Kamarátka a práca

27. nov 2023

Zaujimal by ma vas pohlad na moju momentalnu situaciu. Mam kamaratku uz od zakladnej skoly, po strednej sme sa chvilu odmlcali kedze ja som bola na vysokej a ona sice tiez, ale po roku skoncila a zacala pracovat ako predavacka, potom robila aj nejaku administrativu. Teraz je doma a ma deti, 4 a 2 rocne.

Ja som dokoncila vysoku, deti nemam, a uz druhy rok pracujem z domu. Pracovna doba 6-14 alebo 7-15, plat mam celkom dobry, nejde o narocnu pracu, ale bavi ma.

V poslednom case ale pri kazdom stretnuti pocuvam rozne podpichovania na mna a moju pracu. Najskor to zacalo len ako taka sranda, ze ci by som jej nevedela zohnat u nas miesto, ze jej by sa taka praca tiez zisla. Potom som sa raz postazovala ze som unavena, vybehla na mna ze z coho asi, ked nemam deti a do prace nechodim. No a teraz uz je to aj o sebalutosti, ze coskoro si bude musiet hladat pracu a naznacila, ze je nespravodlive, ze slobodni ludia zaberaju miesta na poziciach, ktore by sa viac zisli matkam, ze ona nechce robit poobedne v obchode.

Ja ani neviem ako na to uz reagovat, nechcem ju provokovat s tym, ze mala rozmyslat o kariere pred detmi, alebo ze si urcite najde nieco dobre, pretoze viem ze u nas v meste je toho velmi malo na vyber. Ale tiez ma uz nebavi to jej vybijanie si frustracie na mne. Ci myslite ze treba len pockat kym si najde nejaku pracu a prejde ju to?

anjelicek26
27. nov 2023

Podla mna len uvolnuje paru a frustraciu zo situacie, ze si taku pracu nevie najst... Bud si mentalne tak na tom, ze to udychas a odignorujes s usmevom, alebo jej povies svoje - ze na tu temu sa bavit nejdete, s jej kvalifikaciou a rokmi doma by tu pracu, ktoru robis ty aj tak nedostala...

jana_eyre_2
27. nov 2023

Treba sa jasne ohradiť - že sa ta dotýka ako sa o tvojej práci a tebe vyjadruje.. povedala by som jej, že ja ju tiež nesudim ak tvrdí že je unavená z deti, tak nech ani ona nesúdi teba.. kamarátky sa majú pochopiť a vypočuť a nie sa doťahovať ktorá to má ťažsie..

Ja mám tri deti a keď mali prvi dvaja 2, 3-4r bolo to najkrajšie obdobie - totiz ešte ma brali ako najdôležitejšiu osobu v ich živote a čo som povedala to bolo sväté, vedeli sa zabaviť aj s jednoduchými vecami a mohli sme si vymýšľať vlastný program.. čím sú deti staršie, tým je všetko komplikovanejsie..

akje
27. nov 2023

Ahoj @autorka
Skus si to nebrat osobne ;)
Nemyslim si, ze su to utoky na teba. Len ju hnevaju veci, ktore naozaj matky trapia. Kludne povedz, ze ty zijes slobodny zivot bez deti a teda nevies sa vzit do jej koze a ona zase do tvojej, lebo si vybrala inu cestu.

Ak v tvojej robote vyzaduju VS vzdelanie, kludne jej povedz narovinu, ze skusit sa jej na pracu mozes, ale uprednostnuju zeny s VS vzdelanim. A mas vybavene.

terezka1947
27. nov 2023

Ja zažívam niečo podobné u "kamarátky"
Lebo čo ja viem,čo sú to starosti,lebo mám iba 2deti a ona viac. Akurát,že ona síce má viac detí,no nikdy s nimi nebola na ocr,či málokedy cez prázdniny,lebo ich obliekajú a vychovávajú de facto jej rodičia,ešte aj dom im dali rodičia. My nemáme starých rodičov a všetko,čo máme si musíme vyriešiť a zariadiť sami.
Ja som s tým vyrovnaná,no už má nebaví toto počúvať.....a prišla som po rokoch na to,že asi to bolo vždy kamarátov iba z mojej strany.
Čiže.....kamarátka ti nebude závidieť,nenechá ťa samu,keď potrebuješ oporu a určite ťa nebude podpichovat-ako v tvojom prípade.
Či už deti máš,či nemáš....môžeš mať ty svoje problémy,môžeš iné veci riešiť.
Toto nie je dobrá kamoška....a zvaz,či to nie je jednostranný vzťah,ako to bolo u mňa.
Čas investuje do ľudí,čo si to zaslúžia....starneme,času je vždy menej. Trávne ho s ľuďmi,čo za to stoja.

0silvia0
27. nov 2023

Je to len závisť z jej strany, dokončila si výšku, máš super prácu, máš voľný čas pre seba. Ak by si bola hnusná, tak jej hodíš naspäť, že iné ženy popri deťoch aj vysoké školy postíhajú. Ale odporúčam byť nad vecou, neznižovať sa na jej podpichovaciu úroveň a len prehoď, noo vidíš, mala som šťastie na prácu, môžeš si skúsiť dať k nám žiadosť aj ty, možno ťa zoberú. A viac to nerozoberať.

