Kamarátka si myslí, že má šťastný a zdravý vzťah

3. nov 2023

Moja najlepšia kamarátka, má pre mňa veľmi divný vzťah. No vzťah, už manželstvo. Opíšem:
Platí to čo povie jej muž, čiže kam sa ide na dovolenku, koho budú voliť, či sa dajú alebo nedajú očkovať na covid, keď muž chce sex tak vtedy bude a hotovo atď. Proste ona nemá ale že absolútne žiadne slovo.
Ide o to, že on je podnikateľ, dosť sa mu dari a maju dost peňazí čiže ona nemusí chodiť do roboty, čo jej vyhovuje a preto to všetko toleruje mi tvrdí a ze je to bežné, vela ludi tak funguje. Maju aj malú dcérku, vlastne jej jediná povinnosť je starať sa o ňu. Ale aj o nej všetko rozhoduje muž.
Ona je fakt super ženská a je mi smutno keď vidím ako stráca samu seba. Hovorím si či teda som ja čudná ale mne toto ozaj nepríde v poriadku a keď jej to poviem, proste mi povie, že tomu nerozumiem.
Máte ak vy takéto vzťahy okolo seba? Čo si o tom myslíte?

0ria0
3. nov 2023

možno mám, možno nie. netuším, nestarám sa. a aj keby som o nejakom takom vzťahu v mojom okolí vedela, tak by som sa v tom rozhodne nevŕtala. prečo sa v tom vŕtaš ty, keď sa ťa to bytostne nedotýka?

zelenakobyla123
3. nov 2023

Pokiaľ jej to tak vyhovuje, ja by som sa im do toho nijako nemiešala🤷‍♀️ Ale osobne by som takýto vzťah nezniesla, my sme si s partnerom absolútne vo všetkom rovnocenní😄

martinka13
3. nov 2023

Myslím si, že je to jej vec. Asi jej to vyhovuje a cudzích ľudí do jej vzťahu a života nič nie je.

h2
3. nov 2023

Niekomu to vyhovuje. Sú ľudia, pre ktorých je rozhodovanie záťažou.

muchotrafka298
3. nov 2023

Pokial jej to vyhovuje, tak to nechaj tak. Lebo kazdy je stavany na nieco ine. Ja som zila s clovekom, ktory bol tak lenivy, ze nerozhodoval radsej o nicom. Rozhodovala som o vsetkom, o dovolenkach, kam sa pojde, kedy sa pojde (tuto rozhodoval on, lebo pracoval istym specifickym sposobom iba cast v roku si mohol brat dovolenku), co tam budeme robit. jemu to bolo jedno, co budeme jest. Jedno mu nebolo len to, ked ma podvadzal, to si vedel zrazu vybavit vsetko, tam lenivost isla bokom. Jemu vyhovovalo, ked nemusel robit nic, ako pise @h2 pre neho bolo rozhodovanie vyslovene zataz, radsej sa venoval internetu a neskor roznym zenam.

puertorico
3. nov 2023

a veľa žien tak žije, lebo by prišli o pohodlie a peniaze. Samé by sa nikdy nevypracovali , tak zato, že majú taký život, sa podriadia mužovi.

suzitok
3. nov 2023

Neviem odkiaľ si, ale akoby si opísala moju kamarátku. Majú to doma presne tak, ako si popísala v príspevku. Ja to neriešim, ona je spokojná, nestará sa o nič, max o to, čo kúpi dieťaťu, čo navarí, kedy čo uprace. Nemá vlastné peniaze, vždy všetko išlo na jeho účet, ona ani netuší, koľko je výška materskej, rodičovského, alebo prídavkov, častokrát nevedela ani výšku výplaty, kým pracovala. Jej ten život vyhovuje. Ja by som tak žiť nemohla ani deň, cítila by som sa nesvojprávna a utláčaná. Neriešim životy iných, pokiaľ je spokojná, nehovorím jej do toho, ak by sama od seba prišla a žiadala radu, alebo že má problém, neotočila by som sa jej chrbtom.

nellye9
3. nov 2023

Verím, že sa ti na to pozerá zle. Ak to ona zatiaľ tak nevníma (alebo aj vníma,ale ešte si to nie je ochotná či schopná samej sebe priznať) a ty sa budeš vyjadrovať negatívne, tak to naruší váš vzťah. Pýtaj sa jej veľa otázok a nechaj ju samú nájsť odpovede. Muž vyberie dovolenku do destinácie X, opytaj sa ak by si ty vyberala, kam by si išla? V akom čase, prečo tam? Proste jej klaď dobre zvolené otázky a zaujimaj sa o jej názor a akceptuj ho, aj keď iba v hypotetickej rovine.
Jej muž jej hovorí čo má robiť a myslieť si. Ty sa jej aj keď z dobrých pohnútok snažíš natisnut svoje názory. Jediné čo môžeš je jej nenápadne otvárať oči.

