Je rozvod správne rozhodnutie?

23. okt 2022

Ahojte, v manželstve sme sa dostali do bodu, že už toho bolo dosť. On od manželstva očakával, že si udrží svoje pohodlie, ja porobím doma všetko a ešte sa s ním usmiata pomilujem. Ja som očakávala pomoc a spoločne strávený čas. Dva roky dozadu sme boli v bode, že sa teda rozvedieme, ale nakoniec sme sa dohodli, že sa budeme snažiť. Že ja nebudem za všetko naštvaná a on odloží telefón a bude sa nám venovať. Vydržalo to chvíľu. Hádky a zlepšenia sa opakovali. Pristúpila som na sťahovanie do domu, kedy sľúbil, že po skončení mojej materskej sa zapojí do domácnosti a keďže nebude celé dni v práci, bude sa synovi viac venovať. Žiaľ v dome nastali problémy s developerom a to ho pohltilo. Ako malý rástol, začal všetko riešiť tak, že malý hneď dostane po zadku, alebo mu vykrikuje, že mu pleskne. Zhoršilo sa to v dome, kedy chodil nespokojný z práce, nespokojný s priebehom reklamácii v dome. Syn mal asi 2,5 roka a povedal mu, že je idiot, lebo mu položil telefón na mastnú linku. V tom čase som mu povedala, že sa k malému tak správať nesmie, inak odídem. Chvilu bol kľud. Za posledné dva tri mesiace sa to začalo opakovať. Namiesto toho, aby synovi vysvetlil, čo a prečo nesmie robiť, hneď hučí, že mu šlahne. Stalo sa, že si na neho malý zakašľal, tak mu povedal, že ešte raz to urobí a rozbije mu papulu. Malý ho v rámci bláznenia sa pohryzol, tak bol blbec a dostal po zadku. Ja som samozrejme ochladla. Áno, určite mám na rozpade vzťahu aj ja podiel viny, že som sa niekde nesnažil viac. Ale nedokážem sa pozerať milujúco na niekoho, kto sa takto správa k nášmu dieťaťu. Tak sme sa dohodli na rozvode. On sa tvári, že keďže sa ja k nemu správam chladne, už nato nemá nervy. Na moje výčitky, že je závislý na telefóne, nevenuje sa malému a škaredo sa k nemu správa, mlčí. Povedal, že nebude robiť problémy, syna mi nechá a keby malý niečo potreboval, stačí povedať. Čakala som, že sa mi uľaví, no niekde vnútri mám stále pocit či sme spravili dosť, aby to takto nedopadlo a či je to správne rozhodnutie. Aj keď viem, že nechcem, aby malý vyrastal v hádkach a v neustálom kriku, že dostane a že je taký alebo onaký. Vlastne nemám konkrétnu otázku, len ma zaujíma ako by ste sa k tomu postavili vy.

autor
23. okt 2022

Ešte dodám, že syn má teraz 3 roky a ja som od septembra nastúpila do práce. Odvtedy žijeme v bordeli. Malý zle zvláda škôlku, prídem z práce o 17tej a keď sa mu chcem venovať, nestíham udržiavať poriadok tak ako by som chcela. Manžel nechá všetko tam, kde to položí a neporiadok ho evidentne netrápi. Dostala som sa do stavu, že je mi prednejšie zahrať sa s malým ako rýchlo večer umývať zem. Počas skladania prádla ai čítame knižky. On leží na gauči a pozerá telku. Sem tam sa vyparí von. U svokrovcov je to rovnaké. Čas s jeho rodinou trávim ja. On ide za kamarátmi, prispí si alebo pozerá telku a do telefónu.

janinah
23. okt 2022

Nejako podozrivo rýchlo a ľahko sa vás ide vzdať.....
k neporiadku,ak chceš,tak skús toto....každú jednu jeho vec mu polož na jeho posteľ...ponožky,knihu,tašku,všetko čo neodloží...večer bude chcieť ísť spať,možno to zhodí na podlahu,nechaj tam aj rok...a s úsmevom mu povedz,že nevieš ako inak vychovávať dospelého jedinca,ked ho už jeho mamka nenaučila poriadku

mamamasama
23. okt 2022

Wow. Tak s týmto by som teda nedokázala žiť. Radšej nech ma malý len teba ako mať takého otca. Akým mu ide vzorom? Sama mu dáš rozhodne viac. Rozvod je to najlepšie rozhodnutie, čo pre seba a svoje dieťatko môžeš urobiť.

