ale už by som sa rada podelila s radosťou s mojou stranou rodiny. Aj s manželovou stranou, ale nie so svokrou. Chcem mať v tomto tehotenstve už kľud, nechcem sa nervovat, nemám chuť na jej reči. A priznám sa, mám trochu aj chuť jej to z princípu povedať čo najneskôr zato ako sa správala. Aj teda doteraz je taká, len už ju muž pri každom náznaku zastaví a je na mojej strane. Keby mu to vysvetlím, prečo jej to chcem povedať značne neskôr tak to pochopí a nenútil by ma, ale myslím si, že by z toho nebol šťastný, lebo zas je to jeho mama, nechcem robiť medzi nami dusno. Kedy by ste jej to povedali ? Nechcem to kvôli nej tajiť aj pred mojou rodinou. Ale neviem čo robiť aby to bolo pre všetkých dobre.
Ešte dodám, že prvé tehotenstvo bolo plánované, čakali sme nan vyše roka, boli sme manželia, finančne zabezpečení, po 30tke. Takze nešlo o neplánované tehotenstvo 17r pubertiakov.
@iivancova hej akože aj som rozmýšľala že povedať kľudne aj naraz ako mojej strane. Lebo predsa muž je už iný a už sa nedá tak manipulovať a ju už zruší. Ale predsa je vo mne obava, najradšej by som to nepovedala veľmi dlho.
Ani sa ti nečudujem 🙂 po tom ako sa k tebe chovala, by som jej to nepovedala a dozvedela by sa to až posledná, odo mna ale nie. Pre mna za mna nech sa to aj dozvie od svojej rodiny…Nemôže byt normálna keď sa takto otrasne správala. Jedine čo by mi bolo ľúto je manzel, predsa je to jeho mama. Ale môže si za to sama
Ved sa porozpravaj so svojim manzelom, povedz mu otvorene, ako si to citila (ak to nevie) a ze teraz chces mat klud a vobec nemas chut na podobne reci od nej. Nechaj to na nom, nemusis pri tom ani byt, ty sa podel so svojou rodinou, ktora sa z toho bude tesit s tebou
A napríklad návšteva po pôrode. Ona býva ďaleko a prisla by aj so psom ktorého nemá kam dať, ale má ho ako dieťa. Aj pri našom prvom dieťati chcela aby ho pes pooblizoval už z príchodu z pôrodnice, hoci je to jej pes, nie náš. A teda ja by som po pôrode prijala aj takmer hneď moju mamu alebo moju sestru. Ale ju nie. Ju až keď sa plne zotavim. Lebo po prvom pôrode tiež prišla a rozprávala ako ona je chúďa lebo ona mala horší pôrod, ako ja som lenivá, mám ísť do roboty, dieťa našťastie nieje po mne atď. A to som vtedy ešte bola v horuckach a s antibiotikami na zápal šitia. Tak proste po pôrode ju doma nechcem, tobôž nie so psom. Teraz už bývame v byte, nie v dome.
@kristinka92 veď to mi je ľúto, manžela. Je to predsa jeho matka a aj keď drží už s nami vo všetkom, nechcem aby sa kvôli tomu trápil alebo niečo. Bola to ale dlhá cesta a bol na ňu extrémne fixovaný snáď aj prvých 5-6 rokov nášho vzťahu
@vikusjk áno no asi bude najlepšia možnosť povedať mu (už vie o tom ako som sa vtedy cítila, vtedy som veľa veci nepovedala lebo toho bolo hrozne veľa dokopy). Aj teda s tým že by som mu asi povedala že kvôli tomuto by som chcela aby to vedela značne neskôr ako zvyšok. Ale že je to jeho mama a nechám to na ňom.
Ale mám z toho popravde aj stres, aby náhodou neprišlo to čo bolo. Predsa je to mama, bol na ňu veľmi naviazaný a nechal sa manipulovať, ale tak zákerne že ona nahlas prehlasovala že má rada aj mňa. Aj naše dieťa, že je super babka. Ale chýbala sa opačne a tak aby to priamo nevnímal.
Keby je aspoň taka, že by priamo urážala, ale ona ho nenápadne stvala proti mne, tak aby to sám ani nevnímal
A ty ako reagujes na jej slová?pokým nie si aspoň v 10-12 t nepovedala by som to nikomu
@luccija ja som sa nevedela seba zastať nikdy a aj ma to vždy zaskočilo že čo to vôbec rozpráva a nevedela som reagovať. A to keď postvavala muža proti mne to som nepočula, len keď tak od švagriny aj pri tom bola a povedala mi čo sa dialo. Takže to som nemala možnosť. Teraz ju už on hneď stopne a nedovolí. Už s ňou ale aj komunikuje menej ako vtedy
A naco ides trubit do sveta tvoje tehu? Tvojim staci vo 4.m. a svokre by som poslala fotku z porodnice,... mozno. Nemas nic ine na robote, len analyzovat a zehlit co vypusti z huby? Vsak to je primitivna ziarliva tupana, hentak si nechat na hlavu nakydat...
