Mám kamarátku od ZŠ, má 2 deti (školkarku a školáčku) deťom som krstná mama. Navštevujeme sa často, ja mám 1 dieťa školáčku, naše deti si rozumejú hrajú sa spolu. Poslednú dobu sa správa čudne, z ničoho nič začne plakať že nevládze je unavená utahana zo všetkého. S deťmi má každý deň krúžok chodí s nimi na autobus. Potom rýchlo domov navariť, učenie so staršou. Snažila som sa jej poradiť nech si uberie z nárokov alebo že jej postrážim deti na víkend aby mohli ísť s manželom na wellness. Jej deti spali u nás už neraz. S manželom majú čas aj na seba. Lenže ona chce všetko, mať navarené vyluxovany byt, dieťa aby nosilo samé jednotky, chce mať všetko tip top. Manželovi vyčíta že nepomáha jej doma, hádže po ňom veci od nervov. Síce jej muž robí do večera ale deti zoberie von každý večer. Jej to nestačí že to je málo.
Pokračovanie: Minule sa úplne zosypala jej dieťa dostalo trojku z diktátu, nakricala na ňu že čo je hlúpa že na čo sa s ňou učí dennodenne keď doniesla zlú známku. Že jej sa rodičia nevenovali vôbec, ona sa o deti stará 24/7 dušu vypluva len aby mali deti všetko. Potom došiel domov manžel a jej nervozita sa upriamila naňho. Vykricala mu že má všetkého dosť, že už 10 rokov sa nevyspala poriadne lebo majú deti že ona sa obetuje každý deň pre deti pre rodinu a chce mať kľud a pokoj od všetkého. Jej muž mi zavolal či nezoberiem deti k sebe, išla som k nim ešte aj ja som schytala. Lietali u nich taniera tlieskala s nábytkom proste hrozné niečo. Jej manžel už stratil trpezlivosť a vykrical jej či je na hlavu nech sa pozrie na seba ako sa správa že má sa dať liečiť na psychiatriu.
Poraďte ako vyriešiť tento problém? Kamarátkina mama mala psychické problémy, môže byť že to ona zdedila po nej? Ak áno ako jej pomôcť aby bola v pohode?
Smer psychológ
smer psycholog ako radi
@stellarstar ...len ci bude kamoska chciet je otazne...
Najlapsia pomoc pre nu ju nasmerovat k odbornikovi. Len to je tazke. Niektori ludia si nepriznaju, ze maju problem, obzvlast ak je psychickeho razu. Niektori aj ked si to priznaju tam nepojdu, lebo "je to hanba".
No jo je krocik pred burn outom, ak nie uz volakde uprostred. Pokial ona sama od seba nepochopi, ze dokonalost NEEXISTUJE a ze sa neda stihat a mat vsetko a vsetky tie insta super truper matky nerobia cely den nic ineho, len tocia tie priblble videa a potom dojde pomoct upratovacka, cest vynimkam... Pokial sa ona sama nenauci, ze trojka je dobra znamka, ked sa dieta snazilo, kym nepochopi, ze bordel pocka, kym nepochopi, ze aj muz je unaveny po praci a nemoze fungovat 24/7 v plnom nasadeni bez oddychu, dovtedy to bude cele zle... muz v strese, deti v strese a ona uplne klbko nervov, no sme dosli... pre koho je toto dobre a co s toho ta rodina ma? Nic. Ale ako kamoska jej to mozes len a len prizvukovat, tu zmenu musi spravit sama v hlave a je to sakra tazke... ten psycholog by jej pomohol.
Čo ju poznám ona nepôjde k psychológovi, ona si to neprizná a nevidí že má problém. Snažila som jej povedať že by mala vyhľadať odborníka no naštvala sa na mňa rozplakala sa a vyhodila ma z ich bytu nech jej dám pokoj nech jej dajú všetci pokoj. Pokoj a kľud nič iné nechce stále to vykrikovala.
Učenie ona aj 2 hodiny denne musia učiť sa. Stále hovorí že jej mama sa jej nevenovala že ona keď chcela mať kľud a ticho zavrela ju do kúpeľky a tam ju nechala aj hodiny. Potom na večer ju pustila von. Toto si neviem predstaviť prežívať takéto niečo. Ona to deťom nerobí, ale ona takto vybuchuje z ničoho nič keď má nervy. Ale ani toto není dobré. Jej manžel už nevie čo s ňou, radšej ťahá v práci nadčasy aby nemusel byť s ňou doma. A mne tiež sa zle na to pozerá, chcem jej pomôcť len neviem ako keď odmieta ísť k doktorovi. Není iné riešenie, neake lieky čo by mali ukludnujuci efekt?
Ako jej chcete davat lieky, ked nechce pomoc? Co jej ich chcete potajme sypať do jedla? Neexistuje....