heymissg
23. okt 2022

Za mňa áno rozvod je správne rozhodnutie. Muž má byť súčasť rodiny, ak nie je vyhodnoť si je je ti skôr na príťaž, alebo na pomoc.

bambulka1105
23. okt 2022

Myslim si, ze ukoncenie manzelstva bude pre Vas oboch len vykupenie!,,, nema vyznam byt s niekym kto nema uctu ani k vlastnemu synovi :( je to smutne, ze sa takto sprava., pravdu? Ja prezivam nieco podobne., len z tym rozdielom, ze jeden syn ma skoro 3 a druhy ma len 1mesiac.,, myslela som, ze sa nieco zmeni., alekdeze., som len z jeho pritomnosti viac unavena, nervozna, doslova vycicana a bez energie., :( ., nic mu nemozem povedat, vsetko obrati proti mne ., nepocuva, nenecha ma ani dohovorit alebo vysvetlit., cele zle., neda sa s nim ani rozpravat len on ma pravdu a ja nie som nic !., ja neviem ani ako to zastavit.,! ., chcem, sby oddisiel a uz nikdy sa nevratil bez neho by sme sa mali urcite lepsie!., len ,,hacik” je v tom, ze mame spolocny penazny dlh a kym ho nevyrovname tak to budem musiet nejako vydrzat

luccija
23. okt 2022

Ano, toto lepsie nebude.Nadavat dietatu a nevsimat si ho je to najhorsie co moze robit.Evidentne nebol pripraveny na rodinu.Ty robis dobre, ze sa venujes synovi a nie domacnosti.Muz uz sancu na zmenu dostal.Vela muzov co v poslednej dobe pocuvam nema nervy a empatiu na dieta.Vsade tlacia v praci, pridu domov a su z nich nervozne klbka.

autor
23. okt 2022

@janinah skúšala som. Raz som všetko oblečenie dala na kopu do skrine. Vynadal mi, že či sa takto upratuje. Nechávam oblečenie, tam kde ho položí. Zostane tam. Potom zahlási, že on potrebuje oprať. Tak poviem, že čo bolo v koši na prádlo som oprala, iné neperiem. Zrazu mám prádlo na ďalšiu práčku. Riad uprace sem tam, ale odkedy pracujem, musím sa k tomu postaviť, že nech to tam aj zhnije a potom to zmizne. Skúšala som všeličo, všetko malo prudko dočasný účinok.

luccija
23. okt 2022

Nech splni co povedal, ked nastupis do prace bude menej robit a viac sa venovat synovi....toto je casty dovod preco to po nastupe zeny do prace buchne, lebo ten prvy si zvykol, ze bolo o vsetko postarane.Moj dobry kamarat chlap 35 r a detto pokym neboli deti bol cas, bol uzasny ako prisli deti vybusny, presadzujuci si svoje, stale krik a hadky so zenou kvoli detom.S detmi sa rozpraval a mal naroky ako na dospelych.Boli aj v poradni nic si z toho nezobral.Uz su od seba chodi na bicykel, venuje sa sebe, praci...

podmostom
23. okt 2022

Ahoj. A keby ste si nejako podelili domáce práce? Ja kebyže nič nechce robiť tak mu to oblečenie vôbec neoperiem. Len sebe a synovi. Nech si perie sám. Ak nie, nech robí niečo iné. Napr sa zahrá s malým 1,2 hotky po práci, alebo bude chodiť na nákupy,po večeri uprace kuchyňu alebo čosi iné. Robí on doma aspoň niečo?

autor
23. okt 2022

@luccija manželskú poradňu som navrhovala dávno. Tam ísť nechce. Tá práca ma veľmi štve. Bývame mimo rodín. Pre mňa a malého bude asi najlepšie vrátiť sa k rodičom do iného mesta, nájsť si inú prácu a potom bývanie. Dom ss predá, splatí sa hypo, takže nejaký základ na nové bývanie budem mať. Ale natrafila som na dobrú prácu, s normálnym platom, dobrým kolektívom a sú so mnou spokojní, čo je pre mňa po tom čase doma úplné pohladenie na duši. No do práce, aj keď náročnej, chodím oddychovať. Domov idem, aby som bola s malým. Nič iné ma tu neteší. Psa som dala na čas k rodičom, lebo nič poriadne nestíham. Pes je môj, takže pre manžela to znamená, že ho to nezaujíma. Pritom veľmi dobre vie, že pes je môj splnený detský sen.

