Financie počas rodičovskej

16. jún 2023

Ahojte, ako to mate doma s peniazmi, tie ktoré ste na rodičovskom? Ja mam dve malé deti dostávam cca 530€ztoho zaplatím elektrinu, vodu, plyn, raz za pol roka poistku na auto, škôlku.. Ostane mi cca 300€ z toho sa snažím cca 100€ ušetriť. A teraz problém ostatné peniaze miniem v potravinách pripadne v lekárni ak sú deti choré. A keď miniem svoje peniaze, väčšinou mi to vydá na necelé 3tyzdne vezmem si do obchodu mužovu peňaženku a zaplatím jeho peniazmi. Miniem v obchode každý druhý deň cca 35€. On sa hnevá ze veľa míňam... Nekupujem žiadne hlúposti (občas nanuk alebo nejaké chrumky, cipsy deťom)... Aj sa povadime za to... Jeho nezaujíma co kupujem ale vidí len celkovú sumu..
Ale nie je lakomy, chodievame aj na výlety alebo si občas objednáme jest z restiky... Len neviem teda ci naozaj tak veľa míňam, mne sa nezdá.. Co myslite?

ariannazara
16. jún 2023

A on platí co vlastne?

andreakotesova
16. jún 2023

@ariannazara dobrá otázka...

ariannazara
16. jún 2023

@andreakotesova ale 530 eur pomaly všetko zaplatí a ešte 100 ušetrí?bomba 😅

mk22
16. jún 2023

Prečo ty všetko platíš?
Z rodič neplat poplatky, to je suma na deti nie na elektrinu.
Keď sa mu nepáči..nechh si dá trvalý príkaz na elekt vodu plyn.. Škôlku.. Véd to je aj jeho bývanie. Ci on býva zadarmo.. Véd moment je jediný pracujúci on takže logicky by mal platiť.. Alebo aspoň časť, niečo.. Nie že ty všetko..

pribinak
16. jún 2023

Z tohto ušetríš ešte 100 eur? Klobúk dole

Starého by som poslala do obchodu s nákupným zoznamom a potom urobila krik ako si to prestavuje minút toľko peňazí

babulkomale
16. jún 2023

U nas je
200 plyn
200 elektrina
30 voda
40 eur maly nakup
70 eur stredny nakup
100 eur vacsi nakup
200 rocne domova poistka
PZP na auta, servis
dane, smeti, poistky k hypoteke, sporenie detom, zivotna poistka zivitel, mobily, internet, skolka, vylety, skolske a rodinne, tabory, oblecenie, kruzky, sporty.........
Nedokazem si predstavit tahat cokolvek z toho z rodicaku. Absurdne.

andreakotesova
16. jún 2023

@ariannazara nikdy som neplatila výdavky za byt, ani za dom, ani za auto. Dokonca ani poistky a iné poplatky.

autor
16. jún 2023

Tak my platíme menej elektrina je 60€ a voda a plyn neviem presne, škôlku len 10€mesacne,televíziu, platila som aj sebe aj jemu paušály a internet ale prešli sme k inému operátorovi a ide to cez jeho účet lebo je to všetko naňho ale to je dokopy všetky 3 veci 41€. On platí hypotéku co je vyše 200€,je živnostník čiže sociálku, zdravotná, poistenie svoje... No a tankuje auto a teda inak nemčina ma seba občas zájde do krčnú na 2 pivka ale to nerátam ako výdavok veľký. Inak sa snažíme šetriť on teda výraznejšie.

viestta
16. jún 2023

Vy nemate spolocnu domacnost, spolocne deti a teda aj spolocne peniaze? Co robi muz so "svojimi" peniazmi?

rebrambora
16. jún 2023

Kazdy ma pravo zit ako chce, ale mne sa nad tymto rozum pozastavuje. Mat spolocnu domacnost, DVE deti, auto a vlastne vsetko a delit si peniaze? A hadat sa kvoli peniazom?
€530 mi posledny x na vyske mesacne vystacilo.
Ja by som takto zit nechcela, sorry.

mk22
16. jún 2023

Kúpiš aj sebe.. Niečo čo ťa poteší.. Napr parfém, knihu.. Kabelku.. Proste ženskú prkotinku..ci to vôbec?

jaga18
16. jún 2023

@babulkomale fúú tak to mate mega spotrebu. Sme 8 členná domácnosť v 6i staršom rd a elektriku mam necelých 200e a plyn nemáme vôbec, kurime elektrikou aj vodu ohrievame elektrinou.

