Dobrý deň prajem,viem že možno blbá otázka ,ale prečo väčšina ľudí to má tak ,že prídu k niekomu má návštevu sa doslova vyhostiť ( myslím tým,že vypijú,najedia sa atď) ale u seba niečo také veľkí nechcú organizovať ? Pred troma rokmi som organizovala Silvester pre kamarátov u nás doma ,doteraz sa ani jeden neozval že poďme na Silvestra k nim napr,pre zmenu. Ja nemám problém ľudí hostiť atď ale prečo ľudia nepovedia,ze príď ty k nám ? A vyhostime ťa? Ono návštevy sú dobre,lenže my musíme všetko chystať,upratovať,umývať riad a niekto si príde a hotovo ,máte niekedy rovnaký pocit ?
Tak hlavne pozývam niekoho na návštevu, pretože to chcem a nie preto, aby ma dotyčný tiež pozval. Veď je to moja slobodná vôľa, koľko čoho nachystám. Nikto ma nenúti vyvárať a vypekať. Keď sa mi nechce chystať, nevolam návštevu.
Nie. S kamaratmi jednám narovinu. A v pripade velkého "hostenia" každý nieco prinesie a tiez nakoniec spolu upraceme (= odnesieme špinavý riad k myčke).
Tak, aby ma niekto vyhostil by som fakt nechcela, mám to tu celkom rada 😂 pohostiť sa nechám rada... prepáč, väčšinou toto nezvyknem komentovať, ale tu mi to fakt nedalo, to vyhostenie ma fakt pobavilo 😂
A k veci, ja napríklad rada chystám, ale u nás doma v malom dvojizbáku na to proste priestor nie je, niektorí ľudia to zase nemajú radi a úplne to rešpektujem.... tiež máme takéto akcie väčšinou iba u kamarátov v dome, kde je priestor a nikoho nerušíme, ale zase každý niečo donesie, pomôžeme upratať... nemusí to byť vôbec o tom, že chystáš všetko ty...
Nikdy mi to nenapadlo to tak brať keď niekoho chcem pozvať na návštevu urobím to bez toho aby som očakávala niečo späť. 🤷🏻♀️
Neocakavam,že ma na oplatku niekto pozve. Ja celkovo nerada hostim ludi,lebo niektori nevedia,kedy odist. Specialne mame jednych znamych,ktori do rana vysedavaju a nasavaju a naposledy som ich skoro vyhodila. Odvtedy neorganizujem ziadne navstevy,len s rodinou. Ked ma pozvu,mam chut ist,tak idem. Ale vzdy nieco donesieme aj my. Hlavne na silvestra sme vzdy nosili aj slane,aj kolace. Nemoze nikto povedat,ze sme niekoho vyzrali. Tvoji hostia nezvyknu doniest aspon nieco male?
Vyhostiť myslíš pohostiť? No niekto to nemá rád tak nepozýva ale stretnúť sa s tebou chce. Ved to dohodni nech každý niečo donesie a pomôže upratať.
Ja naopak nerozumiem, prečo niekto niekoho pozve na návštevu a automaticky čaká, že mu to návšteva vráti? Ved niekoho pozvem s tým, že ho u seba jednoducho chcem nie?
A to nehovorím o sebe, k nám chodia navstevy často a su u nás radi. Len nerozumiem tomu zmyslaniu. Ak nechceš niekoho ,,vyhostiť” tak ho k sebe nepozyvaj.
my máme takých aj v rodine... takže poznám.
Ja napríklad nerada hostím. Moji rodičia neznášali hostenie, keď mohli vyhli sa návštevám, nemala som sa ani kde naučiť “čo sa patrí”. Mám to nejako zakorenené, že to bude zle, že nebude chutiť, že ofrflú organizáciu alebo čokoľvek. Prvá detská oslava, čo som robila synovi dopadla “excelentne” - buzeráciou od rodiny. Keby radšej poradili… 🙄 Od vtedy nič neorganizujem. Spôsobuje mi to stres.
