Kedy a ako prebieha mimosúdne vyrovnanie ?

errarichi
27. jan 2020

Ahojte kočky, neviem či som toto dala do správnej kategorie. Ale chcem sa spýtať ohladom mimosudneho vyrovnania, ak máte niektoré s týmto skusenosti. Idem sa rozvádzať a muž mi slubil mimosudne finančne vyrovnanie. Avšak najnovšie hovorí o tom že peniaze mi da až po súde, po rozvode. Ako to ma prebiehať? Naozaj mimosudne vyrovnanie ma prebehnuť po súde alebo pred súdom. Pretože nechce o tom ani počuť že pred sudom by mi mal dať peniaze, ani na zmluvu od pravnika, avšak ja nechcem aby ma zas oklamal. Ako to prebiehalo u vas, resp. ako by to malo prebiehať?

Dakujem za nazory

deti95060810
27. jan 2020

všetko sme robili cez právnika...doporučujem.

amonet
27. jan 2020

najprv je rozvod, potom az po pravoplatnosti rozsudku, je dohoda o vysporiadani bezpodieloveho spoluvlastnictva

namornicka
27. jan 2020

Mimosudne chapem tak, ze o tom nebude rozhodovat sud. Dohodnete sa vy a date to na papier, obaja podpisete. Spiste to este predtym ako bude sud, budete mat papier v rukach. Ak muz nebude chciet, poziadas sud o vyriesenie majetku.

namornicka
27. jan 2020

Ale az po rozvode, ako bolo pisane vyssie.

errarichi
autor
27. jan 2020

@amonet ak ide teda aj o mimosudne vyrovnanie? až po súde? lebo môj zatial manžel sa obáva že aby som netvrdila že mi nedal peniaze ale ja sa obavam aby mi ich dal..Ano da sa aj cez súd riešiť majetok ale to je na dlhe obdobie a tomu sa chceme obaja vyvarovať. Navrhla som mu zmluvu že mi tie peniaze dal, ale nechc eo tom ani počuť a s nim nehne ani stado býkov..tvrdohlavý ako pes

errarichi
autor
27. jan 2020

@deti95060810 rada by som ,ale on bez hanby ma nechal bez penazí , čiže by som si rada dovolila pravnika , jedine čo môžem aby mi poradil..ale v zastupení to bude horšie , a on sa citi v pohode že nemam peniaze a to som mu spoločným biznisom zarobila hlavne ja tie peniaze

deti95060810
27. jan 2020

@errarichi tak si aj požičaj, ale bez právnika by som sa s tým hajzlíkom čo máš, ani nerozprávala...a už vonkoncom nedelila majetok...

amonet
27. jan 2020

@errarichi po rozvode mate tri roky aby ste sa mikosudne dohodli na rozdeleni majetku, az po troch rokoch to ide na sud

errarichi
autor
27. jan 2020

@amonet dakujem za info, pretože ja som bola v tom že je ntune vyrovnať sa pred sudom, kedže je to mimosudne, takže súd urči termin aj mimisudneho vyrovnania? No do pr..le 3 roky? to ten "hajzlik" ako tu bolo trefne spomenuté bude naťahovať do poslednej chvile.

amonet
27. jan 2020

@errarichi nie sud vam urci najprv termin pojednavania na rozvod, a potom cakas 15 dni aby nadobudol rozvod pravoplatnost a az tak sa riesi dohoda mimosudna na vysporiadanie majetku, su to dve absolutne rozdielne sudne pojednavania, a suhlasim zozen si pravnika

errarichi
autor
27. jan 2020

@amonet dakujem, takže išlo mi o to aby som vedela či mimosudne sa ma dojednať pred sudom alebo v podstate po sude, resp. počas sudu.

draik
27. jan 2020

@errarichi
Môžte už teraz uzatvoriť zmluvu o budúcej zmluve ohľadom vyrovnania.

