Keď otec opustí svoje dieťa

1. feb 2023

Nejedná sa o mňa ani o nikoho koho poznám čiže k veci.

Ak chlap ako otec opustí svoje dieťa, tak je to podľa vás to isté ako keď dieťa opustí žena, čiže matka?

martinp288
1. feb 2023

Áno je to to isté. Je to nezodpovedné a je jedno kto opustil dieťa.

lucka_ke
1. feb 2023

nie, strata matky je pre dieťa bolestnejšia

xsimonkax
1. feb 2023

Určite má dieťa väčšie puto k matke ako k otcovi. Už len z biologického hľadiska. Pre dieťa je horšie stratiť matku ako otca. Podla môjho názoru.

tanyan
1. feb 2023

Z pohľadu dieťaťa alebo okolia?
Vek dieťaťa? Dôvod opustenia?
Pokiaľ dojčiaca matka opustí svoje dieťa, tak je to vnímané spoločnosťou horšie ako keď opustí dieťa otec, ktorý "iba" materiálne zabezpečuje rodinu.
Časom (vekom) sa to vyrovnáva... podľa mňa.

petranelkova
1. feb 2023

V kazdom pripade je to strasne, no pokial dieta opusti matka, tak mi to pride proste horsie, kedze predsa len matka dieta porodila a je medzi nimi podla mna ine puto

sissy27
1. feb 2023

Pre mňa ano. Jediné, v čom chlap nevie ženu nahradiť, je tehotenstvo a pôrod, ale všetko iné vie zvládnuť rovnako plnohodnotne ako žena (ak chce a dostane priestor…). Takže ak opustí dieťa, je to rovnaký podraz ako od ženy, len spoločensky je to úplne inak akceptované…

tiezjedna
1. feb 2023

Ak mal s dieťaťom od mala pevný a pekný vzťah, tak určite áno

mmoni89
1. feb 2023

Podľa mňa je to úplne jedno. Ešte tak malé babo, áno, prvé mesiace vníma hlavne tu matku. Ale u väčších deti je to jedno. Naši chalani sú veľmi naviazani aj na ocka.

nanka3
1. feb 2023

zalezi od mnohych okolnosti, od vztahu, ktory bol medzi rodicom a dietatom, ale vo vseobecnosti, sudim podla svojich deti (a to maju vynikajuceho otca, ktory sa im na 100% venuje a spravil by pre ne prve a posledne), ked su chore, alebo ich nieco trapi, chcu skor mna ako manzela.....

autor
1. feb 2023

@sissy27 ukradla si mi moju reč, i keď aj chápem keď to niekto vidí inak, kvôli tomu ako to vníma spoločnost

zooeynka
1. feb 2023

Otec ani nenadojci. Ovela horsie pre dieta stratit matku ako otca.

sissy27
1. feb 2023

@zooeynka kopa novorodencov je na umelom mlieku aj keď matku majú, takže toto je slabý argument. Materské mlieko je plnohodnotne nahraditeľné.

beata_k
1. feb 2023

@sissy27 Ale dieta zvacsa trpi separacnou uzkostou ked nevidi matku, nie ked nevidi otca. Nieco na tom bude.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zooeynka
1. feb 2023

@sissy27 materske mlieko tazko nieco nahradi(a to vravim ako matka kt.dieta je na sunare), odideny otec nie je taka katastrofa ako odidena matka - vidime kolko oteckov je nahradenych novymi otcami, ale malokde vidis ze by zeny macochy uprimne lubili muzove deti zo vztahu s inou zenou(cest vynimkam). Cize nie, otec zdaleka nie je taky podstatny ako mama.(hovorime o normalnych psychicky zdravych zenach samozrejme, nie nejakych fetackach)

magic08
1. feb 2023

pre dieťa je strata ktorehokolvek rodica rovnako bolestiva. akurat spoločensky je to vnimanie rozdielne

kristiii
1. feb 2023

Podľa mňa ktorýkoľvek z rodičov, ktorý opustí svoje dieťa (pod opustí chápem zmizne zo života), nebol až taký fasa rodič, aby to dieťa bez neho neprežilo. A ak dieťa vychováva odmalinka len otec, je preňho rovnako dôležitý ako mama. Ale áno, vnímané je to určite rozdielne.

