Je to dôvod na rozchod?

14. mar 2022

Ahojte. Mám priatela s ktorým som 3roky. Ja túžim po svadbe, dome, deťoch.. on nechce svadbu, ani dom a deti chce, no nepotrebuje na to ani svadbu ani spolocny majetok. Vraj “ak sa rozídeme, bude to bez problemov”. Z toho mi vychádza, že dieta je preňho oveľa menší záväzok ako svadba alebo hypotéka. Tým že nemame spolocne ciele do buducna, je pre mna zbytočne strácať čas. Aj keď ho milujem. Je to dôvod na rozchod alebo čakať, že sa to zmeni?

andrejkap123
14. mar 2022

Neda sa snim vobec o tom rozpravat? Ale ved na to aby ste mali dieta musite predsa niekde byvat. Idealne vo svojom. Po podnajmoch s dietatom veru behat nechcete ver mi. Kolko mate rokov?

anjelicek26
14. mar 2022

Ano je to dovod na rozchod... uz to "ak sa rozijdeme bude to bez problemov" by mi zvonili vsetky kontrolky, ze so mnou do buducna a "laska na cely zivot" nepocita...

autor
14. mar 2022

@andrejkap123 on ma svoj vlastný byt. Ja nemam, je to v štádiu riešenia. Myslela som si, že predá svoj byt a kúpime spolu dom. Bola som hlúpa.

mimisram
14. mar 2022

Prečo premýšľa nad prípadným rozchodom? Osobne by som s takým človekom do dieťaťa nešla. Predsa len keď idem do vzťahu, keď v ňom som nepremýšľam, čo ak náhodou.

autor
14. mar 2022

@mimisram no ja dieta neriešim momentalne. Chcem mat tie veci poporade. Svadba, dom, deti..

kova85
14. mar 2022

Treba si s ním sadnúť a porozprávať sa, čo vlasne očakáva od spoločného života s tebou. Ako si to predstavuje. Ale ja by som s ním nebola, to akoby hľadal nejaké "zadné vrátka".
Tiež som ukončila s bývalím po 4 rokoch vzťah, radšej skôr ako neskoro a budú záväzky

mimisram
14. mar 2022

Áno veď ja rozumiem a teda kvitujem ti to najmä keď on takto pristupuje k tomu.

jazula
14. mar 2022

Treba sa porozprávať a možno nie raz. My zosobášení síce nie sme, ale máme spoločný byt (pre partnera to bolo dôležité a on je dôležitý pre mňa, tak som súhlasila) a teraz už aj dieťa. A obaja dieťa vnímame ako ten najväčší záväzok…manželstvo rozvedieš, dom predáš, ale to dieťa ostane putom medzi vami do konca života, nech sa stane čokoľvek.
V každom prípade, ak je svadba pre teba taká dôležitá, ak chce skutočne prežiť svoj život s tebou, tak si ťa vezme, aj keď to považuje za zbytočnosť. Keď preňho svadba nie je dôležitá, môže mu to byť vlastne jedno a teba by urobil šťastnou.

sissy27
14. mar 2022

pre mňa by to dôvod na rozchod nebol, lebo ja to cítim úplne rovnako ako tvoj priateľ - nepotrebujem svadbu a absolútne nechcem mať s nikým žiadny spoločný majetok, dieťa mám ako "slobodná". A presne - ak to prestane fungovať, tak môj zlatý, tam sú dvere, kľúče na stôl a zavri ich za sebou zvonku, nemusíme sa ešte ťahať po súdoch kvôli vysporiadaniu bsm. Nemáme ani spoločný účet, napriek tomu vieme hospodáriť spoločne, bez hádok alebo nejakého obviňovania, kto kedy zaplatil viac... Ak by sme išli do domu, tak dom bude toho, kto predá / založí svoj byt.
Lenže ty chceš niečo iné, on niečo iné, ani neviem, či sa tu dá dosiahnuť kompromis... takže buď sa jeden z vás dvoch prispôsobí a bude to tomu druhému priebežne vyčítať, alebo pôjdete od seba...

monika2012
14. mar 2022

Žiadna svadba, žiadny spoločný majetok, ale spoločné dieťa alebo deti áno? Ja by som do takéhoto "vzťahu" nešla.