Kamaratka porodila v marci a celu zimu sa kuklila, ze nikto nevedel. Ten svaty pokoj co mala🤣
@ahhola lebo s mojou rodinou a vlastne aj s manželovou máme dobre vzťahy okrem nej. Teda naoko akože aj s ňou.
A mojou rodinou sa stretávame radi a celkom často. Rada sa s nimi o to podelím a nechcem si pred nimi vymýšľať výhovorky.
Jej by som najradšej poslala fotku z pôrodnice. S tým by ale muž nesúhlasil a hádať sa s ním kvôli tomu nechcem
A čo by ste robili s tou návštevou po pôrode ?
Po pôrode žiadne návštevy, ani milé, tobôž nemilé. Toto by jednoducho mal každý pochopiť. Kto nepochopí, tak mu jasne povedať nie.
Po pôrode príde pozrieť dieťa, prespí a ide domov vtedy, keď uznas za vhodne.Uz bude doma aj staršie dieťa už to nebude také ľahké.Psa nevie dať niekomu postrážiť?Tvojej rodine to povedz, keď chces a jej stačí neskôr.A nauč sa brániť veď máš po 30 tke a budeš mama 2 deti.Vela svokier sa nevie zmieriť s tým, že syn odišiel z dohľadu a nemajú dosah.
Asi to budes musiet strpiet a nechat babo poolizovat psovi😅🐕nastastie teraz je medzi bariera v km, Prezijes. S tym oznamenim tehu aj vasim... Akoby cim skor povies, tym si lepsia dcera... Naco? Ved povedz v polke, pokial sa dovtedy nestretnete a usetris si otazky a odpovede... Nechaj plynut cas a robit prirodu svoje....
toxicke osoby ignorujem a rovnako by som ignorovala ju. Absolutne by som s nou nebola v kontakte (muz nech je, a co? ), cize ak by som tehu chcela oznamit, tak pekne tak ako si prajem = ak chcem celej rodine tak celej rodine. Jednej strane, druhej strane.. kde prave bude by ma netrapilo. Ak by mala sproste reci, tak by som ju odpalkovala tym, ze ma jej nazor nezaujima. A koniec debaty. reci o tehotenstve, vyzore, dietati, mojej vychove, lenivosti a tak by som pustala jednym uchom dnu a druhym von, pripadne jej dobre odpyskovala...
a o tom, ze by som ju proste obchadzala, telefony ja takymto osobam nedviham ani nehovorim.
Navstevy po porode nie su povinne, povedala by som, ze rovnako by som ju odignorovala, a zdvroilostnu navstevu by vyriesil manzel, ja by som bola unavena, musela krmit/uspavat a neviem co.. :D A dlhsie navstevy so psom a neviem co.. povedala, by som ze pardon, tentokrat si prajem aby bola pri men moja rodina, slusne a taktne. nezelam si jej pobyt u nas s jej psom. Proste doslala by nerpiamo odo mna signal, ze nie je vitana s jej recmi. V tomto pripade by ma ani nazor manzela nejak nezaujima, zena po porode vacsinou nie je zvedava na recicky svokry, potrebuje klud a tym padom zena je doma sef. Nie muz ani svokra.
ja si myslim, ze ona sa preberie a bude chciet hrat do par rokov najvzornejsiu svokru a tvarit sa, ze nic.. len uz jej to nebude zabudnute a tieto jej ohovaracky za chrbtom, jej budu odpustene len tazko.
@lukbe aj s ohľadom, neviem či si čítala čo som písala v druhom mojom komentári? Lebo mamu a sestru by som prijala, lenže oni nesudia, zabavili by staršie dieťa, doniesli obed, pomohli, pokecali, spravili by mi nejaké psychické rozptýlenie, dobre by mi to padlo. Keď už bude manžel v práci a nebudem tu mať jeho. Čiže povedzme 2t po pôrode.
Lenže svokra by prišla aj so psom, mala sprosté reči, bola ukrivdena aj tak, ja by som bola zlá.
Pri prvom pôrode som ešte po šestonedelí krvácala, mala anemiu, stehy sa mi najskôr zapálili, potom akoby vrastli a museli mi ich vyberať pod lokálnou anestézou skoro 8t po pôrode. A ju by som tu najradšej zniesla až keď už budem okej aj po pôrode, aj s kojenim aj v psychickej pohode lebo ona mi ju vezme 😅
@luccija ja si vôbec neviem predstaviť že by tu spala. A ona by asi ani nechcela. Ani nemá kde v podstate a po pôrode chcem byť v kojacej nočnej košeli s vložkou medzi nohami a nie mať tu ju
Svojej rodine povedz vtedy, keď budeš cítiť že je to ok.
