Každý rok bez rešpektu

25. dec 2023

Nech sa snažím akokoľvek slušne a s pochopením pristupovať ku všetkým členom rodiny, nakoniec je do plaču po Štedrej večery mne..
Za darčeky, ktoré s ohľadom na našu výchovu a postoje u nás nemali byť.
Akonáhle neriešim 2 mesiace pred Vian. s rodičmi, že sa majú krotiť, tak naše deti dostanú kvantá všetkého, s čím nesúhlasíme. Mali sme už toľko debát….. som frustrovaná a veta, že budte vďační, že vám dajú, že sa snažia mi teda tento dojem Vianoc nevylepšuje.
Celý rok a obzvlášť advent vedieme deti k striedmosti, pokore, trpezlivosti a skromnosti a na Vianoce naši rodičia zbúrajú všetko.
Manžel sklamaný, že starý otec kupuje veci, na ktoré sa on tešil, že raz ich synovia dostanú od neho…. prvé hodinky, a pod.
A teraz čo? zase ma čaká s nimi povianočná debata nepríjemná a plná nepochopenia?
Prepáčte za výlev, ale som sklamaná . Je to tak aj cez rok, vkuse niečo kupujú bez nášho vedomia. Ja nechcem byť ako kontrolôr, že budem rozkazovať, čo môžu kúpiť, ale sme zahltení toľkými vecami 😞

zorkahorka
25. dec 2023

Znama to riesi takto. Vytriedi visnocne darceky a odlozi ich na narodeniny, aby toho nemali zbytocne naraz vela. Potom upozorni, ze darcek kupovat nemusia.
My sa zas vzdy dohodneme, kto co kupi.
Svokra chcela tablet. To som zatrhla. Dufam, ze pocuvla. Darceky u nej rozbalujeme dnes

maciatkoe
25. dec 2023

Ahoj, my hracky, ktore su otrasne, kopa plastu a pod. nechavame u dedkovcov. Nepoucia sa z toho nikdy. Maju uz vela hrackoveho plastu doma, a kupuju dalsie a dalsie. My tam chodime na navstevu obcas. Tak ani neviem naco im to je. Ale my sme takto spokojni a zrejme aj oni, ked dalej nakupuju.

macik166
25. dec 2023

Veď tie darčeky odloz. Čo z toho robíš takú vedu? Nechaj dve - tri veci a zvyšok šupni na povalu a dávaj postupne. Ja ako decko som dostala 1 knihu a strašne ma to mrzelo až mi do plaču bolo, keď mi spolužiačky rozprávali, že dostali bábiky a kočiare. A ja rok čo rok Vianoce o ničom. Tak teraz mojim deťom doprajem a kompenzujem si moje na nič detstvo.

loliki
25. dec 2023

Nedebatuj s rodičmi, poďakuj sa za krásne darčeky. A doma to už riešte ako uznáš za vhodné. Darčeky dajú tvoji rodičia deťom do ruky, alebo vám a pod stromček? Rodičom dopredu napíš zoznam, čo majú kúpiť, potom skontroluj a trieď.

macik166
25. dec 2023

Alebo to daj na bazos a ešte aj zarobis. Robíš z komára somára.

ivangeline
25. dec 2023

Deti sa zjavne tesia z toho tiez...takze len tak im to zobrat nie je pekne.. ;D Chapem to. Naj by bolo zatrhnut uplne. Na Vianoce nebudu davat darceky oni ale len vy. ;) Ked nahodou uvifis pod stromom pre vas...proste vezmes prec skor ako deti otvoria..

madeincssr
25. dec 2023

Hej, zasypávame sa haraburdím a potom máme nielen zapratané byty, ale celú planétu... Úplne ti rozumiem. Aj ja snívam o minimalizme (ale časom, s rodinou, [väčšími] deťmi sa to nedarí). Ale všetko má svoje ale. Staršie generácie nemali dostatok blahobytu, hmotných vecí a teraz, keď je všetkého všade plno a mnohí majú aj peniaze, lebo na seba už toľko neminú, nevedia tomu odolať (obdarúvajú tých, ktorých milujú). Neviem, či ich dokážeme "prevychovať". Asi si to nepripúšťaj až tak veľmi, že Ťa to ničí. Nie je to to najhoršie, čo sa ľuďom stáva. Ak ste všetci zdraví, máte inak dobré vzťahy... Ako ti tu radia - všetko, čo sa dá, im nechávaj (prines nazad) k nim domov, že aby sa tam deti mali s čím hrať. A keď si spomeniem na svoje detstvo, na krabicu s hračkami u starkých som sa veru tešil. Boli mi vzácne, lebo boli len u nich.