nikpa
3. nov 2023

Je šťastná a spokojná?? To je dôležité. Nie to, čo hovoríš alebo si myslíš o ich vzťahu ty. Je to jej život a je dosť možné, že má iné priority v živote ako ty a preto pre ňu je takýto život vyhovujúci. Možno ona si to isté myslí o tebe 🤷

viestta
3. nov 2023

Pokial to vyhovuje jej, neries. Keby jej to vadilo, nieco by s tym robila. Alebo aj nie, lebo ak by zacala prisla by o svoje pohodlie. V kazdom pripade je to jej zivot a jej rozhodnutie.

dskjhfdlkdjhl
3. nov 2023

Neviem, ake vztahy maju ludia okolo mna, nestudujem ich, mam svoj a ten jediny ma zaujima. A ak to jej vyhovuje, tak potom Teba to nemusi trapit.

lindous
3. nov 2023

Ja mám vo svojom okolí dvojicu, v ktorej je to podobne, len naopak, teda priateľka rozhoduje o všetkom a teda všeličo sa tam deje... pre nás, kamarátov a kolegov toho chlapa nepochopiteľné a tiež sa nám úplne zmenil pred očami, no jemu to vlastne vyhovuje, takže jednoducho neriešime s ním túto tému vôbec...

januska12323
3. nov 2023

Asi tomu naozaj nerozumieš, povedala ti niekedy, že je nešťastná?

ndrag
3. nov 2023

Jeden moj ex bol taka "pricucka". Ja nerozumiem ako takto moze zit ci jedna, alebo druha strana.. Ale nech si robia ako chcu, je to kazdeho vec.

vroni
3. nov 2023

No... Mne by to tak nevyhovovalo, ale ani tak nežijem. Sú ženy, ktoré sú silno submisivne a takáto pozícia im plne vyhovuje. Ak o takú zenu stojí aj ten muž, môžu mať zdravý a krásny vzťah. Aj keď sa to všetkým ostatným bude zdať divne. 🤷‍♀️ Nepíšeš, ze by ju nejako obmedzoval ci jej ubližoval, prečo by nemohla tak žiť a byť plne spokojná?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanka_k
3. nov 2023

Keď jej to vyhovuje, nemáš čo riešiť 🤷 povedala by som jej svoj pohľad, že ak by zmenila pohľad a potrebovala niekedy v niečom pomôcť, môže sa na mňa obrátiť a viac teda neviem čo je vlastne k riešeniu? Ako ich rozoštvať, ako prinútiť žiť kamarátku podľa tvojich predstáv, ako s ňou tráviť viac času.... Abo teda som asi nepochopila, s čím chces vlastne poradiť.. užívala by som si priateľstvo, život, ale starala sa viac o ten svoj.....

bbshop
3. nov 2023

Mnohé píšete, že to netreba riešiť a presne preto sme mnohokrát svedkami toho, ako celé roky niekde kvitlo domáce násilie a okolie si pred tým zatvaralo oči a nikto si nič nevsimol. Nie vždy ľudia žijú vzťahy ako im vyhovuje..niekedy práve na to čakajú kedy sa niekto zamontuje, zasiahne, pomôže. Niekedy su obete tak zmanipulovane a zdeptane, že kryjú a zastávajú sa agresora. Netreba písať za každú cenu, že je to ich vec, keď ta žena môže byť psychicky týraná a nikto jej vďaka tomuto prístupu a názorom nepodá pomocnú ruku. Určite to nie je zdravý vztah a kamarátka vôbec nemusí byť typ človeka, ktorému to vyhovuje. Možno nemá na výber a nemá už dosť psychickej sily sa mu vzoprieť. Po rokoch s takým človekom stráca svoju vlastnú osobnosť, identitu a schopnosť robiť rozhodnutia. Pomaly, ale isto z nej urobil nesvojpravnu a ona už nemusí vidieť riešenie svojich problemov, tak sa zmierila s tym aky má život.

mamina7070
3. nov 2023

a o poznam ona je spokojna nestraj sa do toho

queen_mary
3. nov 2023

Ja by som tak zit nedokazala a nemam take zeny rada. Mam rada silne osobnosti, ktore maju svoj nazor, a rozvijaju sa aj po inej ako po "zena v domacnosti a matka" stranke. Ale tak, ked jej komfort a zivotna uroven zavisi od neho a nie od nej, tak co by si cakala 🙂
A ak je s tym ona ok, tak to je uplne jedno. Kazdemu vyhovuje nieco ine.

