Je zdieľané bývanie dobrý nápad?

31. máj 2024

Dobry den, je tu niekto kto byval v zdielanom byvani? Isli by ste do toho? Som totiz z vychodu a chcela by som ist do BA, s tym, ze som sa rozhodla tak, ze si tam najprv prenajmem izbu a potom si tam budem hladat pracu. Financii mam momentalne dost na to, aby som splacala a uzivila sa, dokial si tam nieco najdem. A este k tomu hladaniu, pretoze s tym nemam skusenosti: kedze to mam do BA daleko, mam sa na par dni ubytovat na ubytovni/hoteli a pocas tych dni si hladat byvanie alebo ako ste to robili vy, ktori byvate dalej od BA?

tttbb
31. máj 2024

Ak tam niekoho v Ba mas, idealne ak ti pomoze s hladanim bytu. Dopyt je obrovsky a dobry byt je prenajaty v priebehu dna a reagovat treba rychlo. Ano da sa zacat aj v nejakej izbe v zdielanom byte, to zalezi na tom aky mas rozpocet. Popozeraj facebookove skupiny tam su aktualne inzeraty. (Byvanie a prenajom Ba, byvanie ba bez realitky atd.) Tych skupin je viac a do tych najvacsich sa pridaj.

sashka22
31. máj 2024

Hostel v BA som minule platila 10€ za noc, myslím,že tam vedia ponúknuť ubytko aj na dlhšie.

madeincssr
31. máj 2024

@sashka22 tiez by som zo zaciatku isiel kdesi na mesiac-dva do nejakej [zenskej] ubytovne, hostela, ci (cez prazdniny) na internat (niektore aspon pocas prazdnin poskytuju turisticke ubytovanie) a hladal pracu aj trvalejsie byvanie.

sasa1310
31. máj 2024

a načo chceš ísť do Bratislavy, keď nemáš ani robotu ani bývanie? Však ostaň tam, kde si.

autor
31. máj 2024

@sasa1310 Vedela som, že niekto taký sa nájde. Som pevne rozhodnutá, že chcem ísť. Ostať na východe nechcem. Nič ma tu nedrží.

autor
31. máj 2024

@sasa1310 Som pomerne mlada baba, bez zavazkov. Precestovala by som aj svet keby som mohla.

sasa1310
31. máj 2024

ja len, že tu pečené holuby nepadajú z neba. A teda, aby som s niekým cudzím bývala v jednom byte len kvôli tomu, že tam kde si, ťa nič nedrží. No neviem. Keby si mala dopredu vybavenú robotu, tak nepoviem. Ale takto?

mirka17
31. máj 2024

@sasa1310 ja jej fandím. ked ostane tam kde je a nič neskúsi tak sa nikde neposunie. Každá skúsenosť je skúsenosť a vždy ta niekam zavedie.

mojemenonikto
31. máj 2024

Určite by som to otočil. Najskôr si nájdi prácu a potom hľadaj zamestnanie. Je mnoho firiem, ktoré budú rešpektovať ak začneš aj na HomeOffice, alebo ti pomôžu s hľadaním ubytovania. Do zdieľaného ubytovania by som nešiel ak nemáš partiu ľudí, ktorých poznáš a dôveruješ im. Radšej by som sa popozeral po prenájme garsonky. Vyhýbaj sa lokalitám ako je Stavbárska, alebo Vlčie Hrdlo. Neviem, koľko máš pripravených peňazí, nezabudni, že keď budeš platiť minimálne 500EUR na bývanie, tak to je do roka cca 6000EUR. Plus energie, cestovanie, jedlo apod. Dobre si to prepočítaj. A ako hovorila sasa1310, nečakaj, že tu budú padať pečené holuby z neba. Veľa šťastia 😉

mojemenonikto
31. máj 2024

Samozrejme myslel som najskôr si nájdi prácu a potom si hľadaj ubytovanie... 😀

autor
31. máj 2024

@sasa1310 Necakam ze tam budu pecene holuby padat z neba. Nemam nasadene ruzove okuliare, ze cakam ze vsetko pojde bez problemov. Ocakavam zo zaciatku kopu problemov. Ale ked sa neotukam, tak sa neotukam nikdy. Ked padnem na hubu, postavim sa a pojdem dalej. Nie je to tak, ze nemam nic nasetrene. Nejdem tam naprazdno. Mam nasetrene okolo 10k. Budem si davat pozor tak ako sa len da.

