Keď sa dieťa nechce kamarátiť

21. aug 2024

Mám 6 ročnú dceru, ktorá nemá problem vytvarat vzťahy, je oblubena, kamaratska, ale aj veľmi náladová. To sa prejavuje potom tak, že “ublizuje” druhym detom, že im povie, že sa s nimi nechce kamarátiť. Keď to s nou rozoberám, tak argumentuje, že má právo si vybrat, s kým sa bude kamaratit a s kým nie, čo na jednej strane rešpektujem a v podstate má pravdu, ze nie je správne udržiavať neúprimne kamarátstva. na druhej strane mi je luto tých deti, už mi aj za to písala mama jedného dievčatka, kde ju dcéra deptala mesiac, že sa s nou nechce hrat za banalitu a aj dnes v tábore bolo jedno dievcatko smutne, že sa dcéra ofucala a odmietla sa s nou kamaratit. Dievcatko som pomojkala a snažila sa jej vysvetlit, že nech si ju nevšíma, že dcéra určite príde potom za nou aj sama a že má tam aj druhé dievcatko, ktoré ju má Rado a môže sa s nou hrat. Ako takéto situácie riesit? Viem sa na to pozriet aj z druhej strany, lebo moje druhe dieťa nenadvazuje kamarátstva lahko, takze chapem aj mamy tých “druhych” deti, ale zo skusenosti z detstva tiež mi je za tazko ju siliť do neuprimnych kamarátstiev, lebo viem, že to vie dieťa ovplyvniť zotrvávať pri nesprávnych ludoch, lebo treba byt za pekných a nechcem, aby napriklad raz skoncila vo vztahu s frajerom, lebo je do nej zamilovany a ona z povinnosti mu to má opätovať.

lukbe
21. aug 2024

Presne to mi napadlo, čo si napísala, náladová. Možno z toho vyrastie, možno nie, čo by bolo horšie. Spýtala by som sa nejakého odborníka.

tamvtme
21. aug 2024

ja to poznam troska z druhej strany....moja dcera je jedno nekonfliktne, pozitivne, kamaratske dievcatko, ta by sa kamaratila s kazdym....ma kamosku v skolke a ta je raz tak, raz onak.....rozkazuje, kto sa s nou moze v dany den hrat, jeden den zakazuje mojej hrat sa s kymkolvek inym, musi len s nou, ved su kamosky, druhy den ju odstrci, ze dnes sa s nou nehra, bude sa hrat len s inou a podobne.....a moje dieta mi po veceroch place.....takze je rozdiel, rozhodnut sa, s kym sa bude kamaratit alebo ako ty pises, ofucat sa za banalitu a raz sa kamaratit a raz nie......

liz_lemon
21. aug 2024

mne to pride, ze nie je naladova, ale manipulativna, lebo vie, ze tym ublizuje

777januska777
21. aug 2024

Asi by som si to dcéru nechala "vyžrať". Nezachraňovala by som dcéru tak, ze by som vysvetľovala deťom na aké sa hnevá, ze za nimi dcéra príde, povedala by som im, nech sa hraju s inymi detmi, ze nepotrebuju moju dceru. Jednoducho dcera musí pochopiť, že to keď povie, že sa s niekym hrať nejde, tak to znamnena, ze aj ten druhy sa môže zachovať ako vyhovuje jemu. Žiadne také, že na nu niekto bude čakat. Jej to vychádza preto, ze ju v tom každý podporuje, treba jej ukázať, že ľudia dokážu existovať aj bez nej.

marci77
21. aug 2024

@tamvtme
presne aj u nas v skolke sa toto deje.....ze jeden den velke kamosky, na druhy den sa s mojou nechcu hrat ....tiez uz neviem, co jej mam na to povedat
som jej radila, nech sa hra aj s chlapcami ....no ale ona chce s babami ....a tych v triede maju malo a este su aj taketo povahy (teda jedna konkretna, ktora by tam najradsej vsetkym rozkazovala, co maju robit a s kym sa maju kedy kamosit)

januska12323
21. aug 2024

Neospravedlňuj dcéru pred inými deťmi. Ona si vybrala tak nech sa hrá sama, nie že za chvíľu príde nazad to už sa tá druhá bude hrať s inými. Kamaráti si takéto veci nehovoria. Keď sa s ňou nebude nikto kamarátiť bude vedieť prečo.

unicornlady
21. aug 2024

Tvoja dcéra sa potom hrá s kým, keď kamarátky od seba odháňa?
Treba jej vysvetliť, že s takýmto správaním sa napokon nebude mať s kým hrať, lebo tie dievčatá sa už možno nebudú chcieť hrať s ňou.

autor
21. aug 2024

@unicornlady no tie dievcatka sú take naivne, že keď ich “omilosti” pricupitaju naspat a zase sú všetci stastni a spokojni. Je mi tych deti luto

autor
21. aug 2024

@januska12323 no ja ju neospravedlňujem, skôr im hovorím, že sú aj iné deti, s ktorymi sa môžu hrat, nie je len moja dcéra.