Proste si s ňou sadnúť a v kľude sa porozprávať. Možno by st eju mohli s jej mužom tajme natočiť a potom jej to inokedy ukázať, ze si v tomto nespozná svoju mamu a jej psychické problémy? Možno keby sama seba videla z iného uhla, tak si da povedať a pojde k lekárovi. A možno by nebolo zle zavolatbjej záchranku, ak dostane zase taky záchvat....neviem, ci by to pomohlo....
Tak určite potrebuje odbornú pomoc a zrejme aj lieky.
Potrebuje sa porozpravat s niekym, kto ma u nej autoritu a ked to nezvladne ani len jej muz, bude toto tazke... bohuzial to mieri smer riadny "krach" a nemusi to skoncit pekne. Ona trpela ako dieta, ze sa jej nikto nevenoval - ona nici svoje deti svojimi prehnanymi narokmi a prehnanym venovanim sa a nenecha ich dychat. Ani jeden extrem nie je dobry a rovnako tym detom skodi. Neviem, co by pomohlo, kym to nebude eskalovat, len ci potom sebe ci detom nieco neurobi, je otazne... bohuzial som tu v susedstve zazila dost nepekny priklad, ako to moze skoncit 🙄
Veď keď chytí hysák, nech manžel zavolá záchranku a oni ju vezmu rovno na psychiatriu. Tam ide aj o deti, ak hodí tanier tak, že niekomu ublíži? a čo tie deti? trauma do budúcnosti z psychicky labilnej matky.
Akoby si pisala o mne. Akoze co citam komentare ako ju chcete zavriet na psychiatriu a ste vy takto normalne? ONA JE MAXIMALNE UNAVENA, ZO VSETKEHO CHAPETE? Citi velku zodpovednost za vsetko. A ano, obetuje sa a je toho na nu vela proste. Ty kks trocha pochopenia je kde.
Ma v sebe ze chce byt dokonala matka, zena , manzelka a nezvlada to. Nevie si pripustit, ze v niecom treba polavit. To jej ako kamaratka vysvetli. Ze nemusi mat vyluxovany byt, nemusia mat deti len jednotky. Ak sa cele dni len nahana, tak ja sa jej ani necudujem. A uplne ju chapem.
Vám určite do toho neliezt
Mne to celé príde ako ukážkova trauma z detstva a samozrejme, môže mat aj niečo podedené po mame co sa týka psychiky. Ona si to vybíja na všetkých okolo seba, akonáhle nie čo nie je tak ako si predstavuje. Pokial sama od seba nevyhľadá odbornú pomoc a neprizná si, že problém je v nej, tak dopadne veľmi zle.
T e r a p i e.
@majka1719 a kto jej káže aby mali deti každý deň krúžok, aby mali same jednotky a mala dokonale vyluxovany byt? Nik. Len ona. Tak nech sa uvedomí. Či lietajúce taniere po byte su v poriadku? Myslíš, že jej deti chcú každý deň utekať na nejaký krúžok a potom doma počúvať vrieskajucu matku ako nič nestíha ako jej majú dať všetci pokoj?
Ved to si zrejme ona nabrala viac ako znesie tak nech proste niečo vypustí. Urcite nie je riešenie každý víkend odkladať deti kamoske aby si ona oddýchla.
@majka1719 tak sa nad tym trochu tiez zamysli... chciet byt dokonala za kazdu cenu - vlastne psychicke zdravie, vlastna pohoda, vlastny klud v keli - vynervovany manzel, co uz ani domov nechce ist, aby tomu nebol vystaveny a deti, ktore su v strese s kazdej znamky, ze co bude za hodiny ucenia zas doma kvoli tomu... na co je to dobre, na co? Za nejakeho neviditelneho bobrika obetavosti? S takym fakt do kelu...
Na druhej strane mozno ani za to nemoze ake ma vybuchy a prameni to uplne niekde inde. A chodi ona do prace? Vela x v zurivosti povieme aj co nechceme len preto lebo sme frustrovani,unaveni.. ale toto uz je na hrane a bolo by fajn vyhladat odbornu pomoc,tam bude mat klud a pokoj na par tyzdnov a mozno sa jej otvoria oci,ale musi sama chciet...drzim palce,depresia ako vysita (osobny nazor)
Osobne vyhorenie. Riesenie psycholog a mozno aj psychiater.
No tak coskoro ju caka prvy panicky zachvat, pride po nu sanitka lebo si bude mysliet ze zomiera a skonci na tabletkach. Lepsie nie?
@majka1719 tu ju ale nikto na psychiatriu nezatvára. Odporúčajú jej psychológa. Pretože život sa má žiť s radosťou a láskou. Nič na svete nie je dokonalé a v tom je čaro, na ktoré tá žena zabudla. Nedokonalosť je prirodzená. Myslíme na tú matku, ale čo deti a manžel?