autor
23. okt 2022

@podmostom minimum. Sem tam vyloží umývačku. Sem tam niečo navarí a nie vždy uprace kuchyňu. Väčšinou varí sebe veci, ktoré ja neľúbim a teda nevarím. Deľbu domácich prác s navrhovala, mlčí nemá záujem. Minule chcel oprať, tak som to vzala tak, že naše je oprate a kým nebude povysavane, ja nezapnem práčku. Tak povysaval. Ale to sú výnimky v činnosti.

autor
23. okt 2022

@podmostom a malého von nebráva. To už musí byť. Syn mal okolo 2 rokov obdobie, že nechcel ísť s otcom ani von a vrátili sa spred vchodu dole. Proste bol zvyknutý, že von chodí len so mnou. Teraz ide rád, ale keď je s ním, sám od seba ho von na 90% nevezme. Minule boli vonku preto, lebo muž kosil a ja som doma obliekla plačúce dieťa a šupla mu ho poza chrbát na dvor. Plakal, lebo chcel ísť von a ja som musela zbaliť ma víkend k svokrovcom a spratať kuchyňu.

autor
23. okt 2022

@janinah úprimne mňa to tiež šokovalo. Vždy sa vyhrážal ako môžem odísť bez malého. Neskôr, že bude žiadať striedavú starostlivosť. Teraz z neho vyliezlo, že mi nebude robiť problémy. Keď som sa spýtala ako si predstavuje návštevy, tak zevraj raz za mesiac či dva za ním príde, podľa toho ako mu to vydá. Že výživné 200€ je moc, lebo mu nevydá na hypotéku na byt, ale keď poviem, že malému treba topánky, kúpi mu ich. Za posledný čas začal stávkovať. Vybral z účtu tuším 800€,lebo to bola tutovka a keby podá za menej, nevyhral by 1500€. Evidentne podáva stále. Po novom má výplatu len pre seba a aj tak z nej už skoro nič nemá. Tak raz za dva týždne vyberie 150 alebo 200€. Povedal, že ich potrebuje na seba. Ze sem tam podá, ale inak ich potrebuje na seba. Rovno som sa spýtala či ich minie na kur.. Že kiežby, aspoň by mal lepšiu náladu. Peniaze potrebuje na seba. Viac som sa nedozvedela, ale úprimne si nemyslím, že idú tie prachy na ženskú. Skôr na stávky alebo na pokuty za rýchlosť. Netuším a popravde už ma to v podstate ani nezaujíma. Vďaka Bohu som si nechala výplatu posielať na svoj účet, lebo nikdy nebol šetrný typ.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
23. okt 2022

ľudia sa ozaj rozvádzajú pre blbosti. a u teba to platí taktiež. Neviete čo od dobroty.
Skúste ešte navštíviť poradňu a každý z vás aj psychológa...
Myslím si, že si to s tým rozvodom prepískla.
My máme s manž. spoločné 3 deti + ja ešte z predch. manž. a vážim si každý jeden deň čo sme spolu . áno, pohádame sa aj my, ale viem kedy byť ticho - lebo vidím že mm má na figu deň a kedy mu už môžem dohovoriť že čo to vlastne stvára...
podľa mňa ste nevyzretí jedinci a odborná pomoc by vám pomohla....

luccija
23. okt 2022

Kolko ma rokov?ked stavkuje tak utekaj a ries cim skor BSM.On zije ako slobodny muz.Je nevyzrety.Kolka ochota, ze bude s malym raz za mesiac, dva.Hlupo povedane, ale asi bude aj rad, ked sa rozvediete.O vyzivnom sa s nim ani nebav rozhodne sud a celkovo by som s nim komunikovala co najmenej a starala sa o seba a syna.Tu pracu stratis, ked pojdes k rodicom?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
23. okt 2022

teraz čítam od príspevku podomnou že STÁVKUJE? dobre čítam? ak áno, tak všetko beriem späť... kašli na neho, lebo ťa stiahne dole a budeš mať problémy s jeho dlhmi...

joesvk
23. okt 2022

Tiež si nemyslím, že máte dôvody na rozvod. Ale odišla by som od neho s malým a dala tomu čas. Hoci aj rok keby ste boli od seba,zistili by ste,či vám to takto viac vyhovuje a možno by ste začali úplne inak.