juliet86
27. jan 2020

@errarichi nacitaj si o rozvode. viac. co znamena bsm
co je vynate z bsm. ako funguje mimosudne vyrovnanie. navrh delenia nech ti posle uz teraz. vies ide o to ze ty este mozes povedat ze nesuhlasis ;) ale fakt. zozen si pravnika. pozocaj si od rodiny daj snubak do zalozne to je fuk. najdo si pravnika

errarichi
autor
27. jan 2020

@draik on je ako stena nechce o tom ani počuť, proste jeden tvrdohlavy protivny chlap a mrzi ma že o nom takto musim hovoriť..čitý špekulant

anka2015
27. jan 2020

Pokiaľ je úplná nedôvera, tak sa to dá spraviť notárskou úschovou. To znamená trebárs ako pri predaji nehnuteľností. Zloží sa suma u notára a po rozvode, keď donesieš rozvodové papiere zo súdu , tak ti ich notár uvoľní. Apoň zistíš či to myslí vážne, nakoľko budeš vedieť či sú prachy u notára alebo nie.

errarichi
autor
27. jan 2020

@juliet86 uprimne snažim sa čo to čitať, respektivne začinam..mam jedneho pravnika v meste za ktorým som bola už 2x, za konzultaciu nezobral peniaze aj ked je dobrý, je proste ludský . Snubak? hned by som dala, keby nekupoval obručky z chirurgickej ocele

mogaa
27. jan 2020

@errarichi najskôr je súd ohľadne rozvodu a zverenia detí do starostlivosti jednému z váš....a až po súde sa robí majetkoprávne vyrovnanie, skôr to nemá význam kedže vás nemusia rozviesť.....takže po rozvode sa buď dohodnete čo s majetkom alebo ak sa nedohodnete tak jeden z vás požiada o majetkoprávne vysporiadanie majetku a bude ďalší súd ohľadne rozdelenia majetku....ale to ti ten právnik musel povedať takže stále nechápem prečo stále dookola opakuješ či vysporiadanie je pred súdom....ano je ale pred majetkoprávnym súdom čiže až po rozvode....

mogaa
27. jan 2020

@errarichi a mimosúdne znamená že sa to vyrieši mimo súdu

errarichi
autor
27. jan 2020

@mogaa pýtam sa len na mimosudne vyrovnanie, nie vyrovnanie sudnym znalcom, aj sam muž povedal, že sa chce dohodnuť ale ani za svet pred sudom dať peniaze. Ja to všetko chapem že by sa dalo aj pred sudom vyrovnať ak sa dohodneme ale nechcem aby ma oklamal, pretože mam pocit že špekuluje (deti s nim našťastie nemam)

maris5
27. jan 2020

Neviem.ako si zamestnana, aky mate obaja prijem.ci mate uz termin pojednavania. Ale stale si mozes dat ziadost o platenie vyzivneho na manzelku pocas trvania manzelstva.

errarichi
autor
27. jan 2020

@maris5 ked ma naštve asi to spravim, mali sme niečo spoločne rozbehnuté ale teraz už z toho nemam takmer nič

mogaa
27. jan 2020

@errarichi žiadne vyrovnanie súdnym znalcom neexistuje....čo sa týka majetku tak buď sa dohodnete bez súdu alebo súdnou cestou....ak sa nedohodnete .v tom prípade bude po rozvode ďalší súd ohľadne rozdelenia majetku - tam kto dá návrh na súd napíše aj svoju predstavu vyrovnania majetku....v podstate majetok získaný počas manželstva by mal ísť na polovicu ale môže sa prihliadať aj na to kto akou mierou prispel k majetku,napr.byt bol získaný počas manželstva ale časť financií na byt dali tvoji rodičia....takže ak by bol byt prisúdený tebe, tak manželovi nemusíš vyplatiť polovicu z ceny bytu ale aj o zníženú čiastku čo zaplatili tvoji rodičia(samozrejme na to musia byť dôkazy že tvoji rodičia vám darovali nejaké peniaze a tie sa investovali pri kúpe bytu

errarichi
autor
27. jan 2020

@mogaa Vidim že sa tomu rozumieš, dakujem ti

majkeel
28. jan 2020

Pri sude o BSM budete musiet zaplatit na polovicu poplatok 3% z hodnoty majetku, o ktory sa budete sudit. Tak sa radsej dohodnite.
https://nanicmama.sme.sk/trovy-a-sudne-poplatky...

virginia
4. feb 2020

stale si uz pred rozvodom viete spisat dohodu o vysporiadani majetku a dat ju notarsky overit. Nie ze by bola extra zavazna, ale keby ste sli na sud o rozdelenie majetku, lebo niekto z Vas medzitým zmenil nazor, sud na to bude prihliadat, ze taka bola vola a urcite to tomu druhému pomoze. Ja som to urobila tak. A bolo to fajn, pretoze min. nikto nespochybnoval, co sme si dohodli.