Extrémny žiarlivec

16. feb 2024

Ahojte ja ani neviem čo chcem počuť len sa vypíšem lebo iným sa to aj hanbím povedať. Priateľ bol super chlap. Nikdy nemal s ničím problém keď som chcela ísť s kamoškami alebo aj kolegami vonku bol okej poprial mi nech sa zabavím. Nevadilo mu ani keď som so svojím dlhoročným kamarátom chodila na kávu a podobne.. nikdy ani náznak. Odkedy som porodila naše dieťa a som doma je to des. Začal ma kontrolovať, doberať si ma, neverí mi v ničom obviňuje ma že sa stretávam s inými chlapmi keď je on v robote. Napríklad idem do Lidlu a on povie že to bola zásterka a že s kým som bola. Na základe tejto jeho žiarlivosti ktorá sa stupňovala som si zmenila heslo na telefóne lebo som mala podozrenie že mi doňho bude liezť. Odkedy to zistil že som si to heslo zmenila tak je to horor obviňuje ma neustále, že si vypisujem s chlapmi a ja neviem čo všetko ďalšie popritom to nie je vôbec pravda. Ja o iných chlapov v prvom rade nemám záujem a v druhom rade ja na to ani nemám čas a nechápem ako si to predstavuje že ja asi bábätko nechám doma a idem za nejakými mužmi alebo čo? On dokonca žiarlil aj na vlastného brata a úplne bezdôvodne!!! Konkrétne situácie rozpisovať nechcem ale naozaj by ste neverili aké sú tie jeho dôvody bizardné až normálnemu človeku podľa mňa smiešne. To čo sa stalo že mu takto preplo??

thereisabear
16. feb 2024

Podľa seba súdim teba?

autor
16. feb 2024

@thereisabear viesco popravde tiez mi to napadlo ale nemyslim si - neviem si predstavit totiz kedy by sa s niekym stretaval a ani na mobile on moc nie je

dzulli1980
16. feb 2024

Tak zrejme si niekoho našiel a snaží sa ospravedlniť sa sám pred sebou tým, že obviňuje Teba ... vieš, ako sa hovorí "podľa seba súdim Teba" ... sa ho opýtaj na rovinu, prečo odrazu taká zmena? ... komunikácia je základ ... hádam si muža poznáš, vieš, kedy klame.

autor
16. feb 2024

@dzulli1980 ano opytala som sa ho tvrdi ze nikoho nema a nemyslim si ze by klamal

marianarem
16. feb 2024

Podla mna mu mohlo prepnut z nezvladnutia pocitu zodpovednosti po narodeni dietata. Mozno si zacal byt sebou velmi neisty, alebo sa zacal bat, ze sa nieco stane, nieco sa pokazi a chce mat extremne vsetko pod kontrolou. Poznam jeden pripad, kedy sa po narodeni dietata zase u chlapa rozvinula panicka porucha, ze v podstate az prestal vychadzat z domu, alebo ked tak len do blizkeho okolia. Niekedy sa to stane, ze to clovek nezvladne.

domi2425
16. feb 2024

a preco si si zmenila to heslo ked tam nic nemas ? ved to staci ze clovek je trochu nachylnejsi doverovat ludom v kombinacii s tymto tvojim pocinom a mas to😄cim ho samozrejme neobhajujem, len ruku na srdce keby si partner zmeni heslo na telefone tak asi by kazdy spozornel ze sa nieco deje
ale je to tazka situacia, dolezita otazka je - je ochotny to riesit a rozpravat sa s tebou o tom ?

autor
16. feb 2024

@marianarem no ja som ho kvoli tomu posielala aj k psychologovi lebo uz som nezvladala tie excesy ale teda odmieta to a dalej pokracuje v tom. Je to hrozne neprijemne a nechcem ho kvoli tomu opustit ale ak toto neskonci tak uz ozaj nebude ina moznost.
@domi2425 no preto lebo mi bolo jasne ze skrz tuto svoju ziarlivost mi tam bude liezt a ja si tam pisem s kamoskami ktore tiez ked sa zdoveria tak sa zdoveruju mne a nie jemu, mam tam stare spravy a foto v msg s byvalym partnerom ktory ma tiez narok na sukromie, pisem si tam take svoje zapisky (nieco ako dennik) a jednoducho si myslim ze mam pravo na nejake minimalne sukromie aj pred nim. A teda k tej tvojej otazke -uz sme to riesili avsak aj ked uzna ze je to blbost tak o dva dni ma opat z presne toho isteho obvini a pripada mi ze je to aoo hrach o stenu hadzat ja nechapem co sa mu stalo