autor
25. dec 2023

pred Vianocami starkovci povedalu, že majú po jednom darčeku, vedela som čo, dohodli sme sa…. a pod stromčekom zrazu tona…. tazko je to teraz detom zobrat, ked to videli, uz nie su mali ( 8,10 r.)

tradaaa
25. dec 2023

My sme to tiež mali podobne. Nehovorila som rodičom, nech nekupujú vobec nič, ale to čo dostávali moje deti bolo príliš. Tak sme to jedného pekného dňa pred Vianocami naložili do auta (a bolo fakt plné) a zaviezli do detského domova. Vieš akí boli radi? Aj rodičia pochopili. Odvtedy, keď niečo chceli kúpiť, pýtajú sa na konkrétnu vec, či môžu. A deti si ani nevšimli, že im toľko hračiek zmizlo! Až po rokoch sme im to povedali.

loliki
25. dec 2023

Tak sa urážaj za to, že ti niekto niečo dáva. Myslíš si, že tvoj postoj je správny a bezchybný?

grof_monte_christo
25. dec 2023

A ako dlho sa s tým vydržia hrať? S cim sa už nehraju, pozbieraj, odloz a zváž ďalšie použitie. Babku, dedka, ťažko prevychovas.

animus
25. dec 2023

Robím to tak, že sa vždy dopredu dohodneme na darčeku pre deti. Tiež sa nám stalo minulý rok, že na miesto jedného darčeka ich tam bolo viac. Dovolila som deťom rozbaliť jeden darček a povedala som im, že ostatné darčeky sú pre iné deti. Deti mám našťastie malé tak to pochopili. Svorka sa urazila, ale od vtedy už nemáme problém 😃 moji rodičia toto našťastie nerobia

h2
25. dec 2023

Ľahká pomoc: máte 2 deti, trávte Vianoce vy 4 spolu, ako rodina. K rodičom choďte na prvý, alebo druhý sviatok vianočný, deti si darčeky rozbalia tam. Ty, ako mama, povolíš zobrať domov jeden, ostatné zostávajú u starých rodičov. Veď ich to rýchlo prejde, keď bude ich byt skladiskom zbytočností a nie váš, ako doteraz.

autor
25. dec 2023

aj to, ako dlho sa s niecim hraju je podpora konzumu…. nepride mi v poriadku, ze dostanu nieco co nechceli, to nieco preletelo polku zemegule, zatazilo planetu, aby sa moje deti hodinu pohralu a vyriesene je to tym, ze to nenapadne dam z domacnosti prec….
a deti naucim co? ze je v poriadku mat vec na chvilku, odhodit, ved pride dalsia?
vidim, ze mi asi nikto nerozumie

koniarova
25. dec 2023

Ty kokos. Trochu sa uvoľni a neprežívaj to tak. Daruj ďalej a hotovo. Deti už máš veľké. Keď ich tak príkladne vychovávaš ako píšeš, pochopia to. Rodičov neprerobis.

amonet
25. dec 2023

@tradaaa toto som ja spravila v dvoch rokoch mojej malej tiez zabralo😅

bmolko
25. dec 2023

Skus si sadnut s detmi, vychovala si ich pekne. Urcite budu suhlasit, ze pretriedite darceky a darujete ich horsie situovanym rodinam, centram. Takto sa toho zbavite a este aj potesite ine deti.

1ryba
25. dec 2023

Ja ti rozumiem. Mňa by kleplo. Ja napr neznášam aj suveníry. Zbytočné haraburdie. Od rodičov je to nerešpektujúce voči vašej výchove. Skús navrhnúť, nech dajú 1 dar a zvyšné peniaze, ktoré by dali na darčeky, nech deťom odložia na účet alebo nech im darujú do pokladničky, keď ich už musia minúť na obdarúvanie.

amonet
25. dec 2023

@koniarova suhlasim. naco riesit nieco co nezmenim. moja mala dostava zonu sladkosti, a tiez nedokazem vvysvetlit ze hold ona to jest nebude. a uz nie preto ze nedovolim. dovolim ale nechce. nechuti jej.

