Je takýto vzťah v poriadku?

14. máj 2024

Ahojte, prisla som sa sem asi kúsok posťažovať, pretože už má to dlho trápi. S mojou mamou mame takýto vzťah úplne od začiatku. Som jej druhé dieťa a vpodstate cely život vidím ako vo všetkom uprednostňuje môjho súrodenca. Aj keď sa mi niekedy darilo v niečom viac, tak vždy sa zvrtla pozornosť na súrodenca. Teraz som v stave, že už nevladzem bojovať o lásku mojej matky. Celé detstvo to bolo toto nie, to sa ti nehodí, to nerob tak, ty to nevieš proste stále niečo zle. Výsledkom je absolútna nedôvera v seba, neverím si že niečo dokážem a vzhľadom nato, že tam boli aj narážky ako vyzeram, tak sa strašne trápim keď napríklad aj priberiem, hoci mám normálnu postavu. Nemám absolútne žiadne sebavedomie, aj keď mi ho dodáva môj priateľ, trvá to len tu chvíľu keď mi povie napriklad ten kompliment. Keď mám nejaký problém, tak sa vždy schová pod koberec a ak náhodou sa mi aj venuje nejaká pozornosť, tak môj súrodenec to vie tak zahrať aby sa ta pozornosť strhla na neho. A dnes som dospela do stavu, že by bolo pre mna najlepšie keby sa od nich odstrihnem. Nerobí mi to dobre, trápim sa preto.. ja viem je to moja mama,a mám ju svojim spôsobom rada ale skôr sa to týka mna ako si viac už neubližovat keď viem že má to strašne trápi. Čo si o tom myslite?

zuzkaa1991
14. máj 2024

Ja som. Sa odtrhlla kedze matka je zakerna resp sama sa tak.roozhodla co nechapu iny ludia hlavne muzova rodina az.postuupne. zistili aka je...ma jedine. Vnuca uz 6r od 1r(dcery) nie sme v kontakte a to chodí k sestre vedla kedze byvame vedla sebaa.so.sesttrou takzs vidí svoje vnuca. Cez plot a viiete co?taky kludd aky mamee neda.sa opisat
Podobne sme.mali doma všetko zle.sa robi ona najlepšie len vreskanie(inac nevie rozprávať) nadavky atd ....... našťastie som moju dceru pred takym správaní ochranila

0silvia0
14. máj 2024

pokojne a bez výčitiek sa odstrihni. Ale aj bez hnevu, nemalo by sa stávať, ale stáva sa aj také. Ty za to nemôžeš, je to nezrelosť tvojej matky.

feb13
14. máj 2024

Myslim, ze docasne odstrihnutie je dobry napad. Musis sa od nej detoxikovat a dat sa do poriadku, mozno aj so psychologom. Potom neskor mozes skusit budovat k nej vztah odznovu - ona sa pravdepodobne nezmeni, ale ty budes schopna si to nebrat tak osobne.

cina1
14. máj 2024

mala som to tak, aj ked to nikdy otvorene nepriznala...nasledkom bolo vela veci co sa stali... dnes uz je po smrti, a vztahy su naprd aj so surodencom...

autor
14. máj 2024

Len doplním. Niekoľko krát som sa pokúsila o nápravu. Vždy som jej povedala ako sa cítim ako mi to ubližuje. Ale to na veci nič nemení, lasku matky si tým nezískam.

jamimo
14. máj 2024

@autor... nepros, nežobri o maminu pozornosť, lásku, ocenenie a tvoju hodnotu v jej očiach. Venuj svoju energiu a čas sebaláske, sebapoznaniu, sebahodnote, sebadôvere... Prečo? Lebo ju nezmeníš, Treba zmeniť tvoj prístup k sebe. Lebo, jediný človek s ktorým budeš musieť žiť až do konca, si TY SAMA. Keď si toto osvojíš, pochopíš, zavládne mier v duši a budeš spokojne žiť 💖
Odporúčam návštevu psychológa, budú to možno tvoje najlepšie investované 💰
Prajem všetko dobré! Usmej sa, 🌞 svieti aj pre Teba 😉

mantilka
14. máj 2024

Ako píšu vyššie. Smer psychológ...pomôže ti vyliečiť srdce. Obklopuj sa ľuďmi, ktorí si ťa vážia...určite sú takí. A hlavne si uvedom, nie si tu na to, aby tí všetci tlieskali. Tes sa zo svojich úspechov s ľuďmi, ktorí si to všimnú. Nestracaj energiu na ľudí, ktorí si to nevážia.

dariaaa
14. máj 2024

Koľko máš rokov?Ak by si sa chcela osamostatniť,budeš mat nato?Lebo to je dosť dôležité,aby si si nenalozila na plecia viac,ako už nesies

autor
14. máj 2024

@dariaaa bývam už skoro 10 rokov od rodičov, takze to problém nie je. My sme mali len poslednú výmenu názorov plus ešte nejaké situácie v rodine kedy som si uvedomila, že už nevladzem a chcem niečom s tým robiť, lebo takto sa dlhodobo fungovať nedá.

cookie29
14. máj 2024

Ja by som tiez odporucila odbornika. Jednak to pomoze Tebe a jednak je sanca, ze Ti to pomoze eventualne neprenasat tuto traumu na Tvoje deti neskor.

zelenina1
14. máj 2024

@jamimo hej.. psycholog jej povie presne to iste co Vy - akurat kvetnatejsie + necha si to slusne zaplatit 🙂 ma jeho sluzba vobec nejaku pridanu hodnotu?