autor
21. aug 2024

@marci77 no niečo na ten styl je aj moja dcéra a neviem, ako docieliť, aby bola normalna a neublizovala tak ostatným detom. Z domu to nemá, my neselektujeme, bavime sa s každým, aj so sociálnymi prípadmi, menej vzdelanými (my sme aj bezdomovcom pomahali s jedlom, ošatenim) proste úplne s každým vychádzame obaja rodičia. Ešte aj mala voči cudzincom (spolužiakom) predsudky, lebo im nerozumela kvôli jazykovej bariére, vravela, že ich nemá rada ešte aj pred nimi🙄 to sme si vysvetlili, ako tak to pochopila. Ona je niekedy uzasna, až nás prekvapi a potom sa zase prejaví tato jej “démonická” stranka povahy. Preto si pýtam rady, ze čo mame robit

katka533
21. aug 2024

Poznala som tiez jednu taku , to nie je naladovost, ale je manipulativna a paci sa jej to, ako ublizuje druhym. Ono sa jej to vrati

jana_eyre_2
21. aug 2024

Keď človek myslí aj na pocity druhých neznamená že chce byť vždy za pekného a poslúchať v budúcnosti napríklad frajera.. deti treba viesť k empatii "ako by si sa cítila ty, keby sa takto chovala tvoja kamarátka k tebe"?

Opakovať do nemlatom, vysvetliť ako by sa asi cítila ona aby si to vedela predstaviť.. to čo robí je manipulácia a robí to mnoho dievčat, čo mám od sledované zväčša to robia deti, ktoré majú doma hlavné slovo a všetko sa im ospravedlní bez nejakej negativnej reakcie ktorú by si dieťa malo uvedomit (nevravím že u vás je to tak, vravím o tých čo poznám ja)

Moja dcéra má presne takúto jednu spolužiacku, chová sa tak od prvej triedy a čím je staršia tým viac sa potom ovplyvňuje celý kolektív (lebo k tomu nebudem sa s tebou hrať sa pridalo, nebav sa s ňou)

777januska777
21. aug 2024

Podľa mna je veľmi inteligentná a prišla na to co ma robiť aby dosiahla co chce. Ono možno by ste k nej mali byť práveže prísnejší, lebo teda z tvojich slov mi príde, že ste takí dobraci, ktorí majú radi ludi a teda aj k nej sa správate s takou láskou. Lenze vy ste k tomu, ze mate radi ludi prišli časom, ona ma ine prostredie a ine veci v čom vyrastá, takže si nezažila to co vy. Ono každý z nás chceme vychovávať dieta lepšie ako naši rodičia, chceme ich vychovávať v láske a radosti a myslíme si, ze naše deti budú vďaka tomu láskavé, lenže zabúdame na to, ze každé dieťa má tú svoju negatívnu stránku od narodenia a tu môžeme zmierňovať iba tak, ze to dieta na ňu narazí.

ann092
21. aug 2024

No keď toto čítam, tak sa už obavám čo to bude v škôlke 🙈 syn prvýkrát nastupuje, je veľmi spoločenský, zbožňuje druhé deti, má takú milú a dobrú povahu…. Presne mi včera svokra vravela, že sa obava aké tak budú deti, lebo deti vedia byť riadne svine…

autor
21. aug 2024

@ann092 Dcéra bola v podstate koronove dieťa(keď začala vnímať okolie, nemohli sa chodit nikam), keď nastúpila do skolky, bola veľmi rezervovana, s nikým sa nerozprávala, len sledovala. Tie deti sa v škôlke veľmi zmenia aj povahovo.

autor
21. aug 2024

@777januska777 Ano, je inteligentná, určite aj manipulatívna, aj tvrdohlava. Ale máš pravdu, v com pises

maminkadeticiek
21. aug 2024

Asi by som sa uprimila pri rozpravani s dcerou na vysvetlovania rozdielov medzi mat pravo a byt zakerna.Lebo ak argumentuje tym ze ma pravo a nechce sa pretvarovat,tak ja to vnimam tak ze to bola ona kto sa najprv pretvaroval a potom trosku zakerne kamaratku odstrci.Mozno bybto mala zazit na vlastnej kozi.A budovat v nej empatiu.

denkanr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katka533
21. aug 2024

@denkanr ja by som na vasom mieste nesla za mamou, ale priamo za ňou, co si to dovoluje.

rorino
21. aug 2024

Áno,má právo si vyberať kamarátky,ale ty by si jej mala vysvetliť to,že keď sa ona s niektorou bude opäť chcieť kamarátiť,tak ta druha už nemusí chcieť,a tiež to bude v poriadku,aj keď to tvoja dcéra možno neprijme Je ešte mala,tak vysvetľovať a rozprávať sa s ňou o Tom.

1ryba
21. aug 2024

Takéto dievčatá väčšinou narazia v staršom veku, keď sú už deti natoľko rozumné, že sa nenechajú využívať. Vrátia jej to rovnakou mincou, nebudú sa s ňou chcieť kamarátiť.

nikdenikto
22. aug 2024

@denkanr ja tiež keby som to počula poviem aj tej malej. Keď bude sama, aby to pochopila. Samozrejme v detskej reči nejako.