madeincssr
25. dec 2023

AUTORKA rozumieme ti. Máš aj silné ekologické cítenie, čo je tiež OK. Len nie sme si istí, či to stojí za tvoje trápenie sa a najmä za nejaké vyhrotenie situácie so starkými. Keď tie nadbytočné hračky po čase najprv schováš a napokon urobia radosť deťom, ktoré nemajú to šťastie žiť v dostatku, tak neboli vyrobené/prepravované zbytočne. A keď do toho neskôr zapojíš aj svoje (už väčšie) deti, bude to aj pre nich dobrý príklad. Čím nevravím, že sa nepokúšať starkých nejako slušne usmerňovať.

lussyl5
25. dec 2023

Nestresuj sa zbytočne,starých rodičov neprevychováš.
Skús časť vecí darovať tak že necháš deti aby si sami vybrali čo darujú do domova či na nejakú charitu.

1ryba
25. dec 2023

@amonet všetko sa dá zmeniť, len treba komunikovať a obe strany musia chcieť .

koniarova
25. dec 2023

@1ryba ale tu zjavne jedna strana nechce.

autor
25. dec 2023

@1ryba tiez si myslim, ze ak by sme boli vsetci pasivni, lebo ved to nezmenim, tak kam to dotiahneme…. a zacina to prav pri darcekoch….

ja si bazim, ze mi dobre radite, aby som si nenicila nervy, no este som sem nedozrela asi, do tej pasivity, ze monto je jedno

sante81
25. dec 2023

Ja som asi jediná ktorá vždy kúpi deckam všetko čo im na očiach vidí?? Doprajem raz za rok a je toho veľa.
Čoskoro tu bude téma - svokrovci nekúpili vnúčatám nič.

madeincssr
25. dec 2023

Jedno ti to nebude a ani nemusi byt, len najdes schodne riesenia, ktore zmiernia tvoje trapenie sa tym a nenarusia vztahy v rodine ani tvoje snazenie sa vychovat z deti dobrych ludi.

lujza123
25. dec 2023

Ja ti rozumiem, tiez by ma to štvalo. Najhoršie je ze starý rodičia chcu vnúčatám dopriať a vôbec nechápu co im hovoríš, síce ti pri rozhovore prikivnu ale niesu s tým vnútorne stotožnení takže jedným uchom dnu, druhým von a urobia si po svojom

Som si spomenula na diskusiu co som tu pred pár dňami čítala, ze koľko darčekov dávajú deťom. Až po prečítaní som zistila ze my doma sme nejaký čudáci (dávame si vzájomne po 1 darčeku, čiže ked sme 3 ľudia doma tak na každý 2 darčeky 🤷🏼‍♀️ co je ťažký vianočný podpriemer )

natall113
25. dec 2023

@sante81 niesi jediná, akurát ako to všetko čítam mám stále pocit že ja som tá divná. Deti dostanú kopu darčekov a všetko čo chcú za tú detskú radosť to stojí

dzejny656
25. dec 2023

U nás je to takisto, riešim to tak ze po Vianociach to pozbieram a nahadzem plne tašky nových veci, niektoré ešte s visackami do kontajnerov Ekocharity. Snáď niekomu urobia radost. Starí rodicia sú proste takí a všetky naše snahy o zmenu nemali účinok, takže sme to prijali ako to je a riešime to takto. Ja tiež neznášam milión veci, doma máme minimalistickú domácnosť a kvantum hraciek by mi tam vadilo.

madeincssr
25. dec 2023

@natall113 prečo by si mala byť divná. Každý sme iný... len aby naši partneri boli (vo väčšine) kompatibilní a všetko je potom OK.

fizbo
25. dec 2023

No ja ti tozumiem veru, s oboma babkami mame takyto ‘problem’. Trochu sa to zlepsilo ked sme sa dohodli ze ked uz, tak peniaze su lepsi napad a mydetom kupime co uzname za vhodne. Aj tak este kupia par darcekov, ale vysvetlili sme im ze co chceme a co nechceme a vyzera ze to akceptuju. Ale uvidime v tychto dnoch. Maly nema haldy hraciek. Minule jedna blbost letela rovno do kosa. Ale samozrejme sa to darca nedozvie. U mna je skor problem ze tych penazi davaju vela. Sami nemaju na rozdavanie, a predsa rozdavaju, aj ked nam netreba. To sa mi fakt nepaci, ale uz som rezignovala asi