Podel sa o radosť.
Mužovi vysvetli, ako to bolo, ako si sa citila, jej útoky narážky a urážky. Že si to teraz nezelas počúvať, aj že by si najradšej oznámila až fotkou novorodenca. Ale že chápeš aj jeho a nechávas rozhodnutie komu a kedy z jeho rodiny to povie on, len ho prosíš aby zvážil všetky okolností, zastal sa teba, 1.dietata aj tohoto bábätka a aj svojej duševnej rovnováhy. Medzičasom spomínaj, že návštevy v 600nedeli treba regulovať a hlavne jeho matku do psom .
On jej nemusí hneď volať, oznamovať, až keď príde správna chvíľa. Ty s ňou nemusíš komunikovať vôbec, ani zákony to neprikazujú 😉. Naozaj si nepúštaj k telu toxické osoby a bohužiaľ svokra takou je.
Kľudne prečítaj mužovi naše rady, nemusíš priznať že téma je tvoja....
@ahhola nie, ale ja sama to tak cítim a chcem sa s nimi tešiť z tehotenstva, chcem sa rozpravat o tom pri stretnutí atď. Stretávame sa s nimi celkom často, bývajú blízko.
Svokra býva ďaleko to je veľké plus samozrejme 😅
@simca06022011 áno je pravda že sa musím naučiť brániť a v podstate už to aj je lepšie hlavne preto že cítim že muž je na mojej strane. Pri prvom tehotenstve ho mala v hrsti a keď som mu hovorila svoje pocity vždy to končilo hádkou a ak niečo riešil tak len z môjho donútenia a nech je pokoj, ale uznal skôr jej a bol na jej strane a ja som bola tá čo to príliš rieši.
Teraz je na mojej strane a tak to vnímam už inak
@cacianka ďakujem, takto sa to aj mne samej najviac pozdáva, takto mu to podat. Asi mu síce aj poviem, že mu nebudem mať za zle ak to povie aj skôr, nech zbytočne nieje na nervy z toho. Ale takto sa mi to zdá najjednoduchšie a najlepšie a fajn aj preňho aj pre mňa
V druhom trimestri by som to povedala mojej rodine aj partnerovej, jeho matke sle nie. Po takomto správaní by som s nou už len tak neprehovorila, čiže ani by som jej neoznamovala tehotenstvo. Nech sa dozvie od iných, bolo by mi to úplne jedno.
Po skúsenosti s MA som povedala o tehotenstve až v 2.trimestri, len rodine. Inak som to nehovorila, ani na soc.siete nedávala. Bola som pn, vedeli o tom len v najbližšej rodine a v práci.
Takto skoro by som nehovorila nikomu a tobôž nie zákernej strige. Úplne stačí povedať rodine v druhom trimestri a jej nech povie muž ak chce, ja by som sa s ňou nebavila ani ju neprijala po pôrode na návštevu.
Tak nemusí prespať samozrejme ja som si myslela, ze kvôli dialke to je nutnosť.Pozri sa budete mať čo robiť okolo 2 deti a nie ešte riešiť jesitnu svokru.
Ja som povedala na zaciatku 4m a aj to len preto, lebo mama uz mala podozrenie lebo ja som sportovo aktivna osoba a vtedy sme boli u nej na 'prazdniny a akurat vtedy mi zacali extra nevolnosti a migreny tak sa nedalo tajit 😁 a partnerovi sa dozvedeli od jeho kamarata pred ktorymi sa prekecol na oslave po par poharikoch a na dalsi den im gratuloval 😅 tvoja svokra by sa urazila keby sa dozvie od ineho, nasi nam hned gratulovali spravami a bolo im uplne jedno ako sa dozvedeli
Pozri povedz manželovi ako to cítiš a nechaj to na neho kedy jej to povie. Ak by mala hlúpe reči viac by som jej telefón nedvihla. Po pôrode by som jej na rovinu povedala, že ak chce môže prísť na 2 hodiny na kávu, nech sa nepovažuje prísť do psom lebo to ju ani dnu nevpustim. Naš dom naše pravidlá, buď ich bude rešpektovať alebo má smolu. Držím palce nech aj mužovi ten postoj vydrží a nenechá sa matkou manipulovať
Ak máš po 12t, tak to povedz, ale ak skôr by som to povedala neskôr. Podľa mňa nemá zmysel toto vešať na nos hneď, možno by som povedala max rodičom a svokre neskôr už len z princípu.
Ja som ešte aj svojím rodičom povedala o tehotenstve až na konci 1.trimestra, počas ktorého sa ozaj môže čokoľvek stať.
Povedať, ak to manžel tiež chce už rodičom povedať a ak budú hlúpe reči opäť, nedvíhať telefón.