autor
16. feb 2024

@domi2425 skratka ja si myslim ze najmä pri nas mladych ludoch je to tak ze ked ti niekto pozrie do telefonu je to takmer identicke ako keby ti uz videl do hlavy

domi2425
16. feb 2024

hmm chapem ta, a skusala si mu to takto povedat ? ze tam mas napriklad veci s kamoskami, co su urcene len pre tvoje oci ? alebo mu ukazat ze s kym si pises (nie spravy) bez toho aby to heslo poznal a liezol ti tam sam od seba ? najlepsi by bol ten psycholog, ta ziarlivost ma niekde korene a on ich musi najst a “vyliecit”.. len nepojde to ked sa budes snazit len ty, mozes mu byt oporou a snazit sa davat mu maximalny pocit bezpecia ale ked on odmieta nejake riesenie tak s tym len tazko pohnes

domi2425
16. feb 2024

ale fotky aj chat s exom by som vymazala 🤷🏻‍♀️

autor
16. feb 2024

@domi2425 ano presne som mu povedala ze preco som si to heslo zmenila a aj som mu povedala ze ja mu tie spravy aj ukazem ale on ich nechcel vidiet a isiel si svoje ze ked mu to ukazem tak to mam poskryvane a isto mu neukazem co si tam vypisujem s chlapmi. No jednoducho je tak paranoidny a presvedceny o tom ze koniec. Len naozaj zacalo to skratka postupne a bezdovodne. Vzdy to bolo bezdovodne. Akoze napriklad ked sa ja vyberiem do Lidlu to co ma byt za dovod? Alebo on si aj mysli ze ked idem ja s najlepsou kamoskou na kavu raz za uhorsky rok tak ze ja idem za niekym inym a ona ma len kryje.

autor
16. feb 2024

@domi2425 to mas pravdu ja som nechavala len z nostalgie lebo v tom chate mam kopec fotiek s kamoskami aj zo strednej skoly ale proste ich ulozim a zmazem to lebo fakt mi je to nanic inak

marianarem
16. feb 2024

No toto je najhorsie, ze cloveku tak prepne zo strachu, ze ho partner opusti, ze sa s nim uz neda vydrzat a sam toho partnera odozenie. A aky je tvoj muz typ, je mozne, ze by mal nizsie sebavedomie alebo nieco take?
Ak odmieta psychologa on, mozes sa ist pripadne poradit ty, ze ako nanho. Pripadne sa skus s nim.o tom rozpravat ty, ale tak nejako s kludom a zaujmom, ze nech ti povie o tych svojich strachoch, naozaj nech presne povie, co mu ide v hlave, ako si tu neveru predstavuje, ze kde je vtedy babatko atd. Mozno ked bude moct o tom v klude a bez vycitiek rozpravat a uplne do detailov, tak zbada absurdnost tych myslienok a uvidi, ze ma problem.
Ale bohuzial.tito ziarlivci su vacsinou tvrdy oriesok, co poznam pripady z okolia, tak dohnali zeny veru nakoniec k rozchodu. Kazdopadne treba skusit co sa da.

autor
16. feb 2024

@marianarem no len tu je ten kamen urazu. My sme mali o tomto viacej rozhovor kedy mu doslo, ze je to absurdne a aj sa ospravedlnil ze sa choval ako debil aj my vysvetlil svoje myslienky a postoje a proste mi to pripadalo ze super konecne mu to doslo. No lenze pri prvej prilezitosti co som vytrcila päty z bytu to bolo znovu presne to iste. A to ci som isla nanho po dobrotky, po zlotky, so zaujmom alebo som sa tvarila zd ma to netrapi na tom nic nezmenilo. Obavam sa ze aj u nas to pride do bodu ze uz to nevydrzim

marianarem
16. feb 2024

Tak to je podla mna jasne, musi mat chudak v sebe hrozne strachy a neistotu, ktore nevie ovladnut. Nezvladoll svoju novu rolu. Ale bohuzial, je dospely, je za to zodpovedny on. Preco.odmieta psychologa? Mysli si, ze to dostane sam pod kontrolu? Alebo tvrdi, ze nema problem a ze to nie je take zle?