Deti si len znova ponesú traumu, ako ich matka. Ponesú si traumu z detstva z neurotickej matky. Lebo toto v nich zostane. Preto by jej psychológ pomohol. Aspoň nasmerovať na iné zmýšľanie. Aj trojka je známka, aj ten bordel tu počká do zajtra.
Je vyhorena, ale popravde ty to za nu nevyriesis...
Popravde? Prikláňam sa k sanitke pri záchvate
Proste to nezvláda psychicky..Vyhorenie .Jednoducho perfekcionisti to majú v živote ťažké. Niekto zvláda iný nie.
Ma komplexy z detstva, z vychovy, chce presný opak toho co (ne)mala doma. Stala sa z nej perfekcionistka, ma potrebu dohnat zameskane, ale ist na 130% nonstop sa proste neda.
Ked ma clovek na sebe vela nalozene, je unavený dlhodobo, vie ze nestiha a vsetko sa kopi, nechape ako ini nechapu jeho a ze ako je mozne, ze to tiez tak nechcú, tak potom stačí malickost a vybuchne. A tu uz asi mala ze riadne dost. Zachvat. Ale mozno potrebovala dostat to von, neda sa to dusit.. ked sama nebude chcieť zmenit myslenie, tak to asi moc nepojde.
Mozte skúsiť online psychologa.. je ich viacero, napr
https://www.ksebe.sk/
Moze to skusit ona, ale asi nebude chciet, mozno manzel, aby vedel ako reagovať na situacie alebo ty ako kamoska
pochopi, ked sa muž s ňou rozvedie, nie všetci maju svätu trpezlivosť
Kamoska potrebuje pochopiť ze si nesie hlboké traumy z detstva a pokiaľ ich nevyrieši ublíži rovnakým spôsobom svojim deťom.
Ten strach co zažívajú deti ked ich matka v amoku hádže taniermi v nich zanechá nasledky. V takomto prípade by uz mal zakročiť muž, nezatvárať oci pred agresiou partnerky, chrániť svoje deti a neriešiť problémy tým ze sa radšej zašije v práci
Niekedy ľudia naozaj potrebujú pochopiť ze majú vážny problem a môže sa im koli tomu rozpadnúť vztah. Tu by podľa mňa pomohla párova terapia, pretože tu odbornú radu potrebuje aj on, toto je taká celkom tabu téma ale ked po ňom jeho žena často kričí a hádže predmetmi ide o formu domáceho násilia. Šikovný psychológ - párový terapeut vie presvedčiť aj druhého z partnerov aby prišiel a pomocou jednotlivých sedení ktoré absolvujú spolu ale aj jednotlivo a takouto obklukou sa dostať kamoske trochu pod kožu.
Ona sa ako traumatizované dieťa totižto naučila veci vytesnovat. Áno povie ze mala nanič detstvo, ale nechápe na akých úrovniach to ovplyvnilo jej psychiku a vyformovalo jej osobnosť. Ten prehnaný perfekcionizmus, pocit ze stále nerobí dosť, stavanie sa do role obete ktorá je zavisla na ľútosti od ostatnych ľudí, do toho agresívne amoky a stavy nepríčetnosti - to všetko ma korene v jej detstve.
Vyhýbanie sa psychologovi je len taká podvedoma obrana, sama niekde vnútorne vie ze ma problem a vie ze ho môže vyriešiť len tak ze sa bude musieť znova vratit k svojim detským traumám. Ak je jej matka psychiatrickým pacientom tak je tam určite aj strach ze by mohla nieco podedit, takže v takejto kombinácii znamená pre kamosku psychológ doslova nočnú moru
Sama tam nikdy nepôjde, musíte na to ist obklukami. Manžel pohroziť rozvodom a ty ako kamoska ju iba podporiť a trochu priviesť k myšlienke ze by sa o detstve ktoré prežila mala s niekym porozprávať
Tak jej miž by naozaj nemusel robiť dlhšie aby sa jej vyhol ale prave naopak byt viac s detmi a doma a potiahnut tu domacnost a deti a potom by ona automaticky mala zvolnenie... teda ak by jeho pomoc prijala a bola spokojna s tym ako sa on v niektorzch veciach stara o domacnost alebo venuje detom..
ale urcite jej konanie nieje ok to tym nechcem povedat
A otazka?
To je jej volba takto zit. Mozes len poukazat na to ze netreba vsetko a hned (co si aj urobila), lebo to nemusi dopadnut dobre. Si dobra kamoska ze si jej ponukla strazenie deti a jej cas, ale ked to nevyuzila, jej zivot - jej volba. Viac neurobis. A detto ako funguju s muzom, druhym do domacnosti vidime iba cez klucovu dierku.