Kde nájsť radosť zo života?

28. okt 2023

Ahojte,keby chcem vsetko napisat bolo by to strasne dlhe..ani neviem co chcem pocut,kedze viem ze pomoct si musim sama. Vobec ma nebavi,netesi,nenaplna moj zivot. Mam muza,ktory po prekonani choroby sa z nej stal uplny introvert a nezaujem o nas o mna. Bolo vela hadok,aj rozhovorov na tuto temu avsak vsetko neuspesne. Poviem to takto, keby zajtra zbalim seba a deti ani by nezabojoval. Dalej mam dve deti 12 a 7. Starsi je ok, i ked narocna povaha ale chapem ide do puberty. No a mladsia ta ma niekolko zavaznych chorob. Chodime na terapie, liecenia, operacie,sledovania v nemocke. Sme sledovani u vela lekarov, mesacne to vychadza az 4-5 lekarov , v minulosti to bolo 6-7. Mam novu pracu avsak uz mi bolo vytknute caste ocr na dceru, ze sa tazko hlada zastup takze predpokladam ze poletim este v skusobnej dobe. Praca ma inak bavi, som spokojna, prichadzam na ine myslienky. Zial tym ze s manzela sa stal introvert sme prisli o partiu,takze uz nas nikam nevolaju,manzelovi je to jedno, mna to mrzi lebo mam rada spolocnost. Mala som este jednu kamosku ale prestala sa so mnou bavit lebo nase deti boli na atletickej sutazi a moj bol 1 a jej 2. Nepochopila som to ale toto uz nezmenim☹️pokusala som sa viackrat o kontakt, vydiskutovanie ale marne. Manzel je jedinacik, moji bratia su v uk. Takze nemame nikojo na stretavanie ani sesternice nic. Takze v podstate ja nezijem,len prezivam. Nikam nechodim len praca obchod domov kozmetika obcas. S manzelom samy nikam nechodime. V lete to bolo este sem tam nieco s detmi ked som ho navela prinutila, inak som vacsinou im robila pepgram ja. Citim sa akoby ma nikto nemal rad, prehliadana. Napr. ako je tyzden dlhy mi nepipne od nikoho sprava ani nic. Len ked niekto nieco potrebuje. Keby sa da odiem s detmi najradsej niekde prec. Zmyslom zivota su moje deti, drzim sa tu najma pre ne, hlavne pre dceru lebo ta by velmi zle dopadla mamzel by sa o nu nedokazal postarat. Takze nie sebevrazedne sklony nemam, ale bojim sa ze z tolkeho nestastia vazne ochoriem. Jeden den si hovorim da sa takto zit, su aj horsie na tom, mas kde byvat, co jest a potom prejdem fcb kde vlastne vidim ako moze vyzerat zivot alebo pocujem u susedov navstevy a zase si poviem ze nie takto sa zit neda☹️dalujem za docitanie asp trosku sa mi ulavilo🩷

zmrzlinka2021
28. okt 2023

Tvoj manžel je introvert alebo ignorant chrapun? Lebo všetko by ste mali ťahať spolu. Nemusí byť partyman, ale mal by byť milujúci muž a otec. Pred chorobou plne fungoval v rodine, okolo detí?

mikadooo
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 ja mám pocit, že tam u muža je nejaká depresia, to mení povahu, nemáš náladu sa stretávať... Ale už depresiu cítiť aj z autorky, neviem, nemáš pocit @autorka, že on ťa ťahá dolu? No a potom cítim takú tú sebaľútosť, ktorá nikdy nepomáha, tá vždy len škodí. Ideálne nejaký psychológ terapeut, ktorý by ťa nasmeroval, čo vlastne chceš ďalej robiť so svojím životom. Ale treba si dať nejaké ciele, aj maličké, trebárs sa každý deň na seba usmiať v zrkadle a povedať si, možno nechať deti otcovi a každý deň si utrhnúť trošku času pre seba.... Čo ja viem, prechádzka, možno kúpiť si nejakú drobnosť, fakt neviem, podľa mňa toto je práca pre psychológa.