zuzulka558
3. nov 2023

A koľko takých je 🤣 mala som takeho magora peniaze mal ale muselo byt podla neho ja len počúvať, po 3 rokoch par mesiacov pred svadbou som všetko zrušila lebo som zistila ze tak žiť nechcem nie je to pre mňa

bbshop
3. nov 2023

A klinec do rakvy je ten sex..keby vo všetkom ostatnom za ňu rozhodoval ok. Ale nerešpektovať ju ako ludsku bytosť a nariadiť kedy bude sex..stále si niekto myslí, že je to zdravý vztah? Vôbec. Treba si uvedomiť, že obeť sa takmer vždy zastáva svojho tyrana. Každá jedna takáto žena povie na toho svojho psychopata, že je úžasný manzel. Pritom ju nici a čím neskôr sa to začne riešiť tým horšie. Vôbec netreba počúvať rady, že nestarat sa. Keď je to tvoja kamarátka a sama najlepšie vidíš, že stráca samu seba. Že sa ti meni pred očami.

nellye9
3. nov 2023

@bbshop 100% suhlasim, s tým čo píšeš. A ak sa náhodou časom takáto žena ozve, tak si vypočuje, že pre niečo si si ho vybrala a na čo s ním máš toľko detí a určite sa nezmenil až neskôr.

simca06022011
3. nov 2023

Vies co, ako keby si o jednej zene v mojom okoli pisala. A problem nastal, ked toho mala dost.. a chcela pracovat.
A ten cirkus si mala vidiet.
V kazdom pripade = je to jej rozhodnutie. Nech si robi co chce. V takychto rodinach mi je luto, ze tie deti dostavaju doma takyto vzor... robit co ocko kaze, alebo robit co mama kaze..

bbshop
3. nov 2023

@nellye9 presne. Veď aj táto diskusia sa nesie v tomto duchu. Každá diskutujuca tu rovnaké veci píše, pritom ocividne tu ide o psychické týranie..

h2
3. nov 2023

@bbshop Akože, áno, ten sex tam zaráža aj mňa. Ale ostatné veci jej naozaj môžu vyhovovať. Je pre ňu pohodlné, že nemusí nad ničím rozmýšľať, nič riešiť. Konkrétne tam bolo spomenuté, že jej muž vyberá dovolenky. Ja osobne by som bola napríklad šťastná, keby aspoň raz môj muž prišiel s tým, že vybral dovolenku, všetko vybavil a zariadil a mne stačí len zbaliť sa a ísť. Asi preto, že on je v tejto konkrétnej veci "submisívny" a toto vždy musím rozhodnúť ja, jemu je to jedno. A nie len rozhodnúť, ale aj vybaviť, zariadiť. Takže do istej miery mám pochopenie, že niekomu to môže vyhovovať. Nerobme z nej zase týranú ženu. Je šťastná, tak zrejme ani s tým sexom to nebude tak, že by ju manžel "znásilňoval" a ona sa mu podriaďovala proti svojej vôli.

mikadooo
3. nov 2023

Vyzerá, že kamoška je v tom vzťahu spokojná. Ostáva ti, len jej držať palce, aby ju muž jedného dňa nevymenil za mladšiu verziu. Ináč, sú ľudia, ktorí potrebujú, aby ich ten druhý viedol, rozhodoval za nich, atď. Takže môže byť, že kamoška je proste taký typ človeka, ktorý nechce/boji sa rozhodovať 🤷, ono je to občas aj celkom pohodlné, nechať všetko na toho druhého a nemať v podstate za nič zodpovednosť...

katka700
3. nov 2023

Nechápem takéto nerovnocenne vzťahy, prečo s nimi ženy či muži vôbec súhlasia.

bbshop
3. nov 2023

@h2 ale dovolenka a sex sú dve rozdielne veci a žena aj keď na prvý pohľad súhlasí aj s tým nariadenym sexom, tak ona trpí. Nič sa nemení na tom, že extrémne nezdravo na mňa pôsobí už len ten opis ich života. V zdravom vzťahu sa tiež stáva, že muž všetko vybaví, ale nerozhoduje o tom kedy budú spolu spať, koho bude voliť, nerozhoduje do detailov o deťoch hlavne, ak majú matku, ktora ich vynosila a porodila..toto čo je tam popísané je choré a už keď najlepšej kamarátke blikaju kontrolky a vidí na nej zmenu, tak asi niečo nie je v poriadku..a typický argument tyranej ženy je, že my tomu "nerozumieme"...toto ti nikto iný nepovie. Skôr ti povie silná osobnosť, ze "nestaraj sa". Alebo nejaký silnejší argument voli na svoju obhajobu. Argument "nerozumies tomu" mi príde velmi slabý, keď človek vlastne nemá ziadne argumenty a sám tomu nerozumie a nevie čo ti na to povedať a nevládze to vysvetľovať čo sa deje, tak ťa odbije slovami, že tomu nerozumieš, nechápeš to..

tom_i
3. nov 2023

Ty si od toho aby sa mala komu zdôveriť, nie riešiť. A že koho voliť... no za plentou s ňou není 😁