dadis
14. mar 2022

@sissy27 Toto je teoreticky pekne, ak zena ma svoj majetok. Ak nema, radim, aby si pred manzelstvom zaobstarala vlastny byt/dom. Pocas trvania manzelstva sa budu nehnutelnosti splacat zo spolocnych penazi (predpokladam ze aj muz ma byvanie na uver, takze sa bude splacat aj jeho byvanie) a bude sa splacat aj v case, ked bude jeden alebo druhy na MD/RD. Ak sa rozhodnu pre rozvod, kazdy bude mat vlastne byvanie a uz sa len zapocitaju vysky mesacnych splatok pocas manzelstva. Jednoduche 🤷‍♀️

muzik
14. mar 2022

Ak ti partner bez hanby povie: “ak sa rozídeme, bude to bez problemov”, tak by som sa na tvojom mieste s nim rozišiel hneď. Pretože aká to je láska, keď pripúšťa rozchod, alebo dokonca s nim aj v budúcnosti počíta? Kto skutočne miluje, tak niečo takého nikdy nevypustí z úst. Takže ÁNO, je to dôvod na rozchod.

anjelicek26
14. mar 2022

On ti prakticky povedal - vyhovuje mi sex, servis a dieta by som mal tiez ako take pekne "mini me" do buducna, ale ty s tejto rovnice mozes kedykolvek vypadnut a nahradim ta niekym inym...

arianna25
14. mar 2022

@anjelicek26 súhlasím. Môže človek rátať so všetkým, ale toto je jasný signál že chce mať len čo najpohodlnejšie cesticky

nikoll29
14. mar 2022

@anjelicek26 hmmm asi tak nejak. Podla mna sa rozchadzaju v takych tych prioritnych veciac, cez ktore ako sa vravi asi vlak nepojde. Radsej by som to ukoncila teraz, ako sa tym este nejaky ten cas trapila

dominika7990
14. mar 2022

Ty musíš vedieť čo a ako chceš. Ja som mala tiež predstavu že najprv svadba no skončilo to tak 2 roky spolu ďalšie 2 zasnúbený potom že dieťa na to o 2 r svadba a ďalšie dieťa a teraz po troch rokoch dom. Ku všetkému sme sa pomaly postupne dopracovali. A to tiež o svadbe nechcel ani počuť prvé roky a bývali sme v podnájmoch 😂😂😂 🙈🙈🙈 podľa mna to neni dôvod na rozchod no podľa teba môže byť 🤷‍♀️ Keď nechce spoločnú hypo atd tak si vezmi vlastnú nejaký byt a prenajímaj ho kým bývate spolu. Ak sa rozhodnete pre dom predáte oba a kupi sa dom .

sissy27
14. mar 2022

@dadis a ja si myslím, že žena by nemala čakať na to, kým si nájde chlapa, ktorý bude ochotný ísť s ňou do hypo alebo ešte lepšie si ju rovno nasťahuje k sebe, ale mala by otázku vlastnej strechy nad hlavou prakticky riešiť hneď, ako začne zarábať. Zas až takú nerovnoprávnosť hádam na slovensku nemáme, aby to bolo nereálne.
@anjelicek26 prečo? vôbec to tak nemusí byť. Ani my nemáme v pláne rozchod. Ale ak by na to došlo, tak nebudeme uvažovať nad tým, že zostaneme spolu z nesprávnych dôvodov - nemám kam ísť, hypo, proces rozvodu... veď koľko je tu takých?? denne niekoľko tém o tom istom - aj by som sa rozviedla/odišla ale nemôžem, lebo nemám kam a za čo... Kým to klape tak nie je problém, keď to klapať prestane tak tiež máme ušetrených kopec problémov. Sme spolu lebo chceme, nie preto, že "musíme"...

kate211
14. mar 2022

Autorka, preco chces aby predal svoj byt? Je to jeho byt. On ho nadobudol bez teba. Moj manzel mal tiez vlastny byt pred svadbou a v ziadnom pripade ho nepredaval. Do spolocneho domu sme isli spolocne, bez jeho investicii z predaja toho, co je len jeho.

anjelicek26
14. mar 2022

@sissy27 myslim, ze medzi chciet a musiet byt v hroznom vztahu je este celkom siroka ciara uprostred... ono je hlavne dolezite, aby obaja zmyslali rovnako a tuto to tak nie je.. .

ewiculik
14. mar 2022

Pokial sa rozchadzate v takychto zakladnych otazkach tazko povedat. Ale radsej to riesit teraz ako o ja neviem 5 dalsich rokov, ked uz by si ty fakt chcela dieta a on stale nic.