Hovorí sa,že žena potrebuje cítiť od muža lásku. Muž potrebuje cítiť od ženy úctu.

nwnw
23. okt 2022

@janinah nevidim dovod preco by mala vychovavat taketo hovado! Ze "rozbijem Ti papulu" 😭. Jutove vreco na hlavu a lopatou vyprasit.
Hrozne nieco.

podmostom
23. okt 2022

Jaj tak to si mala napisat ako prvu vec, ze stavkuje. Sa mi nezdalo, ze obcas uprace, obcas nie, najpr chcel striedavku, treaz len obcas syna vidiet.. Vies kolko zaraba? Kolko z toho mesacne dava vam? Su nejake povinne mesacne platby, ktore plati on? Ak ano, skus zistit, ci to naozaj plati. nehovorim, ze je gambler, ale zrejme uz ma dobre nasliapnute na tuto drahu. Z toho mozu vyplyvat aj zmeny v jeho spravani. Gamblerov prestane bavit zena, potom deti, potom uz aj kamarati, potom uz aj svoja vlastna rodina (mama, otec..). Ak mate spolocnych priatelov, skus sa aj ich opytat, ci na nom nebadaju nejaku zmenu, ak mas dobre vztahy so svokrovcami tak aj s nimi. Kludne ich upozorni na to, ze muz stavkuje, mozno si od nich uz poziciava peniaze a nevracia ich, ktovie.. Pozri si nejake stranky o gamblerstve. Ak je gambler, potrebujete riesit jeho v prvom rade. Gambler znici vsetko okolo seba, rodinu, vztahy, urobi obrovske dlhy..mozno sa to este da zastavit. Ja byt tebou, tak volam do nejakeho centra pre liecbu zavislosti. Ak to on nebude chciet riesit, minimalne aby si ty vedela, co ta caka, co robit dalej...aby ste napriklad neostali bez strechy nad hlavou. Tie financie si pozistuj co najskor, napriklad ci pravidelne plati hypo, neviem ci ten dom je len na neho, ci na vas oboch..

lily246
23. okt 2022

@joesvk ty si aj čítala jej posledný príspevok? Nevidíš dôvody na rozvod? Ja teda nevidím dôvod s ním zostať. Autorka, okamžite zruš BSM! Zatiahne ťa do dlhov, bohvie koľko už kde dlží.

autor
23. okt 2022

@deti95060810 podáva len sem tam, ale jeho brat ma upozornil, že ako slobodný ľúbil ťukať do automatov, takže ma to neteší. Píšeš o poradni, ja som mu ju navrhla, ale nechce tam ísť. Ževraj nato nemá čas. Skúšala som mu vysvetľovať, že sama nestíham. Podľa neho som však 3 roky na materskej prespala, takže nárok na oddych mal len on. Dlho som tolerovala, že sa nezapája, ale jeho správanie k synovi mi viac ako vadí. Je podľa teba ok, že sa s 3 ročným rozpráva ako s nepodareným pubertiakom? 2 roky som sa snažila riešiť a rozprávať sa o tom ako zmeniť to, že sme obaja nejako nespokojní. Ale sama zmenu nedosiahnem. Keby zmením len seba, mám na starosti všetko a on si udrží svoju polohu ležmo na gauči. Zostane mi manžel, ktorý normálne nekomunikuje, neudržuje poriadok a nevenuje sa dieťaťu. Po mojom príchode z práce za mnou uteká dieťa, v kuchyni ma čaká špinavý riad a manžel spokojne leží a pozerá telku.

autor
23. okt 2022

@podmostom máme jeden účet spoločný a potom každý vlastný. Stav jeho účtu neviem, ale viem ako je na tom spoločný účet. Naozaj si myslím, že je v stave, kedy sem tam možnosť raz 2x mesačne podá. Keď sme sa vzali, podal tak za 2€,viac nie. Jemu chodí výplata okolo 1500€, z toho je hypo 258 a elektrina 200€. 300€ má vyratané na benzín a 150€ sporenie. Stravu som vždy platila a platím zo svojho účtu. Počas materskej som si poslala 500€ a platila všetky nákupy vrátane oblečenia pre všetkých. Minulý mesiac už čakal na výplatu ako na soľ. Prišla mi prvá výplata, z jeho peňazí som si nevzala nič. Na účte mu 2 týždne pred výplatou svieti 70€. Do práce varím pre oboch. Akokoľvek pozerám na ten účet, neviem kde sú tie peniaze. 150€ vybral a vratil nazad. 200€ vybral a zatiaľ nie sú nazad. Plus sme platili montáž zvončeka. A teraz zaujímavý bonus, v auguste si nechal na svojom účte 300€, ale tie už asi neexistujú, keďže pred výplatou už nemal ani fuka. Dom máme spoločný a po predaji sa aj napoly rozdelíme, lebo sme do bývania dali zhruba rovnako. To nenamietal