autor
28. okt 2023

@zmrzlinka2021 uz zial vsetko je..a este aj viac ale to uz sa mi pisat nechce vsetko…viac menej fungoval, takE Ze varenie nie ale detom napr veceru,ranajky urobil, okupal ich a tak…velmi sa zmenil,sama neviem co vsetko je za jeho zmenou,vela rozhovorov prebehlo,no nic. Kazda malickost ho rozrusi,hned vybuchne,taky nebyval. Mal jeden konicek leb ten terqz zo zdrav dovodov nemoze robit.

autor
28. okt 2023

@mikadooo ano zrejme to je isty typ depresie, psychologa som tu v okoli hladala vsetko prac.doba zhodna s mojou takze nemozem si dovolit dalsie chybanie, strata prace bude strata prijmu pre mna,to by bolo este horsie.asi teda jedine online psycholog ak take nieco funguje. Praveze tie ciele, len prezit dalsi den,byt zdrava a hlavne uz nie dalsie dg. U dcery..najhorsie ze ja sa nemam ani na co tesit. Niekto sa tesi v stredu na vikend no mne je to uplne jedno. Do prace mi chodit nevadi. Aj do kina by som rada isla ale nemam s kym. Jednu znamu som volala asi 10x ale jej sa nechce a ze unavena a stale nieco a ze muzovi nenecha ona deti.

svetlonos
28. okt 2023

Ja skor nechapem, ze si mala len jednu "kamosku". A co ked muz nechce chodit s partiou, chod sama! Pokial ta oni vylucili, tiez to neboli skutocni priatelia. Akoto, ze nemas ziadnych priatelov?? Nie som nechapava, mam naj super uzasnu kamosku, jej deti maju postihnutia. Vidime sa ma malo o koli vzdialenosti, ale ani by ma nenapadlo vysunut ju z mojho zivota.
Skus si tu lasku dopriat samej sebe v prvom rade. Rob nieco, co ta bavi.
Chapem, ze to mas narocne s mladsou dcerou, no pokial ste mali cas na priatelov v minulosti, musis ten cas najst i teraz. Len si zvol nieco ine teda, co ti bude robit radosť.

mikadooo
28. okt 2023

Mrzí ma to. Držím ti palce. Určite hľadaj cesty. Do kina aj sama, ak si to vieš užiť. Alebo do cukrárne na koláčik. Ale tá psychologička je naozaj základ, ak to nejde osobne, skús určite aspoň online.

basska_b
28. okt 2023

Joj :( toto je tazke. Moc ma to mrzi...Skus si najst nejaku butlavu vrbu, kamosku. Aj jedna by stacila. Ja sama nie som ten typ, mam vela "kamosiek a znamych", no butlave vrby mam len dve. Tym mozem vzdy napisat, ked mi jezle. Musi tam byt vzajomna chemia, dusevna spriaznenost.

moname
28. okt 2023

pohyb beh či plávanie či fitko ,šteňa ale zas to je dosť práce a peňazí ,

oliolijanka
28. okt 2023

Otazka: "Kde najst radost zo zivota?"
Odpoved: V sebe.

10x si volala znamu, 10x ta sklamala. Zavolaj do kina samu seba.
To je uplny zaciatok, malicky krok. Ked budes mat cas byt sama so sebou, zistis, co ti robi radost. Mozno ani v tom kine neostanes.
My to nevieme, co ta robi stastnou, vies to iba ty. Ked sa nebudes nikomu prisposobovat, pojdes tam, kam budes chciet ty.

Ber to na zaciatok ako hru.

bolarazjedna
28. okt 2023

Autorka, tebe chyba spoločnosť a oddych od každodenného kolobehu.
Ja by som tiež odporúčala ísť do toho kina sama. Prečo nie? Však sa rám nechodí iba v parikoch. Takisto aj ta babu, chod občas do divadla. Ak bývate v obci, bývajú aj organizované zájazdy autobusom do divadla. Možno tam nájdeš aj nových kamarátov.
A tiež by som popozerala v okolí, či není nejaká aktivita - napr u nás na dedine bola dávnejšie zumba. Keď som odišla bývať do mesta a nikoho som nepoznala, zase som chodila na tanečný aerobic. Normálne tam chodili aj staršie ženy, bez postavy, bez kondicky. Úplne ma to na bolo energiou a elánom, aj keď sa mi predtým nechcelo ísť, lebo som sa už cítila unavená.
Taktiež som chodila na taliančina, zase som spoznala nových ludi, aj to bolo super.
Niečo takym by som začala aj u teba. Nájdi si koníček a možno tým nájdeš aj nových kamošov.