domi2425
16. feb 2024

super je ze si to uvedomuje, len ked zase pride ta situacia tak to nevie ovladat a nezvladne tie svoje emocie.. ak s nim chces zostat a chces mu pomoct musis mat obrovsku trpezlivost, dolezite je aj to ako ty reagujes v tej situacii ked vystrcis paty z bytu, a naozaj tam neboli nejake naznaky aj pred porodom ? mozno si tomu neprikladala vahu ale takato chorobna ziarlivost sa zvykne prejavit uz skor, alebo mozno len cakal na nieco cim si ta priputa a bude moct prejavit naplno sam seba

anketkarka
17. feb 2024

Podľa mňa žiarlivosť má priestor vo vzťahu len tam, kde má na to dôvod zo správania partnera, takže Teba. Skús zmeniť svoje správanie, viac mu dávaj na javo svoju lásku a to že je pre Teba jedinečný, úžasný a preto si s ním a máte spolu dieťatko. Keď mu dáš pocítiť aký je pre Teba dôležitý, tak neverím, že by sa neukludnil, keď predtým taký nebol. Možno si len ku nemu v jeho očiach ochladla, lebo viac lásky prejavuješ dieťaťu. Tak skús lásku násobiť a nie deliť medzi dve najbližšie bytosti Tvojho života. Je to ten najjednoduchší a najkrajší spôsob, ako ho môžeš skúsiť vyliečiť zo žiarlivosti.

maranta_leuconeura
17. feb 2024

Mobil je sukromie presne kvoli tomu co pises (rozhovory s kamaratkami, vlastne pocity a aktivity), nie kvoli krytiu svojej nevery 🙈 urcite by som mu ho nedavala citat.

Ked nabuduce opat po rozhovore precitne, ze sa spraval neadekvatne, tak mu narovinu povedz, ze ho ziadas, aby to zacal riesit s odbornikmi, lebo sa bojis onho a bojis sa aj o vas vztah. Mas kam ist? Ak ano, tak mu na rovinu povedz, ze keby si chcela, tak sa zdvihnes a odides a pokial bude takto pokracovat bez liecby, tak to budes velmi zvazovat. Ked sa niekam chystas a on ta obvinuje, tak ho pozvi so sebou, ved pod sa presvedcit, pod so mnou, mozes sediet s nami s kamoskou. Prinajlepsom mu to bude trapne a cuvne, prinajhorsom naozaj pojde s tebou, ale zaroven mozno si to uvedomi, ze to bolo iracionalne.

oslo1
17. feb 2024

Toto je choroba. Mali sme v rodine, bolo to velke trapenie, ale tak pred 30 rokmi sa taketo excess inak brali.
Chod za praktickym lekarom, on ta nasmeruje. Ked sa nechcem liecit, tak by som seriozny volila rozchod.
A budete mat Este bizardne situacia, pojdes do psom k veterinarovi, odskocis si na zachod, pojdes do nemocnice, jeho brat sa ta opytat, ako sa mas, suseda ta pozve na kavu, pojdes s dietatom na pohotovost. A tak dalej.
Lepsie to uz nebude.

autor
17. feb 2024

@anketkarka ahoj no to naozaj nie je pravda, praveze teraz sa mu venujem este viac nez kedy predtym kedze som doma, nechodim skoro nikam a mam kopu casu. Ale ano zamyslela som sa ci som mu nedala dovod, ci nemoze byt chyba aj na mojej strane ale naozaj nie.
@maranta_leuconeura asi to tak urobim naozaj aj ked viem ze on odmietne ist somnou a ked sa vratim tak to zasa zacne
@oslo1 ano presne tak mne to pripada tiez uz ako daka choroba pretoze kam sa ta iracionalnost az dokaze dostat to je neuveritelne a tych bizardnych situacii uz bolo viac

gabika0825
17. feb 2024

No mne to príde presne ako vzorec správania človeka, ktorý podviedol a teraz sa boji že to robí ten druhý. Keď sa takto z ničoho nič začal správať od narodenia dietata, väčšinou v takom obdobi zvykne chlap ženu podviesť lebo je tehotná a veľakrát má aj od lekára zakázané intímne veci s partnerom. Neviem či to bol tvoj prípad respektíve či vám všetko iné doma funguje, no aj nad tým by som porozmyslala. Nechcem byt vôbec zlá, ale to že nemá v telefóne nič a tebe príde že sa nemá ani kedy s tou osobou stretavat, tak to príde tak množstvu podvedenym. Chodi do prace? Predpokladám ze chodi. Asi s ním nie si nonstop na telefone - na linke, keď sa staráš doma o dieťa. Aj keby mal ísť iba do obchodu… myslím si ze určite nie je doma 24/7 a nevera neznamená ze to robí často, ze by to bolo hneď podozrivé. Ja som si to tiež myslela, potom som zistila pravdu, dovtedy som nemala žiadny tusak. A to sme spolu trávili vela času. Prečo potom existuju ženy ktoré zistia partnerovu neveru niekedy až po x rokoch, alebo nezistia vôbec, až sa im on prizná, alebo vôbec neprizná. Koľko žien žije v omyle? Takze nevylučovala by som vôbec tuto možnosť.