podmostom
23. okt 2022

Este aj automaty hraval? moj ty Boze.. Ono mohol byt v pohode, mozno aj sa chcel zmenit a potom ako ste mali problemy s tou stavbou, tak ho mozno napadlo, ze potrebuje rychle prachy, dake stavky dat, a uz to ide.. Aj s tym bratom by som bola v kontakte, nech ti da vediet ked si zacne poziciavat.. Vy ste jeho najblizsi ludia, mozno ho z toho dokazete este vytiahnut.. Skus sa aj ty s muzom uprimne pozhovarat, ci nema problemy s tym stavkovanim, ci nema dlzoby, ze sa nebudes na neho hnevat, len ze potrebujes vediet na com ste, aby ste to mohli riesit. On ti sam uz naznacil, ze kiezby minal na kurvy.. No nie, nemina na zenske, stavkuje a uz moze mat kadetade napoziciavane. Je z toho nervozny, urcite hrdy na seba nie je.. Ale stale sa to da riesit. Muz sa moze ambulantne liecit, mozete ist do mensieho bytu z domu ak ma dlzoby.. No v prvom rade by si mala zistit, na com vlastne si.

autor
23. okt 2022

@podmostom nechce sa o tom baviť. Ale nemôže mať dlhy, keď si chce kúpiť byt a vziať hypo. Povie, že sem tam podá, keď vie, že je to isté. Bude to znieť detinsky, ale s ním sa už nedá rozprávať. Na všetko odvrkne alebo začne hulákať a rozčuľovať sa. To ale platí všeobecne. On sa za celý víkend, ktorý strávime u svokrovcov skoro nerozpráva s vlastnou rodinou. Keď mu dakto povie iný názor, urazí sa a už vyhukuje po každom ako načo vôbec od neho chceme, aby sa s nami bavil. Je závislý na telefóne, vie o tom, raz si to priznal, ale riešiť to nemieni. Už sa nevie normálne rozprávať ani s vlastnými rodičmi a súrodencami. Normálnu konverzáciu vedie, len keď môže dakomu rozprávať l problémoch s developerom alebo o robote. Nepočúva nás, keď už mu všetci vravíme, že už to nechceme riešiť a chceme ísť ďalej.

podmostom
23. okt 2022

tak ked vie ze je zavisly, to je jedno na com vsetkom a riesit to nechce, nechce o tom pocut, nechce sa o tom bavit, tak ti nic ine neostava ako ist od neho.. 😔 Mozno sa zbada, ked ostane sam..mozno nie. Ty ale nemozes dlhodobo znasat takuto zataz, ty si nic zleho nespravila. Mas male dieta a cely zivot pred sebou. daj si pozor na tie financie, aby vas do nejakych patalii nezatiahol. Ak s nim nedokazes nijako pohnut, ani za pomoci rodiny, ktora zjavne stoji na tvojej strane, tak uz neviem..uz mu len dat co chce a mozno ho to prebudi.

vakaveronika
23. okt 2022

odporúčam knihu Šťastné vzťahy

autor
23. okt 2022

@podmostom všetci vidia ako sa správa. Pretvaruje sa na dokonalého pred cudzími. Veľa krát som sa so svokrovcami bavila v nádeji, že s ním pohnú. Ale nula. On proste dakam ide, nikomu nič nepovie. Boli sme v lete na dovolenke, opil sa tam ako prasa. Prišiel za nami na pláž, ľahol vedľa nás a spal. Hanbila som sa ako pes. Hovorila som mu, nech ide na izbu, ale nie. Keď sa to dozvedela svokra, vynadala mu jak šľak. S ním ani nehlo, že jeden deň z dovolenky má nárok sa opiť. Včera mi povedal, že jemu už je jedno, čo si kto o ňom myslí. Preto to podľa mňa už nemá význam. Jemu príde v poriadku, že neustále húka po malom, že mu strelí. Veď dieťa nepočúva, tak nahúka. Stalo sa, že malý plakal a za somarinu, už neviem, čo to presne bolo. Bola som ticho, nech teda nejdem proti mužovi. Toľko po ňom húkal, aby sa šiel syn ukludniť hore do izby, až sa malý pocikal. Aj keď ma žerú pochybnosti, stále si vravím, že nechcem, aby v tomto malý vyrastal.

marca12
23. okt 2022

Az mi je zle,ked to citam. Rozvadzaj sa a velmi rychlo. Ratas s predajom domu,len aby este bolo co predavat. On moze mat pobrate uvery a ani o tom nemusis vediet,ked stavkuje.