Kde je ten rešpekt?

linduskus
22. nov 2024

Ja neviem ako vy ale ja tomu prestávam rozumieť... Kde je ten rešpekt ktorý tu bol kedysi? Kde je to, k čomu nás od mala viedli rodičia? Kde je tá úcta a pokora či už k starším, mladším, alebo aj k svojim rovesníkom? Najhoršie na tom je že rešpekt nechýba len mladým ale stráca sa aj u starších... A ja sa pýtam, prečo sú ľudia k sebe taký zlí? Bože, kam sa dostaneme za tridsať rokov keď tieto veci už nebudú ne že samozrejmosťou ale ani len zriedkavou slušnosťou? Kam sa dostaneme keď rodičia svoje deti takýmto úctivým spôsobom nebudú vychovávať? Je mi z toho naozaj smutno...

kikusenka1
22. nov 2024

@linduskus ja to žiaľ pripisujem dnešnej dobe. Svoje deti učím zdravit, ďakovať q podobne a v škôlke sú učiteľky z toho prekvapene ze moje dieťa dakuje za všetko čo je podľa mňa úplne normálne a samozrejme...

mamamasama
22. nov 2024

Rešpekt? V minulosti? Myslíš strach? Preto teraz vidíš samých agresívnych, traumatizovaných a zakomplexovaných dospelých. Práveže možno ďalšia generácia bude vedieť, čo je rešpekt a nie strach, kedže deti vychovávame konečne inak. To, že sa dieťa pozdraví a poďakuje sú zdvorilostné prejavy, ktoré dieťa naučíš tak, že ich sama používaš.To nemá nič spoločné s rešpektom. Monkey see, monkey do.

pribinak
22. nov 2024

Takto plakal už Sokrates …..začni od seba a možno sa další pridajú

beloved
22. nov 2024

@linduskus Ucta, respekt a pokora su nezname pojmy pre vela ludi aj na tejto stranke v kazdej teme, viac k tomu asi nie je co dodat 😔

dskjhfdlkdjhl
22. nov 2024

Autorka, kolko mas rokov? S akou dobou to porovnavas?

sante81
22. nov 2024

@linduskus pamatam si časy na fóre v roku 2009 keď som sem prispievala a čítala diskusie pravidelne.
Dnes? Tie isté ženy v každej diskusii, sebavedome, a majú iba svoju pravdu. Ak vyjadriš svoj názor, nebodaj téma očkovania, politiky atď automaticky si dezolat, antivaxer,..

beloved
22. nov 2024

@kikusenka1 Ty ucis svoje dieta normalnemu slusnemu spravaniu a ucitelky sa cuduju 😂 Nonsens 🙊

beloved
22. nov 2024

@sante81 Dezolat, antivaxer a zabudla si: nesleduj spravy, niekam zalez a chod sa dat liecit 🙂

sante81
22. nov 2024

@beloved 🙂

marianarem
22. nov 2024

@mamamasama Toto vseobecne neplati, nie su vsetky deti napodobnovacie, ani koniec koncov vsetci dospeli. Niekto robi to, co vacsina a niekto si ide uplne svoje. My s manzelom sme ozaj taki, ze kazdeho suseda pozdravime, poctivo dakujeme, nas syn to pocul a videl milionkrat a nema najmensiu tendenciu to napodobnovat. Nanajvys pozdravi nejakym svojim vymyslenym sposobom, co vacsina ani nepochopi, ze to je pozdrav 🙂 Povedat "dobry den" mu je neviem preco trapne a nikdy to nehovori. Ma 5 rokov a uz som skusala vselico. Aby povedal dakujem, musi byt k tomu donuteny. Ja si myslim, ze zacne tieto slova pouzivat, az ked nejako preciti ich realny vyznam, co dufam, ze raz nastane. Je mi to pravdu povediac aj blbe, lebo tiez ho asi niektori maju za nevychovaneho, ale nechcem ho do tychto veci tlacit vyhrazkami, trochu mam v tom nejasno, aky postoj zaujat.
Podobne je to v skolke, tam tiez kasle na to, co robia ostatne deti, nema vobec tendenciu nechat sa strhnut davom, odkukavat nieco od inych, nic take. Aj pesnicky sa najcastejsie uci tak, ze melodiu sa nauci, ale vymysli si aspon vlastny text 🙂 A takto by som mohla pokracovat 🙂

damian85
22. nov 2024

@linduskus sám Ježiš tu prišiel , aby spasil tento svet od ľudí hriešnikov 😝. o 2024 rokov tu máme tému na MK , ktorá sa nesie v podobnom duchu . Najviac smutno , je ľuďom ktorý sa zamýšlajú - čo iný môžu urobiť pre spoločnosť , namiesto toho aby sa zamysleli , čo sami urobia pre spoločnosť.......

