Ako reagujete v situaciach ked vam niekto ponukne pomoc, ale ta vam nakoniec prinesie viac prace a problemov. Napr. Suseda sa ponukne ze vam postrazi psa. Pridede a zahrada kompletne rozhrabana. Proste zabudla ho zavriet. Alebo sestra ze vezme vase deti na plavaren ale necha ich behat vonku s mokrou hlavou. O par dni su soplave a chore.
Jednoducho ked pre vas niekto nieco chce spravit ale dopadne to hrozne.
Ste vdacne? Poviete ako to je? Kusnete si do jazyka?
Zial nie vzdy vsetko vyjde podla predstav cloveka...taky je raz zivot. Maximalne si v takychto situaciach doma trocha posomrem a zmierim sa so situaciou, ktora nebola vytvorena narocky. Pre mna je dolezity zamer a urcite by som za taketo nieco niekomu nevynadala, kedze mi nikto nechcel naozaj ublizit...
Tvoje deti nie su soplave a chore kvoli tomu, ze behali s mokrou hlavou 🤦🏻♀️
Takže, choroby nie sú z chladu. Choroby majú bakteriálny alebo vírusový pôvod a úzko súvisia s imunitou. Prečo pes, keď má byť celý deň zavretý?To môj mozog absolútne neberie. Úplne iné otázky si kladiem po tvojom príspevku. A áno, za každú pomoc by som bola rada-za psa by som si mohla sama, keďže som asi susedke nepovedala, že ho nemá púšťať.
Damy. Boli to priklady aby som vysvetlila co myslim. Nie su to konkretne situacie ktore sa stali. Nechcem presne uvadzat detajly.
Nabudúce za pomoc poďakuj a odmietni
Ked je on tom reč. Medzi mnou a sestrou je 18 ročny rozdiel..raz ma vzala na kupko.a spalilo.ma slnko. Ale to sa stava. Nie kazdy urobi taku Vec schvalne.
Velmi málokedy prosím o pomoc a este menej krát mi niekto pomoc len tak sám od seba ponuka. Normálne pomoc odmietnem. Ak ju prijmem, tak so všetkym, co potom prinesie...
To sa mi tiez stava. Neda sa tomu zabranit, pokial chces mat ludske vztahy. A deje sa to opacne. Kamaratka bezdetna nas pozvala prespat u nej, ma pekny byt. V strede tam moj syn z nicoho nic hodil tycku. Snazila som sa nemysliet na to, co si prave mysli. Nebola to posledna navsteva 😆
@mamamasama kľudne to môže byt dôvod. Podchladenie oslabí organizmus a to otvorí cestu vírusom. Deti pravdepod. nemuseli byt choré, keby sa tomu podchladeniu zabránilo.
@mamutka museli stretnúť vírus, alebo baktériu, vieš? Aj so suchými vlasmi. 😘
@mamamasama áno, ale silný nepodchladeny organizmus si s nimi môže dosť ľahko poradiť. Na to máme imunitu. Ak sa na chvíľu oslabí napr silným chladom ktorý sťahuje cievy, tak telo je v tej chvíľu oslabené. Všetko zo všetkým súvisí. Ale osobne mi je úplne jedno ak niekto deti vodí von s mokrými vlasmi, keď si je istý, že prave vtedy ich telo nebojuje s nejakým vírusom od spolužiaka
https://zdravie.pravda.sk/zdravie-a-prevencia/c...
Ak prosim inych o pomoc, ratam s tym a respektujem, ze to bude ciastocne podla ich predstav a pravidiel. Som vdacna, ze su ochotni pomoct, nemuseli by. A uz som zvyknuta, ze bezne ma potom nieco zarazi, nahneva, lebo kazdy clovek ma vlastny system a nebude to robit presne ako ja. Niekedy upozornim, ze "nabuduce to mozes spravit inak, mohlo by to byt jednoduchsie", ale vacsinou neriesim. Ked chcem mat nieco podla seba, tak to riesim sama, pri inych sa naozaj neda spoliehat, ze vsetkj spravia presne tak ako chceme.