Neviem akú chorobu prekonal manžel, ale myslím si, že by ste si mali podeliť úlohy. Zaved systém, že každý má doma svoju úlohu, napíš zoznam, nakresli tabulku, kto co ma robiť, potom je to prehľadné a snáď menej krát odznie "prečo to musím ja"...

autor
29. okt 2023

@svetlonos neviem,proste nemam…som dostahovana a kamosky su tu tak ze vacsinou od detstva alebo susedky…neviem mozno nikomu nesedim, tak nemam kamosky 😢

autor
29. okt 2023

@bolarazjedna ano velmi mi chyba spolocnost..nemam ju ani doma ani nikde…

lenkakravcova
29. okt 2023

Podľa mňa nemáš vieru.
Lebo ak má človek vieru vo vyššie dobro, spravodlivosť, všetko nejakým spôsobom zvládne. Nikdy sa nevzdá.
Ako Palestínčania za čias 50 ročného útlaku a zabíjania - veria, že Boh nakoniec nastolí spravodlivosť. Nevzdávajú sa. A aj keď ich premenu myšlienky na vlastnú slabosť, vedia, že sila je v Bohu. Že s Ním dokážu všetko.

autor
29. okt 2023

@lenkakravcova ano tu som stratila,niekedy v polke tohto roka,ked som videla ako sa mi vsetko ruca…..

oliolijanka
29. okt 2023

Dobre rano vsetkym🙂
Autorka, vo robis dnes?

marca12
29. okt 2023

Ako dlho trva jeho stav? Choroba kazdeho cloveka poznaci a kazdy potrebuje urcity cas na zmierenie sa so situaciou a potrebuje pomoc okolia,aby ho nakopli. Cudujem sa,ake krehke priatelstva mal,ked sa nanho aj kamarati vykaslali. Velakrat tam,kde nepomoze rodina,vedia prave kamarati nakopnut. Mala by si najst psychologa a poradit sa s nim,to ti na chvilu doda energiu.

lenkakravcova
29. okt 2023

Skús si tieto slová prečítať nahlas pár krát za sebou:

Podrobíme vás skúške tým, že vás vystavíme určitému strachu, hladu, úbytku majetkov, životov a plodov. A oznám radostnú zvesť tým, ktorí budú trpezliví, Ktorí, keď by ich postihlo nešťastie, povedia: „My patríme Bohu a k Nemu sa vrátime“. Tým patrí požehnanie od ich Pána a milosť. A to sú tí správne usmernení. (Korán, 2:155-157)

Ako preskúšanie vás vystavíme skúške dobrom i zlom. K nám bude váš návrat. (Korán, 21: 35)

eva8
29. okt 2023

Nie je nejaka organizacia pre deti, ktore su podobne chore, ako tvoja dcerka? Tie zvyknu organizovat aj nejake stretnutia, vylety, podujatia. Tam by si nasla aj kamosky, ktore tiez tuzia len tak odskocit od bezneho stereotypu.

O zmene spravania sa manzela informuj jeho lekara, naozaj asi zacina mat depresie a ty si stratila v nom "partaka", tak uz nevladzes davat vsetko sama. Mojim svetielkom boli a su deti.
Mojou "spolocenskou udalostou" bol aj futbalovy zapas syna, tam som spoznala ludi.
A ako bolo spominane, ak sa da deti nechat s manzelom, chod, len tak, do kina. Nie je to divne, ani ta to nevytrhne zo samoty. Ale pomoze zistit, co potrebujes. Alebo sa "prinut" behat, ci nieco nie bezne, co vyprodukuje radost, ze aha, dokazala som to! 🙂
Ja som kedysi davno vzala papier a pero a pisala som zaradom, co ma trapilo. A dookola. Potom, ked som si to citala, nechapala som samu seba, co ma trapilo.
Bola som prvykrat v kupeloch prednedavnom. Boli tam mamicky s detmi, az som ich obdivovala, neviem, ci by som to dala 😔 Informuj sa, ci sa neda ist s dcerkou do kupelov, ty ako doproved. Tam by si sa odreagovala, oddychla. Viem, skusobna doba v praci... Ale kym sa to vybavi, to potrva a pytaju sa aj, kedy ti to najviac vyhovuje

