Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@hugger Podielala sa nejako financne na splateni toho bytu? Investovala do neho? Ak ano, to jej vyplat. To si povinny. Ak nie, tak co riesis, tvoja ponuka je viac nez velkorysa.
@elizabet173 🙂 ved je tu x prispevkov, kde sa caka, ze dzentlmen daruje svojej ex svoj byt a odleti do teplych krajin.
@hugger na tieto veci mohla partnerka myslieť celých 20 rokov, ktoré ste spolu strávili a zabezpečit sa tak aby v momentálnej situácii nebola závislá od toho, čo jej necháš alebo dáš. Neviem podrobnosti ako ste žili, či sa ona finančne volako podieľala napr. na prerabkach toho bytu. Ak to všetko bolo len na tvojich pleciach, nevidím dôvod aby si jej niečo prepisoval alebo jej dával akékoľvek záruky do budúcnosti. To čo robis, je podľa mňa aj tak nadštandardné. Partnerka by sa mohla konečne postaviť na vlastné nohy...
Podla mna je tato ponuka az az. Kedze byt je tvoj preco ho chce ona? Ja som asi prilis “slaba” na to aby som ziadala cudzi majetok. Je to tvoje rozhodnutie. Okej mozes ho dat detom-ale mozes tak urobit az o par rokov….
Kazdopadne jej este mozes dat ponuku aby si tam platila najom ak spokojna nie je….
Akurat ta kreditka-to ze jej teraz veris je ok. Skor by som sa dohodla platit vyzivne.
@elizabet173 s tou kreditkou sa az taka velka skoda urobit neda, mam doveru, sud a vyzivne je posledna moznost
@hugger v tom prípade mala dosť prostriedkov na prípadnú kúpu vlastnej nehnuteľnosti, ktorú mohla prenajímať, respektíve by mala mať dosť financií na vlastné bývanie, nie?
Ak si naozaj platil gro výdavkov ty, tak si myslím, že ponuka je férová.
Dovolím si poznamenať, že toto by som riešila už oveľa skôr, pretože mne by asi bolo divné mať spolu dve deti, byť spolu 20+ rokov a nebyť zosobášení, nemať spoločný majetok, ale to som ja.
Držím palce.
Odporúčam ti nehrať sa na galantného, veď už teraz vidíš, že ste s tebou zametá. Byt je tvoj, prečo by si jej ho mal darovať? Už len to, že ju tam chceš nechať bývať a platiť nájom je na zváženie. Píšem ti to ako rozvedená žena, ktorá sa aj po takmer 10 rokoch naťahuje so svojim ex. U nás to bolo naopak, takmer všetko som zabezpečila ja alebo moji rodičia. On prišiel - ako sa hovorí - s holým zadkom a očakával, že dostane polovicu 'nášho' majetku, lebo tak je to vo filmoch 🤦🏻♀️ Premysli si to. Poriadne. Ak chceš zabezpečiť deti, určite to nerob tak, že svoj majetok daruješ priateľke. Keďže ste neboli manželmi, nemôže si na to nárokovať.
Kreditku jej nenechaj keď je na tvoje meno je tvojím vlastníctvom. Rovnako tak byt je tvoj ak tam chce ostať nech platí aspoň energie. Na dcéru prispievaj mesačne ak nechceš riešiť oficiálne neskôr môžu byť problémy.
A kde budes byvat ty, ked im nechas byt? Expriatelka, keby mala rozum mohla pred 20 rokmi zobrat hypo, pomalicky ju splacat, ci dnes by ju mala splatenu od najomnikov. Ale niektorym ludom sa nechce premyslat, ani prilis namahat s myslienkami na buducnost. Kym ich buducnost nedobehne.
Smiem sa inak spýtať, čisto zo zvedavosti, prečo sa človek po 20+ rokoch rozíde?
@hugger co ak si do bytu nastahuje nejakeho noveho partnera? Bude s nim mat dieta? Uz s nou nepohnes.
Ja by som jej v ziadnom pripade nedovolila takto byvat v byte. Ked si vydrzal 20r. tak kym sa odstahuje mladsia dcera vydrzis (kolko ma rokov). A potom byt predas a kupis si novu nehnutelnost do ktorej sa nastahujes sam plus mozu tam mat zazemie tvoje deti. Neverim totiz ze partnerka bude ochotna tvoj byt po odstahovani mladsieho dietata opustit.
@hugger No ver tomu zial, ze ked budes splacat svoj uz druhy byt a ona stale nebude mat nic svoje (Jediny fakt bude platit, ze preco ma mat niekto dva byty a druhy ani jeden. Bude ignorovat fakt, ze nema nic preto, lebo nic preto neurobila, aby nieco mala), tak si tie dobre vztahy aj tak neudrzite. Vela ludi si mysli, ze si udrzi dobre vztahy po rozchode, ale vacsinou skoncia aj tak ako nepriatelia. Lebo keby boli priatelia, tak nemaju dovod sa rozist.
Aj u nás vzťah padol po 20. rokoch, rozdiel bol v tom, že tu išlo o rozvod..a podobne, tiež mi záležalo/záleží na koser vzťahu, máme spolu deti, vždy budeme musieť vychádzať... ale, nerobím prehnane veľkorysé ciny. Všetko je zmysluplné, všetky financie išli férovo..nechcem ani o cent viac, ako mi patrí..možno je to hrdosť, možno sa to volá "sloboda". Bankomat.kartu má moju doposiaľ, keby som videla, že robí extra obraty, tak ju bloknem... momentálne, to nemám za potrebu. Byt je tvoj, nie si povinný jej ho darovať...aby si raz nebol za hlupáka, keď si tam nasťahuje nejakého muža a bude si užívať tvoje výhody, aj on. Pozeraj, aj na "zadné vrátka...čo sa ti javí ok teraz, o pol roka tomu už tak nemusí byť. Deti, ich pohodlie a zabezpečenie už je o inom prístupe..tam treba vzhliadat stále, ale s ex vyrovnané a spravodlivé účty.
No asi malo dovod preco ste sa nezosobasili. Taketo spoluzitie 🙈🤷
Kazdopadne, na tvojom mieste by som dala vsetko na papier radsej.
Kedy a ako si nadobudol byt? Je fajn, ze chces byt moralny a spravodlivy napriek tomu, ze nie ste manzelia. Zena tak taha za kratsi koniec. Potom sa skus dohodnut sposobom, akoby ste sa rozvadzali. Zrejme do vasho vztahu nieco investovala, starala sa atd.
@hugger pozri férové to každopádne je. Ak by ste sa DOHODLI, ako ja s manželom, že budem pomáhať jemu v podnikaní a starať sa o deti a o domácnosť, pričom on nemusí doma ani prstom pohnúť, to je iné, vtedy by som sa pri rozvode bila ako levica, lebo sme sa tam dohodli. Ale ona mala možnosť so svojimi peniazmi naložiť ako chcela. To, že do ničoho neinvestovala a zarobené minula, to nie je tvoja chyba. Píšeš veľmi rozumne a ponuka je veľkorysá. Z tohto uhla nemáš mať prečo výčitky.
Ake rady cakas tu? Mas byt dzentlmen, nechat jej svoj byt a ist zit pod most. 🙂 Ak sa na tomto dohadujete, predpokladam, ze byt je na tvoje meno a ziskany pred sobasom. Inak by to slo cez rozdelenie BSM a advokata.