Takisto aj ja ak niekomu pomaham, o niektorych veciach rozhodujem sama. Ak strazim sestre dieta, nebudem jej volat s kazdou malickostou, rozhodnem o nich ja. Moze byt potom nervozna, ze oni doma funguju inak, ale jednoducho to patri k tomu, ak pomahame inym. Neda sa spytat na kazdu jednu vec o ktorej treba rozhodnut jednoducho.
ja vždy poviem tak, ako je... Zvykla som si tak, že už väčšinou nežiadam nikoho o nič. Napr. bola som dlhodobo preč, poprosila som kamarátku aby sa mi starala o kvety. Presný rozpis, pri každom kvete info... Myslíš? Prišla som a preliate, odhnité... lebo ona uznala, že im treba viac 🙄Nuž darmo, každý má iné predstavy a ja už nemám očakávania. Neprídu sklamania 😉
@mamamasama presne, jeden z najvacsich mytov, ake existuju
@mamutka Neda sa to pausalizovat. Chodim otuzovat (bohuzial nedari sa mi pravidelne), ale nestalo sa mi, ze by som pri tom vyraznom podchladeni ochorela, prave naopak, mam pocit, ze to boostuje moju imunitu. Ked som bola mala, nechcela som nosit ciapku, lebo som mala cervenu a vyzerala som ako jahoda. Z plavarne som chodila zasadne s mokrymi vlasmi, fenovat sa mi nechcelo a ciapku som si nasadzovala az pod domom, aknby nahodou mama vykukala z okna. Prehnane obliekanie "pre istotu", prehrievanie bytov, moze mat opacny efekt na imunitu.
@dadis máš dobrú imunitu určite, väčšina ľudí sa stretne vírusmi každú chvíľu a takéto podchladenie im už skomplikuje život a uľahčí vírusom cestu. Pri otužovani telo pružnejšie reaguje, je to dobre popísané v članku čo som dala. Napr môj muž sa vystavuje veľkému chladu celú zimu každý deň, nemá s ničím problém, nikdy nie je chory. Sme spolu vyše 20 rokov a mal pár krat soplik, proste naučil telo zniesť všetko. Jedine čo ho dokáže položiť (rozumej privolať soplik) je keď ma mokrú hlavu v zjazde, takže ho ofukne 😅
Mne sa proste nepáči ako mamičky z modrého koníka zázračne objavili, že človek neprechladne, keď sa v zime vycapi s mokrou hlavou von, lebo ved každý vie, že za chorobu môžu vírusy a baktérie. Nikdy nevedia, kedy telo už s nejakým vírusom bojuje, takže takého oslabenie môže telo ohroziť a vírus ma voľnú cestu. Lebo to súvisí.
Naše babky nevedeli čo je influenza alebo rinovírus, ale vedeli, že keď sa telo podchladi, bude zle. Pre niektore mamičky z MK sú to smiešne mýty, kým sa to raz neprejaví, lebo to akosi súvisí a vírusy postretame na každom rohu hlavne v zime
@mamutka vues co, roky som chodila na plavecký. Na jeseň sme chodili na sústredenia- na kúpalisku, síce v trochu vyhriatom bazéne - ale vonku. Z vody sme vyšli a zima, hlavy sme pomáhali a vynarali z vody, trening ráno a poobede, vzdy 2 hodiny.
nikto z nás tam nepochopil, malú sme 13 rokov. A teda vtipy, ze vymenovať vlasy po pas do sucha nehrozilo. Max sme si dali čiapku, aj v zime. Vtedy ešte fakt byvali zimy, nie ze v decembri 10 stupňov plus 🙂. Cesta domov peso 20 minut. Mat tu imunitu dnes! Už len po myšlienke na taky 20 minútový pochod v zime s mokrymi vlasmi pod ciapkou chytím chrípku 😁.
@svetlonos ja som kedysi chodila celú zimu v košeli a rozopnutej vetrovke, bez čiapky, spotena po športe a nič mi nebolo 😁 to boli časy. Teraz som v kolotoči, neustále sa na mňa niečo nalepí a nemám tak šancu začať otuzovat alebo čo. Ja keď vidím toho môjho muža ako je furt vonku v zime, až ma serie. Reku, kedy sa ja zbavím kdejakych vírusov čo mi vždy daco vyvolajú, kedy budem môcť zasa byt vonku na snehu na bicykli? Ja už neviem čo s tou imunitou….
Nedávno som v takej situácii bola, nepozorňosťou niekoľkodňová práca zničená 😅 ale viem, že to nebolo zámerne, čo sa pototo už sa nedá vrátiť späť, takže nemá pre mňa zmysel z toho robiť drámu, proste si nabudúce rozmyslím či tú pomoc príjmem a ak hej, tak poprosím, aby si na to dali pozor... pri tej plavárni by som to ani nespájala, vírus mohli chytiť v tomto období ľahko tak či tak...