dariaaa
14. máj 2024

Skus obmedziť kontakt na nejaký čas.Nechodievaj tam,len sa ozvi ako sa majú,alebo keď aj nie,odpovedz ak sa ozvu.Odobera ti to energiu,nevládzes.Trosku žiarlis,čo je úplne pochopitelne.Ty sa hlavne zameraj na vztah s priateľom.Skus sa naučiť povedať si...Teraz nad týmto rozmýšľať nebudem.Vratim sa k tomu,keď budem mať nato energiu.A zameraj sa na pekne veci,ktoré ti robia radosť.Nieco si kup,chod sa len tak sama poprechádzať,ak máš kde,nakŕmiť labute,kačky,možno ak mas zvieratá rada,a máš možnosť,chod do útulku pozrieť psíkov. Proste sa zameraj na niečo,čo ťa utesi,keď urobíš radosť ty.Sadni si na lavičku ku dedkovi alebo babičke a len tak začni konverzáciu.Mamu vyhod z hlavy von na nejaký čas.Pre teba je dôležité tvoje uspokojenie

unicornlady
14. máj 2024

@zelenina1 Alebo jej povie, že je dospelá, nemá sa ľutovať a veď každého v živote niečo ovplyvnilo (toto povedala jedna psychologička mne) a ja som pozerala, že ehmm, dík.
Toto samozrejme netvrdím autorke ja. Len podotýkam, že nie každý psychológ je aj dobrý odborník.

54tinka54
14. máj 2024

Ako prvé som chcela napísať aby si jej úprimne povedala čo to s tebou robí.. niekedy proste ľudom “nedopne”, ako sa ten druhý cíti. Keďže si to ale spravila a nedošlo k žiadnej zmene, tak preruš kontakt.. úplne bez výčitiek, lebo ty si sa snažila situáciu riešiť.

dariaaa
14. máj 2024

@unicornlady súhlasím.Netreba hneď utekať za psychológom.Tam dostane maximálne lieky na depresiu a to si myslím,že nepotrebuje

luccija
14. máj 2024

Keď máš chuť čítať a chápať takéto problémy nájdi si na FB psychosomatika a etikoterapia v praxi
Mám uložené niečo podobné dosť často sa to tam riesi
Ja mám takú svokru dcéra je ten miláčik o 10 r mladšia ako môj muž pri rodicoch bez rodiny, deti jej spovednica a parťák muž je podpapucnik.A môj muž je ten šikovný, ktorý sa postará a netreba sa ho ani spýtať ako sa má.Nechce sa mi vypisovať on to berie v pohode nikdy nepriznal tu krivdu, ale trápi ho to.Mohli doma robiť iba to, čo mama dovolila a ja som sa po rokoch vzpriecila a nechcela som sa dať manipulovať, takže som persona non grata🙂a môj muž ju sklamal, ale vzťah majú, ale už taký iný.Pomohol by Ti dobrý psychológ, aby si sa tak netrafila.
Inak, keď na tej stránke dáš do lupy narcisticka matka a pod nájdeš stovky smutných príbehov

jamimo
14. máj 2024

@zelenina1 samozrejme, že má pridanú hodnotu. Predstav si, chodila som na psychoterapiu 2 roky a boli to najlepšie investované €. (okrem vzdelania, cestovania...) Som po asi 6 rokov a vieš ako sa mi ľahko žije? Čerpám z toho každý deň!
Je smutné, že ešte v roku 2024 pokladá niekto odbornú pomoc investovanú do seba samej za "len také kecy so vetra" za nekresťanské peniaze s vidinou zbohatlíctva. Vyštuduj, vzdelávaj sa a potom mi príď povedať, ok? 😉
Posielam pár inšpirácií na štúdium a prax:
http://www.psychologicka-poradna.sk/omne.htm
https://www.klaudiatabackova.sk/o-nas/
http://primaoz.sk/nas-tim/
S mnohými som sa stretla počas seminárov a praxe osobne...
Zvyšok nemusím vysvetľovať, dovolím si na záver odvážne tvrdenie: Každý z nás by mal mať svojho psychlóga. Stretávam sa s tým denne, na MK už úplne 🤔
Pekný deň prajem 🌞

jamimo
14. máj 2024

@mantilka Absolútny súhlas, na svete žije 8 miliárd ľudí... Nedá sa vyhovieť a byť za "peknú" v každého očiach. Ženy, ani to od seba nechcite!!!

jamimo
14. máj 2024

@dariaaa psychológ nepredpisuje lieky na depresiu.
Jedine, že by mal vyštudovanú medicínu, titul MUDr. odbor atestácie psychiatria + vyštudovaný odbor psychlógia (psychoterapia, klinický psychológ... )

dariaaa
14. máj 2024

@jamimo no,to uz neviem.Lebo poznam troch ludi,ktori mali tazke situacie a chodili za psychologom a brali lieky

jamimo
14. máj 2024

@dariaaa mohli navštevovať psychológa, lieky však mali od psychiatra. Možno krátkodobo nejaký Neurol, Xanax od všeobecného lekára, prípadne neurológa, onkológa... (záleží od kategorizácie a možnosti indikovanej preskripcie)

megg1
14. máj 2024

Myslim si, ze si dospela, ale nespravas sa tak. Mamke povedz ako sa citis, ale velmi to neanalizuj. Za svoje pocity zodpovedas sama. Nemoze mamka ani tvoja sestra za to, ze ty mas pocit, ze mas malo sebavedomia, ze ti vadi pozornost surodenca v tomto tvojom veku...Ja by som ti poradila vobec takto neuvazovat, neriesit tosustred sa na seba tu a teraz, pracuj na svojom sebavedomi.