Cudne slovo si pouzila, ze "vyhostit", pouziva sa pohostit. V suvislosti s tym Silvestrom, mozno niekto nema na to podmienky doma, ma maly byt, alebo male deti, atd.
ja autorke rozumiem, urcite rada pohosti, ale aj ju by mali pozvat a pohostit. Ona si necha vojst ludi do svojho sukromia, avsak ju uz nepozvu ku nim do sukromia? takych som prestala pozyvat
@aurora33 obcas je povinna jazda zniest navstevy, hlavne pribuzenstvo, a nie je v poriadku, ze taketo navstevy sa konaju iba u jedneho z nich, napriklad preto, lebo ma vacsi byt/dom. Je jedno ci budu sediet v obyvacke v panelaku, alebo vo vacsej obyvacke v dome. avsak je jednoduchsie prsist niekde ku niekomu na navstevu, ako si nechat narusat vlastne sukromie
@darmasiswa ak prestane, je to samozrejme úplne v poriadku a iba jej rozhodnutie, môžu sa s priateľmi stretávať aj v podniku či oslavovať Silvester na chate, nemusí ani ona nikoho pozývať... ja som rada, že my máme priateľov, ktorí chápu, že u nás by to bolo jednoducho nepraktické (iba by sme sa tlačili a po 22 by sme sa museli aj tak presúvať), radi nás pozvú, radi to príjmeme, radi sa zapojíme do príprav občerstvenia, ale keby sa rozhodli že im to vadí, bolo by to tiež okej
@lindous s priatelmi sme sa volakedy stretavali aj v garsonke, nebolo to neprakticke, preco? vsak v izbe sme nehrali futbal, ale sme si posedeli, preto vravim, ze je jedno ci je to na gauci v miestnosti v panelaku 4*3, alebo v miestnosti 6*5 v dome, stale je to pustenie ludi do sukromia, a ak je to jednostranne, vnimam to ako vyuzivanie
@darmasiswa tak kamošku či iný pár na pohár vína a pokecanie radi pozveme, tam je to naozaj jedno, ale to nevnímam ako nejaké väčšie pohostenie a lá Silvestrovská oslava - autorka hovorí v úvode o organizovaní niečoho veľkého, nie bežnej návšteve, to neviem ako majú.... a tam sme naozaj na náš byt veľká partia, ktorá sa rada zahrá spoločenské hry, rada si zatancuje, rada si zaspieva...
pretoze je tam velmi premennych,vela dalsich vplyvom, o ktorych zrejme ani netusis. Napr tazko vychystat hostinu ak masmale deti, ak nevies varit, ak nemas na to financne, ak muz nesuhlasi, ak ma hrozny gauc, ak je u druhych lepsie... ;)
poznam jeden bezdetny manzelsky par, ktori byvaju v dome, brat toho manzela, spolu so svagrinou sa velmi radi nechali pozyvat, pozyvali sa aj sami, tento jeho brat so svagrinou ich vsak nikdy nepozvali ku nim domov ani len na cistu vodu, vlastne, tento par ani nevie, ako byvaju, pretoze nikdy u nich neboli, nikdy ich nepozvali do ich trojizboveho bytu, svagrovci sa nechali pozyvat ( bezne vikendy, vianoce, velka noc), sami sa pozyvali, ked chceli zagratulovat narodeniny, meniny obom manzelom, avsak ide o to, ze do svojho sukromia nikoho nepustili, iba sa nechali pozyvat, az to doslo do bodu, ze prestali byt pozyvani, a brat s bratom sa stretavaju u ich mamy
@lija22 o to skor, ak manzel nesuhlasi, a nechce navstevy, tak snad nebude on chodit ku inym, o to tu ide, on nesuhlasi s narusenim sukromia, ale inym ho moze narusat? a ak su deti, tak neprijmes navstevu, ale s detmi pojdes na navstevu otravovat inych? a ak nevies varit, to nie je dovod, aby si neprijmala navstevy
Ano, poznam 😅 robili sme grilovacky, varili gulas, silvestrovsku party atd atd atd, na vsetkom sa zucastnili ale pozvanie nam neopatovali. Iba reci ako bolo dobre a pod.
Takze jeden rok som to stopla a prestali sme pozyvat. Presiel asi rok a potom nas pozvali k sebe.
Veď ponúkni návštevám kávu, vodu, nejaké keksy a hotovo. Načo chystáš, vyváraš.
ja som osobne bola radšej keď došli na silvestra k nám aj za cenu hostenia 😂 ale zas, zorganizovala som to tak, že som zaúkolovala aj návštevu pri príprave - spolu sme robili jednohubky alebo doniesli šalát alebo dačo čo som ja nechcela alebo nemala čas robiť, alkohol doniesli ako sme sa dohodli a podobne… už k nám nechodí partia ako predtým, ale chodíme my ku kamoške - a tam tiež pomáham, a tam sa mi zdá nosíme alkohol a ona varí…
@darmasiswa nam sa stalo, že nás raz pozval na návštevu manželov kolega. Pričom ho pozná len manžel. Ja nie. Ani jeho ženu či deti. Kolega bol ale neodbytný. Volal nás pomaly každý týždeň. Príďte príďte. Ja som veľmi zaneprázdnená. Aj deti. Majú veľa krúžkov a podobne. Nakoniec asi po pol roku neustáleho pozyvania sme na tu návštevu šli. Že už dá hádam pokoj 😀😅
Po navsteve som sa tešila že iz bude kľud a nakoniec sme zistili že kolega sa urazil, že sme ich naopak nepozvali my. A vieš čo? Nepozvali. Ja na takéto veci nemám čas.
