Keď sú rodičia v pohode, tak sú aj deti v pohode

19. sep 2023

Akože pochopiteľne áno, samozrejmosť, keď sú rodičia v pohode, sú aj deti v pohode , ale dá sa dlhodobo fungovať tak , že rodicia nie sú v pohode, ale pred tými deťmi uhrajú nejaké divadielko?
Sú deti vnimave a už také všímavé?
Bavíme sa o malých deťoch do 5 rokov.
A potom ešte jedna otázka, myslite si, že dieťa, ktoré nevytastá v kompletnej rodine tak si so sebou berie nejakú traumu do života a ma to vplyv na jeho vlastnú rodinu?

deedol
19. sep 2023

moj ma 5,5r a akekolvek divadielko odmalicka hned prekukol. takze podla mojej skusenosti ano, deti su vnimave, prekuknu ta a odraza sa to aj na ich (ne)pohode.

ano, urcite je to nejaka "trauma", ale rozhodne mensia ako zit v nefunkcnej rodine. (tvrdia mi to vsetci naokolo z takych aj takych rodin a tipujem, ze su o tom aj nejake psychologicke vyskumy)

jj298
19. sep 2023

Dieta citi ked nieco nie je v poho. Mame sice len babatko a nehadame sa pred nim ani nic ale vidim ze sa chova inak. Nie je take spokojne. Neviem ci citi energiu alebo napatie…mozno cim je dieta starsie je menej vnimave.

Som z nekompletnej (nie rozvedenej) a myslim ze mam nejake traumy. Nie nejake zavazne alebo vadne ale myslim ze psycholog by nieco nasiel🙂

bluka2
19. sep 2023

Dieta neoklames

judit47
19. sep 2023

Aj dieta z kompletnej rodiny si nesie traumy-protazovanie surodenca, nedovera rodicov, vysoke naroky apod. Osobne si mylism ze neexistuje clovek ktory nema z domu nejaky ,,chybny vzorec,, resp.traumu.

A ano deti su vnimave…

kittykat22
19. sep 2023

ked su rodicia v pohode, tak su deti v pohode - a tym myslis konkretne co? Pretoze to je velmi siroky pojem.
Mate doma problemy vo vztahu? Pretoze v dlhodobych vztahoch nikdy nebude vzdy vsetko slnkom zaliate. Ale pokial to nejak civilizovane riesite, tak dieta ziadnu traumu mat nebude.

marianarem
19. sep 2023

Ja si myslim, ze ked su rodicia v nepohode, dieta to citi a ovplyvnuje ho to. Ako velmi, to uz zavisi aj na jeho povahe a citlivosti.
No a ked su rodicia v pohode, tak samozrejme to pre dieta prospesne je, minimalne sa citi byt v bezpecnom prostredi. Ja som ale nikdy nemala rada vetu "Kludna matka ma aj kludne dieta." Tato veta je mnohokrat predsuvana zenam, ktore sa stazuju, ze maju narocne uplakane babatko. Takto to ale podla mna nefunguje, pretoze dieta moze mat aj svoje vlastne trapenia nezavisle od nalady mamy. Ked ho napriklad nieco vyrazne boli, tak matka moze byt aj zenovy majster a kludne nebude.

veronika_sk000
19. sep 2023

ja som to tu uz raz v podobnej teme spominala, na strednej som mala spoluziacku, ktorej rodicia hrali taketo divadielko dlhe roky az kym deti nevyrastli a rozviedli sa ked mala asi 15, no spominala na to divadielko velmi zle, vraj by bolo pre nu a jej brata lepsie, keby sa rozviedli hned a nezotrvavali v nefunkcnom vztahu len kvoli tomu, ze su deti male

rebrambora
20. sep 2023

Takto male deti su ovela citlivejsie ako krorykolvek dospely...
Traumu maju deti presne z nevyhovujuceho prostredia a nie rozvedenych rodicov.

ivangeline
20. sep 2023

Deti sa ucia pozorovanim. Vidia všetko. Intuitivne spajaju. Na istej urovni chapu. Ak im vysvetlujes svoje pocity,lepsie pre nich.

Nie je ti trauma. Proste si to neodzije s rodicmi. 2. Bude mat predstavy,z kt bude vychadzat,ako to ma vyzerat.. a mozno sa bude mu lahsie odchadzat zo vztahu...kedze videl to doma..ze ako to zvladal 1 rodic.Proste inac bude vnimat vztah. Rodicovstvo.

jesenzima
20. sep 2023

Deti neoklameš.
Môj muž vyrastal bez otca. Bol to ožran. A jediný následok je, že muž sa snaží (a ide mu to super) byť najlepší tato na svete 👍

autor
20. sep 2023

Áno, mame problémy, kde vo vzťahoch nie sú však že.
Raz som priateľovi povedala ze proste aj keď to nebude fungovať tak budeme žiť spolu kvôli deťom, že ja som z kompletnej rodiny a chcem aby aj naše deti mali kompletnú rodinu.
On je z rozvedenej a povedal mi na to ze radšej pôjdeme od seba a budú obidve strany spokojnejšie ako niečo nasilu udržiavať.
Jasne ze mal pravdu...
Druhá otázka moja bola myslená naňho nie na naše deti.
Ze on je z rozvratenej rodiny, kde sa o nich staral v podstate iba otec, matka sa ich vzdala a ako píše jedna z vás. Keby sa to stalo mne, že som na jeho mieste tak sa snažím dat tej rodine všetko, lebo v detstve som to nezažila, nemala, nevedela ako to malo vyzerať. Ale tuším on svoje šance úplne márni

k47
23. sep 2023

Kým sa s manželom normálne bavíte, tak nie je otázka, či by ste sa mali rozísť alebo hrať divadielko, ale čo sa dá urobiť preto, aby to neboli jediné dve možnosti. Vidieť, ako sa riešia krízy vo vzťahu, je tiež niečo, čo sa deťom do budúcna zíde.

pkgirl30
23. sep 2023

deti cítia úplne všetko už od malička, je neuveriteľné aké sú vnímavé aj na pozitívne aj na negatívne situácie. s vlastnej skúsenosti môžem povedať že psychika môjho syna sa zlepšila po rozvode. a je vidieť že obaja sme omnoho lepší rodičia odkedy nie sme spolu. ale to je môj prípad🌞