luxus10
31. máj 2024

kolko mas rokov a ake mas vzdelanie, aku pracu by si najradsej robila , mas nejaku prax a kolko si predstavujes ze budes mat mesacny plat?
a na vychode nemas rodinu? kosice by nieco neporiesili?

zltalienka
31. máj 2024

@sasa1310 zrejme si z Bratislavy a nevyskúšala si si žiť na východnom Slovensku, najlepšie niekde kde líšky dávajú dobrú noc.
Autorka: pred rokmi som sadla na autobus, ktorý ma odviezol cez celé Slovensko do Bratislavy, ubytovala sa na VŠ internáte a do pár dní som si našla brigádu. Výborná skúsenosť, ak máš guráž, odporúčam. V porovnaní s Košicami, náklady na bývanie boli vtedy rovnaké, plat v BA dvojnásobný.

lalilla
31. máj 2024

Moj ex tak byval, bol to 3 izbak v jednej izbe on, v druhej chalan a v poslednej par. Mne to prislo divne, najma zdielane vecko ale uprimne bolo to o zvyku. Kazdy bol vacsinou zalezeny v izbe, aj v kuchyni sme ss v pohode prestriedali aj kupelka wc. Mozno tam bol trosku bordel, striedali sa v upratovani a kazdy ma inu mierku cistoty. Za mna na zaciatok v ramci setrenia je to v pohode. Nasiel si to cez inzerat

mamutka
31. máj 2024

Už je to veľa rokov, ale pridám moju skúsenosť, keďže som tak reálne bývala.
Prvá a dôležitá vec, spoznala som tak kamosku na celý život. Na spoločnom bývaní nie je nič zle.
Ale, bolo úplne zbytočne citat inzeráty a volať na ne, všetko schopné bolo vždy obsadene okamžite
Môj teraz už muž je z veriacej rodiny, tak obehávať tuto komunitu, katolícke noviny a kontakty od ľudí, ostal znechutený, že sú to top nenažranci.
Tak som si už zúfalá dala inzerát ja. Volali mi aj uchylaci a chlapi s ponukou na spoločne bývanie, ale aj normálne osoby. Takto som našla skvelý čistý byt, tri izby, v každej jedna baba. Je o oveľa lacnejšie ako prenajímať si celý byt.
Držím palce v hľadaní

mamina7070
31. máj 2024

zdielane byvanie je na zaciatok fajn ale ako mlada baba bez zavazkov by som sa ohlidla uz rovno po zahranici

luxus10
31. máj 2024

@mamutka to si mala do zivota pekne zapisne...od tych uchylakov, a chlapov..😍

diavant
31. máj 2024

Najlepsie keby si da dohodla s niekym koho poznas a tak ste sli byvat, prip. Si hladali dalsich ludi k sebe. Ziadna kamoska nema take plany? Najprv by som si nasla pracu, vela firiem robi pohovory online. Alebo si daj viacero pohovorov a prid na par dni do bratislavy. Ak natrafis na dobrych ludi je to super byvanie. Ak nie, mozu byt problemy no

mamutka
31. máj 2024

Jo, do zoznamu “no go zone” si píš aj keď niekto spomenie Pentagon a v Petržalke Kopciansku.

mamutka
31. máj 2024

@luxus10 Jo, nezabudnuteľné telefonáty, napr ja som dobrý kuchár, mohli by sme spolu bývať…. Alebo, my sme štyria a chyba mám nejaká baba 😅

janinah
31. máj 2024

Keď sa už chces pohnúť z východu tak prečo len do blavy? Minimálne Brno...ale aj ďalej...ja mať tvoj vek a nijaké záväzky tak ma na sk nič neudrží... porozmýšľaj

luxus10
31. máj 2024

@janinah najlepsie na mars...😍

maranco
31. máj 2024

zapni si schránku slovensko.sk a aplikáciu na prihlasovanie v mobile, aby si len kvôli nejakému listu z úradu necestovala na východ na poštu

