Dnes sme mali s mojou mamou takú menšiu nezhodu v názoroch a uvedomila som si, ze väčšinou sme obidve úplne na inej názorovej vlne. A keď som videla svoje deti začala som si uvedomovať, že ma to možno s nimi čaká tiež. Moje deti sú ešte malé, takže to neviem zatiaľ porovnať, ale osobne sa bojím toho, ze budeme takto rozdielni. Ako to máte s vlastnými detmi ci rodicmi? Je tam cítiť ten generačný rozdiel? A co robiť, aby som tie generačne rozdiely co najviac zmierila?
mat radi sa mozte aj s generacnymi (a inymi) rozdielmi.. zalezi hlavne na schopnosti respektu.. a tiez je dobre si nerobit nejake konkretne predstavy o tom, ako by mal vztah s detmi vypadat, ale vychadzat z reality, ake mate potreby a coho ste schopni.. aby nedochadzalo k zbytocnym sklamaniam
Ja mám úžasnú svokru a aj moja mamina bola veľmi fajn. Nikdy mi nevnucovali svoj názor. Povedali, čo a ako (by) riešili oni a tým to končilo. Nikdy som nepočula ako to ja robím zle atď atp. Keď som povedala, že napríklad poštolky netreba, lebo to povedala doktorka, tak povedali maximálne aha, keď ste vy boli malí, bolo to takto a takto. Takže ja mám veľmi pekný vzor, ako sa mám správať, keď budú moje deti rodičmi 🙂. A takisto je dôležité rešpektovať, že rodič je zodpovedný za dieťa a teda za neho rozhoduje. Čiže keď moja dcéra bude bio eko matka, nebudem vnúčatá potajomky napchávať horalkami ale budem rešpektovať jej výchovu a jej pravidlá.
Za mňa takto, čo sa priateľov týka: názory sa vždy môžu rôzniť, okolnosťami, výchovou, vplyvom mnohých faktorov. Často som v priamej interakcii s "omladinou" vo veku, 8, 12, 15, 18 rokov, ich rodičmi, aj ľuďmi so šedinami. Moja najlepšia kamarátka mán 59, chlapov kamoš 58. Nemôžem vo veku 44 rokov od mládeže očakávať, že bude rozmýšľať tak ako ja. Nerozumiem síce, čo obdivujú na Kardashian family, Plačkovej a spol., komunite EMO...Nevadí= Život ich rokmi naučí. Ale vždy nájdeme spoločnú reč, som u nich obľúbená. Som otvorená, úprimná, orientujem sa v "ich" svete, viem vypočuť, slušne vyjadriť iný názor. Veľký potenciál vo vzťahoch vidím v otvorenej komunikácii, záujmu, investovanie času do "problematiky" danej vekovej skupine (šikana, drogy, tik tok výzvy, osamelosť seniorov, staré zvyky, stigmy, očakávania...) otvorenej mysle a ochote počúvať, posúvať sa, veď sa predsa učíme celý život. Samozrejme, že do vzťahov patria aj také nuansy ako nesúdiť, neodcudzovať, správne odhadnúť hranicu intimity v rozhovore... Nie len húkať, posudzovať, rozkazovať, riadiť a rozdávať 100% recepty na život, 🙄Lebo ak ja chcem, a druhá strana je zviazaná v korzete obmedzenej mysle, bohužiaľ, tam bude diskusia a vzťahy škrípať 🤔
Generacne rozdiely su normalne. Kazdy vyrastal v inom svete. Ja vidim aj velky rozdiel medzi cerstvymi 30 tnikmi a 40+. A mozno je rozdiel len 10 rokov. Treba respektovat ine nazory a zit v realite. Moji rodicia nedokazali pochopit odchod do zahranicia a pretkanie sa na cierno (oni boli zvyknuti na stabilitu a zaruky rezimu) a takisto moja neter nepochopi, ze Erasmus atd kedysi nehrozilo a ze ta mozu otocit na hraniciach a hajde domov… lebo EU. Je xy takych prikladov. Ale to, ze nepochopi neznamena, ze nerespektuje … jasne, ze sa budem svojmu dietatu snazit pomoct a poradit, ale nie presvedcovat ho o mojej pravde. Su veci kt ja nepochopim … vyznam IG a pod, ale nemusim, kto chce ma a kto nie, je tiez ok
@mikadooo výborne, to je taký optimálny prístup k zdravej komunikácii, rešpektu, slušnosti, asertivite... a pekným vzťahom. Ja mám svokru s obmedzenou mozgovou kapacitou, moja mama má veľmi tvrdo zažité staré vzorce (malo by sa, čo by kto povedal, očakáva sa...) ale neriešim. Som asertívne vycvičená, nechávam ich v "tom ich" Škoda mojej energie 😉 Každopádne nevstupujem do sporov, hádok. Ži a nechaj žiť.
@jamimo veľmi sa mi páči tvoj prístup a chcela by som to tak mat aj ja v budúcnosti, s mojou maminou je to také, že v určitej miere je tam také u nej aj pokrokové myslenie v niečom a v niečom ma ešte staré zvyky. Však no vždy sme to tak robili, tak to tak ma byt, ved co si pomyslia ludia a podobne. Akože ja hu chápem, to sa ťažko z takého prostredia vyjde, keď v tom žiješ cely život, len teda ja by som to také mat nechcela. Ked už nebudem mať takú kapacitu a snahu aby som veci vedela naštudovať alebo učiť sa, tak dúfam, že aspoň budem chciet pocuvat.
Generačný názorovy rozdiel je absolútne v poriadku. Dôležité je, či sa aj napriek rôznym názorom dokážete dohodnúť na kompromise.