Kamarátovi zomrela mama v deň jeho narodenín

tulipanik12
6. dec 2024

Ľudia moji,včera večer zomrela kamarátovi mama po cca 3-týždňovej hospitalizácii a akurát mal chudák včera aj narodeniny a ja neviem čo mu mám povedať ako mu pomôcť? Je starý mládenec a celý život žil s ňou. Neviem zavolať ho na obed ? Lebo jeho varenie hranolky s kečupom či špagety s morca dellou,no nič moc. Spomínal, že si v práci vzal voľno aj celý buď.týždeň.

moonlight1210
6. dec 2024

Mozes ho zavolat, ak suhlasi. A mozes nenapadne v ramci konverzacie zistit, ci ma zaujem sa u teba naucit varit dake jednoduchsie jedla pre seba.
Co by zaroven znamenalo, ze nebude sam doma, pokeca si, zabavi sa a aj nieco nauci.

tulipanik12
autor
6. dec 2024

@moonlight1210 vďaka za radu,asi hlavne,nech nie je sám 🥰

juliet86
6. dec 2024

@tulipanik12 .m9zno pottebujr byt sam. potrebuje smutit. mozes munapisat co mu ponukas. posediet s nim v tichu resp podppru aku potrebuje ze si tu prenho. mozes mu d9niest navarene a vyhadrit uprimnu sustrast. ponuknut odvoz k vecian ktore teraz musi obehnut

simca06022011
6. dec 2024

Neviem aky ste si blizky kamarati, tak ale navarit a donies mu mozes. Ponukla by som sa, ze mu pomozem vybavit, zariadit ak nieco treba, pomoct doma s vecami. Lebo bude potrebovat okolo pohrebu a tak riesit veci, potom aj postupne domacnost obriadovat-neskor, predpokladam, ze vela veci robila mama a on ani nebude vediet kde ma veci.
Teraz by mi to neprislo na take, ze hej pocuj, ideme sa ucit varit = pretoze potrebuje smutit, a prejst si tuto fazu. Cize doniest jest, pomoct vybavit, ist s nim ak treba niekde, nech nie je sam..

bublinka1426
6. dec 2024

@tulipanik12 urcite mu pomoze rob it spolocnost ked bol zvyknuty nezit sam. na druhu stranu mozno kvoli smutku bude chciet byt sam. urcite sa ho opytaj.

sense
6. dec 2024

Ponukni mu spoločnosť ale nevnucuj sa. Niekto potrebuje byť sám, iný potrebuje spoločnost

kitycat
6. dec 2024

@tulipanik12 napis mu, ze keby nieco potreboval, tak nech vola - pise.

To posledne co teraz potrebuje su podla mna kurzy varenia. Niekomu taka strava vyhovuje, ved s mamou sa mohol naucit

zuzanapjat
6. dec 2024

nemyslím si, že teraz bude mať chuť jesť... môžeš skúsiť tak o 2 týždne po pohrebe. dovtedy len ponúkni pomoc s vybavovačkami - ak na to nemá súrodencov a inú rodinu

tulipanik12
autor
6. dec 2024

@zuzanapjat má brata ženatého,no veci okolo pohrebu iste budú vybavovať spolu

opica_skorica
6. dec 2024

@tulipanik12 a dolezite: povedz mu, ze smutok musi dat zo seba von, nepotlacat, kludne plakat, ked bude sam, nech to nedusi.
A ked ste blizki kamarati, po tomto ho silno stisni. Uz bez slov, len aby vedel, ze si tu a pomozes.
Ked mu daco maleho navaris, pomozes mu teraz tym, si myslim. Zohreje si, nemusi riesit varenie aspon teraz.

simca06022011
6. dec 2024

@zuzanapjat tak hadam neumrie od hladu, aspon ked bude mat nieco, napadne ho to zjest :D

gab1sol
6. dec 2024

@tulipanik12 určite mu daj vedieť, že v prípade potreby si tu pre neho, či už prídeš ty za ním, alebo on za tebou. Ale ak chce byť sám, nechaj ho nejaký čas spracovať smútok. Držím palce.

zuzanapjat
6. dec 2024

@tulipanik12 daj mu len vediet, ze sa moze na teba obratit, ale s pozyvanim na obed by som urcite pockala.

babababka
6. dec 2024

Môj syn zomrel na narodeniny môjho otca/jeho deda/ pred Vianocami.Pozývali nás príbuzní,aby sme s nimi strávili Vianoce nech nie sme sami.Odmietli sme.Chceli sme byť sami spomínať,plakať,smútiť.Nadávať na tento s.......ý život.Boli sme im vďační,že na silu sa "nepchali" k nám.š vagriná nám poslala jedlo,krstný zaobstaral stromček.Vedeli sme a vieme,že keby niečo najbližšia rodina je tu,prežíva to s nami,pomáha ak treba.Ale všetci sme nejaký,najlepšie je nevtieravím spôsobom sa opýtať čo potrebuje.A nebyť"ofúknutý" ak nás odmietne.

76california
6. dec 2024

...nie čas, ale LÁSKA, jedine LÁSKA môže zjemniť rany v duši...

ja sa pridávam do klubu, môj ocko mal pohreb na moje 18te narodeniny...❤

tulipanik12
autor
6. dec 2024

@babababka tiež ma to napadlo,že mu iba napíšem SMS a už nech sa rozhodne ako uzná za vhodné

babababka
6. dec 2024

@tulipanik12 Dobrý nápad,ale ja by som radšej priamo mu zavolala.Sms-ku nemusí registrovať.

lb1984
6. dec 2024

Ja by som niečo objednala a doviezla mu .... minimálne mu ukážeš ze ma niekoho vedľa seba komu na nom záleží. Ľudia v tazkych chvíľach majú tendenciu od seba druhých ostrkovat aj keď nechcú byť sami (spravidla je to tak keď nevieš sama co môžeš urobiť aby ti bolo lepsie...) Mne keď zomrel blízky nechcela som byť sama a zároveň ani s nikým iným. Stačilo mi ze vedľa v miestnosti som niekoho mala... úplne sama by som to mala ťažšie....

opica_skorica
6. dec 2024

@tulipanik12 hocijakym sposobom daj vediet, ze si tu a moze sa na teba obratit.

vilma7
6. dec 2024

Aj mojej mama zomrela mama v deň jej narodenín...taky je život.
Kamarátovi napíš, že si tu pre neho...A neboj, naučí sa variť.

zirafienka
6. dec 2024

Je to smutný darček k narodeninám. Aj toto život prináša. A ten starý mládenec koľko má rokov?

tulipanik12
autor
6. dec 2024

@zirafienka 48 rokov mal akurát včera

alickapusinka
6. dec 2024

Môj strýko tiež mal 60 rokov ráno bola oslava a večer zomrel.Už tomu je 10 rokov.

danyelia
6. dec 2024

Ten osud sa s nami niekedy vie zahrať...u nás v rodine bol pohreb babky na narodeniny jej dcéry (teda mojej mamy) Tak to vyšlo, v čase covidu a obmedzení- v jeden deň kar a zároveň aj tzv. oslava, resp. blahoželania. Kamarátovi spoločnosť či pomoc ponúkni a uvidíš, ako to bude cítiť on.