Kamarát sa trápi minulosťou. Ako mu pomôcť, aby sa prestal obviňovať a trápiť?

25. apr 2022

Idem si sem po radu. Mam kamaráta ktorý sa veľmi trápi a ja už neviem ako mu pomôcť. Neradte mi psychológa, je to muž 😅 nepôjde k nemu. Ide o to ze sa trápi minulosťou, je po rozchode a nedokáže si odpustiť ze ublížil bývalej, iným ľuďom. Dôvod ich rozchodu neviem ale nevera to nebola. Ako mu pomôcť aby sa prestal obviňovať a trápiť?

zuzlaka
25. apr 2022

Nepomôže nič iné len priviesť ho na iné myšlienky, spoznať nových ľudí a robiť niečo aby proste zabudol.

54tinka54
25. apr 2022

Ak je veriaci, tak kostol, spoveď.
Ak nie, tak môže skúsiť napísať bývalej list, v ňom sa jej ospravedlniť, dať zo seba von to čo ho trápi a čo si vyčíta. Nemusí jej ho ani reálne poslať, ide o to, aby to dostal zo seba von a nechal to na tom papieri.
A inak na porozchodové obdobia asi ani neexistuje nejaký zaručený recept, chce to proste len čas..

mimi2018
25. apr 2022

Preco mu chceš pomôcť, aby sa netrápil? Mne to nejde do hlavy. A ťažko pomáhať, keď nevieme nič bližšie o ňom. Keď ani ty to nevieš, čo sa tam stalo tak až taky dobrý tvoj priateľ nie je, zbytočne sa trapis, ze on sa trápi. Nechaj to tak podľa mňa. On sa musí s tým sam vyrovnať. Dúfam, že s ním nechceš mat partnerský vzťah. Budeš sa trápiť, on na to nie je vôbec pripravený.

autor
25. apr 2022

@mimi2018 nie, nechcem s nim mat partnerský vzťah. Sme dobrý priatelia, hovoríme si všetko ale o dôvodoch rozchodu mi ešte nechce povedať. Keďže som dobra priateľka tak to rešpektujem a netlacim na neho, povie mi keď bude pripravený. A chcem mu pomôcť lebo mi na nom záleží a jei ľúto ako sa trápi a nič. Pije, chodí opitý na aute, robí rôzne iné hlúposti a ja nechcem aby to skončilo zle.

mimi2018
25. apr 2022

A predtym taký nebol? Je slobodný ci ma už rodinu?

autor
25. apr 2022

@mimi2018 nie, nebol taký a mne je ho veľmi ľúto. Je slobodný, žije sam

vsauce_
25. apr 2022

Ak o tú pomoc nestojí, tak ťažko niekomu takému pomáhať. Musí začať hlavne sám od seba, urobiť hrubú čiaru a hlavne chyby, ktoré spravil brať ako niečo čo ho môže posunúť.

autor
25. apr 2022

@vsauce_ áno, snažím sa mi to tak vysvetliť. Keď sa rozprávame tak je nabudeny ale keď zostane sam tak do toho znovu spadne.

mimi2018
25. apr 2022

Tak to mi je ľúto. Pokiaľ nemá vlastnu rodinu a začal piť a robiť hlúposti, tak asi si musí tým prejsť a dostať neskôr rozum. Ty mu žiaľ nijako nepomôžes, aj keď by si veľmi chcela. Nechaj to tak. Nech na neho dohliadnu jeho rodicia ci súrodenci ak ich ma. Iné sa asi nedá poradiť v tejto chvíli.

autor
25. apr 2022

@mimi2018 ma, ale žijú od neho veľmi ďaleko. Viem, že každý si musí pomôcť sam, len som ho chcela nejako nakopnúť pretože z fantastického človeka sa mení na trosku

vsauce_
25. apr 2022

Ono je takých vela, čo sa začnú utápať a padnú do toho tak, že sa dištancujú od spoločnosti úplne. Môžeš skúsiť ho niekam vytiahnuť s partiou, alebo nejak pokecať a dať mu najavo, že keď bude potrebovať budeš tu pre neho. Ono to velmi záleží od neho. Ak sa nebude chcieť postaviť a robiť s tým niečo sám, nikto mu nepomôže. Verím, že ťa to ako kamarátku velmi trápi, tiež som bola v takej pozícii - žial ten človek sa nezmenil a zostal sám a žije si svoj život. Aké si to urobí, také to bude mať

mimi2018
25. apr 2022

Ja ti úplne rozumiem a si fantastická osôbka že mu chceš pomôcť. Keď sú ďaleko je to škoda. Bude to mať veľmi ťažké. Držím teda palce, možno sa ti neskor podarí ho uzemnit no chce to nejaký čas. Veľa šťastia.

autor
25. apr 2022

@mimi2018 ďakujem veľmi pekne, si zlata 😊

panelacikova
25. apr 2022

tak akože mu chceš pomôcť, to je pekné a milé. ale ak vieš, že chodí na aute opitý, si maximálne nezodpovedná, že si ho doteraz nenahlásila. to vážne chceš, aby nebodaj zrazil a zabil nejaké dieťa, či dospelého človeka? alebo sám nabúral a prizabil sa? byť tebou, tak mu jasne naznačím, že viem, že jazdí pod vplyvom a nech sa spamätá (ak ste až takí dobrí kamaráti, môžeš si to dovoliť povedať na "plnú hubu"), lebo inak že budeš najbližšie nútená zavolať políciu.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucks6
26. apr 2022

po pravde mu nemas ako pomoct, chce to len cas aby to sam v sebe spracoval a pohol sa dalej. takto by simu to vsetko podla mna len pripominala a bol by tak len v zacarovanom kruhu