Kam nás majú posunúť kamaráti v našom živote?

24. dec 2023

Kam nás majú posunúť títo ľudia v našom živote? Mám jednu kamarátku, zoznámili sme sa asi pred rokom a pol.
Mala neskôr ťažšie obdobie, zlá práca, rozpadol sa jej vzťah. Ja som vtedy mala šťastné obdobie a bola plná elánu.
Podporila som ju vo všetkom. Chodili sme spolu von a cvičiť, aby nabrala nový dych.
Karta sa obrátila. Kvôli zdravotným dôvodom som musela obmedziť cvičenia, práce stále viac a viac, elán trošku vypršal. U nej nastal posun, vraj je plná energie a sebavedomia. Cítim z nej, že sa niekam vytiahla a stále hovorí, ako na sebe pracuje, ako schudla, ale štýlom, že všetci jej teraz môžu závidieť.
Som z toho sklamaná, pretože sa predrala vyššie, ale nikdy nepovedala ďakujem. Ja som na tom teraz horšie a naozaj od nej nič nechcem, ale cítim, že už to nie je ona. Mám pocit, že to skončí.

seahorse27
24. dec 2023

Ked to ma skoncit, nech to skonci. Kamarati by nam nemali brat zivotnu energiu a mali by sme sa v ich pritomnosti citit dobre. Ak tomu tak nie je, nie je dovod mat takych ludi vo svojom zivote…

petamich
24. dec 2023

tak to skonci...ludia do nasho zivota prichadzaju a odchadzaju a zopar ich realne ostane

ja osobne necakam ziadne dakujem za to, ze pomozem a podporim priatelov, ked to potrebuju 🤷‍♀️ pises, ze od nej nic nechces, zaroven ale citam medzi riadkami, ze ta mrzi/hneva/trapi, ze ona teraz pri tebe nestoji

slovakboy
24. dec 2023

Blízkych priateľov má človek len niekoľko v živote. Ja mám momentálne tretieho. Nehovorím o kamarátstve ale o priateľstve. Ak toto priateľstvo vydrží dlhšie ako sedem rokov, tak vydrží do konca života. Tak povedali americkí vedci. Nikdy u mna nevydržalo priateľstvo viac ako niekoľko rokov. Ale nebolo ani kratke. Neznamená to že nie sme stále kamaráti. Tak je to vporiadku a ma to tak byť. Už to nie je tá laska. Skutočne priateľstvo by som totiž prirovnal k láske, akurát v tom nie je sex. Ak by môj priateľ bol žena, tak neviem neviem. Preto sa aj hovorí, že priateľstvo medzi mužom a ženou neexistuje. Kamarátstvo áno, ale priateľstvo take ako prežívam teraz so svojim najlepším priateľom určite nie. Aj môj priateľ teraz prežíva ťažké obdobie a možno ak sa z toho dostane nebude cítiť potrebu tej intenzity ako teraz. Možno budem smutný, možno nie. Ale je to tak vporiadku. Ty si prežívala pred rokom niečo podobne ako ja teraz. Moje predošlé priateľstvo pred asi 10 rokmi bolo v opačnom garde. Ja som bol ten čo potreboval pomoc a on ma podržal a nikdy nezradil ani keď by to iný urobil. Potom to spoločne pomaly sa premenilo do pekného kamarátstva a ja som mu ďakoval cely čas rovnako ako teraz ďakuje mne môj nový priateľ a ja ďakujem jemu pretože ma obohacuje. Aj vtedy som ja obohacoval svojho druhého priateľa hoci som ho viac ja potreboval a on ma začal mat rad priateľskou láskou. Moje prvé skutočne priateľstvo začalo keď som mal 15 a vtedy náš vzťah nevzišiel z trápenia ako druhé dva vzťahy ale z radosti pohybu a športu spoznávania svojich síl a sveta okolo. Veľmi vďačím za toto priateľstvo hoci na vysokej už sa premenilo na kamarátstvo.

To čo sa stalo tebe je úplne vporiadku. Len u teba je to stále živé a tvoja priateľka sa teší z pokroku. Možno stačí s ňou porozprávať a možno ona len zmenila spravanie ale vzťah k tebe nie. Výhoda priateľstva je práve v tom, že nemusí byt na cely život, že si toho druhého neprivlastňujeme. To pri manželstve alebo sexuálnom partnerstve neplatí. Tam sa už žiarli a každý to chce na furt. Ty to teraz ťažšie prežívaš lebo potrebuješ pomoc a podporu a priateľka už zabúda prejavovať tie emôcie k tebe, ktoré prejavovala vtedy. Možno sa ozaj prejavil jej mierne sebecký charakter. Na druhej strane nemôžeš ju nútiť. Hľadaj podporu v okolí. Možno ty si ju minulý rok tiež potrebovala. Potrebovala si pomôcť . Ona to nepotrebuje. Ale sú silní ľudia ktorí chcú rozdávať a nájdeš niekoho. Nesmut a nevracaj sa do minulosti. Život ti prinesie niekoho. Ale skús s ňou v dobrom pohovoriť, nevyčítat len jej povedz svoje pocity. Možno ťa prijemne prekvapí.

mikadooo
24. dec 2023

Kamarát je pre mňa osoba, s ktorou chcem byť v kontakte. Neriešim, či ma niekam posúva. Keď už nechcem byť v kontakte, prestávam ho kontaktovať a kamarátstvo prirodzene skončí. Nevidím na tom nič neobvyklé, podľa mňa je to bežné a správne, selektovať si takto kamarátov 🤷.

madeincssr
24. dec 2023

Ja by som ešte nič neukončoval. Môžete stále zostať dobré kamošky. Možno sa časom vysvetlí, prečo sa teraz správa takto.

0silvia0
24. dec 2023

Kamarati ta maju naucit, ze vztahy nie su nieco za nieco a nie vsetko sa ti musi 100% vratit. Nauc sa kamoske dopriat a tes sa s nou.

danica2711
24. dec 2023

ak si musíš klásť takúto otázku, nečuduj sa, že máš len jednu bývalú kamarátku

muchotrafka298
24. dec 2023

Kazdy, kto Ti v zivote pride do cesty, by Ta mal nieco naucit. S niekym na tej zivotnej ceste stravis viac casu, s niekym menej. Hovori sa, ze kazdy clovek, ktoreho v zivote stretnes je bud dar, trest alebo test. Tak to proste je. A nemozes si narokovat na vdaku za pomoc druhej strane, tak to jednoducho nefunguje.

rorino
25. dec 2023

Niektorí ľudia nám prídu do života aby v ňom ostali,iní len aby ním prešli.Neries ju,netráp sa,pouklada sa to samo.😉

tmonika
31. dec 2023

@slovakboy aky je rozdiel medzi priateľom a dobrým kamarátom?

slovakboy
31. dec 2023

@tmonika priateľ je niečo veľmi blízke. Je to intímny vzťah. Nie sexualny ale intímny. Kamarát je kamarát. Dobrý kamarát je dobrý kamarát. Ja som si takto zvolil pojmy. S priateľom hlbšie prežívaš aj radosti aj trápenia. Myslíš na neho často.