ahojte zila som v tom ze ked sme manzelia a po smrti nasich rodicov bud jeho alebo mojich jeden z nas zdedi nehnutolnost tak ze to patri len tomu kto to zdedi a ze to nebude automaticky aj moje alebo manzelovo. No mali sme rozhovor s muzom a ten mi tvrdi ze ked on zdedi dom po rodicoch ked sa obaja pominu tak ze to je automaticky “nase” ….ja som mu tvrdila ze nieje ze lebo ze to nespada do toho manzelskeho podielu…tak teraz uz tomu nerozumiem ako to teda je? dedila by som len v pripade umrtia manzela nie? ale to uz na pol s detmi…alebo sa mylim ?
a ano keby manzel umrel vtedy to zdedis ty a deti
tvoje dedicstvo je iba tvoje, jeho iba jeho... Vase je len to co ste nadobudli spolu 😊
Dedicstvo a dary nespadaju do bsm. Takze nie, nebude to automaticky “vase spolocne”. Dedicstvo po manzelovi sa rozdeli medzi teba a vsetky jeho deti (nielen vase spolocne, ale ak by mal aj nejake z predchadzajuceho vztahu alebo nemanzelske).
Nie, tvoj manžel nemá pravdu.
Dedičstvo po jeho rodičoch pripadá jemu a jeho súrodencom, tvoje po tvojich rodičoch zase tebe a tvojim súrodencom.
Ten druhý manželský partner nemá s majetkom po rodičoch svojej manželku/manžela nič spoločného.
presne tak ako píšeš, pravdu máš ty
Keď zomrú tvoji rodičia dedičstvo je tvoje ak máš súrodencov delí sa, a keď umrú jeho rodičia dedičstvo je jeho, nič to nemá s tým, že ste manželia každý dedí za svojich
@zuzubb007 a ked by zomrel manzel? je jedinacik
Mas pravdu ty,do BSM nespada noc z toho,co zdedi jeden z Vas. Ak by ste sa rozvadzali,dedicstvo je len jeho.
Ak nás na mysli situáciu, ze napr zomreli manžel a až tak jeho rodičia, tak jeho diel zdedila jeho deti
Tak dedia jeho deti
Ak zdedi Tvoj manzel, je to jeho, ak potom zomrie on, dedis Ty a deti aj to jeho zdedene.
Asi na to si sa pytala
Ani dar ani dedičstvo do BSM automaticky nespadá. Ale je možné ho/to doň vložiť.
Sa pýtaš či sa ho oplatí zabiť? 😁😁
autorka - tak zdedia jeho deti, ty nie
@cvargajedna 😂
@ibatanecnica prečo by dedili len deti? dedí aj ona po jeho smrti
@mk1111111111 ak by zomrel rodič otca detí - ktorý už nežije, tak dedia deti toho otca, nie manželka.
@ibatanecnica ale ked je jedinacik?
autorka - čo s tým má spoločné že je jedináčik? Ak by ti zomrel manžel a až po ňom jeho rodičia , tak dedia tvoje deti. Ak by zomreli svokrovci a až potom tvoj manžel, ktorý už vlastní toto dedičstvo, tak potom dedíš niečo ty a niečo deti
ona to myslela tak ze ak zomrie napriklad tvoj manzel skorej ako jeho otec ;) potom budu dedit len vase deti a nie ty ;)
@oskvarka a nielen ich deti ale všetky jeho deti, ak má nejaké z predchádzajúcich vzťahov, prípadne ,,bočáky,, 😉
@ibatanecnica to ze by dedili este surodenci kebyze ich ma
autorka - tak to je jasné, že dedia všetky deti. Ale to nemá s tebou nič spoločné.
@ibatanecnica sak to ja viem to ani nebola otazka a odpovede som uz dostala
autorka - to ja som písala na tvoju otázku - keby zomrel manžel. Ono záleží na tom, kto kedy zomrie. Preto som napísala to, čo som napísala. Lebo z tvojho príspevku mi to nebolo jasné, ako to myslíš
@ibatanecnica aha jasne dakujem ja som zas nepochopila tu odpoved uplne ;) 🙏🏻
autorka - vyjasnené 🙂
Dedičstvo, dary a veci slúžiace ja osobnú potrebu a spotrebu a veci slúžiace na výkon povolania, nespadaju pod bsm. Kedysi tam boli aj reštitúcie, ale tie už nie sú...
Ak zomrie jeden z manželov najskôr sa vysporiada BSM ( zväčša to býva polovica majetku manželov ) až potom v prvom rade dedia deti a manželka rovným dielom ( deti všetky aj nemanželské )
je to toho kto to zdedi