autor
29. okt 2023

@oliolijanka dalujrm za opytanie,zatial len tak bezcielne sedim a hladim z okna. Vonku sa crta pekny den. Este neviem co s detmi vymyslim, starsi uz vsetko bojkotuje, mozno mladsiu niekam vytiahnem..ale popravde sa mi nechce. Ked si predstavim ze zase same budeme 😢

autor
29. okt 2023

@eva8 ano su take stretka, boli smr akurat po dva roky sme boli chori akurat vtedy. S manzelom sme to riesili on to vidi ok, ze je uz unaveny a je mu doma dobre. V lete ked sme isli na kupko ci do zoo 1x krat tak vsetkych kamosov obvolal,aj vlete ich pozval 1x sipky hrat..ale zial oni v tom nepokracuju, akcie robia bez neho-nas, on povedal ze nikoho nebude stale len obvolavat a nutit do niecoho..on je doma u telky plne spokojni.😕

autor
29. okt 2023

@lenkakravcova dakujem🩷❤️

eva8
29. okt 2023

Nebudete same. Budete mat jednu z druhou. A vonku sa mozno niekto niekde prihovori. Syna nechaj bojkotovat s otcom. Pritom daj pozor, aby nebol nevedomky zanedbavany. S nim chod na oplatku sama tam, kde on bude chciet (aj to kino, neviem co ma rad, kam si on vyberie), o chvilu uz vobec s tebou von nepojde

autor
29. okt 2023

@marca12 vies co uz sama neviem. Zo zaciatku to bolo ze len v zime a leto ok, ale tento rok to ide stale v kuse…no toez som prekvapena z tej partie, on sa aj snazil znovu zaradit len to akosi neslo,vzdy volal len on.

eva8
29. okt 2023

Teraz citam. Vies, ze chapem tvojho manzela? Mna zas volali, ale mne je dobre doma, som uz aj ja unavana. A tak som "vonku" cim dalej, tym menej. Je velmi dobre, ze aspon doma vie manzel "postrazit" deti

autor
29. okt 2023

@eva8 no na kino sa da prehovorit este ale inak puberta ako vysita,aj ked za nim pridem do izby to je “nadsenia”

autor
29. okt 2023

@eva8 ano len niekedy su vsetci niekde bez zavolania a moze tam ist a aj tak vtedy nejde, radsej uteka pozerat telku…takze mohol by sa aj on posnazit keby chcel,ale nechce…

autor
29. okt 2023

@eva8 to ti zavidim. Ja take kamosky nemam. Neviem niekto si asi spriaznenu dusu nenajde. Mala som vsak ale kazda sa vydajom odstahovala prec.a sme kazda v inom kute sr..a potom som uz take dpbre kamosky nenasla.

eva8
29. okt 2023

Tu pubertu poznam 🙂 U nas zacala neskor. To je taka pestra etapa zivota 🙂
A v tom, ze sa uz manzelovi nechce, ho chapem. Zas, nech sa to nestane zlozvykom a bude to len prechodne obdobie

autor
29. okt 2023

@eva8 no zial ono to tak zrejme uz zostane. Do partie sa tazko vrati,novu hladat nema zaujem. Najhorsie ze nema zaujem ani o nas ako o rodinu. Aj to mu je jedno. A tak proste ja som taka sama, s mladsou neviem ako to bude, je tam mentalny postih tazke partacku ako-taku zodpovednu z nej mat nebudem, syn je predsa chlapec tam je to ine, aj zaujmy aj vsetko…on az bude dospely tak uz uplnr budem sama, s manzelom sa uz teraz neda rozpravat a s dcerkou to nebude nikdy rozhovor medzi dospelymi.

eva8
29. okt 2023

Su to uz kamosky, pozname sa dlho, v kontakte sme len raz za cas. Dalo by sa ti skontaktovat s davnymi kamaratkami, aby ste si popisali a mozno niekedy si dali stretnutie = vylet?