noami12
14. mar 2022

Podľa mňa s tebou moc do buducna nepočíta, keď nechce ani spoločný majetok, ani svadbu , iba dieťa.
A preto by som asi takýto vzťah ukoncila a nečakala na zmenu, nakoľko už pripustil možnosť že keď sa rozídete bude to bez problémov.
Podľa mňa taky chlap úprimne neni stvoreny na rodinu, on by v prvom rade mal vás zabezpečiť a nie myslieť do budúcna že keď sa rozidete aby to bolo bez problémov a ty s dieťaťom by si ostala nezabezpečena...

lutam12
14. mar 2022

Milá autorka, som v manželstve 11 rokov, všetko sme nadobudli spoločne, z oboch príjmov. Do manželstva sme išli zaľúbení, nepozerali sme na to, že nemáme nič - nijak sme nekalkulovali, nebolo s čím 🙂. . 11 rokov dozadu sme sa vzali, bývali v nájme, spolu platili náklady. Ale až moje deti ( mám dve) budú dospelé tak chcem, aby mali svoje nehnuteľnosti bez závislosti na niekom. S partnerom nech si budujú vzťah, ale zabezpečení nech sú. Mám škaredé príklady z najbližšieho okolia - nemať vlastné zázemie nie je dobré. Ja si pamätám, keď ma manžel žiadal o ruku - keď povedal, že zmysel nášho vzťahu vidí iba v manželstve/ buď svadba alebo rozchod. Chcem tým povedať, že sme boli súdržní, mali spoločné plány, ľúbili sme sa, nehovorili o rozchode čo by bolo keby. Ak má on taký postoj, neplánuj s ním rodinu. Tvoj prípad je, že on má byt - je jeho, nech ho má ( prečo by ho mal predať?) ak by bol môj syn tak by som mu povedala, aby ho nepredával - ak byt im nevyhovuje nech ide s novou partnerkou do hypo na spoločný byt alebo do nájmu. Ale svoj nech nepredáva. To nie je vypočítavosť - to je v dnešnom svete nutnosť mať vlastné zázemie.

zuzanazu85
14. mar 2022

Pravdu píšu žienky,mne sa čosi podobné tiež stalo,samozrejme rozchod. Dorovna som mu povedala ,,ahaa,takže chces sa ukázať,že si samec,vieš si splodiť potomka,ale postarať sa o ostané záležitosti už ma samička " 😆.

dadis
14. mar 2022

@sissy27 Ano zase teoreticly suhlasim. Prakticky v BA stoja 1izbove panelakove byty 140k. Na to, aby si zena takyto byt kupila, si musi nasetrit skoro 30k...a zaraba absolventka po VS cca 1000 eur mesacne, musi si platit izbu, stravu, oblecenie, mhd...tak nech pri vsetkej skromnosti usetri 500 eur mesacne. A teda len 5 rokov setri a to uz ma 28/29 rokov. Cas zacat zakladat rodinu, plodit deti. Ak ma stabilneho partnera, tak nevidim dovod nekupovat nehnutelnost spolocne...uz vacsiu, kam sa uz rodina zmesti.

petkavka
14. mar 2022

Ahojky- ty si super zena, ktoru chce kazdy chlap - sex ANO, domacnost ANO, varenie ANO, potomok ANO, lahko vymenitelna za mladsi model ANO, ziadne vyplacanie z majetku ANO, ziadny pravne vysporiadany vztah ANO. ....Ono sa tomu kedysi hovorilo milenka, dnes si moderna Zena a za 10 rokov by to mohol byt status slobodna mamicka hlada lacny podnajom 🙂

dadis
14. mar 2022

@petkavka Nadherne zhrnutie 🙃

liljana
14. mar 2022

Nic nemas, on ma. Chces si "prisadnut". On preda byt, "kupite" spolu dom, ty pojdes na matersku, on bude splacat za vas oboch. Ak by prisiel rozvod, mas narok na polku, aj ked si do toho nedala ani eur. Vyzera to, ze s tymto ti to nevyjde. Skus ineho, naivnejsieho a velkorysejsieho.

zuzanazu85
14. mar 2022

@petkavka 😁 tak tak, úplne že ,pravda 👍

lilitela
14. mar 2022

podla toho co si este dopisala okrem uvodneho prispevku, ano je to dovod na rozchod. Pride mi to, ze sa nechce viazat a dieta moze brat tak, ze ok, kludne si ho vezmi do svojej starostlivosti. Inak ti je oporou, alebo si proste rad riesi "svoje veci".

dadis
14. mar 2022

@liljana Dom sa moze predsa kupit v podiele zodpovedajucom zainvestovanych prostriedkov 🙄