laura164
31. máj 2024

Bývalá som tak 2 roky s babami, našla som inzerát a nasťahovala sa a aj po 7 rokoch sú to moje naj kamošky

jazula
31. máj 2024

Ja som to urobila tak, že som si pozerala robotu (v účtovníctve/administratíve), dohodla som si na jeden týždeň viacero pohovorov. Bolo to v lete, vtedy ponúkajú fajn ubytko aj internáty. Týždeň som teda bývala v samostatnej izbe na VŠ internáte, obehala som pohovory a vrátila sa domov. Keď som sa dohodla na nástupe, prišla som na ďalších pár dní do BA (znovu bývala na intráku), podpísala som pracovnú zmluvu a mala som dohodnutých pár obhliadok ubytka. Prvé dva roky som bývala na zdieľanom byte v samostatnej izbe a bolo to úplne v pohode. Všetko závisí od toho, koľko vás na byte bude a ako si sadneš so spolubývajúcimi, ale na štart v novom meste je to podľa mňa fajn. Po 2 rokoch som dostala zmluvu na dobu neurčitú a šla som do hypo a vlastného bytu.
Tip odo mňa - už by som nešla do bývania, kde by si majiteľ nechal izbu a nepravidelne náhodne sa tam zjavuje hocikedy.
Tip 2 - najskôr si nájdi prácu, bude sa ti ľahšie vyberať lokalita bývania. Nech nestráviš nakoniec dve hodiny denne v MHD…

milanemila
31. máj 2024

Ja by som si na tvojom mieste najprv hladala robotu a az potom ubytko, nech necestujes cez celu BA do prace 🤷🏼‍♀️ ak chces najst nieco fajn, tak urcite zacni teraz alebo skor ako v auguste, lebo to bude aj kopec studentov hladat zdielane ubytko alebo klasicky podnajom.

zuzuliatko18
31. máj 2024

Zdielane byvanie je fajn, byvala som na trocha roznych bytoch, jeden bol trpchi extrem, tam Nas bolo 5 a maly pes a pravidelne kopa navstev. Bola to dobra skola do zivota naucit sa fungovat, riesit si hranice, dohadovat si kto co kedy kde a ako, aby sme mohli vsetci fungovat. Na zaciatku urcite dobra volba. A ked sa otukas, uvidis co dalej.

letter
31. máj 2024

Ja som sa už párkrát sťahovala do vzdialenejšieho mesta, momentálne som v Prahe. Závisí veľa aj od odboru ktorý hľadáš, aj na dopyte/ponuke, či si vieš zvoliť datum nástupu.

1. nájdi si prácu, ak sa dá zvoľ nástup o cca mesiac neskôr
2. Začni si hľadať bývanie, ja pred rokom v BA samostatný byt som našla za 3 dni (vyberali sme spomedzi 3-4) a dvakrát som sa sťahovala do zdieľaného oba sme našli do druhého dňa… naplanuj si obhliadky na jeden - dňa dni, to si zober hotel. Nieje to až tak zle ako sa zdá na prvý pohľad.
3. Užívaj si Bratislavu 🙂

Za mna je zbytočne byt v BA, hľadať si prácu a platiť bývanie.. pokiaľ teda to niesu pozície ASAP

barborachors
31. máj 2024

Želám veľa šťastia, teraz je tých ponúk strašne málo, skrz ua a ľudí z východu a študentov. Za izbu cakaj 350-400 eur v centre..Su aj zdieľané izby kde byvaju po dvoch troch v jednej izbe. najviac ponúk ma Petržalka aj na samostatné prenájmy ale hlavne na zdieľané byty pripadne izby. A čakaj aj výberové konanie kde si budú ludia vyberať koho si pustia do bytu. Cize nebudeš si ani tak vyberať ty ako oni - bytov je tu malo a su riadne drahé, ako všetko v Bratislave. Treba sa na toto všetko poriadne pripraviť aby si nebola nemilo prekvapená. A pozor s kym podpisujes zmluvu ci ozaj a majiteľom alebo s prostredníkom ktorý sa na tebe bude chcieť nabalit a nauctuje ti pomaly dvojnásobok najmu atd atd...