lenkahvh
17. feb 2024

@oslo1 súhlasím
On je chorý, toto nedáš dlhodobo, áno, mohol to pokojne vydržať tajiť, dieťa bol impulz a už to prepuklo

barborachors
17. feb 2024

podviedol ta a takto ventiluje zle svedomie

domkakvet
17. feb 2024

Ked bude mat nabuduce take spravanie, hned mu povec, ze si to neprajes, vo vztahu ma byt dovera s tym, ze ak sa to zopakuje bude musiet navstivit odbornika, ci sa mu to paci, alebo nie.

maranta_leuconeura
17. feb 2024

No tak ked odmietne ist, nech sa potom nestazuje. Normlane by som sa urobila hluchou (viem, musi to byt tazke), ked ponuknem riesenie a on ho nechce prijat.

luccija
17. feb 2024

Bez odborníka to bude trápenie.On to nevie ovládať za všetkým vidí, že ťa stratí.Tu buď, alebo ...lebo už aj ty máš stres a snažíš sa mu viac venovať, takže aj ty už si na pochybách či robíš dobre, nerobíš, z čoho zase vybuchne...je to choroba

autor
17. feb 2024

Ano baby len k tomu odbornikovi ho zial nedostanem a ja uz nevladzem toto zazivat... mam z toho stres a zdravotne problemy. Ja sa normalne v dnoch ked sa deju tieto jeho schyzy strasne smradlavo potim, prehana ma, je mi tazko od zaludka, mam nechut do jedla. Budem to musiet asi bohuzial ukoncit aj ked ma to mrzi.

jumama
17. feb 2024

Ja sa spytam inak - aky ma vztah s mamou a otcom a aky maju jeho rodicia vztah navzajom? Preziva absolutny strach z opsutenia - a ten sa mu zrejme vyvinul v jeho povodnej rodine. kazda chvilka, ked odchadzas, on ju strasne silno preziva, lebo je v nom nahromadeny strach z opustenia, ktory nikdy nemohol prejavit, s nikym v bezpeci prezit.

Ten strach z opustenia moze mat napriklad aj dieta alkoholikov - ak rodicov nezaujimali pocity dietata, ono sa citilo opustene. Alebo dieta ktore bolo jedinacik. Alebo ak ma rozvedenych rodicov. Alebo ak ma ovela mladsieho surodenca a nespracoval ziarlivost na neho. Alebo dieta ktore byvalo same v izbe a balo sa tmy... cokolvek, zavisi velmi od povahy cloveka, v co sa jeho strachy vyvinu. A v to, ci ma vsimave a chapanlive okolie, ktore mu pomoze ten strach spracovat.

Najhorsie na tom je, ze on si toho vobec nemusi byt vedomi, co bolo to jeho ranne zranenie, ktore ho teraz vzdy znova a znova naplni strasnym strachom z opustenia - ktory sa prejavi ako ziarlivost. Skuste si to takto rozoznat a skuste zvedomovat, co sa m mohlo v minulosti stat take, preco sa tak velmi boji opustenia.

kveova
17. feb 2024

mozno ta bude boliet co ti napisem ja… ale velmi podobne situacie som zazivala ja s mojim (konecne uz polroka) exmanzelom… stale ma upodozrieval, nevhodne poznamky, fakt nieco velmi velmi podobne, pritom mame dve deti mala som radost ked som mala cas nanho a nie na nejakeho ineho chlapa🫣🫣🫣🫣🫣…. az som sa jednu dobu dostala ja do jeho mobilu a veru to bolo prekvapenie za prekvapenim… celu noc som nespala o 4:00 rano sedela za pc a vypisala ziadost o rozvod a o 8:00 bola v krajskom meste prva na sude a podane….veru… 100% plati podla seba sudim teba… tvoj manzel niekoho ma, raz mi podakujes za tuto spravu 😊 odvtedy zijem iny zivot a nic lepsie som pre seba a deti nemohla spravit….. dokonaly manipulator🤮 a o dalsich veciach co som tam nasla radsej pomlcim kedze ma to viac mamiciek pozna🫠

mikadooo
17. feb 2024

Ja by som mu spravila porovnanie - pred dieťaťom - všetko ok. Po dieťati - idem NA NÁKUP a on ma obviní, že som po ceste stihla niekoho zvaliť do kríkov a vytrtkať a ešte aj nákup som mu ukradla? Ak vo vzťahu nie je dôvera, z mojej strany by som sa pripravila na odchod a odišla. Vzťah, v ktorom nie je dôvera, je podľa mňa trápenie. Ak má s tým nejaký problém, nech to rieši s odborníkom a ty ho budeš podporovať. Ak to ale riešiť odmieta tak dovi. Spraví ti zo života peklíčko.