Inak autorka, klobúk dolu, že z rodicaku ešte aj usetris 👍 35e za nákup pre 4 osoby vôbec nie je veľa, je to tak akurát . Samozrejme keď v tom nieje jedna fľaša Jacka a kilo parkov so šiestimi rožkami 😆 A keď ti nevyjde, napíš mužovi zoznam, nech nakúpi on. Očividne v potravinach dávno nebol , nech je aj on v obraze.

zuzkaa1991
16. jún 2023

Tak si neviem predstaviť tak zit a obdivujem take zeny my po svadbe a hlavne kvoli hypo mame jeden ucet a kde chodi jeho a moja vyplata(par rokov len rodicak) zas je pravda ze muz nevidí peniaze 🙈🤣🤣 ale tiez nekupujem zbytocne veci fakt zaklady a tiez sa mi toci hlava ze par zakladnych veci kazdy druhy den viac menej v obchode 40eur 🙈
Ale ide o to ze mame spoločný ucet a vsetko sa plati z uctu vydaje na domácnosť (hypo poistky/tu sa snazom.kazdy mesiac setrit na rocne platby/ tv mobily strava benzin atd poprípade vylety raz za cas skolka) aby som ja platila z 450 mi nevystaci ani na 2 týždne 🤣🙈ak myslim stravu mobil benzin skolka atd

aaadkaaa
16. jún 2023

Ze usetrit, to si dobra. U nas vsetko platim ja, ale nie v zmysle, ze z mojho rodicaku, ale ze proste uz roky platim seky, poistky, nakupy atd ja. Absolutne neriesime, ci je to z rodicaku, ci z rodinnych pridavkov, ci z muzovej vyplaty. Kazdy mesiac mi posle niekolko stovak, niekedy aj viac nez par stovak😃podla vydavkov. Zvysok vyplaty sa snazime odlozit, tiez niekolko stovak mesacne. Neriesime, ze ja som kupila jedlo a handry a on odlozil peniaze, ani nic podobne. Fungujeme takto uz roky, aj pred manzelstvom sme tak fungovali. Sme jedna rodina a mame spolocne financie. Jednoducho pokial som na rodicaku, je logicke, ze vacsiu cast vydavkov hradi manzel, ale neriesime to. Aj ked som pracovala, tak sme to neriesili, poplatila som vsetko, poslal mi par korun, co este bolo treba a zvysok odlozil. Ale vlastne sme kupovali, platili a odkladali SPOLU.

jaroe
16. jún 2023

Keď ho nezaujíma, čo kupuješ, len celkova suma, tak mu tých 200 eur daj a nech pár mesiacov nakupuje potraviny, lieky, drogériu on. Možno dostane rozum alebo zistíš, že je kúzelník a s tou 200kou mesačne to dá 😁

lienka.7
16. jún 2023

@autorka ďalšia, co nechape ze rodičovský príspevok je príspevok a NIE prijem, z ktorého sa má zit a platiť ucty.

jaskolka
16. jún 2023

Žena, ty z toho fakt ešte dokážeš ušetrit 100 eur?
A chlapovi sa zdá, že veľa minas? Nemáš náhodou podľa neho platiť to všetko a zázračne aj zároveň ušetriť celý príspevok?
Ty nemas momentálne plat. Ako bolo už vyššie písané, to je len PRÍSPEVOK.. Nie ze teraz ty z toho máš ťahať v podstate celú domácnosť a ešte aj šetriť...
Tresni mužovi po hlave panvicou, nech sa spamätá a prijme rolu zivitela rodiny on (počas toho, ako ty sa staráš o maličké deti). Proste keď je žena na rodičovskej dovolenke, tak je hlavný ťahač muž
Bodka, finito.