ivik4
22. nov 2024

Neviem ako vychovavaju druhy, ale moj syn teda voci starsim a celkovo druhym ludom respekt ma a aj je velmi slusny 🩷 .Na to si potrpim od jeho mala

maranta_leuconeura
22. nov 2024

Znies mi trochu ako stara tetka co vyzaduje, ze jej pri kazdom odchode z domu prestru cerveny koberec, vsade jej uhnu a budu ju ovievat, lebo ONA si zasluzi respekt. Za co vlastne nikto nevie, asi len za dozitie sa daneho veku.

simca06022011
22. nov 2024

je rozdiel, byt uctivy a respektvat niekoho ako tolerovat hlupost, byt usluzny,bat sa, hanbit sa... napr ked pozriem na dceru a rovesnicky, su slusne, vychovane, zdravia, podakuju, vedia pekne prehodit par slov s dospelymi. Ale nie su to tie ustrachane putky, co ked sa na nich mama/oco, tetka na ulici skaredo pozru, sklopia zrak a nechaju sa len tak napr. buzerovat. Nevravim, ze nie su deti, nevychvoane drze = ale nie je to urcite vacsina, a rovnkao tak je kopa dospelych drzich a nevychovanych.
TU bola vcera(?) tema kde zena sa rozculovala, lebo mladej kolegyni chybala ucta k nej, slusnost = nuz, ukazalo sa, ze prave ta co najviac vykrikuje, vobec slusna nie je :D

linduskus
autor
22. nov 2024

Nechcela som aby to vyznelo tak ze to tak je pri všetkých a už vôbec nie aby som znela ako niaka stará tetka ktorá len ohovára...ale myslím ze viacerí so mnou budete súhlasiť ze dnešnej generácií proste veľa krát chýba vychovanie a už zminený rešpekt-nehovorím o strachu!
Je to len môj názor a rešpektujem názor vás, ostatných, tak prosím rešpektujte aj vy ten môj.
Ďakujem. A rada si prečítam ďalšie názormi a vyjadrenia 😉

tykat
22. nov 2024

@linduskus jednoducho starnes 🙂 o par rokov zacnes spominat na stare dobre casy, nastupi spomienkovy optimizmus, ma to kazda generacia.

tykat
22. nov 2024

@sante81 sak to, ze su to sice tie iste zeny ale o 15r starsie, ta ich "jedina mudrost" patri k veku.

wolf_
22. nov 2024

Neviem, ja v reálnom svete nejak nebadám nerešpekt. Jasné, stane sa občas, ale v takej miere, že to nestojí za zamýšľanie. Na internete si to však všímam, ale tam to beriem s rezervou - za klávesnicou hrdina, vybíjanie agresivity, nespokojnosti so životom apod.
Myslím si, že v minulosti to bolo naozaj viac o strachu, o vynútenom rešpekte k autoritám apod., čo za mňa teda nie je nič k čomu by som chcela, aby sa spoločnosť vrátila.
Ja osobne sa správam slušne a s rešpektom ku každému, či je to 3 ročné dieťa al. 80 ročný človek, smetiar al. riaditeľ... Ale zároveň si nenechám skákať po hlave a hranice si vytyčujem voči ľuďom bez ohľadu na to akého je ten človek pohlavia, postavenia, veku... Niektorí majú pocit, že si zaslúžia väčší rešpekt lebo majú určitý vek a/alebo určité postavenie. Ja to tak nevnímam... A myslím si, že často sa aj preto nadáva na mladšiu generáciu lebo už tu nepanuje až taká nekritická úcta...

bloger
22. nov 2024

@linduskus Tiež to vnímam tak ako ty. Vidím ale veľkú nádej v tomto u detí. Nakoniec sa aj hovorí, že deti sú naša budúcnosť. Sú otvorené úcte a láske viac ako dospelí. Môžu byť príkladom ako to ide. Mám veľmi rád detské sväté omše. Je dojímavé ako spievajú Máme sa mať radi. ako bratia a sestry. a tak by to malo byť. Skutočne keby to bolo ako tie deti spievajú bolo by všetko inak. Máme sa od nich čo učiť.

sszuzu8
22. nov 2024

Poviem ti to takto. Najviac rešpektu a úcty som v živote dostala od moslimov. Mnohí z nich sú slušne vychovaní vážia si rodičov boja sa Allaha a majú v úcte aj ženu už len preto že je ženou. To len tak na okraj keďže malo vidno aby si ľudia vážili jedni druhých

danica2711
23. nov 2024

pozrime sa na to aj z druhej strany - ak chcem byť rešpektovaná, musím si ten rešpekt zaslúžiť

mnamko
25. nov 2024

@mamamasama prepač ,mam 54 rokov a v minulosti som ziadny strach nemala,len krásne spomienky na detstvo.Praveze teraz mam strach ozvať sa , keď vyrastkovia sa správajú ako nemaju.Tyto mladý nemajú uctu ani rešpekt.A vieš prečo? Lebo keď dieťatko plače trepe a vrieska na zemi ,tak mamicka ho objime aj napriek tomu ,že mamičku od jedu fackuje.Dieta nema žiadny rešpekt.A tak sa vychovavaju dnešné deti.Len aby synáčik alebo dcerenka nemali nahodou po zvriesknuti na ne psychické problémy.