zooeynka
1. feb 2023

@magic08 pre dieta je bolestivejsia strata toho rodica, ktoreho viac lubi, ktory s nim travi viacej casu.

zmrzlinka2021
1. feb 2023

@beata_k
dieta trpi separacnou uzkostou, ked nevidi osobu, ktora sa o neho primarne stara a je jedno, ci je to matka, otec, babka alebo clovek "nerodina" - proste biologicky status v tomto smere nie je podstatny.

autor
1. feb 2023

@magic08 👍🏻

beata_k
1. feb 2023

@zmrzlinka2021 Mas pravdu. Ale ked sa staraju obaja rodicia, tak ide zvacsa o strach o matku.

zmrzlinka2021
1. feb 2023

@zooeynka
Otec má výzrazný vplyv na formovanie dietata na cely zivot, dokonca podstatnejsi ako zena, pretoze urcuje smerovanie rodiny, chrani rodinu, prikryva zenu a má najvacsiu zodpovednost v rodine. Dievčatá bez otcov (aj ked sú prítomny fyzicky ale nie v role otca) obvykle majú tendenciu sa dávat dokopy so vselijakými exotmi, majú problémy mať nastavenné hranice, sebaucutu... chlapi bez otcov sú bud mamičkári alebo "nevyrastené deti" aj ked maju uz slusny vek. Netýka sa to všetkých, ale tá pravdepodobne rapídne stúpa.
Vacsina problémových detí je z rodín, kde otec bud uplne chýba, alebo otec je gauner, ignorant...atd...

lauriik
1. feb 2023

Z pohladu koho? Dietata? Spolocnosti?
Z pohladu spolocnosti je horsie ked dieta opusti matka ako otec. Ked si zoberes rozvedene pary tak kolko poznas takych kde su deti zverene otcovi? Drtiva vacsina deti je zverena matke.
Z pohladu dietata asi zalezi urcite na veku a potom ako ten otec v rodine fungoval. Ak sa aktivne zapajal, boli niekolko hodin denne v kontakte, mali aj aktivity bez mami tak potom moze chybat rovanko ako matka. Pokial otec pride domov ked dieta uz ide spat a v racmci rodiny si zije svoj staromladenecky zivot tak to zrejme to dieta tolko nepociti.

magic08
1. feb 2023

@zooeynka nemyslim si, že dieťa miluje jedneho z rodicov viac a druheho menej. Kazdeho inak, to ano, ale menej a viac nie... (za predpokladu harmonickej rodiny, nie rozvratena) kazdy z rodicov formuje dieta inym sposobom, takže obaja rodičia su pre dieta rovnako dolezity

simona20201309
1. feb 2023

Nie, nie je to to iste. Ak ide o babatko. Nechápem, ako toto môže niekto tvrdiť. Muž nemá materinské pudy. Zaujímalo by ma, čo tým autorka sledujes? Rozputanie hádok? Bud konkrétnejšia. Ide ti len o to, aké majú ostatní k tomu názor? Alebo ide o konkrétny prípad?

zooeynka
1. feb 2023

@zmrzlinka2021 vobec nepochybujem o dolezitosti otca v rodine. Ale chybajuca matka je nenapravitelny stav, ziadna ina nebude to dieta lubit ako mama.

ivangeline
1. feb 2023

Zavisi asi aj od vztahu ci nevztahu s dietstom ale panuje nazor,ze horsie je...ked odide matka.. No aj tak sam rodic s dietstom mu potrebuje suplovat oboch, mat po ruke dobrych ludi a zdrave vztahy, aby to dieta videlo aj uplnu rodinu..a malo aj vzor v tom pohlavi, kt odislo.

mmoni89
1. feb 2023

@simona20201309 nepíše o babatkach, všeobecne o deťoch si myslím

autor
1. feb 2023

@mmoni89 ano, všeobecne deti mám namysli

777januska777
1. feb 2023

@zooeynka ani dieťati nedá nik to co otec a nebude ho ľúbiť tak ako otec.