0silvia0
16. jún 2023

v tomto prípade treba začať šetriť a začala by som na chlapovi.
Veď ty si kúzelník, z rodičovského ťahať domácnosť 3 týždne a šetriť? Otázka je, keď rodičovský príspevok sú tvoje peniaze, čo on robí zo svojimi peniazmi. Pekne by som žiadala výpisy z účtu, skontrolovala, ofrflala každý jeho výdavok a skritizovala.
A vy nie ste rodina? Máte spoločné deti, bývanie a financie máte oddelené?

maminazosatnika
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jaskolka
16. jún 2023

@maminazosatnika na dedinách je to možné.

jaskolka
16. jún 2023

Autorka, a koľko vlastne zarobí tvoj chlap?

cicikmicik
16. jún 2023

Kks tak , to ja sa nemožem absolútne stazovat, môj muž platí všetko, absolútne všetko ...

0silvia0
16. jún 2023

k niektorým ženám sa správajú muži ako k prašteným a nesvojprávnym. On musí kontrolovať čo ona kúpi a tlačiť na to, aby kupovala ešte menej, ale predpokladám, že najviac toho zje on. Akoby nechápal, že je aj v ženinom záujme urobiť rezervu, kupovať striedmo a zbytočne na rodičovskej dovolenke nemíňať. Som zvedavá, keď pôjde ona do práce, kam bude siahať jeho finančná kontrola.

kitycat
16. jún 2023

Ak su to "tvoje" deti tak si financuj " tvojimi" prniazmi

mama2024
16. jún 2023

Ja toto raz nepochopím, posteľ spoločná, deti spolocne, na svadbe spoločné áno, ale financie rozdelené 🥶

luciaaaaa
16. jún 2023

Mna nikdy neprestane na koni udivovat, ze deti su spolocne, ale financie ma kazdy svoje... my mame spolocne deti a aj spolocne peniaze. Vsetko sa plati zo spolocnych penazi a nefunguje u nas take, ze ja platim to a ty platis tamto. Ani deti si nedelime, ze ty sa staraj o to a ja sa budem starat o tamto.

mk22
16. jún 2023

Ma to dobre poriesene.. Ty aktuálne platíš co sa dá, takmer všetko.. Ešte máš aj ušetriť a minat menej.. Jeho príjem mu ostáva na jeho účte.. Niečo zaplatí aj on.. Zvyšok príjmu ostáva na účte..
Môže sa čokoľvek stat, príde rozvod.. Ty budeš mať na účte par drobných keďže si ťahala takmer všetko.. A tak si mu dala priestor pekne si odkladať.
A on vo finále vďaka tebe bude mať úsporenu peknú sumicku.
Možné je všetko, vid témy na MK.

sense
16. jún 2023

Ja nje som na rodicovskej. My platime 35/65 , kedze aj domacnost mame rozdelenu 65/35. Takto da do vztahu kazdy 100perc. A pomoze mi aj s dietatom. Kedze to je moje.

nevenka
16. jún 2023

Tak ja sa mam ako kralovna, mozem ruky, nohy bozkavat mojmu muzovi. Dal by nam prve posledne...

drobcek17
16. jún 2023

Ja som síce na neplatejnej rodičovskej, ale teda kým som dostávala peniaze tak som ich vždy dala do spoločnej kasy a z toho sme hospodárili. Napríklad môj manžel, asi mesiac do zadu ostal v zaskočený koľko minul v obchode. Poslednú dobu som nakupovala ja, on si ceny extra nevšímal. Posli muža nech nakúpi a možno aj on pochopí ako išli ceny hore a ze to nie je reálne ťahať z rodičovského. A že tu niekto rieši ze on si šetrí, však ak ste manželia pri rozvode je to jedno aj tak sa ten majetok aj peniaze budu deliť rovným dielom