Synonymá slova „ vyhostiť ” v slovenskom synonymickom slovníku
vyhostiť p. vyhnať 1- ať 1. hnaním al. iným spôsobom donútiť odísť al. dostať na iné miesto 😂😂😉
Trochu mimo tému, ale prosimta odkiaľ si že takéto slovíčko používate v úplne opacnom význame než v spisovnej slovencine znamená ? Preklep to asi nebol ked si ho 2 x použila . Ale je to milé asi začnem aj ja návštevy vyhostovat 😀😀
@darmasiswa vies co presne mi to pripomenulo aj nas prípad, tiez sme takto volavali svagrovcov, narodeniny deti, vzdy bola torta objednana, pagaciky, niekedy som varila (kacka, rezne...) alebo len nieco studene, oblozene misy, aj na narodeniny, manzelova 40, to sme mali v jednom podniku, samozrejme nasa svadba a krstiny v jednom. Chceli sme to s niekym oslavit, nie len sami, ale bohuzial, ani po 5 rokoch nas oni nezavolali naspat, az po takmer 10 rokoch 1x na jednu oslavu 50. Inak ziadne pozvanie nikam, svagor chodi so synom pravidelne lyzovat, na futbal, hokej, potom to manzelovi len tak oznamuju a cakaju asi ze sa manzel urazi, lebo on by s nimi velmi rad isiel, ale asi s nami netravia radi cas. Tak sme to stopli, ziadne pozvania uz, bohuzial oni sa aj bez pozvania len tak zastavia 😬 ani nedaju vediet dopredu. Raz boli u nas aj na vianoce, ale uz viac by sme to neurobili.
A preto si chodime sadnut niekam von a raz plati jedna familia, potom druha. Sme si kvit, netreba nic pripravovat a ani potom nic pratat.
Ja mám takú kamarátku už od strednej školy a ona je známa tým, že ku každému sa pozve, k jedným do bazénu, na grilovačku, Silvester, ale nič neopatuje, ale ju ja mám rada viem aká je už som sa popalila, takže odtiaľ potiaľ.Niektori ľudia to majú ako hobby príde víkend a rozmýšľajú ku komu sa vtlačiť🙂a vieš vždy je jednoduchšie ísť na oslavu, posedenie ako upratať, vymyslieť čo pripraviť, riady, upratať znova atď....
Áno,z časti to poznám.U nás sa väčšinou nechá pozývať manželova rodina-švagrovci ,2 rodiny .Niekedy sa sami ozvú,že prišli by sme na kávu .Rozumej tomu vypustiť u nás deti,pretože momentálne žijú v stiesnených podmienkach ,dom sa len stavia.Ale ešte reči typu ....hej tu je dobre,lebo ty dobre hostíš,som doma nejedol lebo som vedel ,že idem tu🙄.Viem pohostiť,nachystať,obslúžiť.Ale verte,že keď sa to deje len vo vašej domácnosti tak vás to časom prejde ako psa valec.🤨Tiež najprv upratujem pred príchodom a potom po celý dom,lebo deti rozvlečuú naše s ich všetko všade,popri Tom ešte jedia...a na oplátku keď prídeme my,tak sme odbavení chlebikami na malom tanieriku pre všetkých.Darmo rodina,nerodina....tiež mi toto ide potom hore krkom.Uplne ťa chapem
@tana85 My mame viac partii a vzdy sa pozyvame navzajom. Cize 5-6 grilovaciek ale hostitelom som raz. Asi kazdy si inak uziva navstevu kde je host a inak ked je hostitel. A to ja rada chystam, tesim sa ked sa u nas citia dobre, ked im chuti...
Ale vtedy som sa ozaj nastvala a aj manzelovi som hovorila ze uz aj ja by som rada k niekomu prisla a uzila si to ako host 😁
Ja keď pozveme niekoho tak preto,že s ním chcem byť a je mi jedno ,že on má nezavolá