12katka21
27. nov 2023

Ved nech ti da zivotopis....ty ho odovzdaj v robote a mas vybavene. Povies ze si to posunula dalej. Ved bie ty rozhodnes o tom ci ju zoberu alebo nie. Uz nech to potom riesia na personalnom ci nejakeho takeho cloveka potrebuju. A mas ciste svedomie. A kamoska by uz mala byt ukludnena.

autor
27. nov 2023

No zatial to ignorujem alebo sa snazim nejak zmenit temu a odlahcit to, ale nie je to velmi prijemne, hlavne ked sa to opakuje pravidelne.
Samozrejme som jej skusala poradit, ze nech pohlada na profesii podobne prace a skusit stastie, ale to mi vzdy potom len hovori co vsetko nesplna, Ako keby to ani nechcela skusit, len stale toto ze nech jej ja vybavim presne to iste. A ano, ani na toto by nemala dostatocne zrucnosti, ale ona to nevidi/nechce vidiet.

Uz som aj rozmyslala, ci ma vobec vyznam s nou ostavat dalej v kontakte, ale naozaj sa pozname velmi dlho a aj ked teraz sme asi kazda inde, tak by som nechcela o to kamaratstvo prist, hlavne ked viem ze to ma tazsie.
Navyse to je hlavne jej muz, ktory chce aby si co najskor nasla pracu. On ani nechcel druhe dieta, tak to asi aj doma ma napate teraz.

autor
27. nov 2023

@12katka21 vdaka, to je celkom dobry napad. Aj ked to nevyjde, bude tam aspon nejaka snaha z mojej strany

0silvia0
27. nov 2023

Ved jej povedz, ze nie je v tvojej kompetencii riesit vyber zamestnancov. Ty jej nevies nic "vybavit".
Mozes jej pomoct napisat maximalne ziadost. Ale na tvojom mieste by som sa za nu v praci ani neprihovarala, neosvedci sa a budes to mat na krku ty.

mandzula
27. nov 2023

@autor mala som taku kamaratku "co ty, ale ja", casom ma to prestalo bavit, pretoze ludia, ktori mrncia a vinia zo svojej situacie inych, ma vyciciavaju z energie. Nejaky cas som sa snazila byt chapava, empaticka a napomocna, no pozitivna odozva ziadna, tak som ju zo svojho zivota vyradila.

cacianka
27. nov 2023

Pokiaľ jej neodpinkaš, bude ti žrať nervy navždy. Ak je kamarátka a aspoň trochu pri zmysloch, tak jej vysvetli kde je sever. Ty si si vybrala cestu vzdelania a praxe, ona deti. A to že je tam kde je, nie je tvoja chyba ani zodpovednosť. Ak je normálna, ustojí aj tvoj zvýšený hlas a dôrazné vysvetlenie, ak neustoji, váš čas kamarátstva uplynul, dali ste si všetko čo ste si dať mohli, už máte teraz životy každá inde.

melanta
27. nov 2023

Urob ako píše @12katka21 nech ti zašle CV, pošli ho na HR s tým, že posielaš CV (buď len tak alebo ku konkrétnemu výberovému konaniu) ale referencie nedávaš žiadne, pretože dotyčnú pracovne nepoznáš. HR si CV pozrie, ak zaujme, oslovia ju. Ak nezaujme, neoslovia. Ty urobíš krok pre kamošku, ale ak budeš CV iba preposielať a nie odporúčať, tak aj v rámci firmy ti to nijak nepokazí tvoje meno. Ja som toto roky zažívala ako zamestnanec, takto som to robila. Každý musel prejsť cez HR a ak som vyberala niekoho do svojich tímov, tak musel byť lepší ako ostatní aby som ho vybrala. Dnes sa tiež občas stane, že mi niekto napíše, či viem pomôcť (pôsobím ako headhunter), vždy poviem narovinu. Čiže normálne poviem NIE, neviem pomôcť alebo nemôžem pomôcť (ak teda neviem).

gabika0825
27. nov 2023

Neviem, porozprávala by som sa s ňou o tom, že ti to prekáža, čo rozprava že od nej citis podpichovanie a bola by si rada keby s tým prestala. Keď sa nebodaj urazí alebo na teba vybehne, tak by som s takou kamoskou ukončila kamarátstvo. Inak ja som mala podobnú situáciu akurát tam bolo narážanie na vzťah, keďže ona bola dlho sama, bývalý ju kopol do zadnice, ja som mala v tej dobe dlhší vzťah, už sme spolu aj bývali a veľmi mi ten vztah závidela, take sceny čo bola schopná mi robiť, potom si raz na mna vymyslela nejakú story čo musela asi dlho vymýšľať, rozkrikovala to na jednej oslave kde bol aj môj vtedy aktuálny priatel, ja som vtedy kvôli chorobe nemohla ísť a to keď mi porozprával čo si povymyslala tak som nemohla uveriť.. žiaľ mi to potvrdilo viac ľudí čo krútili hlavou a pochybovali či sa nezbláznila… ja len aby to nevyvrbilo aj v tvojom prípade takto. Potom som ju odstrihla a hneď mi bolo lepšie, dokonca sa už ani neozvala, Takze o to mi je lepšie doteraz 😀

domkakvet
1. dec 2023

Skus jej poradit nech si dorobi skolu, externe.